Barnebok om vanskelig tema

Beate Heide, opprinnelig fra Andøy, er ute med ny barnebok. "Liten Ida og nordlyset" (forlaget Skániid girjie) handler om et tema vi ofte finner det vanskelig å snakke om: Barn som dør. Den lille jenta Ida får leukemi og dør, og dette temaet har Beate Heide (forfatter) og Inger Kaurin (illustratør) nå valgt å berøre med ei barnebok beregnet i før- og barneskolen.

Boka ble lansert siste lørdag i juli, på festivalen Márkomeannu, og utgis både på samisk og norsk. Til Bladet Vesterålen sier forfatteren at det var ei vanskelig bok å skrive.
- At barn kan dø av sykdom er fremdeles et tabubelagt tema i Norge. Det er noe nesten naturstridig i det at barn kan dø, noe vi ikke ønsker å forholde oss til. Men det er viktig at vi tør å snakke om det, sier Heide til avisa.

Foto: Privat

I boka møter vi også Idas bestemor, som er ei klok dame. Hun tar Ida med på kirkegården for å vise hva som skjer etter man er død.
Heide har selv jobbet i psykiatrien, med terminalt syke barn.Det er Anne Marie Guttorm Graven via Várdobáiki samisk senter som har oversatt boka til samisk.


Intervjuet med Heide kan leses her: Ei vanskelig bok å skrive

Publisert 1. august 2015

Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no