Litterær Salong for finnmarkslitteraturen

I sitt 45. år på den nordnorske kulturarenaen har Nordnorsk forfatterlag lagt årsmøtet til Alta, og inviterer til Litterær Salong på Studenthuset City Scene lørdag ettermiddag 29. april.

Marion Palmer, Marit Bjerkeng, Karen Anne Buljo, Sylvi Jane Husebye, June Sommer Strask, Tor Martin Nordaas og Lill-Karin Elvestad deltar på Litterær Salong i Alta. Foto: Odd Hugo Palmer, Marie Louise Somby, Eva Huseby og private foto

Seks av lagets forfattere er invitert til å lese opp på Litterær Salong, et åpent litterært arrangement på City Scene, lørdag 29.4. mellom kl. 17.30 og 19.00. De fleste av disse forfatterne bor i Finnmark: Sylvi Jane Husebye (Hammerfest), Marion Palmer (Kvalsund), Marit Bjerkeng (Alta), June Sommer Strask (Kvalsund), Karen Anne Buljo (Alta), og Tor Martin Nordaas (Mosjøen). Kveldens vert er Lill-Karin Elvestad (Malangen), avtroppende leder i Nordnorsk forfatterlag.

- Litterær Salong er et opplesningsprogram, med en pause halvveis slik at publikum kan kjøpe seg noe å drikke. City Scene stiller med lydanlegg slik at dette blir en god opplevelse både for oppleser og lytter. Det blir et spennende program, med forfattere som representerer ganske ulike tema, sjangre og skrivemåter!

Fremmer nordnorsk litteratur

- Forfatterlaget ble stiftet i 1972, og feirer sine første 45-år dette året. Medlemmer av laget samles i Alta denne helga, for å gjennomføre årsmøte 2017. Nordnorsk forfatterlag er en organisasjon for forfattere som bor i eller kommer fra den nordlige landsdelen, eller som skriver nordnorsk litteratur. Målsettinga til Nnf er å arbeide for å fremme interessen for samtidslitteratur fra Nord-Norge og jobbe litteraturpolitisk for å bedre vilkårene for forfatterne i landsdelen.

På bildet ser vi Marion Palmer, Marit Bjerkeng, Karen Anne Buljo, Sylvi Jane Husebye, June Sommer Strask og Tor Martin Nordaas som deltar på Litterær Salong i Alta. Foto: Odd Hugo Palmer, Marie Louise Somby og private foto.

Facebook-invitasjon til arrangementet


Forfatterne på programmet

Sylvi Jane Husebye

Marianne Sylvi Jane Husebye (født i 1965) er en norsk barnebokforfatter og lokalpolitiker som bor i Hammerfest. Hun har skrevet flere bøker for barn, utgitt på eget forlag - Finnmarksforlaget. Lokalt er hun aktiv både i kulturlivet og politisk, i Arbeiderpartiet. I 2017 blir hun medlem av styret i Nordnorsk forfatterlag.

Bokutgivelser på eget forlag
"Loffeturer i Akkarfjord - og noen ekstremturer også!" (Finnmarksforlaget, 2016)
"Perlene" (Barnebok, Finnmarksforlaget, 2015)
"Jenny Jern ruller verden rundt seg selv" (Barnebok, Finnmarksforlaget, 2013)
"Skipsletterne - sjørøvere på Ishavskysten" (Barnebok, Finnmarksforlaget, 2013)
"Neiden på 5, 10 eller 60 minutter" (Barnebok, Finnmarksforlaget, 2012)

Tor Martin Leines Nordaas

Tor Martin Leines Nordaas (født i 1978) i Mosjøen i Nordland, er en norsk forfatter og journalist. Nordaas vokste opp i Mosjøen, og bor der nå. Han har jobbet som journalist i Helgeland Arbeiderblad. Tor Martin kommer nå inn i styret i Nordnorsk forfatterlag.

Bokutgivelser
"Fire dager hos farmor" (Roman, Fair forlag, 2015)
"Hjerneteppe" (Roman, Fair forlag, 2013)
"Opp med fuglene" (Noveller, Licentia, 2009)

Marion Annie Palmer

Forfatteren Marion Annie Palmer (født i 1953) er en norsk og samisk forfatter bosatt i Kvalsund i Finnmark. Hun har siden 1970-tallet vært politisk engasjert. Da hun debutert med diktsamlingen "Alle pikene løper til vinduet" handlet den om livet slik det fortonet seg fra samlebåndet på fiskeforedlingsfabrikken.

