Arkivet er overført fra et eldre nettsted. Vi gjør oppmerksom på at tekstene ikke er redigert, og at det kan ligge lenker her som ikke lenger gjelder. De nyeste tekstene ligger øverst, og de eldste tekstene ligger nederst.

2015


Intervju med Line Nyborg i Litteraturavdelingen


«For deg, for deg alene», er tilegnet alle alenemødre. Line Nyborg intervjues om sin siste bok i Litteraturavdelingen, Cappelen Damm.

Blixprisen 2015 til Sissel Horndal

Vi gratulerer Sissel Horndal med Blixprisen 2015! Prisen ble tildelt under Arvid Hanssen-dagane på Finnsnes torsdag 12. november.

Minneprisen etter Emma og Elias Blix blir kvart år gitt til ein nordnorsk forfattar som skriv nynorsk eller nordnorsk dialekt. Prisen blir delt ut av Litteraturselskapet Det Norske Samlaget, og statuttane seier at det om mogleg skal leggjast vekt på å heidre yngre forfattarar og forfattarar som skriv for ungdom.

Blix-prisen for år 2015 ble tildelt Sissel Horndal for heile den barnelitterære forfattarskapen hennar.

Juryen grunngir tildelinga av prisen slik:
Vinnaren av årets Blix-pris har gjennom ei årrekke, heilt sidan debuten i 1998, gleda og overraska barn og vaksne med bildebøkene sine. Med stilsikre illustrasjonar, originale forteljingar og stødig språk har ho utvida det rommet som heiter barnelitteratur. Titlar som ei halspastillhistorie, himmelspringaren viser det som er adelsmerket til Sissel Horndal, ei overraskande og uventa vinkling på ein tittel, ei historie. Ho er ikkje snau når ho tar for seg av historierikdomen som er rundt oss frå notid og fortid; her er havfrua, Gud, sirkus og den bortkomne sauen, huldra, hekser og anna merkelege folk. Horndal viser at det skal vere rom for alle, om ein er ein lilla sau eller ei lita jente med raudt hår. Horndal har eit eige skeivt blikk, både gjennom tekst og bilde, som får lesaren til å forstå kva det vil seie å vere romsleg, at det ikkje nødvendigvis finst berre ein måte å vere på eller gjere ting på. Alt dette gjer ho med eit bildespråk med sjølvtillit og ein skarp penn. Når ho i tillegg lar bøkene sine vere i kontakt med dei evige forteljingane, lagar ho ein høgare himmel over barneliva enn dei fleste. Det er vi som er lesarane, store og små, særs takksame for.

Juryen ønsker Sissel Horndal hjarteleg til lykke med Blix-prisen 2015.
Ragnfrid Trohaug Kine Hellebust Steinar Aas

 

Laila Stien nominert til Ungdommens kritikerpris


Laila Stien har fått en rekke priser for sitt forfatterskap. Nå er hennes niende novellesamling, Over elva nominert til Ungdommens kritikerpris. Ungdommens kritikerpris deles ut 10. mars 2016 på Kulturhuset Sentralen i Oslo.

Nordnorsk ærespris til Arthur Arntzen

Æresmedlem i Nordnorsk forfatterlag, Arthur Arntzen ble 2.november tildelt en ny nordnorsk ærespris. Juryens begrunnelse er: «Arthur Arntzen i aller størst grad har bidratt til å formidle nordnorsk identitet og fortellinger. Han sparker aldri nedover eller sidelengs – kun oppover». Premien er på 50.000 kroner, som skal gå til et veldedig formål. Prisvinneren har bestemt at prisen skal gå til Kirkens Bymisjon.

 

Kontortid i Tromsø

Det har lenge vært et savn at Nnf ikke har hatt kontor med fast åpningstid. Derfor åpner vi nå kontoret for våre medlemmer og andre som ønsker kontakt med oss fra og med 4.november 2015. Kontoret vil ha åpent onsdager på ettermiddagstid og torsdag på formiddagen. Vi har en liten kontorplass for gjester, og mulighet for bruke skriver og kopimaskin. Oppdatert kalender med åpningstider finner du til venstre i menyen.
Hjertelig velkommen!

 

Boklansering av «Samla dikt»

Det blir boklansering på Cafe Sånn i Tromsø, tirsdag 13. okt. kl 18.30.

På programmet:
Jan Arvid Johansen: Musikk.
Nils Magne Knutsen: Om dikteren.
Helge Stangnes: Diktlesing.
Boksalg med lanseringsrabatt (husk kontanter). Signerte bøker!
Fri inngang

 

Hedrer Kjell Sandvik i dikt og viser

Kjell Sandvik (1929-1992) var forfatter, komponist og journalist. Han ble født i Honningsvåg, og var første leder i Nordnorsk forfatterlag fra 1972-77. Sandvik deburterte i 1968 med diktsamlingen EXPO, og ga senere ut nærmere 30 bøker i ulike sjangre. Sandvik var i styret for Den norske forfatterforening fra 1977-1982, det siste året som leder.

Nå blir Sandvik portrettert i dikt og viser, av Bjørg Arntzen (diktlesing), Andrey Pirozhakov (piano) og Kolbjørn Bugge (visesang). Forestillingen kan oppleves i kafe/konsertlokalet Sans og Samling på Leknes i Lofoten, tirsdag 6. oktober kl. 1900.

Utstilling med bilder og ord

Forfatter Lene E. Westerås fra Tromsø åpner utstilling i Oslo 30. september, sammen med billedkunstner Käthe Øien. Samarbeidsprosjektet har vart i to år, etter at de to møttes under en reise til Vestbredden. De utvekslet materiale, og satte i gang arbeidet frem mot det som nå er en ferdig utstilling.
Bildene som vises, er altså en kombinasjon av Øiens blyanttegninger og ulike digitale fototeknikker, og Westerås sine tekstlinjer. Disse satt sammen blir til en såkalt digtegning, digital tegning, og får et unikt uttrykk.

Utstillingen åpner på Cafeteateret i Hollendergaten 30. september kl. 19:00. Forfatteren og billedkunstneren deltar i ArtTalk samme kveld k. 20:00.
Prosjektet er støttet av Cafeteateret og Norsk forfattersentrums medlemsfond.


Publisert 25. september 2015

 

Bokbad på visefestival

På Saga visefestival i Aursfjord, Malangen, ble forfatter Sigrid Merethe Hanssen «bokbadet» om sitt forfatterskap. Hanssen er datter av nå avdøde Arvid Hanssen, og den litterære samtalen handlet også om forfatterens forhold til sin far. Bokbadet var lagt inn som et avbrekk mellom to konserter første festivalkveld, fredag 4. september. Det var forfatter Anne Osvaldsdatter Bjørkli som intervjuet Hanssen, og begge er medlemmer i Nordnorsk forfatterlag.

Sigrid M. Hanssen debuterte i 2007 med novellesamlinga Sprang, i 2009 kom andre novellesamling Ingen heime. I 2011 kom barneboka Detektiv Smartbart og sabotasjen på badet, mens hun i 2013 ga ut sin første roman; Sofia. Debutboka fikk Blixprisen, og i 2009 fikk forfatteren Sigmund Skard-stipendet. Hanssen skriver for tiden på nytt materiale.


Sigrid M. Hanssen (t.v.) i litterær samtale med Anne O. Bjørkli. (Foto:Privat)
Publisert 10. september 2015

 

Nordnorsk bokdag 2015

Norsk forfattersentrum Nord-Norge, i samarbeid med Alta bibliotek og Finnmark fylkesbibliotek, arrangerer Nordnorsk bokdag 28.-29. august, i Alta. Flere av Nordnorsk forfatterlag sine medlemmer bidrar i programmet, blant annet Laila Stien, Endre Lund Eriksen, Lene E. Westerås, Siri B. Johansen, Rauni Magga Lukkari, m.fl. Totalt er 19 forfattere med.

