«Nils på Njukčagáisá» er en hyllest til skuespiller Nils Utsi

Linda Trast Lillevik, mangeårig medlem i Nordnorsk forfatterlag, har nylig lansert boka «Nils på Njukčagáisá». Nå er boka innkjøpt av Kulturrådet.

Utgivelsen er en hyllest til skuespiller Nils Utsi. Bokprosjektet kom i gang like før Utsi døde i 2019. Fortellingen er bygget på hans barndomserindringer fra oppveksten i Tana. Den gamle samiske troen og virkelighetsforståelsen er sentrale elementer i fortellingen. Boka gir innblikk i en livsanskuelse der mennesket og naturen er forbundet ved at alt liv er besjelet. Samisk overføring av kunnskap kommer godt til uttrykk gjennom samtalene mellom Nils og pappa; her er rom for undring og refleksjon.

Dette er Lindas fjortende bok. Hun har i sitt forfatterskap i stor grad lagt vekt på å formidle kystkultur til barn, som i bøker om hurtigruta, Lofotfisket og i gjenfortellingen av det gamle sagnet «Skarvene fra Utrøst», et samarbeidsprosjekt mellom henne, Ola Bremnes og kunstneren Dagfinn Bakke. Hun har også skrevet og vært billedredaktør for en biografi om kunstneren Kaare Espolin Johnson.

Boka «Nils på Njukčagáisá» er vakkert illustrert av Sissel Horndal. Det er gitt ut både norsk og nordsamisk utgave, og det er Britt Rajala som har oversatt boka til samisk.

Utgiver er forlaget ČalliidLágádus / Forfatternes forlag i Karasjok.