Stemmer fra nord – i tekst og toner

I Kjelleren på Litteraturhuset i Oslo kan du den 11. oktober møte de nordnorske forfatterne Sigbjørn Skåden, Tale Næss, Lill-Karin Elvestad, Sanne Mathiassen, Laila Stien og Ingvild Solstad-Nøis (som også er programleder). Forfatterne og viseartistene Ragnar Olsen og Dag Kajander bidrar med visesang.

Tid: Fredag 11. oktober kl. 19.00-21.00
Lokale: Kjelleren, Litteraturhuset i Oslo
Pris: Fri adgang
Arrangør: Nordnorsk forfatterlag
Facebook-arrangement

Deltakere

Ingvild Solstad-Nøis (f. 1973) har studert ved Universitetet i Tromsø, blant annet ved forfatterstudiet. Hun debuterte som forfatter i 2011 med romanen «Jeg trodde det skulle bli fint å komme hit». Hennes andre roman, «Rolig sone» kom ut i 2013. Ingvild er representert i flere antologier. Litteraturkritikere har pekt på at hun skriver om nære relasjoner i forfatterskapet sitt. Hun bor i Tromsø, der hun i tillegg til å skrive romaner er daglig leder i Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival. I år er hun ute med romanen «Eid».

Tale Næss (f. 1969) har studert ved forfatterstudiet I Bø i Telemark, og har hovedfag i filmvitenskap fra NTNU. Tale debuterte som forfatter i 1992 med romanen «Månen har ikke hender», og har siden skrevet lyrikk, romaner og drama for film, radio og teater. Tale er oppvokst i Trondheim og bor i Tromsø hvor hun arbeidet som dramaturg på Hålogaland Teater. Hun er stipendiat (fra 2016) som Artistic Research Fellow i scenetekst på Kunsthøgskolen i Oslo, Teaterhøgskolen, hvor hun også underviser. Nyeste utgivelse er «Soare ; Sweatshop – Aleppo ; Korridorer og rom» (dramatikk, 2019).

Dag Kajander (f. 1951) kommer fra Ørsnes i Lofoten. Dag er musiker, forfatter og lærer, utdannet ved Nordnorsk Musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole. Han har skrevet flere barnetimeserier for NRK, blant annet «Kaldvinds forunderlige reise» og «Kod & Tod», seriene er også blitt til bøker. For arbeidet sitt fikk han NRK Barneradioens Krystallpris i 2001. Dag har gitt ut både musikkalbum og bøker, de fleste på sitt eget selskap; «Lofotselskapet». Blant utgivelsen er visebøkene «Lofotkoral» og «Den underlige sang».

Lill-Karin Elvestad (f. 1979) bor i Meistervik i Troms. Lill-Karin har i en rekke år jobbet som journalist, og som redaktør av Årbok for Malangen og Balsfjord. Hun debuterte som forfatter høsten 2012 med boka «Malangseidet-ulykka: Hendelsen som rystet Norge», og er medforfatter på en bokserie om kirker i Troms. I tillegg har hun bidratt i flere antologier. Årets utgivelse er en biografi; «Ågot Gjems Selmer (1857-1926) – Brytningstid».

Sanne Mathiassen (f. 1983) er oppvokst på Finnsnes, hun har bodd flere år i Oslo og bor nå på Tranby i Lier. Hun har gått forfatterstudiet på Norsk barnebokinstitutt. I tillegg til å være forfatter er Sanne kreativ også med farger, mønstre og tekstiler, og hun skaper fargerike barneklær som hun selger gjennom nettbutikken Bølgebrus. I 2012 debuterte hun som forfatter med ungdomsromanen «Dagene før mai», og i 2014 kom «Bare en time til». Sanne har nå en helt fersk utgivelse: ungdomsromanen «Ord som slutter på skap» (2019).

Sigbjørn Skåden (f. 1976) kommer fra Skånland i Sør-Troms. Sigbjørn har både samisk og norsk som skrivespråk. Han debuterte i 2004 med det episke langdiktet «Skuovvadeddjiid gonagas». For denne boka ble Sigbjørn nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Siden debuten har han gitt ut dikt, barnebok og flere romaner. I tillegg har han vært tekstforfatter for et mangfold av tverrkunstneriske og performative prosjekter. Romanen «Våke over dem som sover» (2014) ble nominert til P2-lytterenes romanpris og vant Havmannsprisen for 2014. Årets roman er «Fugl».

Ragnar Olsen (f. 1950) har vært frilans kulturarbeider, visekunstner og visedikter siden 1968. Han har i alle år vært sentral i det nordnorske visemiljøet – blant annet gjennom gruppa Boknakaran. Ragnar har fått Prøysenprisen, og flere andre utmerkelser som visesanger og dramatiker/oversetter – ikke minst som husdikter for Hålogaland Teater i Tromsø. I 2012 var dramatikeren Olsen aktuell med libretto til to kritikerroste operaprosjekter: ‘Heksehammeren’ (musikk: Ragnar Rasmussen) og ‘Querini’ (musikk: Henning Sommerro). Han ble belønnet med TONOs prestisjetunge Edvard-pris for Querini-librettoen.

Laila Stien (f. 1946) er vokst opp i Rana, og har i mange år bodd i Finnmark. Hun er en kjent novelleforfatter, og novellene hennes er enkeltvis oversatt til en rekke språk. Laila debuterte med novellesamlinga «Nyveien» i 1979, som den første av flere samlinger. Det er også kommet dikt og barnebøker fra hennes hand. Laila har oversatt og gjendiktet flere samiske forfattere til norsk. Laila har mottatt en rekke litterære priser, og i 2015 ble hun utnevnt til æresdoktor ved UiT, Norges arktiske universitet for sitt forfatterskap og sine oversettelser fra samisk. Nyeste bokutgivelse er «Over elva» fra 2015.

Fotokreditt:
Lill-Karin Elvestad. Pressefoto
Dag Kajander. Pressefoto
Ragnar Olsen. Pressefoto
Sanne Mathiassen. Privat foto
Sigbjørn Skåden. Foto: Tanya Busse
Laila Stien. Foto: Tine Poppe/Tiden norsk forlag
Ingvild Solstad-Nøis. Foto: Yngve Olsen
Tale Næss. Pressefoto

Finansiert av Stimuleringsmidlene for nordnorsk litteratur, fra de nordnorske fylkeskommunene.