Arkivet er overført fra et eldre nettsted. Vi gjør oppmerksom på at tekstene ikke er redigert, og at det kan ligge lenker her som ikke lenger gjelder. De nyeste tekstene ligger øverst, og de eldste tekstene ligger nederst.

2016


Årsmøte i Nordnorsk forfatterlag – siste helga i april 2017, i Alta

ÅRSMØTE: Nnfs årsmøte 2017 holdes lørdag 29. til søndag 30. april i Alta, Finnmark.
Møtehelga er lagt til Scandic Alta hotell.

Årsmøtet i Nnf holdes 29.-30. april 2017 i Alta. Formell innkalling med påmeldingsskjema og kontonummer for betaling av årsmøteavgift sendes ut til medlemmene i Nordnorsk forfatterlag 8 uker før møtet. Årsmøtepapirer sendes ut 4 uker før møtet. Om medlemmer ønsker å ta opp saker under årsmøtet, må disse melde disse til kontoret innen 4 uker før møtet.
Publisert av LKE 7. desember 2016. Oppdatert av HKE februar 2017.

 

Styremøte i Kirkenes i november 2016

Styret i Nordnorsk forfatterlag la siste styremøte i 2016 til Kirkenes, i forbindelse med Finnmark internasjonale litteraturfestival. Det var inspirerende og interessant å delta på ulike foredrag og opplesninger. Og ikke minst så fikk vi markert laget ved at Jan Tore Noreng, Sylvi Inez Liljegren og Ingebjørg Liland hadde egen opplesning fredag kveld, som den del av festivalprogrammet.

BILDET: F.v. Ane Grydeland, Sylvi Inez Liljegren, Jan Tore Noreng, Eva Huseby, Lill-Karin Elvestad.
Foto: Ingebjørg Liland.

November 2016: Finnlitt i Kirkenes

Finnmark internasjonale litteraturfestival er i gang i Kirkenes. Programmet går fra 16. til 19. november, og ble åpnet med forestilling på Samovarteateret og opplesning ved Sissel Horndal.

Tema for årets festival er Mentalitet. «Mentalitet – enkelt definert som «innstilling, sinnelag, tankegang» – er en grunnleggende del av menneskets egenart, og kan forstås både individuelt og kollektivt. På festivalen vil vi sette søkelys på egen og andres mentalitet, og våre tanker om mentalitet. Hvordan formes egentlig våre verdier, tenkemåter og handlingsmønstre, og hvordan forholder vi oss til dette i en globalisert tid? Litteratur er en viktig kilde til å forstå og få kunnskap om mentalitet.» heter det på festivalens nettside.
 
Flere av Nordnorsk forfatterlags medlemmer er deltagere på programmet, som kan leses i sin helhet her: Finnmark internasjonale litteraturfestival
Publisert 16.11.2016 av LKE

 

Marit Bødtker om forfatterlivet og om å gi ut bøkene selv

Tidligere leder i Nordnorsk forfatterlag, Marit Bødtker, har i tillegg til forfatterkarrièren også jobbet som bibliotekar, tidsskriftredaktør, forlegger og litterær agent. På nettsiden www.giutdinegenbok.no deler Bødtker sine erfaringer innenfor ulike litterære arbeidssteder.

«Hos norske forlag fikk jeg liten respons. De syntes jeg var et unødvendig mellomledd, så en stund følte jeg meg utfrosset. Det eneste unntaket var Arve Juritzen, som ga ut en bok av Elizabeth Kirknes, en tyveårig forfatter som jeg hadde i stallen og som skrev en nydelig bok, som også ble innkjøpt av Kulturrådet.», er noe av det Bødtker forteller fra livet som litterær agent.

