Arkivet er overført fra et eldre nettsted. Vi gjør oppmerksom på at tekstene ikke er redigert, og at det kan ligge lenker her som ikke lenger gjelder. De nyeste tekstene ligger øverst, og de eldste tekstene ligger nederst.

2014

 


 

Til topps i skrivekonkurranse

Forfatterlagets medlem Ragnar Sandbæk fra Ibestad, var en av tre vinnere i Morgenbladet og Samtidens skrivekonkurranse høsten 2014. Konkurransen gikk ut på å skrive en tekst som beskriver samtiden. Hva kjennetegner samfunnet vi lever i i dag, og hva er egentlig samtiden?

Ragnar Sandbæk gikk altså helt til topps med sin tekst «The survival of the fittest i møte med Tidsånden». Totalt var det over 250 innsendte bidrag.
13. desember ble de tre beste tekstene hyllet, og Sandbæk leste opp sitt bidrag i forbindelse med arrangementet Diganose:Samtiden, i Litteraturhuset i Oslo.

I radioprogrammet «Ekko», NRK P2 7. januar kl. 0900, vil du kunne høre mer om dette.

Nordnorsk forfatterlag gratulerer!
Foto: Fiskeridirektoratet. Publisert 4. januar 2015

 

Gjendiktet på bulgarsk

Forfatter og litteraturforsker Henning Howlid Wærp deltok på den andre årgangen av Sofia International Literature Festival i Bulgaria i november. Temaet i år var nordisk litteratur. Studentene på skandinavistikk-studiet ved Sofia universitet hadde gjendiktet ti av Wærps dikt til bulgarsk. Disse ble fremført på norsk og bulgarsk på «Kulturpalasset» i Sofia, det samme ble et utdrag fra hans roman E8 Nord.

Wærp debuterte skjønnlitterært med E8 Nord, men har før det skrevet sakprosa og vært redaktør på andre bøker. Deriblant en bok om Cora Sandels forfatterskap.

Flere nordiske forfattere og kritikere var inviterte til å delta på festivalen, deriblant Sofi Oksanen, Kurt Aust, Thomas Enger, Thorstein Thomsen.

Publisert 19. desember 2014

 

 

Lystig boklansering

12. desember ble UGLENES siste bok, LYST, lansert i Mo i Rana. På utestedet KOKS samlet om lag femti personer seg for å overvære skrivegruppas siste utgivelse. – Det er stor stas å bli utgitt mellom to permer, men jeg må innrømme at det føles enda bedre når ordene blir utgitt mellom harde permer, sa Uglenes Wenche Bakken, som var kveldens konfransier.

Skrivegruppa hadde gjort en annerledes vri på ei lanseringa. I tillegg til tradisjonell opplesing, hadde de gitt fire av bokas tekster til lokale musikere og bedt dem sette toner til. Dette ble så presentert som et stunt under lanseringen.

Ingebjørg Weiss, Anne Gundersen og Inger Gretasdatter sto for opplesning av tekst, og det var musikerne Anders Madsen, Oddmar Nogi Sjåvik, Kristian Rødvand og bandet AltEllerIngenting som leverte musikalske utdrag fra boka.

Tekst: Nettred. og Anita Hartviksen Ravn.
Publisert 16. desember 2014

 

Bokbad med Sigbjørn Skåden

Torsdag 11. desember klokka 1800 blir det bokbad med forfatter Sigbjørn Skåden på Skånland folkebibliotek, Skånland. Det er boka Våke over dem som sover Skåden skal i badet med, og arrangørene er Márkomeannu, Nordland fylkesbibliotek og Skånland folkebibliotek.
Til Skånland kommunes nettside sier Skåden at han gleder seg til å komme hjem med boka, som har fått svært gode kritikker.

