Beate Heide ute med bok om Haugnes på Andøya - bygda som ble borte fra kartet

Nå er biografien om Haugnes på Andøya utkommet: «Det er enda lys hos ho Sofie». Bygda presenteres gjennom portrett av tidligere beboere.

Haugnes er bygda som lå øst for Andenes, og som nå er innenfor gjerdet til Andøya flystasjon. I 1950 bodde det 300 mennesker i bygda, skriver forfatteren i en pressemelding.

Bildet: Beate Heide er både skjønn- og faglitterær forfatter. Nå er boka «Det er enda lys hos ho Sofie» klar.

Faglitterær forfatter Beate Heide (medlem i Nnf), har intervjuet utflyttede Haugnesfolk for å få et bilde av hvordan det opplevdes å måtte flytte fra bygda Haugnes da forsvaret trengte grunnen. Utflyttingen skjedde i en periode på nesten 20 år: De første måtte flytte i 1955, og de siste flyttet ut i 1974. Selv om beboerne skjønte at de måtte avgi grunn til staten fordi Norge trengte et sterkt forsvar under den kalde krigen, så var det mye savn knyttet til fraflyttingen. Det ble sår som enda ikke er grodd, forteller Beate. Disse uttrykkes på forskjellig vis i portrettene.
Bokprosjektet bygger på et feltarbeid i 2012/2013, og utallige timer med lesing av aviser, og faglitteratur. Konservator Karl Kleve på Norsk Luftfartsmuseum er også intervjuet. Han forteller om Andøya Flystasjon strategiske betydning i den kalde krigen.

Boka er illustrert av Inger Kaurin. Både forfatter og illustratør har sine røtter på Haugnes. Ingers karakteristiske strek er lett gjenkjennelig, og hun har malt med inspirasjon i gamle bilder. Tittelen i boka henspiller på et bilde av huset til Beate sin bestemor. Der er det lys enda.

- Dette er et symbolsk bilde, som forteller meg at Haugnes vil bli husket så lenge vi fortsetter å snakke om bygda, sier forfatteren, som føyer til at temaet Haugnes ble høyaktuelt da Andøya Flystasjon ble besluttet nedlagt i desember 2016.

Siden det ikke er noe fysisk igjen, bortsett fra muren av skolen, fyrtårnet og den vernede steinen med inskripsjon på, fortsetter bygda å leve i menneskenes minne, på Facebookgruppa Haugnes på Andøya, og på en blogg. I tillegg har Polarmuseet på Andenes et «Haugnes-rom» der det blant annet er en modell av bygda.

- Det er mulig å høre klipp av intervjuene i boka, gjennom lenker og QR koder, forteller Beate. - og hun legger til:

- Det er laget en ny sang til Haugnes i prosjektet, der Bård Mathisen er komponist, og denne sangen kan du både lese og høre.

Beate peker på at det er mange steder i Norge der det er besluttet avfolking - av ulike årsaker, slik at mange vil kunne finne boka interessant utover folk i Vesterålen. Boka er utgitt på eget forlag, og den er på 168 sider. Den er utgitt med støtte av Norsk faglitterær forfatter- og oversettereforening.

NB: Boka selges ikke via dette nettstedet som du er inne på nå.

Du kan i stedet kontakte forfatteren:
be-heide@online.no
Beate Heide, Nordmyrveien 72, 7089 Heimdal

Les mer om Haugnes-boka på forfatterens nettsted.

_ _ _ _
Publisert 15.12.2017 av HKE.

Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no