Hun deler også synspunkter rundt det å gi ut bøker selv kontra å være på etablerte forlag, og om responsen hun har fått på noen av bøkene sine.
Intervjuet leses i sin helhet her: Intervju Marit Bødtker
Publisert 16.11.2016 av LKE

Siri Broch Johansen tildelt Samerådets litteraturpris for 2016

Siri Broch Johansen ble 22. oktober tildelt Samerådets litteraturpris for 2016 for ungdomsromanen «Mun lean čuoigi».
Juryens begrunnelse:
Siri Broch Johansen avbildar väl hur ungdomar växer upp med ena foten i den samiska kulturen och den andra foten i det moderna samhället. Berättelsen innehåller mycket som tonåringar kan känna igen sig i eller själva upplever vilket intresserar läsaren och får denne att engagera sig i berättelsens karaktärer. Författaren vågar skriva om tabufrågor som sex och döden. Boken berättar om känslor som kärlek, rädsla, skam och sorg på ett öppet sätt ur en tonårspojkes perspektiv. Den har ett lättsamt språk som passar unga läsare väl. Berättelsen rycker med känslorna, berör läsarens hjärta och fäster sig länge på minnet.

Nordnorsk forfatterlag gratulerer!
http://www.saamicouncil.net/no/organisasuvdna/ossodagat/kulturossodat/litteraturpris/

 

Barne – og ungdomsbokdagan i Bodø 26.-29. oktober 2016

BARNE- OG UNGDOMSBOKDAGAN I BODØ
er dagene for lesing. lytting, undring, opplevelse og glede
– med boka i sentrum.
Alle arrangement er gratis, og foregår i Stormen bibliotek.
Først til mølla-prinsippet gjelder både for skoleklasser og privatpersoner.
På hjemmesidene og facebook finner du alt du vil vite om BUbiB -16
Hjemmesiden heter: https://barnebokdagan.wordpress.com/
Facebook-link: http://facebook.com/barnebokdagan/
E-post for billettbestilling: barnebokdagan@gmail.com

 

Boklansering Fommel & Fjas

Linda Lillevik (f. 1964) og Alexander Harr Lillevik (f. 1987) lanserer sin billedbok «Fommel & Fjas» på Vågan bibliotek 1. oktober 2016, kl. 12

Boka handler om de to kråkene Fommel og Fjas, som bor i Kråketrærne. Fommel finner en ørepynt, og de to mener bestemt at det må være Elefanten sin, så de begir seg på leting etter Elefanten. Men hun er ikke så lett å finne. Underveis kommer Fommel og Fjas i snakk med både Frosken, Isbjørnen, Mauren og Sjiraffen. Vennskap, hjelpsomhet og samhold er bokas overordnede tema, i en humoristisk tilnærming, og målgruppen er primært barn mellom 2 og 4 år. Utgiver er Lillevik formidling, og dette er Linda Lilleviks trettende utgivelse.

For anmeldereksemplar, ta kontakt med Linda Lillevik: lillevik.linda@gmail.com

 

Fjørtoftseminaret 2016


Lørdag 8. oktober 2016, fra klokka 1400 til 1700, arrangerer Nordnorsk forfatterlag Fjørtoftseminaret.

I år er tema KRIG OG FLUKT: Hvordan formidles erfaringer fra krig – og flyktningsituasjoner i film og litteratur?
Vi har spennende folk med oss:

Asbjørn JaklinBrent jord – hvorfor grep ingen inn?

12 000 beboelseshus, 500 industribedrifter og 150 skoler ble brent høsten 1944 og vinteren 1945. Hvorfor stoppet ikke de allierte raseringen av Nord-Troms og Finnmark? Hva gjorde den norske regjeringen? Og hvordan kunne den ansvarlige tyske offiseren, generaloberst Lothar Rendulic, bli frifunnet i Nürnberg? Asbjørn Jaklin svarer på spørsmålene med bakgrunn i arbeidet med sin siste bok «Brent jord 1944-1945. Heltene. Ofrene. De skyldige».

Elisabeth Johansen, forfatter av dokumentarboka Brent land, om brenninga av Finnmark.

Knut Erik Jensen, filmskaper med flere filmer med tematikk fra andre verdenskrig bak seg. Jensen jobber nå med filmprosjektet Lengsel etter nåtid. I tillegg er Jensen selv tidsvitne fra evakueringa av Finnmark i 1944.