Mer om arrangementet her: Skåden kommer hjem

Publisert 10. desember 2014

 

Inviterer til hekselab

Lørdag 13. desember har du mulighet til å se en oppføring på Artlab, Hålogaland Teater (Tromsø), skrevet av forfatterlagets medlem June Sommer Strask. Historien handler om Anna Rhodius, legefruen som fra 1660-årene utmerket seg som «heksejeger» i Vardø. Etter hennes ankomst til byen startet den verste kjedeprosessen i trolldomsprosessenes historie, og hele 31 kvinner ble anklaget og dømt for trolldom.

June Sommer Strask har med seg dramaturg Tale Næss, og skuespillerne Pernille Dahl Johansen, Kristine Tunheim og Mette Spjelkavik, som altså skal fremføre historien om Anna Rhodius.
Strask er forfatter og biblioteksjef, og har skrevet bøker for barn, ungdom og voksne. Hun skriver for tiden på det som skal bli en serie barnebøker basert på den tradisjonelle eventyrheksa.
Gratis inngang.
Artlaben er et samarbeid mellom Radart og Dramatikkens hus.
Mer om arrangementet: Hekselab 

Publisert 4. desember 2014

 

Ble norgesmester i poesislam

Ane Grydeland fra Tromsø sikret seg like godt tittelen norgesmester i poesislam under NM 28. november. Grydeland, som bor i Tromsø og jobber på universitetsbiblioteket, vant med 101,1 poeng. Nestemann fikk 98,7.

Vi gratulerer så mye! Mer om seieren her: Ble norgesmester

Poesislam er en konkurranse hvor deltakerne framfører egne tekster. Den befinner seg i krysningspunktet mellom diktopplesning, standup og spoken word. Deltakerne bedømmes både på bakgrunn av teksten de fremfører og måten de fremfører den på.

Publisert 29. november 2014

Bildet er tatt under Ane Grydelands fremføring. Foto: Kristin Strøm.

 

Til NM i poesislam

Ane Solvik Grydeland, forfatterlagsmedlem og vara til styret, skal kommende fredag delta i NM i poesislam i Oslo.

Det er foreningen LES! som arrangerer, og Grydeland skal forsvare seieren fra delfinalen i Tromsø under Ordkalotten.
I Oslo får hun altså muligheten til å bli norgesmester. Arrangementet er på Nordic Black Theatre, og det er gratis inngang.

Mer om NM her: NM poesislam

 

Sigbjørn Skåden nominert til pris

Sigbjørn Skåden er nominert til P2-lytternes romanpris 2014, for Våke over dem som sover (Cappelen Damm). Totalt tolv romaner er nominert, plukket ut av en fagjury bestående av kritikere og journalister i NRKs litteraturredaksjon. De tolv skal 1. desember reduseres til seks, og det er blant disse at lytterjuryen til slutt skal kåre en vinner.

Forfatterlaget gratulerer så mye med nominasjonen! Mer om det her: Nominert til lytterpris

 

Berit Oksfjellelv vant pris

Stemmer, magasinet for litterære og samfunnsengasjerte tekster, har nylig hatt prisutdeling for Stemmer-prisen 2014.

Nordnorsk forfatterlags medlem Berit Oksfjellelv vant førstepris i kategorien Historier, med teksten Rypa. Juryen bestod av Torgrim Eggen, Tine Kolstad og Dag Larsen, og om Rypa uttaler juryen:
«Poetisk og konsentrert historie. Fortelleren sitter i ventehallen på en togstsjon, stirrer på to medpassasjerer og fantaserer om hva slags liv de lever.
Plutselig svarer de. Det oppstår en absurd og pinlig situasjon som løser seg opp i en noe overraskende medmenneskelighet. Historien er et følsomt lite hverdagdrama om stereotypier og deres fattigdom.»

Forfatterlaget gratulerer så mye! Mer om utdelingen her: Tekstkonkurranse 2014
Og her kan du lese mer om forfatteren: Berit Oksfjellelv

 

Forfatterstipendet kan forsvinne i 2015

Nordnorsk forfatterlag har nylig fått melding om Nordland fylkes forfatterstipend kan bli kuttet til neste år. Fylkesrådet har nå levert budsjettforslag for 2015, og der er det foreslått å kutte ulike tilskuddsmidler med over en halv million.

