Diktene om Fransiska Viktorias sønn

Johannes Eines nye diktsamling er inspirert av både virkelighet og fantasi. Diktene følger en ung gutt gjennom hendelser i barndommen i det vesle fiskeværet Hamningberg i Finnmark mellom 1914 og 1918, og når han som ung voksen er på reise.  

Johannes Eines har dedisert boka «Eg høyrer regndropar best når det er mørkt» til sin bestemor Fransiska Viktoria av Hamningberg.

− Ideen og inspirasjonen til boka fikk jeg da jeg gjennom slektsforskning fant ut at jeg hadde en bestemor av finsk-kvensk avstamning i Hamningberg i Varanger. Fransiska Viktoria var gift med min bestefar fra Lofoten, sier Johannes Eines. Han forteller at Hamningberg på den tiada var et aktivt fiskevær med folk som kom til fra alle kanter, fiskere fra Lofoten, pomorer fra Russland, innvandrere fra Sverige/Finland (kvener).

Diktene er basert på historia om bestemora og hennes lille familie i Hamningberg på begynnelsen av 1900-tallet. Omdreiningspunktet er sønnens opplevelser, tanker og følelser i in tid hvor hverdagslivet er svært utfordrende og hvor verdenskrig, den russiske revolusjonen og tuberkulose preger liv og verdensbilde.

Johannes Eines (f. 1948) har vokst opp på Vestvågøy i Lofoten og bor nå i Oslo og i barndomshjemmet i Lofoten. Han har tidligere gitt ut to diktsamlinger: «Sakte kjem eg der» i 2014 og «Eg lovar alt eg kan komme på no» i 2016. Johannes er representert i flere antologier og tidsskrift. «Eg høyrer regndropar best når det er mørkt» er den tredje diktsamlinga hans. Han har utdanning i maling og tegning ved Nydalen Kunstskole, og han har illustrert diktene sine selv.

De fleste illustrasjonene i boka er malerier som kan sees på Eines’ separatutstilling som åpner 30. oktober 2021 på Dalype Galleri i Oslo. Boka er allerede tilgjengelig, men offisiell lansering skjer samtidig med vernissasjen på Dalype Galleri.

Les noen av diktene her!