Knut Erik Jensen vil presentere en film fra krigen, brenningen og evakueringen fra Finnmark og Nord Troms. Filmen «Tilintetgjørelsen» er et resultat av et oppdrag fra Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og er en del av deres utstillinger. Filmen er basert på, og bearbeidet på arkivmateriale fra Nordområdene.

Fadi Abou Hassan, fribytegner, opprinnelig fra Palestina, flykning i Syria, nå bosatt i Drøbak vil ha utstilling av sine tegninger på biblioteket.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen. Det er gratis inngang, og arrangementet holdes på biblioteket i Tromsø. Programleder er Paul Henrik Kielland.

Arrangementet er støttet av Tromsø kommune og Fritt Ord.
Postet av Lill-Karin Elvestad 6. september 2016.
Oppdatert av Ingebjørg Liland 16. sept.

 

«Aldri noe lapplands helvete»

 

Skrivekurs i Ballangen 3.september

Kurset retter seg til deg som gjerne vil gjøre noe mer med egen skriving. Du trenger ingen forkunnskaper, men kanskje har du allerede noen tekster liggende i en skuff. Kanskje har du noen fortellinger som du gjerne vil ha skrevet ned for ettertiden? Kanskje har du alltid hatt en forfatterdrøm i magen?

Kurset baserer seg på øvelser og skriveteknikker og gir deg en god innsikt i språkets ulike virkemidler. Kurset skal ende opp i en egenskrevet tekst. Du vil også få tips om hvordan du kan holde skrivingen ved like, enten for deg selv, eller i lag med andre.

Om skrivekursholder:
Lene E. Westerås (1969) er norsk forfatter og gjendikter. Hun har gitt ut barnebøker, dikt, drama, gjendiktning og faktabøker. Hun har bred erfaring innen litteratur og jobber per tiden som ekstern redaktør og litterær konsulent i flere forlag. Hun er tidligere styreleder i Nordnorsk forfatterlag, samt i Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival. Hun har de siste seks årene holdt skrivekurs for flyktninger i Midtøsten og vil dele bredt av sin erfaring.

Les mer om Lene på bloggen

Tid og sted:
Folkebiblioteket i Ballangen sentrum
Lørdag 3. september kl. 10 – 15
Antall plasser: 10
Pris: 1250,- inkl. enkelt kursmateriell
Du er velkommen til en telefonprat før kursstart om ønskelig
PÅMELDING:
Lwes@online.no eller mobil 975 70 963
Har du andre spørsmål om kurset, ta gjerne kontakt

 

Boklansering – «Ravnenes kamp/ Garjjáid gižžu» av Aino Hivand

Aino Hivands nye barnebok lanseres under Riddu Riđđu -festivalen i Manndalen lørdag 16. juli kl 12
i Troms fylkesbibliotek

Mánáidgirjji almmuheapme Riddu Riđđu -festiválas Olmmáivákkis lávvardaga 16.7. 2016 dii 12
Rommsa fylkkagirjerájus

Ravnenes kamp er en tospråklig barnebok. Den tar opp
språk- og identitetsproblematikk gjennom en fortelling
om ravner fra de to stedene Skare og Vyen. Vyen-ravnene
fremstilles som de undertrykte og sårbare. Gjennom
deres hverdagsliv generelt og denne historien
spesielt, følger vi ravnefamilienes kamp for å ta tilbake
sine rettigheter.

Boka er rikt illustrert i et lødig fargespekter. Tekst og
illustrasjoner av Aino Hivand. Aino Hivand (f.1947)
er samisk billedkunstner, forfatter og kunstterapeut,
opprinnelig fra Sør-Varanger, men bor nå i Manndalen.
Dette er hennes fjerde bok.