Nordnorsk forfatterlag har i mange år vært jury for stipendet, på vegne av Nordland fylkeskommune, og stipendet har betydd mye for de forfatterne som har mottatt det. Budsjettforslaget vedtas endelig i begynnelsen av desember 2015.
Publisert 14.11.2014

 

Finnmark internasjonale litteraturfestival 2014

Onsdag 19. november 2014 åpnes Finnmark internasjonale litteraturfestival – Finnlitt. Årets festival har TID som tema.
Festivalen starter kl. 10, med festivaltog gjennom Alta sentrum, deretter barneshow med Endre Lund Eriksen. Kl. 17 er det foredrag med forlagsredaktør Elisabeth Johansen, om boka Brent land. Kl. 20 åpnes festivalen offisielt i Alta kultursal. Forfattere her er Synnøve Persen, Jon Ewo, Laila Stien, Dmitrij Glukhovskij (ru). Dans ved Maria Landmark. Musikk ved Ensemble Noor, sammen med Oganes Girunyan, Kai Somby og Aleksander Kostopoulos.
Publisert 14.11.2014

 

Årsmøtet 2015 i Sulitjelma
Årsmøte 24.-26. april 2015 er i Sulitjelma i Fauske kommune, Nordland.

 

Skrivekurs på Finnmark internasjonale litteraturfestival 2014


Finnlitt, Finnmark internasjonale litteraturfestival arrangeres i Alta 19. – 22. november 2014. Fredag 21. november kan du delta på skrivekurs med forfatter Mikkel Bugge. Bugge debuterte på forlaget Oktober i 2007, med novellesamlingen Yttersider. I 2010 kom roma nen Gå under jorda, som ble nominert til P2s romanpris og Ungdommens kritikerpris. I år kom ny novellesamling; Tauet, og han har også skrevet en forestilling som er satt opp på Hålogaland teater.
Foto: Lars Myhren Holand, forlaget Oktober.

Den kulturelle skolesekken

For mange forfattere er det å reise på skoleturné via Den kulturelle skolesekken (DKS) en unik måte å møte publikum på. Det er fylkeskommunene som har oversikt over midler, og det er der du må melde på ditt prosjekt.

Følgende kontaktpersoner kan hjelpe deg:
Nordland: Sissel Holtet, sissel.holtet@nfk.no
Troms: Marianne Linløkken, marianne.linlokken@tromsfylke.no
Finnmark: Kristin Sundelin, kristin@scenefinnmark.no

Mer info her:
Kulturrådet om DKS
Den kulturelle skolesekken Wikipedia

08.10.2014

Hold deg oppdatert om samiske bokutgivelser

På siden www.samiskbibliotektjeneste.wordpress.com kan du lese om samiskspråklige utgivelser, utgivelser av samiske forfattere og utgivelser relatert til samer og samiske forhold. Nye bøker i høst er for eksempel Máret Anne Sara: Mellom verdener. Jorun Thørring: Glassdukkene. Sara Margrethe Oskal: Utrettelige ord. Maren Uthaug: Det er gøy å være same. Det er nå også kommet en ny utgave av J. A. Friis unike reiseskildring fra nordområdene i 1867.

Her finner du mer info: Samisk bibliotektjeneste

08.07.2014
Nordnorsk forfatterlag på Festspillene 2014
Festspillene i Nord-Norge feiret 50-årsjubileum i år, og Nordnorsk forfatterlag var representert. Blant annet var Kine Hellebust «mimrevertinne» for samtaler med flere forfattere og kulturpersonligheter på LUDO bar&scene. Torsdag var hun i samtale med skuespillerne Klaus Hagerup og Maryon Eilertsen, og visesmed Ragnar Olsen. Fredag var gjestene tidligere festspilldirektør Bjørn Hulleberg og mangeårig styreleder Tove Veierød (bildet), mens det lørdag var mimring og samtale med tidligere styreleder og initiativtaker til FINN, Leif Arne Heløe. Hellebust loset gjestene og intervjuobjektene gjennom spennende samtaler, og de fremmøtte kom med både spørsmål og råd. Blant annet om Festspillene i Nord-Norge i fremtida.

