Dystopi om klima og kjærlighet

«Øya synker sakte» er Sanne Mathiassens nyeste utgivelse, en dystopisk klimaroman for unge voksne – om ei synkende øy og om ung kjærlighet.

Utdrag fra intervju i «Bak omslaget», Vigmostad Bjørkes bokmagasin:

Øya synker sakte foregår i en mørk fremtid der alle innbyggerne kontrolleres strengt for å hindre at øya de bor på, tas av naturkreftene. Dette er en fiktiv dystopi, men i researchen til ungdomsboka fant Sanne Mathiassen ut at det ikke er så langt unna virkeligheten, heller.

– Jeg gikk lenge rundt og tenkte på at vi mennesker var på vei til å synke oss selv. At vi var mer opptatt av engangskopper og salg og den nye telefonen som snart kom ut. At det var viktigere å reise så vi hadde noe å poste på sosiale medier. At vi skulle ikke bare ha hus, men også hytte og bod og anneks i hagen. Ikke minst en campingvogn eller en bobil. Jeg begynte å bli redd for at hvis vi fortsatte å bygge i dette tempoet, så ville jorda snart kollapse under oss. Det var da jeg kom på at jeg ville skrive denne boka.

 

Sanne Mathiassen. Foto Ingvild Jørve.

Sanne Mathiassen (f. 1983) er styreleder i Nordnorsk forfatterlag. Hun har gått NBIs forfatterstudium og debuterte i 2012 med den kritikerroste ungdomsromanen «Dagene før mai». «Øya synker sakte» er hennes fjerde roman for unge voksne. Sanne er oppvokst i Trollvika i Midt-Troms, og hun bor nå på Tranby i Asker.

Utgivelser

«Dagene før mai» (ungdomsroman 2012 Cappelen Damm)
«Bare en time til» (ungdomsroman 2014 Cappelen Damm)
«Naustet» (Dramatikk 2015 Riksscenen)
«Ord som slutter på skap» (ungdomsroman 2019 Vigmostad & Bjørke)
«Øya synker sakte» (dystopisk ungdomsroman 2021 Vigmostad & Bjørke)

Fra forlagets presentasjon

«Øya synker sakte» er en dystopisk ungdomsroman om et lite øysamfunn i en verden i krise.
– Ideen skulle i utgangspunktet være morsom: Tenk hvis noen blir så gærne at de gjør dette. Men jo mer research jeg gjorde, jo mer fortvilet ble jeg av å høre hvor ille det kommer til å bli. Bakgrunnen er basert på reell forskning, og det er skummelt hvor nær vi er, sier Sanne Mathiassen.

Om boka på forlagets nettsider

«Øya synker sakte»
Henny forlater mamma og storbyen og flytter til tante Liv i havgapet. Klimakrisen har truffet verden med full styrke, og på øya mottar hun overlevelsespakken for nyankomne. Det lille samfunnet jobber hardt for å hindre at øya skal synke i havet. Månedlige veiinger av øyboerne avgjør om de må selge en kommode på Finn eller slakte en ku.

Henny klarer ikke slutte å tenke på Johannes. Faren hans er klimaforskeren som står bak det strenge regimet. Men hvilken hemmelighet er det han skjuler? Er det mulig å falle for noen når alt handler om å overleve neste storm? Og hvor langt kan man gå i klimakampen for å redde sin egen verden?

Øya synker sakte er en velskrevet og tankevekkende roman om ekstreme løsninger og sterke følelser – om å leve på en øy som synker mens kjærligheten vokser.