Fire nominerte forfattere til Havmannprisen

Fire nordnorske bøker utgitt i 2016 er nominert til årets Havmannpris. En ungdomsroman, en novellesamling og to romaner er blant finalistene. Bøkene er skrevet av forfatterne Monika Steinholm, Odd Klippenvåg, Per Knutsen og Ida Løkås. Vinneren offentliggjøres i slutten av april, og prisen deles ut på Rana bibliotek 6. mai 2017, under Havmanndagene.

Monica Steinholm, medlem av Nnf, er en av de nominerte. "Nærmere kommer vi ikke er" en ungdomsroman med handling lagt til noen sommeruker på Finnsnes. Jens besøker onklene sine, som har som mål å arrangere det første Finnsnes Pride. Jens møter Edor. Edor er sammen med Beate. Jens kan ikke svømme, mens adrenalinjunkien Edor tør alt. Eller, er det virkelig slik? Steinholm lar begge guttene få fortelle sin historie, i annet hvert kapittel. Når kjærligheten dukker opp fra uventet hold er det mange hindringer i veien. Steinholm makter å holde på spenningen igjennom hele romanen. Monika Steinholm (f. 1983) har tatt et toårig forfatterstudium ved universitet i Tromsø. Hun er bosatt i Tromsø og jobber i Ark bokhandel. Hennes første ungdomsroman het "Fuck verden".
Foto: Schibsted

Odd Klippenvåg er den andre nominerte. "En enda større ensomhet" er en novellesamling bestående av åtte noveller, alle omhandler relasjoner mellom mennesker. Det er de nære relasjonene som beskrives, lavmælt, varmt og forsiktig. Novellene kan leses en og en, men henger sammen tematisk. Tittelen på samlinga henspiller til det store spørsmålet: Er det blant sine nærmeste man blir mest ensom? Med hjelp av enkelt språk og enkle handlinger får Klippenvåg frem at mennesket innerst inne er ensomme vesener, uten at det blir sørgelig av den grunn. Odd Klippenvåg (f. 1951) har gitt ut 22 romaner og novellesamlinger. Noen tematiserer homofilt samliv, andre portretterer kunstnerliv.
Foto: Lillian Hjellum/ Fotografene Lillian og Lena/ Cappelen Damm

Per Knutsen er den tredje nominerte. "Broren til Hugo" forteller om en familie på fire i det fattige Nord-Norge i etterkrigstida. Skoleflinke Erkki vokser opp i et hjem preget av alkohol og vold, men også av kjærlighet og håp. Erkki vokser til og kjenner på forbudte følelser. Tante Bas kjæreste, matrosen, er mer tiltrekkende en nabojenta Astri. Knutsen har lagt hendelsene til nær nordnorsk historie, det er ikke et fantasilandskap. Knutsen beskriver det vanskelige og såre på en fin måte. Selv om det er vanskelige oppvekstkår så er det ikke fritt for håp, humor, kjærlighet og varme. Knutsen (f. 1951) er oppvokst på Hamarøy i Nordland, og bor nå i Bergen. Han har gitt ut 30 bøker.

Foto: Paul S. Amundsen/Cappelen Damm

Ida Løkås er den fjerde nominerte. "Til bølgene" handler om Zahl som har satt livet på pause etter en ulykke i ungdommen. Han bor på ei øy og er motstander av at ferga skal erstattes med undersjøisk tunnel. Huset han bor i skal selges og han må flytte tilbake til sin far, legen han har brukt i alle år blir pensjonist så han får en ny lege, ungdomsvennen Kathrine flytter tilbake til øya. Motvillig må Zahl forholde seg til endringene rundt han. Løkås beskriver livet slik det kan bli når uforutsette hendelser dukker opp. Ved hjelp av mye dialog, blir det en dynamisk fortelling i et nokså stillestående liv.Løkås (f. 1985) debuterte med den kritikerroste romanen "Det fine som flyter forbi" i 2012. I 2014 kom ungdomsromanen "Pappa er et postkort" som ble nominert til Østfoldungdommens kritikerpris.

Foto: Elin Eike Worren / Wigmostad & Bjørke
 
 
 
 
 
 
 
 

Havmannprisen er en litterær pris som utdeles årlig for beste nordnorske bok utgitt foregående år. Prisen utdeles under Havmanndagene i Mo i Rana, av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek i samarbeid med Helgeland sparebank, Ark Mo og Norsk Forfattersentrum. I 1996 og 1997 ble Havmannprisen tildelt etter avstemning blant brukerne av folkebiblioteket i Mo i Rana. I 1998 ble den fast etablert som landsdelspris for beste nordnorske bok, tildelt etter vurdering av en fagjury.

Kilde: Nordland fylkesbibliotek


Publisert 9.4.2017 av HKE

Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no