Ny bok om kjønnskreative barn: «Kim, det er meg»

«Mun lean Kimme – Kim det er meg» av Beate Heide er ei barnebok om det å ha en annen kjønnsidentitet.

Velkommen til bokpresentasjon for voksne, melder Tromsø bibliotek og byarkiv, mandag 28.02.2022 kl. 12:30 – 13:00 på hovedbiblioteket, undervisningsrommet. 

Bildet: Beate Heide

«Kim, det er meg», boka om gutten Kim som leker best med jenter og helst går i jenteklær, forteller historien om hvordan det er å være Kim. Av og til føler man seg annerledes. Av og til føles det som om ingen forstår deg. Men du er du, og du er god nok akkurat slik du er.  Her får du fortellingen om hvordan det er å være Kim. Snur du boka får du fortellingen om jenta Kim som leker best med gutter og som helst går i gutteklær. Forfatter er Beate Heide, og samisk tekstutvikler er Liv-Tone Boine. Boka er illustrert av Charlotte Helgeland.

Boka om Kim er det forlaget ČálliidLágádus – Forfatternes Forlag som gir ut. Den blir lansert på Biblioteket i Tromsø på mandag 28.2. Det vil først bli en presentasjon for samiske barn der forfatter og samisk tekstutvikler leser fra boka på begge språk. Senere på dagen blir det et arrangement der boka presenteres for voksne.  Den 7. mars inviterer Trøndelag fylkesbibliotek og Trondheim bibliotek til panelsamtale om kjønnskreative barn med utgangspunkt i «Kim, det er meg». ( kl 19-21) Da vil også boka presenteres.

Liv-Tone Boine, samisk tekstutvikler.

Dette er Beate Heides 4. barnebok. Om boka sier hun:
– Dette med barn som ikke føler seg hjemme i biologisk kjønn er et tema som har opptatt meg. Om man ikke kjenner seg hjemme i sitt biologiske kjønn, tenker ofte små barn at de må være det andre kjønnet, siden de bare kjenner to. Siden kan dette forandre seg siden kjønnsidentitet kan ha utallige uttrykk i vårt moderne samfunn. Det som er viktig er at barna blir tatt på alvor.
Boka egner seg for barn mellom 4-9 år, men kan også tilbys større barn.

Charlotte Helgeland sier om illustrasjonsoppgaven:
– Å få illustrere «Kim, det er meg» har vært veldig kjekt. Det var mange bilder som skulle tegnes så jeg har brukt en god del tid. Dette er en viktig bok som bør leses av mange. Temaet er aktuelt og åpner for gode samtaler mellom barn og voksne.
Helgeland bor og jobber i Stavanger.  Hun har tre års utdanning som grafisk designer og har i mer enn 20 år jobbet som illustratør. Hennes største kunder er forlagene Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal, og ČálliidLágádus.
– For ČálliidLágádus illustrerer jeg mest barnebøker. Dette bærer nok illustrasjonene mine preg av, mener hun. Stilen kan vel kalles leken og naivistisk.

Charlotte Helgeland, illustratør.