For anmeldereksemplar og annen informasjon:
Kontakt forlegger Rauni Magga Lukkari,
tel. +47 997 964 30, gollegiella@online.no,
Aino Hivand tel. +47 95 44 88 72
www.facebook.com/Gollegiella

Garjjáid gižžu lea guovttegielat mánáidgirji. Čalmmustahttá
giella- ja gullevašvuođaproblematihka
muitalusain garjjáin mat bohtet Skare- ja Vyen-
nammásaš báikkiin. Vyen-garjját
govviduvvojit dakkárin mat leat
vealahuvvon ja hearkkit. Sin árgabeaivveeallimis,
ja dán muitalusas erenoamážit,
čuovvut garjjáveagaid
gičču máhcahit vuoigatvuođaideaset.

Girji lea ivdnájit ja valjit hervejuvvon. Teavstta ja govaid
lea Aino Hivand hábmen. Aino Hivand (r. 1947) lea
dáiddár ja girječálli Mátta-Várjjagis eret. Orru dál Olmmáivákkis.
Girji lea Aino Hivand njealját mánáidgirji.

Almmuhusgirjjiid diŋgojumit ja lassidieđut:
Gollegiella lágádus, Rauni Magga Lukkari,
tel. +47 997 964 30, gollegiella@online.no,
Aino Hivand tel. +47 95 44 88 72
www.facebook.com/Gollegiella

 

Boklansering – «Nærmere kommer vi ikke»


Monika Steinholms nye ungdomsbok lanseres 11.august kl. 19 på Prelaten i Tromsø.

«Nærmere kommer vi ikke» er en roman om kjærlighet. Kjærlighet som er altoppslukende, vond og fantastisk på en gang. En kjærlighet alle kan kjenne seg igjen i, enten de er homo, streit, bi eller bare litt på skrå.

Monika Steinholm (f. 1983) har tatt et toårig forfatterstudium ved universitet i Tromsø. Hun er bosatt i Tromsø, og jobber deltid i Ark bokhandel. Hun har tidligere hatt tekst på trykk i Signaler 2012 (Cappelen Damm) og var en av 13 som fikk novellen sin med i novellesamlingen Ekstremisme (2012), etter en konkurranse utlyst av Bokvennen. Fuck verden var hennes første roman. Høsten 2016 kommer hennes andre, Nærmere kommer vi ikke.

 

Kine Hellebust «Nord» utstillingsåpning 17. juni


Kine Hellebust stiller ut i Harstad kunstforening under Festspillene i Nord-Norge. Utstillinga er åpen 17. – 26. juni 2016.
(Publisert 14.06.16 I. Liland)

 

Årets Heddapriser til Sigbjørn Skåden og Endre Lund Eriksen


Vi gratulerer Sigbjørn Skåden og Endre Lund Eriksen for Heddaprisen 2016.

«Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til Beaivvás Sámi Nasunálateáhter for «Vidas Extremas» av Sigbjørn Skåden, Veronica Salinas, Rosa Chávez og Angel «Kame» Canas Ambrosio, regi Jon Tombre.» (Foto Cappelen Damm)

Årets barne/ungdomsforestilling:
«Den sommeren pappa ble homo» av Endre Lund Eriksen, regi Petter Næss – Hålogaland Teater.
«Årets barne/ungdomsforestilling er en på samme tid humoristisk, absurd, burlesk, sår, varm og litt pinlig historie om den vanskelige puberteten. I tillegg er den befriende avvæpnende om fortsatt tabubelagte seksuelle tema, skilsmisseproblematikk og homofobi. Det er sjelden å se en forestilling der alt er fortalt fra ungdommens ståsted, direkte, omsvøpsløst, lekende og i et uvanlig frodig språk uten at det blir påtatt. Dette var ekte.»

Publisert 13.06.16 I. Liland

 

Skrivekurs for voksne damer

I Tromsø, 20. og 21. juni 2016, fra 18-21 begge dager, til sammen 6 timer.
Kurset retter seg til deg som gjerne vil gjøre noe mer med egen skriving. Du trenger ingen forkunnskaper, men kanskje har du allerede noen tekster liggende i en skuff. Kanskje har du noen fortellinger som du gjerne vil ha skrevet ned for ettertiden?
Kanskje har du alltid hatt en forfatterdrøm i magen?

