Dobbel boklansering «Amundsens fem hoder» og «Polare maskuliniteter»

Dobbellansering av to rykende ferske polare bøker fra Orkana forlag tirsdag 30. november kl. 19.00 på Polarmuseet i Tromsø. Det er begrenset med plasser, så forhåndspåmelding er nødvendig.

Fem identiske bronsjehoder av Roald Amundsen finnes rundt omkring i verden: i Tromsø, i Ny Ålesund, i Gjøahavn, i Nome og i Hobart. Men hvor ble Roald Amundsen av? Det vet ingen. Fem hoder, men ingen kropp. Dette er utgangspunktet for Henning Howlid Wærps nye diktsamling, som også undersøker mange andre mulige og umulige situasjoner og omstendigheter.

Hvordan opplevdes de aller første møter med isbjørn, isskruing og ugjestmildt, kaldt klima? Ved å gå inn kjente og ukjente fortellinger fra fangst- og ekspedisjonslivet undersøker Marit Anne Hauan menns erfaringer og praksiser i polare strøk fra 1596 og fram til vår tid. Heltene i boka er lokale. Fortellingene om deres opplevelser og erfaringer fra polare strøk strekker langt utover de nasjonale heltefortellingene om Amundsen og Nansen.

Bak Amundsens fem hoder står Henning Howlid Wærp, professor i nordisk litteratur ved UiT, litteraturkritiker og skjønnlitterær forfatter.

Polare maskuliniteter – fra oppdagelsen av Svalbard til heltetidas siste time er skrevet av folklorist, kulturviter og mangeårig direktør ved Tromsø Museum Marit Anne Hauan.

Program

  • Høytlesning fra Amundsens fem hoder ved forfatter Henning Howlid Wærp
  • På sporet etter fem hoder – og en annen versjon av Amundsen, ved museumsdirektør og Amundsen-forsker Lena Aarekol
  • Om polare maskuliniteter ved forfatter Marit Anne Hauan
  • Nordområdehistoriker, professor emeritus Jens Petter Nielsen tar fatt i Hauans analyser av de eldste fortellingene i boka

Fri entré, lett servering og musikalske innslag ved Roger Amundsen Quartet.

OBS! Begrenset med plasser. Påmelding til vilde.utby@uit.no innen 26. november.

Polarmuseet tar smittevern på alvor, de melder at du må holde deg hjemme om du er syk, og huske munnbind når du beveger deg mellom sitteplassene.