Hele programmet finner du her: Nordnorsk bokdag
Og her er fyldig presentasjon av forfatterne: http://www.forfattersentrum.no/nordnorsk-bokdag-2015/ 
(Design: Forfattersentrum. Publisert 21. august 2015)

 

Årsmøtet 2016

Det nye styret for Nordnorsk forfatterlag har hatt sitt første møte. Nærmere presentasjon av styret og tanker om det nye året kommer, men allerede nå kan medlemmene bite seg merke i at
årsmøtet 2016 blir 22.-24. april, i Tromsø.
Publisert 29. juli 2015

 

Skrivekurs for de over 60

To av våre medlemmer, Lill-Karin Nyland og Anne Osvaldsdatter Bjørkli, har i vår holdt skrivekurs i regi av Den kulturelle spaserstokken. Det var Balsfjord kommune som søkte på midler til kurset, på initiativ fra forfatterne. Skrivekurset var myntet på de over 60 år, og etter omtale i lokalavisa ble det fulltegnet.

13 personer deltok på totalt åtte kurskvelder. Ifølge kursholderne har det vært en givende og spennende reise i minner, skriveglede og talent. Forfatterne håper på å tilby samme type kurs neste vår.

Skrivekursdeltagere og kursholder Anne O. Bjørkli (nr. 2 f.v.) siste kurskveld. Foto: Lill-Karin Nyland
Publisert av Ingebjørg Liland 13. juni 2015

 

Bølgeblikk og skråblikk i Ersfjord

Lørdag 13. juni arrangeres Ersfjorddagen Rett Vest, og det med flere av forfatterlagets medlemmer på programmet. Det er femte gangen Ersfjorddagen arrangeres, og tema i år er «Mat, makt og mening – kritiske skråblikk og åpen samtale». Ernæringsfysiolog og forfatter Vibeke Thorp, Bård Pettersen (Eide handel) og Odd Arild Finnes (Bioforsk Holt) snakker om matens uransaklige veier fra produsent til konsument, matens politikk; sunnhet, mening og glede.

Forfatterne Kjersti Kollbotn og Ingvild Solstad-Nøis bidrar med litterære blikk.
Det blir også fotovernissasje, konserter mm.

Publisert av nettred. 10. juni 2015.

Vant diktkonkurranse


Vårt medlem Johannes Eines, vant diktkonkurransen arrangert av Haugesunds avis i anledning Vise-og lyrikkfestivalen i Haugesund, 22. og 23. mai.
Juryen var klar i sin tale:

«I bunken av gode innsendte bidrag var det en innsender som utmerket seg. Årets vinner sendte inn tre dikt. De holdt alle så høyt nivå at juryen syntes det var vanskelig å plukke ut bare ett. Vinneren presenterer et ferdig tilskåret lyrisk univers, der tematikk og billedbruk går igjen i tekstene.

Man får et inntrykk av at tekstene er hentet ut av en større samling, og vi fikk alle lyst til å lese mer. Vinneren har et solid grep om språket og de virkemidlene han bruker. Uten store fakter og med enkle ord sanseliggjør han det han skriver om for oss, og får tekstene til å framstå som tredimensjonale og levende».

Johannes Eines ga i 2014 ut sin første diktsamling Sakte kjem eg der. Han er opprinnelig fra Lofoten, men bor i Oslo.

Her kan du lese vinnerdiktet, som ble fremført på Vise- og lyrikkfestivalen:

http://www.h-avis.no/Vinnerdiktene-5-62-57719.html

Publisert av nettredaktør 4. juni 2015

 

Sigbjørn Skåden tildelt Havmannprisen

Sigbjørn Skåden får Havmannprisen for beste nordnorske bok i 2014. Prisen blir gitt for romanen Våke over dem som sover (Cappelen Damm). Prisvinneren er kåret av en fagjury ledet av Sissel Holtet ved Nordland fylkesbibliotek. Ellers i juryen sitter Sigrid Merethe Hanssen for Norsk Forfattersentrum, Gunnar Hagen for Nasjonalbiblioteket og Anita Hartviksen Ravn for Rana bibliotek.


Havmannprisen skal ifølge statuttene gå til en forfatter med markant nordnorsk tilknytning. Det skal legges vekt på bøker med litterære og fortellermessige kvaliteter. Forfattersentrum (www.forfattersentrum.no) meldte nyheten først, og til dem sier juryen: Dette er en roman man ikke blir ferdig med etter å ha lest. Språket er fritt for emosjoner, det er kun ytre handling og dialog som driver fortellinga videre, leseren får aldri vite hva personene tenker og føler. Naturskildringene i romanen er vakre, med nær tilknytning til det nordnorske. Dette er en viktig roman om makt, om seksualitet og om skyld og uskyld.

Prisen på 50 000 kroner deles ut 6. juni kl.13, på Rana bibliotek.
Nordnorsk forfatterlag gratulerer hjerteligst!
Publisert 27. mai 2015(Foto: Cappelen Damm)

Norsk litteraturfestival med bredt program

26. til 31. mai arrangeres Norsk litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene, i Lillehammer. Dette er nordens største litteraturfestival, og den fikk status som knutepunktfestival i 2006. I år arrangeres den for 21. gang.

I programmet finner  vi også nordnorske forfattere og deltagere. Blant annet skal Ane S. Grydeland, fjorårets vinner av NM i poesislam, delta sammen med alle de tidligere poesislammesterne i markeringen av poesislams 10-årsjubileum.
Kjartan Fløgstad, som nylig gjestet Nordnorsk forfatterlags årsmøte i Sulitjelma, skal holde foredrag med tema litteraturens plass i den kritiske offentlighet.

I programmet finner vi også en godbit med historisk tilknytning til Nord-Norge. Forfatter Ingrid Storholmen har nemlig skrevet romanen Her lå Tirpitz (2014), og hun skal fortelle hvordan hun jobber frem en historisk roman.

Her finner du alt du trenger å vite om program, påmelding osv.: Norsk litteraturfestival
Publisert 24. mai 2015

Kjersti Kollbotn fikk Tanums kvinnestipend

Forfatter Kjersti Kollbotn er tildelt Tanums kvinnestipend for 2015. Stipendet er på 50 000 kroner, og ble opprettet i forbindelse med 100-årsjubileet til Den norske Forfatterforening i 1993.
Stipendet skal tildeles en kvinnelig forfatter tidlig i den litterære karrieren.

I en pressemelding fra Cappelen Damm heter det at «Kjersti Kollbotn kom med sin tredje roman Isbrann sist høst, der hun perfeksjonerer og utvider leserens refleksjon rundt, og innsikten i, de utfordringer som finnes i samliv og i familien. Vi møter paret Sissel og Knut, som gjør en slags næringsreise, i det de flytter fra byen til et småbruk på Vestlandet. Det står ikke på viljen til å lykkes med det nye livet, men enkelt blir det ikke..»

Kollbotn er medlem i Nordnorsk forfatterlag, og vi gratulerer hjerteligst med stipendet.

Foto: Marie Haugen/Cappelen Damm
Publisert 12. mai 2015

Hilsen fra avgått leder

Detaljene fra valget på årsmøtet 2015 blir kunngjort litt senere, men som kjent har Nordnorsk forfatterlag nå fått ny leder. Veteranen Kine Hellebust overtar roret etter Marit Bødtker, som her kommer med en liten hilsen:

«Det siste jeg gjorde etter årsmøtet, var å takke det gamle styret og ønske det nye styret lykke til videre. To utenom meg er nå gått ut av styret: June Sommer Strask og Gro Kaasen. Informasjon om den nye styresammensetningen kommer snart. Jeg påpekte at det var ekstra hyggelig for meg å avslutte styrevervet på samme sted som jeg var født og oppvokst, nemlig Sulitjelma.

Jeg er både stolt og takknemlig for de fine tilbakemeldingene styret i Nnf har fått fra medlemmene disse årene. Det er blitt gjennomført mange prosjekter, der utallige hoder og hender har vært i arbeid.

