Vinnerne er kåret i Nordnorsk forfatterlags skrivekonkurranse

Fire skriveføre ungdommer i Nord-Norge får premier i Nordnorsk forfatterlags skrivekonkurranse for ungdom.

Bildet: Lea Mathilde Mørk Bjørkli (t.v.) og Maria Ai Albertsen.

Sist sommer utlyste Nordnorsk forfatterlag en skrivekonkurranse for ungdom i Nord-Norge og på Svalbard. Tema for konkurransen var «Kulturkræsj». Det var opp til deltakerne å tolke temaet på sin måte, og velge sjanger selv. Det kom inn åtte bidrag (noveller, dikt og essay) til konkurransen, og de to fagjuryene valgte ut to vinnere i hver av de to konkurranseklassene.

De fire vinnerne har alle skrevet noveller. Lea Mathilde Mørk Bjørkli (15) fikk førstepremie i klassen 13-16 år med «En stille kamp». Amalie Kristine Berg (16) fikk andrepremie for «Gjort er gjort» i samme klasse. Novella «Kulturkræsj» av Reidun 17 (anonym) fikk førstepremie i klassen 17-19 år, og Maria Ai Albertsen (17) fikk andrepremie i den eldste klassen med novella «Følelsen».

– Nordnorsk forfatterlag feiret 50-års jubileum i 2022. I et jubileumsår er man gjerne tilbakeskuende og ser på lagets historikk, men vi ville også inspirere unge, nordnorske stemmer, for landsdelen trenger nye stemmer for ei ny tid, sier Sylvi Jane Husebye, leder i Nnfs jubileumskomite. Hun fortsetter: – Skrivekonkurransen ble gjort mulig takket være økonomisk støtte fra Equinor, som også fyller 50 år i år. Denne støtten har blant annet gjort det mulig for Nnf både å by på premier til vinnerne og honorarer til juryene.

To dyktige fagjuryer har vurdert de innkomne bidragene: Jury for klassen 13-16 år har vært forfatterne Stina Fagertun i Tromsø, Edvin M. Eriksen på Lundenes, og John Roald Pettersen fra Napp i Lofoten, bosatt i Ålesund. Jury for klassen 17-19 år har vært forfatterne Jan Tore Nordeng på Senja, Caroline Kaspara Palonen i Harstad og Ingebjørg Liland i Kjøllefjord.

Vinnertekstene er publisert på Nordnorsk forfatterlags nettsted, og de vil også bli publisert i Nnfs litterære magasin «Skarven» i 2023.

Førstepremie 13-16 år
Vinnertekst: «En stille kamp»
Lea Mathilde Mørk Bjørkli (15), fra Silsand på Senja

Juryens innstilling til 1. premie i klassen 13-16 år
– Teksten ‘En stille kamp’ har gode miljøbeskrivelse med fine bilder, detaljer og originale personskildringer. Forfatteren bruker et avansert og godt språk. Historien er fint bygd opp, og teksten oppleves som en autentisk og troverdig hverdagsfortelling fra et ungdomsmiljø.
På bakgrunn av dette innstiller juryen teksten «En stille kamp» til 1. premie i klassen 13-16 år i Nordnorsk forfatterlags skrivekonkurranse.

Presentasjon:
– Jeg heter Lea Mathilde Mørk Bjørkli, og er 15 år. Jeg bor på Senja, og går i 10. klasse på Finnsnes Ungdomsskole. I tillegg til å skrive, interesser jeg meg for tegning og maling, lesing, matematikk, og «gaming». Jeg skriver fordi jeg syns det er morsomt å drømme seg bort i andre verdener, som man kan gjøre i skjønnlitterære tekster. I tillegg er det mye man kan formidle på en god måte, og mange viktige temaer man kan ta opp i en tekst eller en bok. Jeg valgte å skrive denne teksten fordi jeg føler temaet er relevant for mange. Hensikten med tema-valget var også for å skape mer åpenhet rundt mobbing, og å vise det fra en annen synsvinkel enn man ofte hører om i andre tekster, forteller Lea Mathilde.

