«Tanker om korona fra nordnorsk ståsted»

Les betraktningen «Tanker om korona fra nordnorsk ståsted», av Evy Antonsen.

Illustrasjonsfoto: Manipulert bilde av Nikita Sergejevitsj Khrusjtsjov (1894–1971) under FNs hovedforsamling i New York i oktober 1960.

En gang i året trykker Nordnorsk forfatterlag det litterære medlemsmagasinet «Skarven». I 2020 kom det inn dikt og romanutdrag, kortprosa, drama og sakprosa, langt mer enn det var plass til. De som ikke fikk tekst på trykk blir publisert på nettstedet vårt. Les Skarven 2020

 

Vinteren ble lang i år og det ble et forbaska skiftende vær. Ikke bare «skiftende skydekke» som de sier i værmeldinga. Den ene dagen snø og godt vintervær, neste dag regn og sludd og nesten vårlig. Til slutt kuling og storm og strømløshet de siste dagene av mars 2020.

Og for å si det nasjonalt; vi skal sende strøm i kabler til utlandet, men vi greier ikke å holde oss selv med strøm i uværsperioder.

Og som om vi ikke hadde nok med mye vær og vind. Mye vil ha mer veit du, så fikk vi koronaen midt opp i alt dette. Og de stakkars italienerne, de fikk Krekar i tillegg til koronaen. Så vi har noe å stri med noen og enhver. Stakkars søringene var helt på tuppa for at de ikke greide å overstyre oss nordlendinger til å gjøre som de ville! Og så i disse spesielle tider, så skal alle søringene på liv og død nordover. Forstå det den som kan, er det nå så mye bedre her nord?

Men endelig, endelig sier jeg! Endelig var det noen «staute kara» som stod opp og talte Oslo midt i mot! Først og fremst vår egen Sture, og så ordføreren i Bardu. Endelig var der noen som tok bladet fra munnen og fortalte hvor stolen skulle stå! Eller rettere sagt; «førrstår dåkker søringa ingen teng!» Eller nordlendinger som har vært bosatt sørpå i flere tiår, nå i denne krisa skal de hit!

Her er ikke sykehus eller legevakt rundt neste hjørne. Her er ikke ambulansefly ti minutter unna. Som om vi ikke har nok med å få innkvartert oss selv om vi ikke skulle ha søringer å slite med! Vi ser jo hvordan de holder sirkus fordi de vil reise på hytta si og liketil vil hyre advokat for å få gjennomført ønsket sitt. Det sier vel det meste. Ytterligere kommentarer er egentlig overflødig, men stakkars nordlendingen som måtte reise i ti timer for å komme på sykehus, det ble ikke nevnt i de store nyhetskanalene.

Jeg kom til å lese et redaktørinnlegg også. De poengterer at de gir et riktig bilde av saker og ting som skjer akkurat nå. Det må vel bli som bukken og havresekken! Vi trenger egentlig ikke å kommentere det heller, bare ymte frampå om at de kan lese litt mer geografi og oppdatere seg på nye kommunegrenser, kanskje lese litt mer grammatikk også.

Er det ikke godt å få det sagt! Få ut det som terger oss og ikke holde det inne! Nå som vi sitter i karantene og skal bevege oss minst mulig, så er det godt å få utløp for frustrasjon og noen sannheter. Det jeg egentlig skulle ønske, det var at millionæren Einar Sissner som har meldt flytting til Bø, måtte ta med seg alle de store selskapene som egentlig hører heime i Nord-Norge og bare har kontor i Oslo-området. Sånn at vi en gang for alle ser hvor verdiene skapes og for en handlekraftig ordfører vi har!

Jeg tenker pipa fikk en annen lyd enn at vi nordlendinger bare lever på trygd, tilskudd og subsidier og bor i gammer eller huler i fjellet. For det er dessverre sannheten når vi leser enkelte innlegg i avisa og som vi blir framstilt i media. Det er ikke å vente at vi stenger grensa mot sør, en skulle nesten tro det var nord- og sørkorona.

Nei, jeg antar at det var flere enn meg som så NHO-sjefen på TV og hvor irritert han var på «vårres Sture». Han slo neven i bordet og var virkelig krass, det var som om man ventet at han skulle ta av seg skoen og slå i bordet med den også. Vi har jo hørt om det én gang før ….