Kurset baserer seg på øvelser og skriveteknikker og gir deg en god innsikt i språkets ulike virkemidler. Kurset skal ende opp i en egenskrevet tekst. Du vil også få tips om hvordan du kan holde skrivingen ved like, enten for deg selv, eller i lag med andre.

Om skrivekursholder:
Lene E. Westerås (1969) er norsk forfatter og gjendikter. Hun har gitt ut barnebøker, dikt, drama, gjendiktning og faktabøker. Hun har bred erfaring innen litteratur og jobber per tiden som ekstern redaktør og litterær konsulent i flere forlag. Hun er tidligere styreleder i Nordnorsk forfatterlag, samt i Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival. Hun har de siste seks årene holdt skrivekurs for flyktninger i Midtøsten og vil dele bredt av sin erfaring.

Tromskysten, Strandveien 95, 9006 Tromsø
Antall plasser: 12
Pris: 850,- inkl enkelt kursmateriell
Du er velkommen til en telefonprat før kursstart om ønskelig
For påmelding: Lwes@online.no eller mobil 975 70 963
Har du andre spørsmål om kurset, ta gjerne kontakt.

 

Uprisen til Jan Tore Noreng


Jan Tore Noreng ble under Litteraturfestivalen på Lillehammer tildelt prisen for årets ungdomsbok 2016 for romanen #alfahann. Vi gratulerer!
(foto: Vibeke Røgler)
Publ. 30.05.16. Ingebjørg Liland

 

Nytt æresmedlem

Laila Stien (foto: Wikipedia) ble på vårt årsmøte utnevnt til nytt æresmedlem. Vi gratulerer!

Årsmøtet ble åpnet med ett minutts stillhet for Dag Skogheim og Eva Jensen, tidligere medlemmer av laget som gikk bort siste år.
Deretter opplesning ved nytt medlem Kjersti Bjørkmo.
Kine Hellebust ble takket av som leder av påtroppende leder Lill-Karin Nyland.
Æresmedlem Liv Lundberg fikk en oppmerksomhet for sin lange innsats for nordnorsk litteratur som leder av Forfatterstudiet i Tromsø.
På årsmøtet ble det ellers diskutert framtidig strategi og aktiviteter for laget. (Protokoll og referat kommer) Se neste sak, Glimt fra årsmøtet, for nye tillitsvalgte.
(Publisert 04.05.15. I. Liland)

Glimt fra årsmøtet 2016

Det deltok 30 stemmeberettigede medlemmer på årsmøtet, samt to observatører fra Vesterålen Litteraturlag. Møtet ble dyktig ledet av Kjersti Kollbotn og Hilde Kat. Eriksen.

Nye tillitsvalgte:

Nytt styre 2016: (Medlemmer av styret velges for to år. Leder og nestleder for ett år.)

Styreleder: Lill-Karin Nyland. (2015-2017) Foreslått som styreleder for perioden 2016-2017

Nestleder: Eva Huseby (2015-2017) Foreslått som nestleder for perioden 2016-2017

Styremedlem: Jan Tore Noreng. (2015-2017)

Styremedlem: Sylvi Liljegren. Stiller til gjenvalg. (2016-2018)

Styremedlem: Ane Grydeland. Foreslått som nytt styremedlem. (2016-2018)

Vara til styret. (Alle tre er på valg hvert år.)

1.Morten Wintervold. Stiller til gjenvalg. (2016-2017)

  1. Ida Zagberg.Foreslått som ny vara. (2016-2017)
  2. Henning Hovlid Wærp.Stiller til gjenvalg. (2016-2017)

Det litterære rådet: (Medlemmer velges for to år.)

