Minneord over Kjellaug Råd Johnsen - Klarino (1925 - 2018)

Klarino kalte hun seg. Kjellaug Råd Johnsen. Hun var ett av disse menneskene, som idet du møter, du vet du vil huske. En av de som setter farge på den veien de går på. Kjellaug skrev med hele seg, hun skrev om livet og hun skrev om lykken.

Kjellaug Råd Johnsen

BILDET: Kjellaug Råd Johnsen - Klarino (til høyre) som bypoet fra Nordnorsk forfatterlag under årsmøtet i Alta 2011.
Foto: Hilde Kat. Eriksen

I Nordnorsk forfatterlags antologi av 2007 skrev hun om Universell rytme og i forlengelsen av det aaaaaalalalalalallalalalaAAaaAAAAAAAAA. Dette var etter forfatterlagets sagnomsuste reise til sitt årsmøte på Svalbard i 2005. Kjellaug var da i sitt åttiende år, men det forhindret ikke at hun skulle være med på isgrotteutflukt i Longyeardalen. Snøscootere, spader og to gamle Mausergevær, det var rekvisittene. Samt åtte uthungrede forfattere på jakt etter ny skrift. For de som ikke har vært på isgrottetur, så kan det fortelles at dette ikke er en vanlig reise innover i en åpen grotte. Nei, her skulle man grave åpninga vertikalt, gjennom snø, til is. Kjellaug i front, ned i det uttørkede elveleiet.

Det virket som om vi var der i dagevis og Kjellaug kunne nok fortalt om dette i et større og mer dramatisk ordelag enn det jeg her kan gjøre. Men der og da, nede i dette elveløpet, der så jeg Klarino. Øyne som speilet seg på isblanken og et smil som vitnet om et levd liv. Det var i denne grotta at jeg tenkte at her, her finnes poesien i alle mennesker. Her var Kjellaug i poesi.

Jeg tenker på Anita Skorgan som synger Erik Hillestads tekst om hun som våker over flammen. Jeg vil gjerne tenke på Kjellaug Råd Johnsen som en av de skrivende menneskene som alltid var der, våket, og med sin tilstedeværelse ga en styrke til de som var på vei.

Kjære Klarino, måtte du skrive deg inn og opp i den dimensjonen du nå befinner deg i, ta den med storm og et stort aaaaaalalalalalallalalalaAAaaAAAAAAAAA!

Vi kommer til å huske deg.

For Nordnorsk forfatterlag

Lene E Westerås


Minneordet har også vært publisert i avisa iTromsø.

Publisert 23.8.2018 av HKE


Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no