«Lemenhæren» – ny utgivelse fra Dag Ove Johansen

Etter 43 år og en del viderverdigheter kommer «Lemenhæren» - tre post-apokalyptiske noveller av Dag Ove Johansen endelig ut som bok!

Dag Ove Johansen forteller at hans novellesamling «Lemenhæren» skulle utgis på Terje Wanbergs STOWA Forlag som bok nr. 5 i serien NOVA Sciende Fiction i 1977. Det skjedde ikke, uvisst av hvilken grunn. Annonseringen var alt trykket, med en illustrasjon av Thore Hansen.

Originalen til illustrasjonen ble brukt i Science Fiction-Magasinet nr. 4 fra 1971, til Johansens novellebidrag «Glasskulen». Redaktør for SF-Magasinet (senere NOVA) var Terje Wanberg.

Novellesamlingen «Lemenhæren» gikk i glemmeboken helt til en annen fra sci-fi-miljøet, Cato Pellegrini, sendte forfatteren en epost våren 2020 om at det kanskje var på tide å får «Lemenhæren» utgitt – over 40 år etter.

For forfatteren selv hadde en av novellene forsvunnet fra den digitale verdenen: «Til siste åndedrag». Den ble hentet tilbake til fremtiden via en pdf-utgave av Algenon nr. 13-1977, et organ for Aniara, Oslo-studentenes sci-fi-forening. De to andre novellene, «Miljø-89» og «Blu» fantes fremdeles på forfatterens egen datamaskin.

Terje Wanbergs forlag skiftet navn til Bok og Magasinforlaget. I 1983 utkom antologien «Siste reis» der novellen «Miljø-89» var med. Året etter utkom Johansens sci-fi-roman «Ond sirkel», der novellen «Blu» kom med som en ekstrabonus. Boken kom inn under innkjøpsordningen samme året, som forfatterens første.

Denne boken samler disse tre novellene, slik meningen var – for 43 år siden. Forsideillustrasjonen er laget av Thore Hansen. Og forordet til «Lemenhæren» er skrevet av Cato Pellegrini.