
Ingjerd Tjelles nyeste bok, «Doktor Skogsholm» lanseres 24. november på Vadsø bibliotek.
– Dette er historien om den unike Finnmarks-legen Bjarne Skogsholm. Han var lege i Vadsø i Øst-Finnmark gjennom over 50 år – fra 1920 til 1972. Historien hans er ikke bare en fortelling om et helt spesielt legevirke, men også om en utvikling av samfunnet i nord som er ulik det meste annet, forteller forfatter og journalist Ingjerd Tjelle. Forfatteren forteller videre at Bjarne Skogsholms ikke skrev noe selv, men at manuset bygger på intervjuer med familien hans, de som var hans pasienter, tidligere kollegaer og avisartikler.
Et mangfoldig livsverk
Ingjerd Tjelle har intervjuet alt fra barnebarnet hans, Vegard Ulvang, til de som fikk trukket ut tenner av legen, de som fikk fødselshjelp i veiløse bygder og vil beskrive den viktige jobben han gjorde for fattige samiske befolkningsgrupper.
Boken tar for seg hans liv og virke fra han ble født i Vadsø i 1892 og til han døde i 1978. Skogsholm er trolig den eneste legen i Finnmark gjennom tidende som både er født her, har hatt hele sitt legevirke her og dødd i Finnmark.
Han gapte over mye og var sjefslege på to sykehus samtidig. I tillegg var han eneste ansvarlige distriktslege for et distrikt like stort som Vestfold fylke. I lange perioder var han alene lege i området, og hadde derfor et enormt ansvar.
Sterk Finnmarks-historie
Under krigen kom spesielt Øst-Finnmark i fiendenes kryssild, og et av hans sykehus ble bombet av allierte fly for å stoppe tyskerne som hadde okkupert hjembyen hans. Finnmarkslegen måtte tåle enorme prøvelser. Han opererte høsten 1944 skadede mennesker i småhytter under lys fra dårlige petromax-lamper, og i iskalde kirker som ble brukt som primitive sykehus.
Han jobbet i et flerkulturelt område helt nord og øst i Norge der kvener, samer, russere og nordmenn levde side om side under tøffe forhold. Skogsholm hadde omsorg for alle, og ga til og med penger av egen lomme til fattige enker med store barneflokker, kvinner som ikke hadde råd til nødvendig medisin.
Det finnes mange historier om legens tildels spesielle væremåte, hans interesser og behandlingsmetoder. I boka vil vi få høre om hva han engasjerte seg i da han var legestudent. Da kom han nemlig nordover i sommerferiene og gravde opp samiske graver i Finnmark. Raseforskere i Oslo betalte godt for samiske skjeletter fra nord, og dette var med på å finansiere studiene til Vadsø-legen.
Forfatteren
Ingjerd Tjelle er 57 år og har jobbet som journalist og formidler i 37 år. Hun er utdannet cand.mag. med fagene historie og statsvitenskap. Tjelle er født og oppvokst i Finnmark og kjenner fylkets historie godt. I år 2000 gav hun ut sin første bok, om barn som gikk på internatskoler i Finnmark. Dette var mens hun jobbet i NRK Finnmark som radio og TV-journalist, en jobb hun hadde gjennom åtte år.
I 2005 kom boka om barnehjemsbarna fra Finnmark ut. («Omsorg og overgrep. Møter med barnehjemsbarn»). Boka førte til det ble nedsatt en granskningskommisjon i regi av Finnmark fylkeskommune og Fylkesmannen i Finnmark. Dette igjen ledet til en oppreisningsordning som kom mange av de tidligere barnehjemsbarna til gode.
Hennes forrige bok kom ut i 2015, den handler om den sterke hjelper/leser-tradisjonen i vårt nordligste fylke. Boka heter «Sterke krefter. Om blodstoppere, lesere og hjelpere». Her er folkemedisin, samisk naturtro, tøffe hverdagsliv, og folks tiltro til mennesker med andre kunnskaper enn dem selv sentralt.