– Vis fram boka di, vis at du er forfatter

OKTOBER 2021: På årets høstwebinar hos Nordnorsk forfatterlag fikk de nærmere 50 deltakerne mange tips om synlighet og markedsføring fra de tre kunnskapsrike innlederne.

Bokinstagrammeren @readygoread – Malin Adriaensen delte både gode tips og rause oppmuntringer til de mange forfatterne og (kanskje) kommende forfatterne som deltok.
– Finn ditt publikum, og engasjer deg i dem. – Lik, del og kommenter, var blant Adriaensens innspill.
Hun bidro med innsikt og erfaring fra Instagram og andre medier, med tips om å tagge forlag og forfattere i innleggene, for å skape kontakt.
– Snakk om litteratur, fortell hva du selv leser, spre leseglede og vis fram at du er forfatter!

Anne Gaathaug, med bred erfaring fra litteraturfeltet og forlagsbransjen, pekte på at forlagene er forsiktige med å ta inn nye forfattere. Dette fører til at mange heller gjør hele jobben selv; utgivelse, markedsføring og salg. Hun tipset deltakerne om å lage ei «fortelling» om seg selv som forfatter, til bruk i markedsføringsprosessen. Både for å fortelle om seg selv og om det man skriver om.
Blant spørsmålene hun oppfordret hver enkelt til å stille seg selv, var slikt som: Hvem er målgruppen din, hvor treffer du leserne dine.
– Lag en god markedsplan, oppfordret Gaathaug.

Forfatter Elin Hansen debuterte med romanen «Ildtunger» i 2019.  Hun valgte selvutgivelse, men ville samtidig ha kvalitet. Hun kjøpte tjenester som redaktør, språkvask, korrektur, ombrekking og bokomslag. – Og, boka ble innkjøpt av kulturrådet!
Markedsføringsprosessen startet hun tidlig, først med å fortelle åpent at hun skrev bok, så ved å opprette profiler i flere sosiale medier i tillegg til å lage sin egen nettside. Hun kjøpte også en markedsføringspakke hos Bold Books, og kontaktet litteraturfestivalen Det Vilde Ord i Bodø for å få ha lansering der. I tillegg satte Elin Hansen seg salgsmål. Første opplag var på 1000 eksemplarer, og de skulle ut!
– Jeg gikk fra å tenke «Jeg skal GI UT bok», til å tenke «Jeg skal SELGE bok», sier Hansen.