Begge foto: Andreas Ursin Hellebust.

 

Lansering av Amiras palestinske kjøkken

Boka Amiras palestinske kjøkken, skrevet av Sylvi Inez Liljegren og Lene E. Westerås, lanseres tirsdag 30. september 2014 fra kl. 1830. Stedet er kafeen i Tromsø kunstforening. Her vil forfatterne presentere, signere og selge boka.

12.09.2014
Ordkalotten: Tema Tabu
Tromsø internasjonale litteraturfestival Ordkalotten 2014 nærmer seg avspark. Festivalen blir åpnet onsdag 1. oktober, på biblioteket i Tromsø, og varer til og med lørdag. I forkant er det nordnorsk kulturkonferanse med tema litteratur, der forfattere, forlag, formidlere og bibliotek møtes til debatt. Ordkalottens tema i år er tabu, og festivalen vil presentere programposter tematisert rundt blant annet nye hverdagstabuer og tabu og terror. På programmet finner vi navn som Linda Boström Knausgård, Eivind Hofstad Evjemo, Julie M. Brodtkorb, Maria Amelie og mange flere.

20.08.2014
Nordnorsk kulturkonferanse med tema litteratur

1. og 2. oktober 2014 arrangertes Nordnorsk kulturkonferanse, med tema litteraturpolitikk, basert på den nordnorske kulturavtalen 2014-2017 der man har litteratur som et av to nye satsingsfelt. Konferansen arrangeres i tilknytning til Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival, og åpning av festivalen er en del av konferansens program.
Det er Troms fylkeskommune som arrangerer, og programmet reflekterer målet om å styrke nordnorsk litteratur blant annet gjennom bedre rammebetingelser for forfattere, og for formidling av litteratur.
Noen av de som skal delta med foredrag og i debatt er Sigbjørn Skåden, Morten Wintervold, Liv Lundberg, Anne Oterholm, Kjersti Kolbotn og mange flere.

20.08.2014
Bok: Amiras palestinske kjøkken

Sylvi Inez Liljegren og Lene E. Westerås lanserte ei kokebok i slutten av september 2014. Men dette er ingen vanlig kokebok. De to kvinnene har gjennom flere år med reiser til Palestina, knyttet nære vennskapsbånd med palestinske kvinner. Ei av disse kvinnene er Amira Sadek, som bor i den palestinske flyktningeleiren helt sør i Libanon.

Amiras palestinske kjøkken er en kulturreise i mat. Leseren blir kjent med Amira og hennes hverdag som flyktning, husvertinne, kokk og medmennske. I boka finner man over 40 oppskrifter fra Midt-Østen-kjøkkenet, noen av dem ført videre gjennom generasjoner i Amiras familie. Boka inneholder også en innføring i bruk av krydder, samt egne kapitler om Libanon, flyktningeleiren og Amira. Ola Reibo har stått for design.

12.08.2014
Fortellerdagan 2014 byr på fortellerkurs

 Fortellerdagan i Vesterålen arrangeres 26.-31.august 2014, og inneholder forestillinger, konserter, eventyrstunder, utstillinger og markeder, historiske vandringer og mye mer. I anledning arrangementet holdes også et fortellerkurs. Kursleder er engelske Chris Smith, som grunnla og ledet The Storytelling School i England. Smith er multikunstner, og tilknyttet The Storytelling Museum i England. På kurset kan du blant annet lære å finne og utvikle fortellinger, fortelle på tvers av generasjoner, og å koble fortellinger til skriving.

Kurset har 30 studieplasser, og koster 600 kroner. For påmelding og mer info, se her: Fortellerkurs

Bok fra Dag Ove Johansen: Landet bakom

 

08.07.2014

Dag Ove Johansen, barnefødt i Mo i Rana, bosatt på Rognan, har skrevet bøker siden 1974. Læreren og forfatteren vant i 1999 Egmonts seriekonkurranse, og ga de påfølgende årene ut serieromanen «Sjamanens rike». Temaet var norske samer som reiste til Alaska på 1890-tallet for å lære eskimoene reindrift.

