Ny roman fra Tore Hay: «Kaffekrus med skår»

Forfatteren Tore Hay er ute med ny roman. I romanen «Kaffekrus med skår» foregår handlinga i Nord-Norge i tida rundt andre verdenskrig.

I «Kaffekrus med skår» møter vi i første del hovedpersonen Lauritz, som ror på besøk til kjæresten sin, Randi. Besøket ender i frieri og forlovelse. I bokas andre del møter vi først Randis bror Elias, som bli matros på panserskipet «Norge». «Norge» ble senket på Narvik havn i april 1940. Elias overlever, men en arm er skadet etter at han har ligget i isvannet. Også Lauritz blir innkalt til krigen mot nazistene. Han kjemper i fjellene i Indre Troms mot Bjørnefjell, til nordmennene kapitulerer 9. juni. Randis brødre er med farens båt og frakter forsyninger for de allierte. Randi arbeider på et lasarett som er opprettet på en folkehøgskole i bygda.

I slutten av boka kommer hovedpersonene ned fra fjellene. De har presset nazistene tilbake mot svenskegrensa, men må likevel overgi seg da resten av Norge kapitulerer. Bitre må de marsjere til Setermoen, og derfra komme seg hjem.

Forfatteren Tore Hay er født i 1947 på Andørja i Ibestad kommune. Han debuterte i 1987 med den historiske romanen «Først og frekkast». Etter debuten har han publisert noveller i antologier, og han har samlet og oversatt fortellinger fra Vest-Afrika. I 2004 gav han ut samtidsromanen «Byggern».