Litteraturpris til Johan Ingvald Borgos

Forfatter og lokalhistoriker Johan I. Borgos er tildelt Landslaget for språklig samlings litteraturpris for 2020, for boka «Samer ved storhavet» (Orkana, 2020).

Bildet: Johan Borgos og boka. Foto: Hilde Jørgensen, Bladet Vesterålen

Prisen deles ut fredag 9. oktober klokka 12.00 på Kulturfabrikken på Sortland. Arrangementet er åpent for alle.

I ei pressemelding skriver Landslaget for språklig samling (LSS) at Johan I. Borgos viser at litteratur av høg klasse kan skrives på et folkelig og talemålsnært bokmål. Den konsise uttrykksmåten står godt til språkforma, og den danner ei god ramme rundt skildringa av mennesker som levde under tidvis harde vilkår.

Boka «Samer ved storhavet» gir et bilde av ei tallrik folkegruppe med en dynamisk og tilpasningsdyktig kultur, enten kildene kaller dem fjellsamer, markesamer eller sjøsamer. Næringene omfatter alt fra tamreindrift til havfiske, fra duodji til båtbygging, fra gårdsdrift til smedarbeid, og ikke minst handel med norske naboer. Boka inneholder kulturhistorie, bosetningshistorie og slekts- historie. De to siste delene omfatter tida fra 1600 til 1820, de vil være nyttige hjelpemidler for alle som leiter etter samiske slektsrøtter i en periode med vanskelig tilgjengelige kilder.

Johan I. Borgos er født i Øksnes, og han er utdanna som historiker fra UiT Norges Arktiske Universitet, og han har i mer enn 30 år arbeidd med lokalhistorie i Vesterålen.

Litteraturprisen finansieres av Tomas Refsdals Litteraturfond, og det er 48. gang at prisen deles ut. Den gis til forfattere som i sitt litterære arbeid bruker de folkelige formene i bokmålet. Gjennom prisen ønsker LSS å verdsette forfattere og skribenter som gir det folkelige bokmålet en plass i offentligheten og mediebildet.