Under lanseringen av serien møtte forfatteren et barnebarn av de første utreisende, som i 1931 var med på en lignende ekspedisjon i Canada. Det er denne reisen Johansen nå har skrevet om i dokumentarboka «Landet bakom».

Boka ble lansert i Kautokeino sommeren 2014. Boka kan fås tak i hos forfatteren på mail dagoj@online.no, og hos Leselysthuset AS på Rognan.

11.08.2014

Landet bakom på NRK

Dag Ove Johansens «Landet bakom» ble lansert 4. august 2014 i Kautokeino, og Oddasat var der og filmet. Innslaget kan du se her:
Oddasat 5. august, Intervjuet er ca 02 minutter og 45 sekunder ut i sendinga.
Et lengre intervju kommer på NRK senere i høst.

03.10.2014
Nordnorsk forfatterlag på kulturkonferanse i 2014

Nordnorsk kulturkonferanse 2014 ble arrangert 1.-2. oktober i Tromsø, i tilknytning til de første dagene av Tromsø internasjonale litteraturfestival Ordkalotten.
Konferansen hadde litteratur som tema i år, med bakgrun i den nordnorske kulturavtalen 2014-2017. Her er litteratur vedtatt som et av to nye satsningsfelt, og fylkesråd for kultur, Line Miriam Sandberg, var til stede for å lytte til litteraturfeltets ulike aktører.

Kulturavtalen er vedtatt av alle de tre nordnorske fylkestingene. Fylkeskommunene ønsker å styrke nordnorsk litteratur i nær dialog med aktørene, og bedre rammevilkårene for forfattere og formidlere av litteratur. Temaet ble behandlet gjennom foredrag, spørsmål og debatt.

Nordnorsk forfatterlag var selvfølgelige deltagere på konferansen. Styret var representert, og i salen satt mange av våre medlemmer. Styreleder Marit L. Bødtker var også med i den avsluttende paneldebatten torsdag. Nordnorsk forfatterlag gleder seg over at også fylkeskommunene ser behovet for å styrke nordnorsk litteratur, noe som jo også er lagets intensjon.

Paneldebatt.
F.v. Marit L. Bødtker, styreleder i Nordnorsk forfatterlag, forfatter og journalist.
Vibeke Larsen, parlamentarisk leder for Aps sametingsgruppe.
Elisabeth Johansen, Orkana forlag.
Mariann Schjeide, leder i Norsk bibliotekforening.
Knut Perander, prosjektleder for kulturnæringsprogrammet i Innovasjon Norge.
Line Miriam Sandberg, fylkesråd for kultur, næring og helse.

Foto: LK Nyland

Ordkalotten var en integrert del av kulturkonferansens program. Derfor kunne konferansedeltagerne også delta i arrangementet «Ferske bøker», i regi av Ordkalotten og Norsk Forfattersentrum. Her fikk fem forfattere presentere og lese utdrag av sine nye bøker.
En av disse var Sigbjørn Skåden, som lese fra den kritikerroste «Våke over den som sover». Skåden er medlem i Nordnorsk forfatterlag.
(Foto: Lill-Karin Nyland)

04.07.2014
Tromsø vil bli UNESCO litteraturby
To norske byer har søkt om å bli UNESCO-Creative City-byer. Både Lillehammer og Tromsø vil sette byenes litteraturmiljø på kartet, og en slik status vil gi et løft både for byen og kulturlivet innen litteratur.
Ingen andre byer i Norge har slik status per i dag. På verdensbasis er det 44 byer med UNESCO-status innen litteratur, musikk, film, handverk, design, media-kunst og gastronomi.
Hensikten er at byene med slik status gjennom samarbeid og utveksling skal jobbe for kulturelt mangfold og bærekraftig urban utvikling. De skal bruke statusen og kunnskapen til å skape nye kreative næringer og kulturturisme.
Styreleder i Ordkalotten, Ruben Moi, har vært med å skrive søknaden for Tromsø kommune. Til Kultmag.no sier han at en slik status vil gi sterke ringvirkninger for Tromsø.
– Statusen vil sette fokus på det enorme potensialet som litteratur kan tilby den voksende kulturnæringen, sier han.
For å lese hele intervjuet, se her: Kultmag