Folk er blitt mer oppmerksomme på Nordnorsk forfatterlag. Vi har dermed også fått en god del flere medlemmer.

Forfatterkvelden i Litteraturhuset i Oslo i slutten av februar var kanskje for meg det største høydepunktet, selv om Nnf har vært sterkt tilstede mange andre steder. Årsmøtehelga i Sulitjelma tror jeg var en fin opplevelse for alle som deltok. Tre av Nnfs nye medlemmer leste høyt fra sine egne bøker, og etterpå bidro noen av de deltakende forfattere med egne tekster. Det ble noen magiske øyeblikk i den historiske peisestua til Sulitjelma hotell.

Lørdag hørte vi interessante foredrag av Kjell Sture Hugaas og Kjartan Fløgstad. Sistnevnte skrev etterpå at Sulitjelmaturen overtraff alle hans forventninger; de hadde vært høye i utgangspunktet. Cato A. Hultmann, fotograf og forfatter fra Sulitjelma, underholdt under årsmøtemiddagen med trekkspill, sang og fortellinger fra gamle dager.

Det har vært lærerikt, inspirerende og ikke minst artig å sitte i styret, tre år som nestleder og de siste to åra som leder. Det gir energi å ha kreative og dyktige folk rundt seg. Jeg er ikke i tvil om at det nye styret med Kine Hellebust i spissen som leder, kommer til å finne på myeinteressant.

Æ gler mæ til å følge med dokker. Lykke til, alle sammen!

Hilsen Marit»

Bildedryss årsmøte 2015

Ikke siden Longyearbyen i 2005 har det vært så mange påmeldte til et årsmøte i Nordnorsk forfatterlag. Det var tydelig at mange var nysgjerrige på gruvebyen Sulitjelma, og ikke minst på å oppleve samholdet og arrangementene i årsmøtehelga.
Mer utfyllende referat vil komme etter hvert, men vi viser her noen bilder tatt i årsmøtehelga. Bildene ligger også på lagets facebook-side. Hvis du går inn på https://www.facebook.com/pages/Nordnorsk-forfatterlag/148494958628762?ref=hl og trykker på «liker»-knappen, får du oppdateringer hver gang vi legger noe ut på nettsiden.

Foto: Ingebjørg Liland

Foto: Cato A. Hultmann:


Påtroppende leder Kine Hellebust (t.v.) og avtroppende leder Marit Bødkter holdes omkring av Kjartan Fløgstad.

F.v. Kjartan Fløgstad, Dag Ove Johansen, June Sommer Strask, Aase Falch og Marit Bødtker.

Årsmøte 2015

Nordnorsk forfatterlag ønsker velkommen til årsmøte 24.-26 april 2015, i Sulitjelma, Nordland.
I forbindelse med årsmøtet inviterer vi til åpne arrangementer av litterært og kulturhistorisk slag:

Fredag 24. april, kl. 21.00 -22.00 i peisestua på Sulitjelma Hotell:

* UNGE STEMMER I NORD *
Opplesning ved 4 av våre nye medlemmer i 2015: Maja Anette Flønes Monsen, Caroline Kaspara Palonen, Eirik A Skrede og Sanne Mathiassen.

Lørdag 25.april kl. 16.00 – 16.45 på Sulitjelma Hotell:

* NY GRUVEDRIFT I SULITJELMA? *
Foredrag ved Kjell Sture Hugaas om planene for ny gruvedrift.

Lørdag 25.april kl. 17.00 – 17.45 på Sulitjelma Hotell:

* SUB TERRA – SUB SOLE * – Om de underjordiske i gruver og i litteratur
Foredrag ved forfatter KJARTAN FLØGSTAD

ALLE ARRANGEMENTENE ER GRATIS OG ÅPNE FOR PUBLIKUM.

Om forfatterne:

Maja Anette Flønes Monsen (f. 1983) er fra Mo i Rana, bor for øyeblikket i Oslo. Hun har en Mastergrad i farmasi fra 2007, samt to år ved forfatterstudiet (2010-2012). Begge utdanningene ved Universitetet i Tromsø. Hun debuterte med diktsamlingen Fitta og Havet i 2014. (Foto: CappelenDamm)

Sanne Mathiassen, (f. 1983) er oppvokst på Finnsnes.Mathiassen har hittil skrevet primært for ungdom, Dagene før mai fra 2012 og Bare en time til fra 2014. Hun har gått forfatterstudiet på Norsk Barnebokinstitutt. (Foto CappelenDamm)

Caroline Kaspara Palonen (f. 1984 i Harstad) har en bachelorgrad med spesialisering innen fotografi fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun er også tidligere student ved Forfatterstudiet i Tromsø. Hun har utgitt to romaner, Xeroxdager i 2011, og Du er meg for søvnig i 2013. (Foto: CappelenDamm)

Eirik André Skrede er født i 1980 og bor i Tromsø. Han har gått på forfatterstudiet i Tromsø og debuterte i 2010 med diktsamlingen DødendødenPå bunnen (2013) er hans første roman. (Foto: Tiden forlag)

Kjartan Fløgstad, (f. 1944) har skrevet tjue romaner og en lang rekke essaysamlinger, dikt, skuespill og biografier. Han har blant annet fått Aschehougprisen, Nordisk Råds litteraturpris, Kritikerprisen, Noregs Mållags pris, Brageprisen og Gyldendalprisen. I 2008 fikk han Brages hederspris. Kjartan Fløgstad er fødd i Sauda, og bor i dag i Oslo. (Foto: Gyldendal)

 

Fikk statens kunstnerstipend

894 kunstnere ble nylig tildelt statens kunstnerstipend, deriblant forfatter Kjersti Kollbotn og forfatter Ingeborg Arvola, som begge er medlemmer i Nordnorsk forfatterlag. Forfatterne fikk arbeidsstipend for et år.

Her er mer om tildelingene: Kunstnerstipend

Kjersti Kollbotn leser på vårt arrangement i Litteraturhuset. Foto:LK Nyland

Kjersti Kollbotn debuterte i 2009 med romanen Eg er mamma. Eg skal vere god, som hun også fikk Blix-prisen for. I 2011 kom romanen Taxi, og i 2014 Isbrann. Kjersti er bosatt i Nordreisa, Troms.

Ingeborg Arvola leser på vårt arrangement på Litteraturhuset. Foto: LKN

Ingeborg Arvola er barne- og ungdomslitterær forfatter bosatt i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset, og har siden da skrevet en rekke novellesamlinger og barne- og ungdomsbøker.
Vi gratulerer med stipendene!

Publisert 26. mars 2015

 

Inspirasjonsseminar om lyrikk

20. mai, i Arktisk kultursenter, Hammerfest, arrangeres et informasjons- og inspirasjonsseminar om tendenser i norsk samtidslyrikk. Det blir høytlesning av lyrikk, ispedd informasjon. Kulturrådet vil informere om innkjøpsordninger, og Nasjonalbiblioteket om bibliotekenes samfunnsoppdrag.
De tre som skal lese fra egne tekster, er Ruth Lillegraven, Irene Larsen og Morten Wintervold. De to sistnevnte er medlemmer av Nordnorsk forfatterlag.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Irene Larsen debuterte med diktsamlinga Anemonepust i 2005. I 2008 kom Framtida er ei stad til høgre for tavlekanten (dikt), og i 2013 Sortsolsafari (dikt). Hun fikk Blix-prisen i 2006. Larsen er lærer ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Paal Audestad

Morten Wintervold debuterte med diktsamlingen Utfall i 2002, og har siden skrevet blant annet I slekt (2005), Nytt kull på voksenopplæringa (2007) og Oldemor, du er med barn (2009). Han fikk statens kunstnerstipend i 2008, og jobber på universitetet i Tromsø som lektor i skrivekunst. Det er påmelding innen 20. april, og påmelding sendes til sunniva.knutsen@ffk.n
Mer om arrangementet her: Lyrikk, takk!