Førstepremie 17-19 år
Vinnertekst: «Kulturkræsj»
Navn: Reidun 17 (som vil være anonym)

Juryens innstilling til 1. premie i klassen 17-19 år
– Teksten «Kulturkrasj» har et originalt perspektiv på begrepet kulturkrasj, der vi følger jeg-personens følelser og utvikling når hen overrasker både seg selv og andre ved å begynne på musikklinje på videregående. Teksten har et personlig driv og et klart budskap om å tørre å utfordre seg selv ved å gå utenfor komfortsonen. Den tar opp et tema som mange, uansett alder, vil kunne kjenne seg igjen i; følelsen av å ikke passe inn. Teksten gir også leseren håp, da den viser at det noen ganger bare handler om å finne et miljø hvor det er rom for å være seg selv. På bakgrunn av dette innstiller juryen teksten «Kulturkrasj» til 1. premie i klassen 17-19 år i Nordnorsk forfatterlags skrivekonkurranse.

Andrepremie 13-16 år
Tekst: «Gjort er gjort»
Navn: Amalie Kristine Berg (16)

Juryens innstilling til 2. premie i klassen 13-16 år
– Teksten «Gjort er gjort» har mange gode beskrivelser av en ungdoms opplevelser, tanker og følelser. Teksten er godt bygd opp og skaper undring underveis; hvem er denne jeg-personen, hva har han gjort, hva har skjedd? Det brukes et bevisst og variert språk, og det bygges opp mot en slutt som er åpen, original og overraskende. På bakgrunn av dette innstiller juryen teksten «Gjort er gjort» til 2. premie i klassen 13-16 år i Nordnorsk forfatterlags skrivekonkurranse.

Presentasjon:
Amalie Berg er 16 år. Hun forteller at teksten «Gjort er gjort» egentlig er en novelle som hun skrev i 10. klasse, og som hun har skrevet litt om for å få den til å passe til tema for konkurransen: «Kulturkrasj». Tips til hva hun kunne skrive om kom fra noen voksne på skolen og en venninne.
– Skriving er egentlig ikke en hobby, sier Amalie. Hun liker best å slappe av og se på serier. Likevel meldte hun seg på i skrivekonkurransen, og til hennes store overraskelse ble det premie på henne!

Presentasjon:
– Jeg liker å skrive, både fortellinger og skoleoppgaver, forteller Reidun (17), som helst vil være anonym. – Skrivingen er en slags hobby, der jeg bruker kreativitet og fantasi. Det jeg skriver er mest for min egen del, jeg tar utgangspunkt i eget liv og får satt ord på mine følelser gjennom skriving. Selv om denne teksten er sendt inn til konkurransen er den skrevet mest for min egen del. Teksten «Kulturkræsj» handler om eget liv, men skrivestil og innlevelse er inspirert av bøker jeg har lest, både fag- og skjønnlitteratur.

Andrepremie 17-19 år
Tekst: «Følelsen»
Navn: Maria Ai Albertsen, fra Misvær

Juryens innstilling til 2. premie i klassen 17-19 år
– Teksten «Følelsen» er en velskrevet novelle som handler om smerten ved å være i en relasjon der maktforholdet er skjevt fordi jeg -personens følelser ikke blir gjengjeldt (i samme grad) av den andre. Slutten antyder at jeg-personen tar et tøft valg og bryter relasjonen. På bakgrunn av dette innstiller juryen teksten «Følelsen» til 2. premie i klassen 17-19 år i Nordnorsk forfatterlags skrivekonkurranse.

Presentasjon:
– Jeg heter Maria Ai Albertsen, er 17 år gammel og kommer fra Misvær som er en bygd utenfor Bodø. Jeg går 2. året på restaurant og matfag på Bodø videregående, og på fritiden liker jeg å trene og gå tur på fjellet. Jeg har lenge vært glad i og interesser i dikt. Så jeg har prøvd å skrive en del selv, og jeg føler jeg får uttrykt meg på en annerledes måte gjennom dikt og tekst. Teksten «Følelsen» skrev jeg etter å ha vært vitne til en relasjon som ikke fungerte og bare såret mer enn det gjorde godt, forteller Maria.