Søknaden avgjøres i november.
Mer om UNESCO her: UNESCO

 

LANSERINGER OG KRITIKKER 2014

 

Ny bok fra Ellisiv Lindkvist

 

Ellisiv Lindkvist (f.1973) ga i desember 2013 ut romanen Ditt røde hår, Unn, på Solum forlag.

Pia studerer på Blindern, og prøver å finne fotfeste i en ny tilværelse.
En dag møter hun Unn under en opplesning, og de to jentene treffes igjen,
de drikker vin og snakker om det meste. Pia føler seg tiltrukket av Unn,
men uten å vite helt hvordan hun skal håndtere det.

Ditt røde hår, Unn er en fortelling om uvisshet, om sjalusi og om å finne ut hvordan
man kan stå stødig på egne bein. Men også om hvordan man kan klare å slippe andre innpå seg.

Lindkvist debuterte med den kritikerroste samlingen Alt jeg skriver er sant (2007). Hun har senere gitt ut romanen Tørst (2011) og Jeg er ikke slik – tre scenetekster (2013). Lindkvist er også dramatiker.


 

Ny diktsamling fra Hanne Aga

Lyriker og forfatter Hanne Aga kommer med ny diktsamling. Snart er møtet over vil bli lansert på kulturkafeen G i Tromsø, mandag 31. mars 2014. Samlingen er gitt ut på Margbok forlag i Tromsø, og Snart er møtet over er Agas tolvte bok. På lanseringa vil Liv Lundberg og Hilde Kat. Eriksen lese fra boka, og det blir musikk ved Malvin Skulbru.

 


 

28.05.2014

Ny barnebok og anmeldelse


Forfatter Lene E. Westerås og illustratør Jens Kristensen har gitt ut bok nummer to om gutten Jalvar Yang. «Denne gangen befinner han seg på skolen, men hva er det egentlig som skjer? En elefant dukker opp midt i rommet og noe skjer nede i kjelleren…» skriver forlaget på sin nettside. Boka passer for barn mellom 3-8 år.

Avisa Nordlys har anmeldt barneboka, og gir den gode skussmål. Anmeldelsen kan du lese her: Kunstopplevelse i barnehagen

Boka er gitt ut på Margbok forlag. Foto: Forlaget

 


 

28.05.2014
Romanutgivelse og anmeldelse

Sigbjørn Skåden, samisk forfatter bosatt i Tromsø, har skrevet romanen Våke over dem som sover. Boka gis ut på Cappelen Damm, og er nå anmeldt i P2. Tidligere har Skåden blant annet skrevet barnebok, en samisk roman (oversatt til norsk i 2010) og dikt.
Her kan du høre anmeldelsen: P2 onsdag 28. mai 2014
Foto: Forlaget

 


 

30.07.2014

Ny bok fra Dag Ove Johansen: Landet bakom

Dag Ove Johansen, født i Mo i Rana, bosatt på Rognan, har skrevet bøker siden 1974. Læreren og forfatteren vant i 1999 Egmonts seriekonkurranse, og ga de påfølgende årene ut serieromanen Sjamanens rike. Temaet var at norske samer reiste til Alaska på 1890-tallet for å lære eskimoene reindrift.

Under lanseringen av serien møtte han et barnebarn av de første utreisende, som i 1931 var med på en lignende ekspedisjon i Canada.
Det er denne reisen Johansen nå har skrevet om, i dokumentarboka Landet bakom.

Lansering skjer i Kautokeino senere i sommer. Boka kan fås tak i hos forfatteren på mail dagoj@online.no, og hos Leselysthuset AS på Rognan.