Tove Myhre (2015-2017)

Eirik Skrede (2015-2017)

Gro Kaasen. Stiller til gjenvalg. (2016-2018)

Vara til rådet: (På valg hvert år) Sigrid Merete Hansen Stiller til gjenvalg. (2016-2017)

Valgkomiteen: (En toårsperiode har vært praktisert for valgkomitémedlemmene.)

  1. Bjørn Stemland. (2016-2018) Foreslått som ny leder av valgkomitéen.
  2. Kjersti Kollbotn.(2015-2017)

3: Hilde Kat. Eriksen. (2015-2017) Erstattes midt i perioden av Angelique Prick.

Publ. 04.05.16 I. Liland. 

 

Nordnorsk poesi på turné i London og Cambridge


Sandy Goldbeck-Wood og Reidun Mæsel Kolviks diktning om Bodø domkirke har ført dem helt til London. Foto: Solveig Seines
Les mer HER
Publisert 26.04.16 I. Liland

 

Marry A. Somby nominert til Nordisk råds barne og ungsomslitteraturpris 2016


Medlem av Nnf, Marry A. Somby er nominert til Nordisk råds barne – og ungdomslitteraturpris 2016 for Čerbmen Bizi – Girdipilohta.
Vi gratulerer!
Publisert 11.04.16 I.Liland

 

Ragnar Olsen æresmedlem i Norsk Viseforum


Ragnar Olsen ble 13.mars utnevnt til æresmedlem i Norsk Viseforum.
Vi gratulerer!
Foto: ragnarolsen.no
Publisert 18.03.16 I. Liland

Nytt medlem: Aino Hivand


Aino Hivand f. 1947 er en samisk billedkunstner og foratter, bosatt i Samuelsberg.
Hun har gitt ut 3 barnebøker, og var på programmet til Ordkalottens barneprogram, Bang! i 2015.
Hun har egen nettside: http://ainohivand.com/
Foto: NRK
Publisert 07.03.16 Ingebjørg Liland

 

Nytt medlem: Sylvi Jane Husebye

Sylvi Jane Husebye, f 1965 bor i Hammerfest og har gitt ut flere barnebøker på Finnmarksforlaget.
Bokutgivelser:

  • Jenny Jern ruller verden rundt seg selv (Finnmarksforlaget, 2013)
  • Skipsletterne – sjørøvere på Ishavskysten (Barnebok, Finnmarksforlaget, 2013)
  • Neiden på 5, 10 eller 60 minutter (Finnmarksforlaget, 2012)

Foto: Hammerfest bibliotek
Publisert 07.03.16 Ingebjørg Liland

 

#alfahann nominert til Uprisen

Jan Tore Norengs ungdomsbok #alfahann er nominert til Uprisen – årets ungdomsbok. Prisen er ungdommens egen kåring av beste bok, og hvert år deltar rundt 1000 ungdommer i kåringen.
Det var Norsk litteraturfestival og Foreningen !les som i 2006 tok initiativet til en ungdomsbokkåring, der ungdom selv leser og vurderer utvalgte ungdomsbøker og episke tegneserier/billedbøker.

#alfahann er nominert sammen med fire andre bøker, deriblant Tom Egelands «Mumiens mysterium». Prisen deles ut under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i slutten av mai.
Vi gratulerer!
Mer om prisen her: Uprisen 2016
Publisert 25. januar 2016, av LK Nyland

 


LANSERINGER OG KRITIKKER 2016

 

 

Bildeboka «Det knuste hjertet» av Beate Heide

 

Den produktive forfatteren Beate Heide gav i 2016 ut bildeboka «Det knuste hjertet». Boka handler om Lisa, som må flytte i fosterhjem når foreldrene hennes ikke klarer å gi henne nok omsorg. Boka tematiserer tilpasninga hennes til livet i den nye familien, og til en ny måte å være sammen på. Lisa opplever det som om hjertet hennes er gått i stykker, og det er jaktene på hjertebitene som er tema i boka.Boka er illustrert av Evy Martinsen, oversatt til samisk av Sigbjørn Skåden, og utgitt av forlaget Skaniid Girije i Skånland. I forordet har Åse Larsen, redaktør av Norsk fosterhjemforenings medlemsblad «Fosterhjemskontakt», skrevet blant annet:

«Denne gangen har skrivegleden hennes ført til en bok som gir oss lesere en forståelse av hvordan det kan oppleves å flytte i fosterhjem. Få av bøkene jeg har lest som omhandler dette temaet, går i dybden slik «Det knuste hjertet» gjør.»

