Kolonisering, kråker og sangpoesi på Stormen bibliotek

I Litteratursalen på Stormen bibliotek var det et tett litteraturprogram 11. mars 2023. Nordnorsk forfatterlag hadde lagt årsmøtehelga sitt til Bodø, og forfatterlaget brukte lørdagen på å presentere et litterært program for bodøværingene.

Bildet: Salimata Togora og Kathrine Nedrejord representerte prosjektet «Deconfining» fra scenen på Stormen bibliotek.

Programpostene på biblioteket i Bodø spente over et bredt sjanger – og innholdsregister, og programmet som helhet var godt besøkt. Innledende bød programmet på en presentasjon av «Bodø2024 Europeisk kulturhovedstad», ved Henrik Sand Dagfinnrud, med et påfølgende bidrag fra deres pågående prosjekt Deconfining (Innesperring), representert ved Salimata Togora (Mali) og Kathrine Nedrejord (Kjøllefjord/Paris).

De to forfatterne lot publikum få et innblikk i en samskriving de har gjennomført, et slags dramatisk skuespill satt sammen av monologer og dialoger, framført på fransk og norsk. Det var sterke øyeblikk for publikum idet de to skrivende menneskene fra hver sin verdensdel innviet hverandre i sin og sin families opplevelser av kolonisering. Den ene afrikansk – den andre samisk/norsk/kvensk.

Sylvi Jane Husebye presenterte et mikroforlags utfordinger

Sylvi Jane Husebye fra Finnmarksforlaget, et mikroforlag i Hammerfest, presenterte «Et mikroforlags gleder og forbannelser. Å skrive og gi ut bøker for et lokalt marked». Et foredrag ispedd rollespill, der innehaveren av mikroforlaget iførte seg ulike hatter som illustrerer ulike aspekt ved forlagsdrifta. Gjennom alvor, humor og ironi møtte forlagsdirektøren, grafikeren, økonomisjefen og markedsføring- og salgs-avdelinga det norske litterære systemet i mikroformat.

Hanna Bjørgås fortalte historier fra den urbane villmarka

Forfatter og biolog Hanna Bjørgås med bokutgivelsen «Byens hemmelige liv. Historier fra den urbane villmarka» (2021) fortalte med glød om naturen i byen, om kråka og om lav, og om mange av de andre artene som lever i bystrøk – i tillegg til mennesker.

Thoralf Fagertun presenterte «Familien Gnork» for publikum

Bodøforfatteren Thoralf Fagertun debuterte med barneboka «Familien Gnork» i 2022. Han leste opp fra boka si, og fortalte om det å bli forfatter, om skriving og ambisjoner og bøker han liker, og det å bli del av et forfattermiljø.

Dag Kajander og Ulv Holbye framførte miniforestillinga «Feskarbonden»

Trubadurene Dag Kajander og Ulf Holbye avsluttet programmet i Stormen bibliotek med sangpoesi, fortelling og bilder, gjennom miniforestillinga «Feskarbonden», bygd på Leidulf Olsruds livsverk.

I etterkant samlet forfatter Jan Oscar Bodøgaard mange av publikum til en LitteraTur – en litterær vandring i Bodø sentrum. En kald men interessant runde til steder som kan knyttes til forfattere og bøker i Bodø-byen.

Jan-Oscar Bodøgaard geleidet publikum rundt til litterære steder i Bodø sentrum

 

Tekst & foto: Hilde Kat. Eriksen