Publisert 24. mars 2015

 

Lindkvist vant Ordknappen

På Den Norske Forfatterforenings årsmøte vant vårt medlem, Ellisiv Lindkvist, hedersprisen Ordknappen for romanen Ditt røde hår, Unn. Prisen har vært delt ut siden 2006, i regi av foreningen Leser søker bok. Prisen går til forfattere, oversettere, illustratører og andre som skriver eller formidler godt – for alle.

Leser søker bok skriver: Mottaker har vist et lysende eksempel på hvordan bøker kan utvikles til i større grad å nå alle, også de som sliter med å lese vanlige bøker. Ordknappen er et ferdighetsmerke og et bevis på at mottakeren med rette kan kalle seg «autorisert forfatter, illustratør, oversetter, tilrettelegger – for alle».

 

Foto: CappelenDamm

Vi gratulerer Lindkvist med prisen! Her kan du lese om utdelingen: Leser søker bok Ordknappen

Det var daglig leder i Leser søker bok, Liv Gulbrandsen, som delte ut Ordknappen. Disse fikk også prisen:

Anne Gro Innstrand & Sølvi Linde for Så godt. Lettlest kokebok.

Lene Hansen & Heidi Trolldalen for Så godt. Lettlest kokebok med symboler og bilder.

Sigrun Nygaard Moriggi for Tegnordboka – Se hva jeg sier.

Torill Heia & Britt-Evy Westergaard for Venner.

Hilde Kramer for Minner i bilder.

Gunstein Bakke for Dette snakker man bare med kaniner om.

Publisert 23. mars 2015

 

Nytt styre i DnF

Den norske forfatterforening (DnF) har valgt nytt styre. Leder Sigmund Løvåsen ble gjenvalgt, mens Herbjørg Wassmo kom inn som styremedlem. Hun erstatter Henning Bergsvåg.
Ellers ser styret slik ut:

Nestleder: Helen Uri. Styremedlemmer: Tom Egeland, Helga Flatland, Øivind Hånes, Mette Karlsvik, Sigbjørn Skåden og altså Herbjørg Wassmo.

Her kan du lese mer: Wassmo inn i styret

Publisert 23. mars 2015

 

Årsmøte 2015 Sulitjelma

Årsmøtet i Nordnorsk forfatterlag er i år lagt til helga 24.-26. april, på tradisjonsrike Sulitjelma hotell, Nordland. Det er det 44. årsmøte, og i tillegg til selve møtet kan du få med deg bl.a. dette: 

  • Foredrag ved forfatter Kjartan Fløgstad
  • Kjell Sture Hugås forteller om planene for nyåpning av gruva
  • Opplesning ved nye medlemmer i Nnf: Maja Anette Flønes Monsen, Sanne Mathiassen, Eirik A. Skrede og Caroline Kaspara Palonen.
  • Besøk på Sulitjelma gruvemuseum og i besøksgruva.
  • Festmiddag med underholdning v/ Cato Hultmann

Påmeldingsskjema vil bli sendt ut til alle medlemmer, med påmeldingsfrist 8. april.

Sulitjelma er et tettsted og tidligere gruvesamfunn i Fauske kommune. Stedet er bygd opp omkring gruvedrift fra 1880-tallet, og Sulitjelma Gruber var landets største kobberprodusent. Selskapet ble nedlagt i 1991. Folketallet i Sulitjelma økte fra om lag 45 personer i 1885, til 2869 personer i 1910. Innbyggertallet i 2008 var i underkant av 500.

Her kan du lese mer om stedets historie: Sulitjelma

Sulitjelma hotell var opprinnelig en representasjonsbolig for Sulitjelma Gruber, men ble på 1980-tallet omgjort til hotell. I dag har hotellet over 60 rom, svømmebasseng, badstue og utendørs badestamp.

Nordnorske forfattere skapte historie

Oppdatert med flere bilder: Fredag 27. februar fikk om lag 130 publikummere oppleve nordnorsk litteratur og kultur i Litteraturhuset, Oslo. Det er første gang Nordnorsk forfatterlag gjester Litteraturhuset, men kanskje blir det ikke den siste? Vi kan i alle fall slå fast, basert på tilbakemeldinger fra både publikum og forfatterne, at kvelden ble en sterk og inspirerende opplevelse. Fra scenen fikk vi se og høre 13 ulike innslag, som til sammen representerte stor bredde i tekst, tematikk og sjanger.

Fra Dag Kajander åpnet med barneboka «Kod og Tod», til Herbjørg Wassmos avsluttende lesning fra sin siste bok «Disse øyeblikk», fikk vi litterære godbiter om oppvekst, mellommenneskelige forhold, natur og miljø, historie, tro og overtro. Vi benytter anledningen til å takke alle som tok turen, og regner med de langvarige applausene kan tolkes som at dere alle hadde en fin opplevelse sammen med oss. Her følger noen bilder fra kvelden.
Publisert 28. februar og 6. mars 2015
Alle foto tatt av Lill-Karin Nyland, hvis ikke annet er oppgitt.

Opplesernes bøker godt synlig i Litteraturhusets bokhandel.
Publikum på vei inn i Wergelandssalen. «Husker dere 70-tallet??» Kine Hellebust som konferansier. Eva Huseby (t.h.) og June Sommer Strask. Klar for festaften… (foto: Sylvi Inez Liljegren) Styret samlet til styremøte dagen derpå. F.v. Gro Kaasen, Ingebjørg Liland, Marit Bødtker, Sylvi Inez Liljegren, June S. Strask, Kine Hellebust.

Diktkort lanseres i kveld

Vi gleder oss til å se mange av dere på Litteraturhuset i Oslo i kveld klokka 1800!

Siste nytt er at forfatterlagets diktkort, med dikt av ni av våre forfattere, nå er ferdig fra trykkeriet. Vi vil selge diktkortene i pakker til kroner 50,- på Litteraturhuset. Velkommen!

Laila Stien utnevnt til æresdoktor

I dag ble det kjent at forfatter og oversetter Laila Stien er utnevnt til æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet. I begrunnelsen heter det at Stien utnevnes for sitt forfatterskap og oversettelsesarbeid fra samisk. «I flere av bøkene henter Stien stoff fra nordnorsk og samisk miljø. Hun har også oversatt og gjendiktet samisk litteratur, i hovedsak lyrikk, og har vunnet en rekke priser for sitt forfatterskap.»

Stien uttaler til UiTs nettside at hun er overrasket og takknemlig over utnevnelsen: 
– Jeg har sett listen over de som er æresdoktorer, og det er jo til å bli svimmel av. Det oppleves som en stor anerkjennelse
 av arbeidet mitt. Den eller de som har foreslått meg og de som har tildelt må jo ha funnet meg verdig, sier hun.

Æresdoktorat kan tildeles en person uten avhandling eller disputas, på bakgrunn av personens betydningsfulle vitenskapelige innsats eller fremragende arbeid til gavn for vitenskapen, eller kvaliteter eller innsats av betydning for universitetssamfunnet.

Det ble foreslått 11 kandidater og det er universitetsstyret som utnevner æresdoktorene. Også Trond Mohn og Oran R. Young ble utnevnt.

Nordnorsk forfatterlag gratulerer så mye, og minner om at Laila Stien vil være gjest på vårt arrangement i Litteraturhuset (Oslo) 27. februar. Se mer her: Vettig og uvettig

Publisert 23. februar 2015

 

Snart er vi på Litteraturhuset

Fredag 27. februar vil som nevnt Nordnorsk forfatterlag gjeste Litteraturhuset i Oslo, og med oss har vi kjente og kjære forfattere. I arrangementet Vettig og uvettig blir det humor, litteratur, musikk og gode samtaler.

Vi har med oss Herbjørg Wassmo, Laila Stien, Ellisiv Lindkvist, Sylvi Inez Liljegren, Ingeborg Arvola, Olava Bidtnes, Anni Henriksen, Marry Ailonieida Somby, Kjersti Kollbotn, Siri Broch Johansen, Dag Ove Johansen, Ragnar Olsen, Dag Kajander. Her kan du lese mer om forfatterne: Vettig og uvettig
Konferansier er Kine Hellebust.