Bokutgivelser
"Bare kirka sto igjen", fortellinger om krigen i Finnmark (2010)
"Guttaperka" (Kortprosa, Orkana forlag, 2002)
"Utsatte strøk" (Lyrikk, Orkana forlag, 1999)
"Alle pikene løper til vinduet "(Lyrikk, 1995)

June Sommer Strask

June Sommer Strask (født i 1958) er en norskspråklig samisk forfatter og kulturarbeider. Hun er født i Finnmark og vokste opp i Harstad. I dag er hun bosatt i Kvalsund. June er blant annet opptatt av historiske emner, nordnorsk kulturhistorie, natur og miljø, og kulturelt mangfold.

Bokutgivelser
"Stallo", lydbok (2012)
"Haldde - inn i huldrenes rike", lydbok (2011)
"Ravnejuvets hemmelighet - Leonora" (2009) Musikkeventyr av "Elva og vakkerfuglen" (Plate/CD, Davvi Girji, 2006)
"Fandens friller" (Roman, Nordnorsk forlag, 2006)
"Elva og vakkerfuglen"/"Johka ja hearvaloddi", tospråklig barnebok (Davvi Girji, 2005)
"Byttingene"/"Lonuhasgánddaguovttos", tospråklig barnebok (Davvi Girji, 2004)

Marit Bjerkeng

Marit Bjerkeng (født i 1949) bor i Alta. Hun har oversatt bøker og tekster fra russiske forfattere som Ljudmila Ulitskaja , Isaak Babel og Mikhail Sjisjkin. Marit arbeider med formidling av russisk litteratur og kultur, og er særlig interessert i ny russisk litteratur. Hun har også oversatt essayistikk, litteraturforskning, historie og kulturhistorie, og har vært dosent i russisk ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet, i Alta.

Oversettelser (et utvalg)
Ludmila Ulitskaja: "Sonjetska" (roman)
Michail Sjisjkin "Brevboken" (roman)
Nikolai Gogol "Peterburgsnoveller" (noveller)
Eduard Kotsjergin "Med Stalin som gudfar. Opptegnelser på knærne" (sakprosa)

Karen Anne Buljo

Karen Anne Buljo (født i 1964) er en norsk og samisk forfatter, opprinnelig fra Máze (Masi) og i dag bosatt i Alta. Hun skriver på nordsamisk og norsk, og forfatterskapet omfatter mest bøker rettet mot barn og ungdom. Karen Anne har de siste årene vært leder for den samiske forfatterforeninga Sámi Girječálliid Searvi, SGS. Hun har nær tilknytning til sjøsamisk kultur, og er opptatt av sjøsamisk joik og joikepoesi.

Bokutgivelser
"På vei til de åtte årstider land - solas og vindens folk" / "Beaivváža ja biekka olbmot" (med Hege Jensen, språkkurs i nordsamisk, med CD 2014)
"Nieidagorzi- Pikefossen" (Barnebok, Idut, 2011)
"Áfruvvá - Havfruen" (Barnebok, Idut, 2011)
"Kristoffer ja Lálla" (Ungdomsbok, Idut, 2010)
"Stephen Borrough" (Barnebok, Davvi Girji, 2008)
"Pelle Njoammil" (Dramatikk, Davvi Girji, 2007)
"Ábifruvvá" (Joik, Idut, 2006)
"Dille - din tur "(samisk versjon) (Vox, 2001)


VERT: Sylvi Inez Liljegren

Sylvi Inez Liljegren (f. 1954) er journalist og forfatter. Hun har vært ansatt i NRK fra 1979 som journalist og TV-produsent, har jobbet ved Universitetet i Tromsø som informasjonsdirektør og som prosjektkoordinator for Verdens miljøverndag 2007. Sylvi var leder av Nordnorsk forfatterlag fra 2002 til 2006, og har også vært leder av Troms journalistlag.

Utgivelser

  • Isen smelter, antologi 2015
  • Amiras palestinske kokebok, 2014
  • Helt øverst bak havet, antologiredaktør, 2007
  • Arktis utfordrer, folk og fakta om miljøet i nord, 2006
  • Woman in a Northern Landscape, 1999
  • Kvinne i et nordlig landskap, 1999
  • En vegetarisk kokebok, 1978
Nnf takker Alta bibliotek og Studenthuset City Scene for hjelp og støtte i planleggingen av arrangementet.

Alta bibliotek på Facebook

City Scene på Facebook

Nordnorsk forfatterlag på Facebook


Publisert 18.4.2017 av HKE. Oppdatert 27.4.2017


Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no