Ordkalotten: Den rasende litteraturfestivalen

I 2017 har Ordkalotten Tromsø internasjonale litteraturfestival valg seg et ampert tema: Raseri. Festivalen går for seg i Tromsø fra 14. til 19. november.

På programslippet i forkant av den kommende festivaluka påpekte Morten Wintervold (bildet) fra Ordkalottens kunstnerutvalg at festivalprogrammet hvert år er nært knyttet til et tema.
- Hele festivalen er en diskusjon rundt dette temaet, sier Wintervold, og fortsetter: - Ikke alle litteraturfestivaler tar tema på alvor på samme vis som Ordkalotten. Dette er ikke en lanseringsfestival for forlagene.
Årets raseritema er en reaksjon på fjorårets innovervendte tema "Jeg". I følge Wintervold er raseriet vendt utover, mot det kollektive. Festivalen vil utforske hvordan lynne og temperament kommer til uttrykk i litteraturen.
- Vi har lett etter forfattere som ikke legger lokk på ting, som ikke fokuserer på sentiment og innadvendthet, men på det som åpner seg.

Les mer om raseritemaet her

Både daglig leder Ingvild Solstad-Nøis, Morten Wintervold og de andre involverte i festivalen er stolte av forfatterne på programmet. På barne- og ungdomsprogrammet er Anna Fiske hovedforfatter. På plakaten for de som er voksne, står blant annet to danske forfattere, dikteren Theis Ørntoft med sitt postapokalyptiske, økopoetiske verk "Dikt 2014", og Carsten Jensen med sin roman "Den første sten" om krigen i Afghanistan.
Andre smakebiter fra festivalprogrammet presenteres av Therese Bakkevoll (bildet), nestleder i festivalstyret. Hun kan fortelle at Ordkalotten for første gang vil ha et bidrag fra en nobelprisvinner på programmet. Østerrikske Elfriede Jelinek har sagt et uforbeholdent ja til en lesing av hennes nyeste teaterstykke, RASERI. Jelinek skriver om vold og om maktstrukturer, og i dette stykket tar hun utgangspunkt i terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo og på det jødiske markedet i Paris høsten 2015. Det er teateret Ferske Scener og dramaturg Kristin Bjørn med tre skuespillere og en perkusjonist som gjør denne improviserte scenetekstframføringa torsdag kveld under festivalen.

Et interessant klimapanel tar plass fredag kveld. Det er Espen Stueland, Agnar Lirhus, og de danske forfatterne Theis Ørntoft og Carsten Jensen som skal samtale om klimakrise og litteratur.

Det litterære programmet avsluttes lørdag kveld med poesikonserten "Vrede", med elektronikamusikeren Gaute Barlindhaug og fire forfattere.

Publisert 9.11.2017, tekst og foto Hilde Katrine Eriksen

Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no