Forfattere fra nord på SALT i Oslo

FRA NORD TIL SØR: Fredag 30. november presenterer Nordnorsk forfatterlag (Nnf) et litterært program på SALT i Oslo. Der møter du forfattere fra nord: Monika Steinholm, Morten Wintervold, Caroline Kaspara Palonen, Henning Howlid Wærp, Rauni Magga Lukkari, Marry Ailonieida Somby, Vibeke Thorp, og Liv Lundberg.

Det er ikke første gang Nnf reiser til hovedstaden, sist var vi på Litteraturhuset i 2015 - med god stemning og fullt hus. I år har vi fått stimuleringsmidler fra de tre nordligste fylkene for å presentere nordnorske forfattere på nasjonale scener, og SALT-opplesningen er en del av denne satsningen.

Denne kvelden gir vi publikum en liten smak av det som skrives av forfattere i den nordlige landsdelen, innenfor flere sjangre og språk. Kveldens konferansierer er forfatterne Irene Larsen og Eirik Andre Skrede.

Forfattere fra nord
FRI INNGANG
Fredag 30. november 2018
Varer fra kl. 18.00 til 19.30
Sted: Langhuset på SALT
Festningsalmenningen/Langkaia Oslo

Forfatterne som kommer

Monika Steinholm hadde sin første tekst på trykk i 2012, i antologien «Signaler». Bokdebutant ble hun i 2015, med ungdomsromanen «Fuck verden», som fikk oppfølgerne «Nærmere kommer vi ikke» (2016) og «Under snøen» (2017).

Monika har gått to år på det nå treårige Forfatterstudiet ved UiT - Norges Arktiske Universitet, og hun har også vært student ved litteraturvitenskap på UiT. Hun jobber deltid på ARK ved siden av å skrive. I 2018 er hun aktuell med de to første titlene i barnebokserien Ankh: «Mumiene våkner» og «Livsfarlig vinter».

Les om Monika hos Litteraturnett Nord-Norge.


Caroline Kaspara Palonen debuterte i 2016 med romanen «Xeroxdager». Siden
har hun gitt ut «Du er meg for søvnig» (roman, 2013), «Det er mitt hav» (roman, 2015), og «Øy, øy» (dikt, 2016). Hun har også skrevet sceneteksten «Kom nærmere menneske» sammen med forfatteren Ingvild Solstad-Nøis, framført på Scenetekstfestivalen i 2018.

Caroline er utdannet ved Forfatterstudiet i Tromsø, og ved Kunsthøgskolen i
Bergen - med spesialisering i fotografi. Hun bor og arbeider i
Harstad. Hun kommer med ny bok våren 2019.

Les om Caroline hos Litteraturnett Nord-Norge.

Morten Wintervold debuterte med diktsamlinga «Utfall» i 2002 og har siden gitt ut «I slekt» (2005), «Nytt kull på voksenopplæringa» (2007), og «Oldemor, du er med barn» (2009). Han har også gjendiktet poesi, samt dramatikk for Hålogaland Teater i Tromsø. Morten har jobba tverrkunstnerisk med flere scenekunstprosjekter, og han har vært med i redaksjonen i litteraturtidsskriftet Kuiper.

Han har blant annet studert nordisk litteratur, og har gått på forfatterstudiene i Bø i Tromsø. Morten underviser ved Forfatterstudiet ved UiT - Norges Arktiske Universitet, og er per tiden medlem av Den norske Forfatterforenings Litterære Råd.
Les om Morten Wintervold hos Litteraturnett Nord-Norge.

Henning Howlid Wærp debuterte skjønnlitterært i 2010, med romanen «E8 Nord». Siden har han gitt ut en rekke bøker. Han har også redigert en antologi over prosadikt på norsk. Nyeste utgivelser er «Arktisk litteratur» (2017), diktsamlinga «Til iskanten - dager og netter» (2018) og «Hele livet en vandrer i naturen. Økokritiske lesninger i Knut Hamsuns forfatterskap» (2018). Henning ble dr.art. ved Universitetet i Oslo i 1996 på en avhandling om naturlyrikk, og har seinere forska på blant annet Knut Hamsun og Cora Sandel. Han har tidligere undervist ved Forfatterstudiet ved UiT - Norges Arktiske Universitet.


