Film og forfattere under frigjørings-markeringa i Kirkenes

LØRDAG 26.10: Under frigjørings-markeringa i Kirkenes deltar forfatterne Marion Palmer og Liv Lundberg med opplesning, og Ivar Hartviksen viser den helt nye dokumentar-filmen «Finnmarkens Jean d’Arc – Ellisif Wessel» på Sør-Varanger bibliotek.

 

 


Om arrangementet

Lørdag 26. oktober kl. 14.00-16.00
Sør-Varanger biblioteks kino- og foredrag-scene, Dr. Wessels gate 18, Kirkenes
Programleder: Sylvi Inez Liljegren
Program: Opplesning ved Marion Palmer og Liv Lundberg
Filmvisning ved Ivar Hartviksen: «Finnmarkens Jean d’Arc – Ellisif Wessel»
Arrangøren Nordnorsk forfatterlag finansiert av de nordnorske fylkeskommunene.
Arrangementet er støttet av Norsk Forfattersentrum.

 

 

 

Om forfattere og film

 

Marion Palmer

Forfatteren Marion Palmer (f. 1953) var i fjorten år fabrikkarbeider ved Friogrill i Trondheim. Da hun debutert med diktsamlinga «Alle pikene løper til vinduet» handlet den om livet sett fra samlebåndet på fiskeforedlingsfabrikken. Nyeste utgivelse er «Bare kirka sto igjen, fortellinger om krigen i Finnmark». Marion er født i Hammerfest, og bor i dag i Kvalsund.

Liv Lundberg

Liv Lundberg (f. 23. oktober 1944) er poet, prosaforfatter og essayist, og professor emerita i skrivekunst fra forfatterstudiet ved Kunstakademiet, Norges Arktiske Universitet – UiT. Hun har gitt ut et tjuetalls bøker, hennes nyeste utgivelse er essayboka «Nord for intensjonen: en reise». Liv bodde på 1970-tallet i Honningsvåg, og i Vaggetem i Sør-Varanger.

Ivar Hartviksen

Ivar Hartviksen (f. 1952) er forfatter og filmarbeider med mastergrad i filmvitenskap, han har arbeidet som regissør og produsent med dokumentarfilmer, informasjonsfilmer og kortfilmer. Nyeste bokutgivelse er «Jernsaken må løses. Ranaindustriens historie» i 2018. Han er co-produsent for dokumentaren «Finnmarkens Jean d’Arc – Ellisif Wessel», og han har arbeidet mye med arkivmaterialet til filmen.

Om filmen «Finnmarkens Jean d`Arc – Ellisif Wessel»

Engasjement! Sosial samvittighet! Mot! Det er mange merkelapper man kan sette på Ellisif Wessel, overklassekvinnen som kom til Kirkenes i 1886 sammen med sin mann, distriktslege Andreas Wessel. Ellisif brukte mesteparten av sitt liv til å kjempe mot sosial urettferdighet, fattigdom og for arbeidernes rettigheter. Mange mente hun enkelte ganger var for radikal for sakens beste, men hun ble beundret ikke bare av befolkningen og arbeiderne i Syd-Varanger, men også av politiske meningsfeller langt utenfor landets grenser. I filmen følger regissøren Paul René Roestad Ellisif Wessels og Finnmarks dramatiske historie gjennom 60 år gjennom en industriell revolusjon, kommunismens fremmarsj i Russland, og verdenskrig. En viktig historie, ikke bare for Nord-Norge, men en historie om en sterk og fascinerende kvinne som påvirket hele den politiske utviklingen i Norge for mange år fremover. Filmen er en samproduksjon mellom Paul René Roestad og Ivar Hartviksen.

 

Program i Sør-Varanger i frigjøringsuka – 75-årsmarkeringa for frigjøringa av Øst-Finnmark