
Et av Nordnorsk forfatterlags medlemmer og Sør-Varangers store ildsjel har gått bort. Olaug Bye Gamnes (1935-2019) ble 84 år gammel.
BILDET: Olaug Bye Gamnes mottok prisen Æresrallar under Kirkenesdagene i 2017. Foto: Håvard Mækelæ
Olaug Bye Gamnes ble født i Lanabukt i 1935. Hun tok høgskoleutdanning innen håndverks- og kunstfag og arbeidet hele sitt liv som lærer på alle nivå fra grunnskole til lærerhøgskole. Hun har også jobbet aktivt med folk-til-folk-utveksling for lærere i Sør-Varanger og Petsjenga. To dager i måneden var hun på de to barnekunstskolene i Nikel og Zapolyarnij,og senere også med de russiske forming/kunstfag-lærerne.
Keramikk var hennes hjertebarn, vet alle som har hatt henne i forming på skolen. Hun tok verdenspatent på en helt spesiell glasur, men underviste også om kamkeramikk-folket og deres teknikker, holdt foredrag og demonstrerte teknikker.
I forbindelse med 70-årsjubileet for frigjøringen fikk hun skrevet en stor bok om folks minner og fortellinger, «70 år i fred ved en grense 1944-2014». Den kom ut på norsk og russisk, og da utenriksminister Sergei Lavrov besøkte Kirkenes, fikk hun personlig overrakt et eksemplar til han.
I etterkant arbeidet hun med en ny bok om evakueringene, og hun har også bidratt med tekster til Varanger Årbok.
De siste årene arbeidet hun hardt for å levendegjøre historien om sin bestefar, Ole Johnsen Must. Da han var ung mann ble han plukket ut til å være med på en historisk ekspedisjon til Antarktis sammen med sambygdingen Per John Savio. Leder av ekspedisjonen var Carsten H. Borchgrevink og resultatet var at de kom lenger sør enn noe menneske tidligere hadde satt sin fot. Ekspedisjonslederen forteller at de to sameguttene reddet liv ved flere anledninger. Men historien har blitt litt glemt i forhold til størrelser som Amundsen og Nansen.
Olaug Gamnes ville at polarheltene Must og Savio skulle få sin egen statue i Kirkenes, og jobbet aktivt for dette i flere år. Hun skrev flere avisinnlegg og holdt i tillegg foredrag og fortalte om reisen til de to ved flere anledninger. Forrige vinter ble en dokumentarfilm om ekspedisjonen vist på NRK. Bare noen dager før Olaug Gamnes gikk bort, vedtok kommunestyret å få polarhelt-statuen inn i reguleringsplan og sørge for tomt.
I 2009 fikk Olaug Gamnes Kongens fortjenstmedalje for sitt lange virke som lærer, sitt store engasjement for folk-til-folk-samarbeidet med Russland, spesielt innen kunstfag, og for sitt engasjement i flere organisasjoner i kommunen. Under Kirkenesdagene i 2017 fikk hun prisen Æresrallar.
Yngve Grønvik
Minneordet har vært publisert i Sør-Varanger Avis.
Publiseres her med tillatelse.