Boka er også å få tak i på Finnmark Kontorservice i Kautokeino, Nordland nasjonalparksenter, Storjord i Saltdal og Narvesen, Fauske. Den ligger også i Biblioteksentralens e-katalog.

Sak oppdatert 21. januar 2015


 

11.11.2014

Ny diktsamling fra Olava Bidtnes


Lyrikeren Olava Bidtnes debuterte med diktsamlingen Napp i 2004. 19. november lanseres hennes
 fjerde diktsamling, Blaff, på kulturbaren Henriken i Oslo. Her vil Bidtnes lese fra boka, og det blir musikalsk innslag ved Petter Carlsen. 

Forlaget Margbok skriver at forfatteren i sin siste diktsamling tar for seg det lange livsløp, med en penn som stikker dypt og vondt.

Her er mer info om forfatteren, inkludert tidligere anmeldelser: Olava Bidtnes

 


 

Bok av Marit Lund Bødtker: Dødsdømt nr. 989

 

Tidligere leder i Nordnorsk forfatterlag, Marit Lund Bødtker, er journalist, redaktør og forfatter. Hun har tidligere skrevet sju bøker for barn og voksne. I 2014 gav hun ut den utrolige historien om sin kontakt med «dødsdømt nr. 989», amerikanske Ivan Ray Murphy jr. 28 år gammel ble han fengslet og dømt til døden for drapet på en gammel dame. Et drap han nekter å ha begått.

«Dødsdømt nr. 989» ble i 2017 gitt ut også på engelsk: Basil Cowlishaw, en profesjonell engelsk oversetter bosatt i Norge, har oversatt boka. Den er til salgs hos Amazon.com I oktober 2014 holdt Marit foredrag om denne boka på Fjørtoftseminaret under Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival. Den engelske utgaven er utgitt som e-bok, og som trykt bok (Print-on-Demand) i to versjoner, en ekslusiv med farger, og en billigere i svart/hvitt.

OM BOKA: Murphy jr. søkte om brevvenner. En dag mottok han et postkort fra norske Marit Lund Bødtker. Det ble starten på en årelang kontakt med brevveksling. Sakte vokste et uvanlig vennskap frem. For forfatteren innebar dette et innblikk i en ukjent verden. Etter hvert førte det henne til USA.

Boka gis ut på forlaget Manifest. Forlaget skriver:
Tenk deg at du sitter fengslet på en liten celle. I 21 av døgnets 24 timer er du innelåst og helt alene. Greier du ikke å bevise at du er uskyldig, går eneste vei ut av fengslet via en dose dødelig gift.

Boka har forord av generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, og er å få kjøpt blant annet via forlagets hjemmeside.

Boka er anmeldt i Nordnorsk Magasin 2-2015, les hele anmeldelsen på magasinets nettsted.

I Saltenposten, oktober 2014 ble boka og forfatteren omtalt. Vi har fått lov til å legge ut artikkelen i sin helhet:

Brevvekslet med dødsdømt i 10 år

I over ti år brevvekslet hun med en dødsdømt fange i USA. Nå har Marit Lund Bødtker fra Sulitjelma skrevet en bok om fangen som kanskje var uskyldig dømt.

Cato A. Hultmann

SULITJELMA: Dødsdømt Nr. 989 er tittelen på Marit Lund Bødtkers nye bok, den åttende i rekken. I 1990 hun debuterte med barneboka Kristian og kniven (Samlaget), deretter kom det to barnebøker til i lettlestserien Sirius; Kristian i gruva (1993) og Kristian til værs (1995). Disse to barnebøkene har sitt utspring fra Sulitjelmamiljøet.

Far med bokhandel
Marit er da også ekte sulisjente, født her 1941 og har to yngre søsken. Hun som har rukket å bli 73 unge år, etablerte seg tidlig i Oslo, hvor hun sammen med ektemann og sin familie har bodd i flere år. Faren Kristian Lund drev bokhandelen i Sulis i mange år, og fortsatte i samme bransjen da familien flyttet fra gruvebyen i første halvdel av 1960-årene. Etter et kort opphold i hovedstaden bosatte de seg i Bodø.

