Litteraturen på festival i høst

Minst ti litteratur-festivaler i Norge våger seg frampå med fysiske arrangement i høst!

Trykk på festivallenkene for å finne ut mer om tema, program, arenaer og billetter!

I Longyearbyen var det festival fra 6. til 12. september. «Longyearbyen litteraturfestival er verdens nordligste. Vi ønsker å skape gode opplevelser for unge og voksne med litteratur» heter det på festivalens nettsider. For ferske oppdateringer, se også Longyearbyen litteraturfestival på Facebook

Det er også festival i Molde, fra onsdag 8. til søndag 12. september 2021. Bjørnsonfestivalen ble etablert i 1992, og de utroper seg selv til å være Norges første litteraturfestival. Arrangementene under Bjørnsonfestivalen tar opp svært ulike temaer, men forfatteren Bjørnstjerne Bjørnsons store samfunnsengasjement og kamp for ytringsfrihet og andre menneskerettigheter er et fundament for festivalen. Bjørnsonfestivalen, Molde 8.-12. september 2021.

Nordnorsk Litteraturfestival – Littfest Nord i Harstad finner sted 16.-19. september 2021. De er en nykommer blant litteraturfestivalene, med første gjennomførte arrangement i fjor (2020). Festivalen er sparsom med opplysninger om sin egen historikk, og de har ikke et eget nettsted (i så fall vanskelig å finne).

I 2021 arrangerer Foreninga samiske forfattere, Searvi sámi girječállide, Siebrre sáme girjjetjállijda  sin første samiske litteraturfestival. De melder at hele programmet er klart for festivalen MUN DAJAN – JEG SIER. Den samiske litteraturfesten foregår 25. september i Tråante – Trondheim. Tanken er at litteraturfestivalen skal arrangeres årlig, men på ulike steder.

Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, ble etablert i 1995 av Sølvberget bibliotek og kulturhus (som er arrangør og hovedarena for festivalen). Neste Kapittel går av stabelen 22. – 26. september 2021. Festivalen ytrer om seg selv at de er «en av Norges viktigste arenaer for norsk og internasjonal skjønnlitteratur. Festivalen har også tradisjon for å vie poesien og den illustrerte litteraturen god plass i programmet, sammen med øvrige kunstuttrykk som dokumentarfilm, teater, dans, kunst og musikk».

Litteratursymposiet i Odda  er blitt arrangert årlig i oktober måned siden 2005, i 2021 foregår symposiet fra 6. til 10. oktober. Det har gått fra å være et lokalt lite arrangement med lokalt forankra forfattere til å bli en nasjonal femdagers festival. Heimstadsdiktning, arbeiderlitteratur og klassereise er alltid på agendaen.

Deler av Bergen internasjonale litteraturfestival ble arrangert digitalt i februar i 2021, men en del fysiske programposter ble utsatt til 22.-23. oktober. Bergen internasjonale litteraturfestival for sakprosa og skjønnlitteratur (LitFestBergen) ble arrangert første gang i 2019. Festivalens formål er å presentere internasjonal og norsk sakprosa og skjønnlitteratur av høy kvalitet, og gjennom det øke forståelsen for verden i dag og mennesket sin plass i den.

Finnlitt – Finnmark internasjonale litteraturfestival kom med på festivalarenaen i 2010. Siden har festivalen blitt arrangert annet hvert år, ambulerende mellom Alta og Kirkenes. Årets festival skulle funnet sted i fjor (2020), men ble forskjøvet til i år; 28.-30. oktober 2021. Festivalen arrangeres av Troms og Finnmark fylkesbibliotek. Målsettinga for festivalen er å inspirere barn, ungdom og voksne i Finnmark til å bli aktive litteraturbrukere, å være et møtested for litteraturarbeidere og litteraturinteresserte i Finnmark, å formidle ny og eldre litteratur fra Finnmark og nabolandene i nord, og å formidle verdenslitteratur til Finnmarks befolkning.

Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival finner sted 11. – 13. november 2021 Festivalen ble første gang holdt i 2000. Festivalen forteller om seg selv at den mønstrer norske og internasjonale forfattere, og at den kunstneriske profilen er preget av den nordlige beliggenheten, med et globalt og sirkumpolart perspektiv. Ordkalotten har et bevisst urfolksperspektiv og et særlig ansvar for å ivareta trespråkligheten i nord (samisk, norsk, kvensk), og for å belyse spesielle forhold i nordområdene.

Hammerfest bibliotek lager poesifestival 21. november. Hammerfest Poesifestival meddeler på Facebook-arrangementet sitt: «Hold av søndag 21.11.21. Da går vår «lille» «store» fantastiske poesifestival av stabelen. Og for et program vi har! Du får høre Kjersti Bjørkmo, Ingvild Lothe, Alexander Bertin Øyhovden og Karoline Brændjord lese fra sine diktsamlinger. Vi gleder oss!» Gleder seg gjør nok publikum også!