Bok om hekseforfølgelsene i Finnmark: Heksene på Domenfjell

Religiøs fanatisme og sosial uro i 1600-tallets Christiania utløste Norgeshistoriens største og mest brutale trolldomsprosess i Vardø. " Fandens friller. Heksene ved Domenfjell" av June Sommer Strask er en historisk roman som graver dypt i tro og overtro.

FOREDRAG OG BOKLANSERING:

Forfatteren June Sommer Strask (Nnf) lanserer sin nyeste bok: "Fandens friller: heksene ved Domenfjell" fredag 3. november på Litteraturhuset i Oslo.

For mer informasjon, kontakt:
June Sommer Strask
Barbmo-forlaget
Mobil 40146789

Historisk bakgrunn

I Finnmark hadde de på 1600-tallet en av Europas verste hekseforfølgelser, der 92 mennesker ble brent. På denne tiden bodde det rundt 300 mennesker i Vardø. En voldsom angst drev forfølgelsene fremover. Det hersket en sterk overbevisning om at hvem som helst kunne være i allianse med djevelen. Denne oppfatningen var til stede hos alle i rettsvesenet, innenfor kirken og blant allmuen, heter det i en pressemelding fra Barbmo-Forlaget.


Om boka

Elli Jonsdatter fra Senja kom til Vardø som ung tjenestejente. Hun hadde ikke bodd mange årene i Vardø før hun ble anklaget for trolldom. Nesten tjue år senere ble ekteparet Anna og Ambrosius Rhodius fra Christiania til Vardø på ubestemt tid, for ærekrenkelse mot øvrigheten. Bølgen av hekseprosessene i 1662-63 er den verste i norgeshistorien, og Anna kom til å spille en avgjørende rolle. Få måneder tidligere hadde Vardø fått en ny amtmann, og forholdene var harde. Blant medfangene til Elli var kvinner og småjenter som var anklaget for trolldom. Noen ble henrettet, andre pint i hjel.

Om forfatteren

June Sommer Strask er en god formidler, som har gitt ut bøker med ulike tema, blant annet flere barnebøker. "F andens friller - Heksene ved Domenfjell" er en historisk roman. Forfatteren kommer selv fra Finnmark og har brukt tid på å fordype seg i det historien om hekseforfølgelsene.

BILDET: Forfatteren June Sommer Strask. Foto: Trond Arild

_______________________
Publisert 2.11.2017 av HKE

Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no