Rauni Magga Lukkari ble i 1987 nominert som samisk kandidat til Nordisk råds litteraturpris for «Mørk dagbok». Hennes debutbok, «Jienat vulget» (Isen går) kom ut i 1980, og hun regnes i dag som en av de mest kjente samiske lyrikerne. Med monologen «En lykkens mann» (2007), debuterte hun som teaterforfatter. Stykket ble dramatisert ved Nationalteatret, med Nils Ole Oftebro i hovedrollen. Rauni er født i Utsjok i Finland. Forfatteren og oversetteren bor i Tromsø, hvor hun driver forlaget Gollegiella der hun gir ut litteratur på samisk, finsk og norsk.


Marry Ailonieida Somby debuterte i 1976 med «Ámmul ja alit oarbmælli», som var den første barneboka på samisk. Boka kom på norsk året etter med tittelen «Ammul og den blå kusinen». Marry har skrevet flere barnebøker, samt prosa og poesi for voksne. Hun er også dramatiker, og flere av stykkene har vært oppført på det samiske nasjonalteateret Beaivváš. Tidlig var hun opptatt av det globale urfolksperspektivet, og hun bodde i flere år blant urfolk i Nord-Amerika. Marry var en av initiativtakerne til å stifte Samisk forfatterforening i 1979, hun er også billedkunstner, og bosatt i Tromsø.


Vibeke Thorp er frilans kulturarbeider, forfatter og essayist, og spaltist i Klassekampen siden 2005. I 2012 gav hun ut boka «Sterk kost»; poetisk faglitteratur. Vibeke er medskaper og forfatter i danseteaterforestillinga TYGG! av Haugen Produksjoner.
Hun har bakgrunn som ernæringsfysiolog, med studier i sosiologi og engelsk, samt Forfatterstudiet i Tromsø. Thorp har arbeidet profesjonelt med mat og helse gjennom flere tiår, men synes betydningsinnholdet er langt mer interessant enn næringsinnholdet i maten.


Liv Lundberg er professor emerita i skrivekunst, hun er lyriker og romanforfatter, essayist og gjendikter. Hun debuterte med diktsamlingen «Den klare tonen» i 1979. Liv har medvirket i flere oppsetninger med Rikskonsertene.
I en rekke år var hun tilknyttet UiT - Norges Arktiske Universitet, der hun vant Utdanningsprisen 2012 for sitt bidrag til utviklingen og opprettholdelsen av Forfatterstudiet ved Kunstakademiet i Tromsø. Nyeste utgivelse er boka «Nord for intensjonen» (2018).


Kveldens konferansierer er forfatterne Eirik A. Skrede og Irene Larsen

Eirik André Skrede debuterte som forfatter i 2010 med diktboka «Dødendøden» og gav i 2013 ut romanen «På bunnen». Han har også vært representert i flere antologier.

I 2017 mottok Eirik Troms fylkeskommunes arbeidsstipend for kunstnere. Eirik har gått på Forfatterstudiet ved UiT - Norges Arktiske Universitet. Han er bosatt i Lakselvbukt ved Tromsø.


Irene Larsen debuterte som lyriker i 2005 med boka «Anemonepust», og hun fulgte opp med «Framtida er ein stad til høgre for tavlekanten» i 2008 og «Sortsolsafari» i 2013.

I 2006 mottok Irene Blix-prisen, som deles ut av Litteraturselskapet Samlaget. Irene har studert litteraturvitenskap og har gått på forfatterstudiet ved UiT - Norges Arktiske Universitet. Hun er bosatt i Ersfjordbotn ved Tromsø.Arrangementet er støttet av Finnmark, Troms og Nordland fylkeskommuner
 
 
 
 
 
 

Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no