Billetter (kr. 100,-) selges i døra fra kl. 1715. Medlemmer i forfatterlaget har gratis inngang.
Styret i forfatterlaget vil være til stede, og det blir gode muligheter for å bli kjent med lagets aktiviteter.

Hjertelig velkommen til en litterær festkveld i nordnorsk ånd!


Kontorleder Ingebjørg Liland med vår nye rollup.
Publisert 18. februar 2015

 

Ny nettside om samisk bibliografi

Nasjonalbiblioteket lanserte 6. februar, på Samefolkets dag, en ny og oppgradert nettside. På http://samisk.oria.no er det mulig å søke i det meste som er utgitt på samisk, og om samiske forhold, siden 1945.

I en pressemelding skriver Nasjonalbiblioteket at på nettstedet finner man informasjon om alt fra samisk flørting og bostedshistorie, til samiske hundenavn. I tillegg dekkes skjønnlitteratur for både barn og voksne.

Bibliografien blir kontinuerlig oppdatert. «Vi legger spesiell vekt på å registrere emner som lokalhistorie, stedsnavn, personhistorie og slektshistorie», melder Nasjonalbiblioteket.
Slik ser første siden av nettstedet ut: Publisert 9. februar 2015.

 

Oppretter samisk forfatterstudium

Sametinget, Samisk forfatterforening (SGS) og Samisk kunstnerråd (SDR) setter nå i gang et forfatterstudie. Ønsket er at studiet skal rekruttere unge forfattere som skriver på samisk.

Målet er å rekruttere minst fem unge forfattere til det samlingsbaserte, to-årige studiet. Prosjektleder er Piia Susanna Juuso, mens Samisk forfatterforening har ansvaret for studiets faglige innhold.

Søknadsfrist er foreløpig ikke offentliggjort, men opptak vil skje etter vurdering av innsendt tekst.

Mer om studiet her: Samisk forfatterstudie

Publisert 4. februar 2015

Nordnorsk forfatterlag inviterer til Litteraturhuset

Nordnorsk forfatterlag har gleden av å invitere til en litterær festkveld på Litteraturhuset i Oslo, fredag 27. februar 2015.
I arrangementet «Vettig og uvettig» møter du kjente og kjære nordnorske forfattere. Vi lover en annerledes kveld med humor, litteratur, musikalske innslag og gode samtaler.

Her er de nordnorske forfatterne laget ønsker å presentere:
Herbjørg Wassmo. Laila Stien. Dag Kajander. Kjersti Kollbotn. Ingeborg Arvola. Dag Ove Johansen. Siri Broch Johansen. Olava Bidtnes. Ellisiv Lindkvist. Sylvi Inez Liljegren. Anni Henriksen. Marry A Somby.Ragnar Olsen og Dag Kajander byr på musikalske innslag.
Konferansier er Kine Hellebust.Arrangementet er også en anledning til å få vite mer om Nordnorsk forfatterlags arbeid. Det blir opplesninger og salg av bøker.Velkommen!

Sted: Litteraturhuset Oslo, Wergelandsalen, fredag 27.02.2015 fra kl 18-21. Billettsalg ved inngang, salget starter kl. 1715. Pris 100,-.


Herbjørg Wassmo (f. 1942 i Vesterålen) er en av vår tids største fortellere. Hun debuterte i 1976 med diktsamlingen Vingeslag, men har gjennom tiden markert seg aller mest som en betydningsfull romanforfatter. Hun slo gjennom i 1981 med romanen Huset med den blinde glassveranda. I 1987 fikk hun Nordisk råds litteraturpris, og i 2007 ble hun utnevnt til Ridder av 1.klasse av St. Olavs Orden.

Wassmo er æresmedlem i Nordnorsk forfatterlag.
Foto: Rolf M. Aagaard.


Laila Stien (f. 1946 i Hemnes), er en prisbelønt forfatter og oversetter. Hun har markert seg som en stilsikker og kresen novellist, og debuterte nettopp med en novellesamling – Nyveien – i 1979.
Siden har hun gitt ut flere novellesamlinger, romaner og diktsamlinger for voksne, barn og unge.

Stien har fått en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet Språklig samlings litteraturpris (1992), Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok (1993), Aschehougprisen (2000). I 2014 fikk Stien Finnmark fylkeskulturpris.

Foto: Wikipedia/privat


Kjersti Kollbotn (1959) er fra Breim i Nordfjord, men har bodd i Tromsø i mange år. Bor nå i Storfjord.

Kollbotn debuterte som romanforfatter i 2009, med romanen Eg er mamma. Eg skal være god. Romanen fikk hun Blix-prisen for året etter. Siden har hun skrevet romanene Taxi (2011) og Isbrann (2014), alle på Cappelen Damm.

Kollbotn er en av fem medlemmer i gruppa Jernbanepoetene, som startet i Tromsø 2003. Kollbotn er også representert i flere antologier gjennom de siste ti år.

Foto: CappelenDamm.


Olava Bidtnes (1938) er opprinnelig fra Stjørdal, men har bodd mange år i Tromsø. Det var også her hun debuterte som lyriker i 2004, med diktsamlinga Napp (Orkana forlag). Siden kom tenke på kva havet heiter ein regnfull dag (2011), berre tru du er ein avdød (2013), og Blaff (2014), alle på Margbok.

Bidtnes var en av fem i poesigruppa Jernbanepoetene i Tromsø, og hun har gjennom årene vært representert i antologier og poesitidsskrifter.

Foto: Margbok v/Yngve Olsen Sæbbe.


Ellisiv Lindkvist (1973) er bosatt i Oslo, men kommer fra Dyrøy. Lindkvist er dikter, forfatter og dramatiker. Hun har også jobbet som journalist, kåsør og redaktør.

Hun debuterte i 2007 med Alt jeg skriver er sant (kortprosa). Romanen Tørst kom i 2011, og i 2013 skrev hun romanen Ditt røde hår, Unn, Solum forlag. De tre skuespillene Play.mobil (2004), Jeg er ikke slik (2007) og Heltinnesinne (2011) ble i 2013 samlet i en bok og gitt ut på CappelenDamm.

Lindkvist er i tillegg representert i en rekke antologier. I 2013 fikk hun med romanen Ditt røde hår, Unn, Havmannprisen for beste nordnorske bok.

Foto: Cappelen Damm


Marry Áilonieida Somby (1953) er født i Tana, bor i Tromsø. Somby er samisk-norsk forfatter, dramatiker og billedkunstner. Hun debuterte i 1976, med barneboka Ámmul ja alit oarbmælli (Ámmul og den blå kusinen). Boka var den første barneboka på samisk noensinne.
Siden da har hun skrevet en rekke barnebøker, samt poesi og prosa for voksne. Hun har også en stor produksjon som dramatiker, og flere av stykkene har vært oppført på det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

Somby var også med å ta initiativ til Samisk forfatterforening, stiftet i 1979. Foto: Margbok v/Yngve Olsen SæbbeDag Ove Johansen (1950) er født i Mo i Rana, bosatt på Rognan. Han debuterte som forfatter i 1974, med science fiction-novellesamlingen
 T for Tramatura. Siden har han skrevet en rekke novellesamlinger, romaner og serier for både ungdom og voksne. I 1999 vant han Egmonts manuskonkurranse, med Sjamanens rike. I 2002 kom første av totalt 12 bøker i serien. Serien er også gitt ut på samisk. Temaet i serien er norske samers utvandring til Alaska på 1890-tallet, blant annet for å lære eskimoene reindrift.
.
Johansen er også representert i en rekke antologier og tekstsamlinger. I 2014 kom dokumentarboka Landet bakom, som handler om en senere ekspedisjon til Canada.

Foto: Privat

Ingeborg Arvola (1974) er født i Honningsvåg, bor i Oslo.
Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset. Siden har hun skrevet noveller, romaner, ungdomsromaner, hørespill og barnebøker. Hun er også representert i flere antologier.
Romanen Forsiktig glass (2004) var et gjennombrudd i forfatterskapet, og samme år fikk hun Cappelenprisen.

