Fjørtoftseminaret 2016

 Lørdag 8. oktober 2016, fra klokka 1400 til 1700, arrangerer Nordnorsk forfatterlag Fjørtoftseminaret.
I år er tema KRIG OG FLUKT: Hvordan formidles erfaringer fra krig - og flyktningsituasjoner i film og litteratur?
Vi har spennende folk med oss:

Asbjørn Jaklin: Brent jord - hvorfor grep ingen inn?

12 000 beboelseshus, 500 industribedrifter og 150 skoler ble brent høsten 1944 og vinteren 1945. Hvorfor stoppet ikke de allierte raseringen av Nord-Troms og Finnmark? Hva gjorde den norske regjeringen? Og hvordan kunne den ansvarlige tyske offiseren, generaloberst Lothar Rendulic, bli frifunnet i Nürnberg? Asbjørn Jaklin svarer på spørsmålene med bakgrunn i arbeidet med sin siste bok «Brent jord 1944-1945. Heltene. Ofrene. De skyldige».

Elisabeth Johansen, forfatter av dokumentarboka Brent land, om brenninga av Finnmark.

Knut Erik Jensen, filmskaper med flere filmer med tematikk fra andre verdenskrig bak seg. Jensen jobber nå med filmprosjektet Lengsel etter nåtid. I tillegg er Jensen selv tidsvitne fra evakueringa av Finnmark i 1944.

Knut Erik Jensen vil presentere en film fra krigen, brenningen og evakueringen fra Finnmark og Nord Troms.
Filmen "Tilintetgjørelsen" er et resultat av et oppdrag fra Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og er en del av deres utstillinger. Filmen er basert på, og bearbeidet på arkivmateriale fra Nordområdene.

Fadi Abou Hassan, fribytegner, opprinnelig fra Palestina, flykning i Syria, nå bosatt i Drøbak vil ha utstilling av sine tegninger på biblioteket.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen. Det er gratis inngang, og arrangementet holdes på biblioteket i Tromsø. Programleder er Paul Henrik Kielland.

Arrangementet er støttet av Tromsø kommune og Fritt Ord.

Postet av Lill-Karin Elvestad 6. september 2016.

Oppdatert av Ingebjørg Liland 16. sept.


Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no