Boka har også fått sin egen sang, «Gje meg varme», med tekst av Anne-Rita Nygård fra Vesterålen Litteraturlag. Komponist Bård Mathisen har satt musikk til, og Øystein Bakken sang «Gje meg varme» på lanseringa i februar 2016. Lanseringa, som foregikk på på Sortland bibliotek, var i samarbeid med Vesterålen litteraturlag, og medlemmer derfra leste tekster.

«Det knuste hjertet» kan du få tak i gjennom å spørre etter den i bokhandelen, eller kontakte forlaget Skaniid Girjie.

Eller du kan ta direkte kontakt med forfatteren Beate Heide. Vi i Nordnorsk forfatterlag har ikke boka til salgs.

Om du vil lese mer om boka og temaet, så finner du tre artikler av forfatteren her, og en anmeldelse av boka:

Anmeldelse av Det knuste hjertet» i Spesialpedagogikk nr 2-2017

«Det knuste hjertet -om relasjonsbygging», publisert i Spesialpedagogikk nr 4-2016

«Om å skrive om vanskelige temaer for å åpne for samtale», publisert hos Tekstualitet

«Når det umulige skjer – om å leve og å dø», publisert hos Utdanningsforskning

Publisert 1.2,2016 av LKE. Oppdatert 7.4.2017 av HKE

 


 

 

«Amid the Chaos», bok av Nathan Haddish Mogos

 

Amid the Chaos er lansert som e-bok på Amazon.
Hefte og innbundet versjon skal publiseres medio 2016, og blir sannsynligvis oversatt til norsk og tigrigna (Mogos´morsmål)

 


 

Romanen «Steinete stier» av Aase Falch

 

Aase Falch kom med romanen «Steinete stier» i april 2016

Handlingen i «Steinete stier» begynner i Narvik, 9. april 1940. Familien Persen flykter nordover, og de sterkt religiøse foreldrene finner meningsfeller i den læstadianske menigheten i bygda de kommer til. Men barna følger ikke foreldrene i deres tro. Den eldste sønnen, Josef, og hans yngre søster, Sara, kommer med i motstandsbevegelsen. Josef reiser rundt og tegner tyske anlegg. Sara blir kurér, mens tvillingsøsteren Stine, forelsker seg i en tysk offiser.

Aase Falch har gitt ut to diktsamlinger: «Vær og uvær,» og «Folk æ møtte, i drøm og vikelighet», så kom trilogien: «Blåkammerset» «I lyset fra ei måneskinns-lampe» og «Kittys hus»., etter det kom «De kaller meg Ann». I 2010 kom romanen «Dukkemennene».

Anmeldelse av «Steinete stier» i Harstad Tidende 3.9.2016

 

Publisert 14.04.16 av Ingebjørg Liland. Oppdatert 11.4.2017 HKE

 


 

Dikt fra Lofoten i engelsk antologi

 

Sandy Goldbeck Wood i Bodø, medlem av Nordnorsk forfatterlag, er representert med et dikt i Ornithology i Storbritannia, en antologi om fugler. Vi gratulerer!

Publisert 31.05.16. I. Liland

Puffin wreck

– granted, this winter was the worst

since ’47, razorbills, guillemots

and the poor little little bright-billed

brothers, rudely ripped from their burrows

in the breeding season, not by

dogs, these days, flushing ’em out,

four hundred wingbeats

a minute, for starving islanders

not catholics craving

half-fowl, half-fish, for Fridays,

Icelanders lusting for raw

hearts or even Ramsay

sky-fishing for the camera

Where is it, darling, There´s

hardly any on my fuckin plate,

they´re a fuckin ´nightmare to catch –

Grease my palm with

Brent Crude, and I´ll tell:

a certain someone turned up the heat

on the bath water, caused a flood and whoops!

the contents of the fridge upped and offed.