I 2008 fikk hun Havmannprisen for ungdomsromanen Inger dager uten regn (2008).

Foto: CappelenDamm


Siri Broch Johansen (1967), født og bosatt i Tana, er forfatter, dramatiker, sanger og språkarbeider. Hun debuterte i 1992 med diktsamlingen Opp av brønnen. For Sárá beaivegirji (Saras dagbok) fikk hun Samerådets litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok (2010).
I 2014 kom ungdomsboka Mun lean čuoigi (Jeg er en skiløper).

Johansen debuterte som dramatiker med barneoppsetninga Eatnanspáppastallan (2009) og har siden skrevet flere verk for scene, blant annet Gurut guvlui Heahtás (Til venstre i Hetta), som ble satt opp på Beaivváš samiske nasjonalteater i 2014.

Johansen jobber også som oversetter og sakprosaforfatter.

Foto: Aslak Mikal Mienna

Anni Margaret Henriksen (1945) er fra Meiland, men bor i Tromsø. Hun har bakgrunn som sykepleier og antropolog, og skrev i 2010 boka Å stoppe blod (CappelenDamm).

Henriksen var selv vitne til at både leger og sykepleiere var i kontakt med såkalte lesere på pasientens ønske, og hun ble nysgjerrig på emnet. Materialet til boka ble samlet inn på Universitetssykehuset Nord-Norge, i Nord-Troms og i Finnmark, i forbindelse med hennes hovedfag og doktorgradsprosjekt i sosialantropologi.

Foto: CappelenDamm

Dag Kajander (1951) fra Narvik, bosatt i Kabelvåg, er visesanger, musiker og forfatter. Han debuterte med viseboka Den underlige sang i 1982.

I 2005 kom barneboka Kod og Tod, og i 2014 Kod og Tod svømmer igjen. Han har også flere plateutgivelser bak seg, både som soloartist og som en del av samarbeidsprosjekter.

I 2001 fikk Kajander NRK Barneradioens Krystallpris, og i 2014 fikk han Nordland fylkeskommunes forfatterstipend.

Foto:Privat

Sylvi Inez Liljegren (1954) er fra Narvik, bor i Tromsø. Hun debuterte som sakprosaforfatter med En vegetarisk kokebok (1978), og har siden gitt ut bøkene Kvinne i et nordlig landskap, Arktis utfordrer, Amiras palestinske kokebok (2014).

Liljegren var redaktør for forfatterlagets antologi Helt øverst bak havet (2007). I år deltar hun i antologien Isen smelter, etikk i Arktis.
Liljegren har vært journalist i NRK siden 1979, og har hatt både styreverv og lederverv i Nordnorsk forfatterlag.

Foto: Privat

 

Forfattertreff i Tromsø 23. januar

Nordnorsk Forfatterlag, Norsk Forfattersentrum, Samisk Forfatterforening og Den norske Forfatterforening (DnF) inviterer medlemmer og forfatterstudenter til treff på

Kunstakademiet i Tromsø (Grønnegata 1), fredag 23. januar klokka 19.00.

Det blir informasjon fra DnF om avtaleverk og aktuelle saker, som f.eks. omlegging av innkjøpsordningene og møte med Sametinget. Det blir også informasjon fra de andre foreningene, og mulighet for spørsmål og kommentarer.

Arrangementet byr i tillegg på opplesninger fra fire nordnorske forfattere. Disse er: Niillas Holmberg, Ingvild Solstad-Nøis, Irene Larsen og Espen Stueland.

Alle tar med drikke etter eget ønske, vi serverer litt snacks.

Velkommen!

 

Dikt til ytringsfriheten

I anledning massakren i Paris denne uka, har vårt medlem Rasma Haidri skrevet et dikt som nå er å lese på websiden The New Verse News. Diktet er koblet med en tegning som hedrer magasinet Charlie Hebdo. 12 personer ble drept da magasinets lokaler ble angrepet av terrorister. Hele verden har reagert med avsky på handlingen, og tegnere, forfattere, poeter og kunstnere har i etterkant gjort sitt for å uttrykke sympati og støtte. Og ikke minst for å understreke at ytringsfrihet, fri tale og fri kunst er fundamenter som vårt samfunn er bygget på.

Her kan du lese Rasma Haidri dikt: CREDO
Postet 10. januar 2015

Ungdomsroman blir teater

For første gang skal Hålogaland teater sette opp noe fra forfatter Endre Lund Eriksens univers.
Det er ungdomsromanen Den sommeren da pappa ble homo som skal dramatiseres. Boka handler om 13 år gamle Arvidsjaur, som opplever at hans nyskilte pappa plutselig blir interessert i en mann. Den Oscar-nominerte regissøren Petter Næss har ansvaret for oppsetningen, og til avisa Nordlys sier han at han gleder seg til å gå i gang med arbeidet.

Toril Solvang har ansvar for dramatiseringen, og skuespillerne Sindre Arder Skildheim og Isak Bakli Aglen skal dele på rollen som Arvidsjaur.

Endre Lund Eriksen (1977) er født i Bodø og bosatt i Tromsø. Han debuterte i 2002 med Pitbull-Terje går amok, som han fikk Kulturdepartementens pris for beste barne- og ungdomsbok for. Filmen ble filmatisert i 2005. Siden den gang har han skrevet en rekke barne- og ungdomsbøker, samt to voksenromaner. Forfatterens hjemmeside finner du her: Endre Lund Eriksen

Forfatterfoto: Jørn Henriksen
Publisert 9. januar 2015

 


LANSERINGER OG KRITIKKER 2015

 

 

Ny bok fra Arvid Sveli

 

2015: Tidligere herredsskogmester og forfatter Arvid Sveli (1920) er født i Bindal og bor nå på Velfjord omsorgssenter. Han har skrevet en rekke bøker, både fagbøker, prosa og lyrikk. I 2013 fikk han Nordland fylkeskommunes forfatterstipend for prosjektet «Folk fra utkanter», som altså ble utgitt i år av Velfjord historielag. Sveli har tidligere blant annet fått Brønnøy kommunes kulturpris, og i 2011 ble et minnesmerke reist til ære for ham på Sveliheia.

Folk fra utkanter er en samling tekster skrevet fra 1970-tallet og til i dag, som beretter om menneskers streben i møte med natur og kultur. Med sitt blikk for mennesker får han dem til å stige levende ut av boken, skriver anmelder Matti Riesto om forfatterens personskildringer. Boka får en sekser på terningen i Brønnøysunds avis.

Her kan du lese anmeldelsen:

Publisert 6. januar 2015

 


 

Oppvekstskildring fra Eva Strandbu

 

Eva Strandbu fra Talvik i Finnmark kommer nå ut med bok om oppveksten i 1940- og 1950- årene.
Boka Sånn var det da beskriver en barndom uten TV, data og mobiltelefon. Hva lekte barna med, hva gjorde ungdommen? Hvordan var deres verden og oppvekst? 


Strandbu (født 1939) har tidligere gitt ut trilogien Evelyn og de grønne, Flyktninger fra nord, Inn i ei ny tid. Evelyn og de grønne har vært dramatisert av Hålogaland teater og Riksteateret.
Strandbu bor i Harstad, og har jobbet som lærer og spesialpedagog. Mer om forfatteren her:
Dramatiserer Strandbu-bøker

Publisert 6. januar 2015

 


 

Psykologi i et nøtteskall

 

«Hvorfor er vi som vi er og gjør som vi gjør?» Det spør forfatter Pål Johan Karlsen i sin siste bok, Psykologi i et nøtteskall. Forfatteren beskriver psykologiske fenomener, aktuelle tenkere og forskeres tilnærming til samspillet mellom mennesker. Boka er ment å gi leseren et utgangspunkt for – og et ønske om – å vite mer om psykologiens verden.