Bring back the sand eel, I say, but I fear

there´ll be none left for you

my chick: today we have

snake pipefish, decomposing

for the webcam while you gag –

maybe we´ll see you later on the beaches

of Lundy, Røst or St Kilda -washed up, rotten.

 


 

 

Romanen «Sulitjelma var solens øye» – nå også som paperback

 

Sulitjelma var solens øye av Marit Lund Bødtker (Nnf) er nå tilgjengelig også som paperback på Amazon.com

About the Author
The author of this book, Marit Lund Bødtker, was born in 1941. She grew up with her mother and two younger brothers, and with a father who was a book seller in a small book shop in a small mining town in North Norway. She later became a librarian and worked as a librarian for many years in Norway, as well as a school librarian in Japan. She stayed with her husband and son in China for two years and Japan for three years, coming back to Norway in 1985. She then switched her career at the age of 46 and studied journalism and took a degree at the Norwegian Journalist Academy. She worked as a journalist and editor of a drama magazine as well as a Library magazine, along with her bookwriting. She has also worked as a literaty agent for about five years, and attended the biggest book fairs in the world. She has been married to Eivind for over 50 years, they have one son, a Spanish daughter-in-law, three grandchildren, one of them is half American, living in Georgia, USA. The other two are half Spanish and they all live in the same house. The family in Norway lives in a generation house with a big dog and two cats. Marit still writes books, and intends to put out more books on Amazon in the years to come. She had her first book published in 1990, a children´s book. Alltogether she has written nine books (by June 2016). This book – Sulitjelma var solens øye – is the latest and is a mixture of fiction and «faction». Not everything in the book is true, but most of it has happened in real life, especially the described childhood of Jorid, the main character beside the book seller himself. Sulitjelma var solens øye was first published as an ebook on Amazon in 2015. In 2014 she wrote a book about her ten years long friendship with an inmate on death row in Texas, whom she visited a couple of times. He was executed in 2003. The book is under translation to English and will be published for sale during the fall of 2016.

 


 

Nytt bind om kirkene i Troms

Forfatter og tidligere leder i Nordnorsk forfatterlag (2016-2017), Lill-Karin Elvestad, var i fjor med på å skrive første bind i trebindsserien «Kirkene i Troms». Sammen med Senja-forfatter Ronny Trælvik har hun påtatt seg oppgaven med å samle historien til alle kirkene i Troms som er i bruk per i dag. Totalt betyr dette over hundre kirker, og forfatterne har reist over hele fylket for å ta bilder og dokumentere kirkene. Kildene bak kirkehistoriene er både muntlige og skriftlige.

Nå foreligger bind II i serien, og 32 kirker fra Skånland i sør til Kvænangen i nord blir presentert. Det er forlaget Bok I Nord som gir ut bøkene, og mer informasjon finnes her: Bok i Nord
Publisert 16.11.2016 av IL

 


 

Ny diktsamling fra Johannes Eines i desember 2016

 

Eg lovar alt eg kan komme på no, heter Johannes Eines sin nye diktsamling. Eines debuterte i 2014 med diktsamlingen Sakte kjem eg der, og er i tillegg representert i flere antologier. Den Oslo-bosatte forfatteren er opprinnelig fra Lofoten, og sier at diktene er inspirert av opplevelser og hendelser i eget liv: «Boken starter med diktet «1948» hvor «dikt-jeg’et» blir født under dramatiske forhold. Det er hjemmefødsel. Jordmor må tilkalle legen. Det er etterkrigstid og starten på en omfattende overvåkning av radikale i Norge.»
Boka kom ut 6. desember 2016, på forlaget Publica bok.
Publisert 29.11.2016 av LKE

Publisert 29.11.2016 av LKE