Pål Johan Karlsen er født i Bodø. Han skriver i A-magasinet, er forfatter og redaktør i fagtidsskriftet Psykologisk.no. Han har doktorgrad i psykologi og foreleser ved Universitetet i Tromsø, Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har tidligere utgitt en roman og tre bøker om psykologi.

Her er mer om boka:
Flux forlag
Artikkel i Bodøavis

Publisert 9. februar 2015

 


Siri Broch Johansens biografi om Elsa Laula Renberg

Forfatter Siri Broch Johansen har nå skrevet den første, samlede biografien om Elsa Laula Renberg. Renberg omtales som en samisk pioner og et samepolitisk ikon. Hun stiftet verdens første sameforening (i Sverige) 1904, og arrangerte det første landsdekkende samemøte i Norge 1917. Møtedagen 6. februar feires i dag som Samefolkets dag av samene i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Siri Broch Johansen har brukt både datidige og nåtidige skriftlige kilder, i tillegg til muntlige kilder fra både svensk og norsk side, for å få et best mulig bilde av personen Elsa. Boka er rikt illustrert med fotografier fra Renbergs samtid, mange av disse har ikke vært publisert tidligere.


Norsk og svensk versjon av boka ble lansert i 2015.

Mer om boka og forfatteren her: Renberg-biografi

Boka er også kommer ut på nordsamisk:
Elsa Laula Renberg – sápmelaččaid ovdamanni (2017).
Publisert i februar 2015. Oppdatert april 2017.

 

Isen smelter – Etikk i Arktis

Boka Isen smelter – Etikk i Arktis, ble lansert i forskningsparken, Svalbard, i februar. Boka er gitt ut på Fagbokforlaget, og er forfattet av representanter fra blant annet akademia, forvaltning, media, naturvitenskap, kirke og museumsbransje. Forfatterne søker å presentere kunnskap om klima, og hvilke effekter klimaendringer har på natur og kulturminner på Svalbard og i Arktis. De kommer som nevnt fra ulike fagområder, men har til felles at de har eller har hatt sitt virke på Svalbard.

«Vårt ambisiøse ønske er at leserne inspireres og utfordres til å tenke litt lengre. Klimaetikk er ikke bare passiv lesning, men aktiv handling for å bygge en bedre fremtid. Søkelyset rettes dermed mot hva som faktisk skjer, vårt ansvar, og videre inn i det vi ikke ser, men aner som mulige scenarioer», uttalte de tre redaktørene til Svalbardposten før lanseringen.

Mangeårig medlem av Nordnorsk forfatterlag, Sylvi Inez Liljegren, er en av forfatterne av boka.

Mer om boka her: Fagbokforlaget

Publisert 6. april 2015

 


 

Barnebok om vanskelig tema

 

Beate Heide, opprinnelig fra Andøy, er ute med ny barnebok. «Liten Ida og nordlyset» (forlaget Skániid girjie) handler om et tema vi ofte finner det vanskelig å snakke om: Barn som dør. Den lille jenta Ida får leukemi og dør, og dette temaet har Beate Heide (forfatter) og Inger Kaurin (illustratør) nå valgt å berøre med ei barnebok beregnet i før- og barneskolen.

Boka ble lansert siste lørdag i juli, på festivalen Márkomeannu, og utgis både på samisk og norsk. Til Bladet Vesterålen sier forfatteren at det var ei vanskelig bok å skrive.
– At barn kan dø av sykdom er fremdeles et tabubelagt tema i Norge. Det er noe nesten naturstridig i det at barn kan dø, noe vi ikke ønsker å forholde oss til. Men det er viktig at vi tør å snakke om det, sier Heide til avisa.

Foto: Privat

I boka møter vi også Idas bestemor, som er ei klok dame. Hun tar Ida med på kirkegården for å vise hva som skjer etter man er død.

Heide har selv jobbet i psykiatrien, med terminalt syke barn.

Det er Anne Marie Guttorm Graven via Várdobáiki samisk senter som har oversatt boka til samisk.

Intervjuet med Heide kan leses her: Ei vanskelig bok å skrive

Publisert 1. august 2015

 


 

Laila Stien med ny novellesamling

 

Laila Stiens niende novellesamling for voksne har fått navnet Over elva. Tiden Norsk forlag omtaler boka slik:

«Hvis novellen er balansekunst, der hvert ord og hver setning teller, så er Laila Stien linedanseren fremfor noen.»

Gjennom syv noveller gir forfatteren gir oss innblikk i menneskets sårbarhet:

«Ei jente leter etter broren sin som har forsvunnet. En forlatt mann venter på at livet igjen skal ta til. En kvinne ser tilbake på et liv i kryss mellom to kulturer.»

I februar ble Stien utnevnt til æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet. For sitt forfatterskap har hun fått en rekke priser. Les mer om Over elva her:

Ny novellesamling

Terje Eidsvåg i Adresseavisen har anmeldt boka til terningkast fem og skriver: «Noveller med finstemt blikk for stemning, små skift og skjør menneskelighet»

Publisert 19. august 2015, av nettredaktør.

 


 

Roman fra Sulitjelma

 

Forfatter og journalist Marit Lund Bødtker har åtte utgivelser bak seg når hun nå lanserer romanen Sulitjelma var solens øye. Romanen er ifølge forfatteren en kjærlighetserklæring til den nedlagte gruvebyen. Nåtidshistorien strekker seg over tre dager, men romanen beskriver samtidig en tidsepoke på hundre år, med én familie i sentrum; bokhandlerens.

«Hvem var bokhandleren i Sulitjelma? Hvorfor fikk nylærerinna dronningstatus? Hvem var den gamle grandtanten som drev hotell og dampkjøkken? En oppveksthistorie fortalt med et barns skarpe blikk», heter det i en pressemelding.

Boka gis ut på eget forlag, og i utgangspunktet kun som e-bok. Det er valgt en font som gjør boka lett å lese på nettbrett eller pc-skjerm.
Mer om boka her: Sulitjelma var solens øye

Her kan du lese første kapittel gratis: http://allemineboeker.blogspot.no/

– Denne romanen har jeg holdt på med i ti år, og innholdet ligger mitt hjerte nær, sier Bødtker, som har bodd i Oslo i over 50 år, men som fortsatt føler sterk identitet til Sulitjelmasamfunnet.

Publisert av nettred. 21. august 2015

 


 

Jan Tore Noreng med ny ungdomsroman

Jan Tore Noreng fra Berg på Senja, debuterte i 2011 med barneboka Dødens skole på Gyldendal. I 2013 kom ungdomsromanen Drømmejegeren, i 2014 Skyggefødt. I 2014 kom også Sluket, et bidrag i Grusom-serien (Egmont).

Nå er Noreng klar med ny ungdomsroman; #alfahann. Denne kommer også på Gyldendal, og ble lansert på folkebiblioteket i Lenvik 10. september. Til stede var nærmere 150 tiendeklassinger fra Finnsnes-skolene.

Til avisa Nye Troms sier forfatteren at boka er en psykologisk triller der hovedpersonen, en ung, populær gutt, havner i trøbbel. Handlingen reflekterer hvordan det er å være ungdom i dag, i et samfunn hvor sosiale medier bidrar til å øke presset.

Forlaget skriver: «Han har hele pakka: Han er smart, populær, kjekk, og har en kropp som alle de andre guttene i tiende misunner ham. I tillegg er Torstein sammen med Viktoria, den perfekte dama. Livet hans er som skapt for Instagram.

Men den som har ALT, har også ALT å tape.»

Jan Tore Noreng er medlem av Nordnorsk forfatterlag. Dødens skole ble nominert til Arks barnebokpris i 2011.

Forfatterens hjemmeside: Jan Tore Noreng

Forlagets side om Noreng: Gyldendal om Noreng

Publisert 15. september 2015

 


 

Samla dikt fra Helge Stangnes

 

Forfatterlagets æresmedlem Helge Stangnes er ute med ny bok. Boka er ei samling av alle hans tidligere utgitte dikt, og har fått tittelen Samla dikt. Den gis ut på forlaget han har vært på siden første bok Lys langs en fjord (1992), nemlig Nordkalottforlaget.
Etter Lys langs en fjord kom Landet og lyset (1996), Frø i vind (2003) og Vintersang (2011). De fire diktsamlingene har solgt til sammen 33 000 eksemplar, og alle fire er nå utsolgte fra forlaget.

Samla dikt rommer alle diktene fra Stangnes, og har i tillegg et etterord av professor emeritus Nils Magne Knutsen. Knutsen skriver blant annet:
«Hans frø, sådd i motvind, har slått dype røtter i et stort publikum, og de vokser stadig.»

Les mer om utgivelsen her: Nordkalottforlaget

Helge Stangnes (f. 1936) er fra Sør-Senja. Han er forfatter, kulturarbeider og pensjonist, og utdannet allmennlærer fra Tromsø Lærerskole og cand.philol. ved Universitetet i Tromsø (UiT). Stangnes har vært lærer i over 30 år, og blant annet forsket på endringer i senjamålet. Stangnes fikk Tranøy kommunes kulturpris 1995, Elias Blix minnepris i 1996, Norges Fiskarlags Kystkulturpris i 2009 og Troms fylkes kultur­pris i 2013. (Foto: Hilde Kat. Eriksen)

Publisert 25. september 2015

 


 

Lofotkoral – visebok av Dag Kajander

 

Lofotkoral kom ut i juni 2015 på Kolofon forlag.

Dag Kajander er en Nordnorsk artist med gjennomslagskraft hos et bredt publikum.
Han er kjent i mange sammenhenger. I 1973 medvirket han i gruppa Jensine Olsens Plastikkband og hadde to norsktopp-hit med «Eg gjette Tulla» og «Anne Knudsdotter». Siden tok han utdannelse ved Nordnorsk Musikkonservatorium og Norges Musikk-høgskole. Han kan se tilbake på flere radio og TV-program hvor barnetimene i NRK, barnetimen for de minste nok var de mest populære. I 2001 fikk han NRK Barne-radioens krystallpris. Han har utgitt LP-plater og kassetter. Flere CDer og barnebøker. Mye av musikken hans er en hyllest til det nordnorske folket. Han tar gjerne opp dags-aktuelle tema. Oljevisa hans fra 1978 (Fremtida e Vårres) ble med på Natur & Ungdom’s samleplate «Oljefritt» i 2011.

 


 

Neiden 1970

 

Neiden 1970 skriver Ingeborg Arvola om barndommen sammen med faren i den kvenske bygda Neiden i Øst-Finnmark. Faren spiser epler i underbuksa og vasker kopper og sokker i samme vann. Fisketurene varer gjennom natta og fyllekulene enda lenger. Samlivet deres er fylt av glede, tilhørighet, fylleangst og flid. Barndom og voksenliv reflekterer hverandre i denne sterke og sarte romanen.

 


 

Ungdomsbok av Ingeborg Arvola

 

Ingeborg Arvola er aktuell i høst med to nye bøker. Ungdomsromanen Ryktet inngår i skumringsserien fra Mangschou Forlag.

Nika har en mobil full av hatmeldinger.
Hun har kapret typen til Anette K.
Det sier i alle fall ryktet.
Og nå skal hun blø.
Anette og venninnene hennes skal slå skallen hennes inn med et jernrør.
Med det er ikke jernrøret som skremmer Nika mest.
Hun er mest redd for storebroren.
Hva gjør han mot jentene om han får høre om hevnen?

 


 

Kirkene i Troms

 

Kirkene i Troms av Lill-Karin Nyland og Ronny Trælvik lanseres 22.oktober.

For første gang blir kirkene i Troms omtalt i et samlet bokverk. Bind 1 av Kirkene i Troms kommer ut nå, forfattet av Ronny Trælvik og Lill-Karin Nyland. De har reist rundt i hele fylket og hentet informasjon og bilder fra store og små kirkebygg. I dette første bindet finner du 32 av kirkene, fra Kvænangen og Skjervøy i nord til Harstad og Kvæfjord i sør.

Gjennom tekst og bilder blir hvert kirkebygg grundig og respektfullt presentert. Her får du vite historien bak tilblivelsen av kirkene, du får innblikk i store og små hendelser, og detaljer omkring bygging og interiør. Forfatterne har tatt i bruk både skriftlige og muntlige kilder.

Totalt vil bokverket bestå av tre bind, og målet er å omtale alle kirkene som per i dag er i bruk. Forfatterne skriver om kirkebygg innen flere trosretninger, for å vise noe av mangfoldet i Troms fylke.

-f Siden jeg begynte å skrive bøker for ti år siden, har jeg hele tida hatt lyst til å fortelle historien om kirkebyggene i Troms fylke. Med meg på dette spennende prosjektet har jeg invitert Lill-Karin Nyland. Kanskje vil disse bøkene kunne lære oss litt om både kirkene, landet vårt, Troms fylke, våre forfedre og oss selv? Vi håper også at kommende generasjoner vil ha glede og interesse av å lese om kirkebyggenes historie, sier Ronny Trælvik

– Ved å bli kjent med så mange ulike kirkebygg, fra de eldste til de nyeste, alle med sin unike historie, får vi et verdifullt innblikk også i folkets historie. Vi håper at bokverket kan bidra til mer kjennskap til både generell og konkret kirkehistorie i Troms, sier Lill-Karin Nyland.

De to neste bindene i serien vil komme høsten 2017 og høsten 2018.

Forfatterne:

Ronny Trælvik (f. 1968) kommer fra Husøya på Senja, nå bosatt på Finnsnes. Han har til nå skrevet 17 bøker, blant annet lokalhistorie, humor, lyrikk, krim og en biografi.

Lill-Karin Nyland (f.1979) kommer fra Malangen, nå bosatt på Storsteinnes. Hun er journalist, redaktør og forfatter, og debuterte med boka om Malangseidet-ulykka i 2012.

 


 

Det er mitt hav

 

Det er mitt hav er Caroline Kaspara Palonens tredje roman.

Beatrice skriver på en oppgave om et maleri. Hun flytter tilbake til Nord-Norge etter å ha fullført studiene. Kjæresten Viggo blir med til den lille hjembyen. Det er mitt hav er en roman om sorg, raseri og hjerterasling. Om det fjerne i det nære. Om mobilknusing. Om å prøve å forsone seg med det livet man har valgt ved hjelp av en florist, en skritt-teller og et forsøk på å tegne en død person tilbake.

 


 

Pål Johan Karlsen gir ut bok i USA

 

Pål Johan Karlsen kommer med ny roman i desember. Boken er på engelsk, utgis i USA og er den første på forfatterens eget forlag, Krutt & Plutt Press.
«The Stormwater Drains in Canberra» er en ekte dannelsesroman og handler om bodøgutten Kurt Larsen, som prøver å fremskynde sin seksuelle debut ved hjelp av utradisjonelle virkemidler.
Pål Johan Karlsen er forfatter og redaktør i Psykologisk.no, et nettsted for psykologi-interesserte.
Boken kan forhåndsbestilles hos Amazon:

 


Hvitkinngåsa av Kirsti Blom

Hvitkinngåsa trosser vær og vind, og krysser landegrenser, hav og klimasoner for å sørge for seg og sine. Vinterstid holder gåseflokken til i Solway, sørvest i Skottland. Om sommeren flyr den langs Helgelandskysten og Vesterålen til Svalbard. Ferden er lang, fiendene og farene er mange. Gjennom tekst og bilder kommer vi tett innpå livet til hvitkinngåsa i denne boka. Bli med på den spennende reisen!

Lydbok-adventskalender for voksne

Beate Heide lanserer sin 8. lydbok-adventskalender for voksne. «Forventninger» finnes på facebook. https://www.facebook.com/beatesadventkalender2014/?fref=ts

Les også om utgivelsen i Salangen-nyheter