Journalist
Marit studerte og ble opprinnelig bibliotekar, men fant ut i «moden alder» at journalistyrket var fristende . I 1987 var hun ferdig på Norsk journalisthøgskole. Etter dette har hun jobbet i flere aviser, fra Nordlands Framtid til Aftenposten, hun har hatt hovedansvaret for to fagtidsskrifter og også vært forlegger og gitt ut dramapedagogisk litteratur.

Mange bøker
Hun har vært innom mye i sitt forfatterliv, spennvidden er stor og det er blitt bokutgivelser både i 1992, 1999, 2004, 2005 og nå i 2014. Hun har holdt foredrag om dødsstraff både i Tromsø og Trondheim, og hun er blitt bokbadet. Marit erfor tiden leder i Nordnorsk Forfatterlag, hun er videre medlem av Norsk forfattersentrum og Faglitterær forfatter og oversetterforening.

Ble bok til slutt
I hennes nyutgitte bok Dødsdømt Nr. 989 innvier hun oss i den amerikanske dødsdømte fangen Ivan Ray Murpy jrs. (kalt Pee-Wee) tilværelse i dødscellen. Han ble fengslet 28 år gammel og dømt til døden for drapet på bestemorens venninne. Han nektet for å ha begått denne ugjerningen. Som med svært mange dødsdømte fanger ønsket Pee-Wee seg en fortrolig brevvenn og søkte etter dette. Vi skal tilbake til 1993. Marit svarte på denne brevvenn-annonsen hun kom over i Amnestybladet og det endte med en brevveksling og et vennskap mellom de to, som kom til å vare i vel ti år.

Giftsprøyte
Helt til Pee-Wee en desemberdag 2003 fikk giftsprøyten og møtte døden i det beryktede fengselet Ellis Unit 1 i Huntsville, Texas. Han ble det 884 i rekken etter at dødsstraff ble gjeninnført i 1976. I de ti årene Marit og Pee-Wee korresponderte sendte de hverandre over hundre brev. Marit så på dette forholdet som et mor-sønn forhold. Selv hadde hun også et barnebarn i USA.

Bekymret
Dette med at en meget høy prosent av befolkningen her i 1990-årene var for dødsstraff, gjorde henne meget bekymret. Hun håpet hun kunne være en liten støtte for en av disse fangene, som satt isolert på dødscelle og ventet og ventet og som bedyret sin uskyld. Når alt kom til alt, hadde de kanskje ikke begått udåden. Hun anså at hun som medmenneske at hun gjorde det som for henne var riktig. I dag er det innpå 20 av nasjonens 50 stater hvor dødsstraff er forbudt.

«Møtte veggen»
Marit besøkte også Pee-Wee i fengselet et par ganger. Hun hadde fortalt han og familien hans i begynnelsen av vennskapet at hun kunne tenke seg å skrive en bok om dette. Kanskje, hvis hun greide å få den utgitt på et forlag, kunne dette bli til hjelp for Pee-Wee. Han lurte da også mye på hvordan skriveriene gikk. Marit hadde imidlertid «møtt veggen», påkjenningen ble i meste laget, pennen ble lagt bort. Det gjorde veldig vondt for dem begge.

Gripende bok
Men nå, 21 år etter at hun i 1993 sendte sitt første brev til Pee-Wee og 11 år etter hans bortgang, foreligger denne utrolige boken på Manifest forlag. Den griper tak i deg fra første linje og vil ikke gi slipp på deg. Marits penn er eminent, det er stort det hun har fått til og som forståelig nok har krevd hele henne for å komme i mål.

Engasjerer
Forordet er skrevet av John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge. En bok om ensomhet, følelser, håp, smerte, skuffelser og tårer. Og noen smil – og mye mer. En bok som engasjerer fra første linje – garantert.

 


 

Ny bok fra Uglene

 

Skrivegruppa Uglene i Mo i Rana er klar med ny bok. 

Lyst består av drøye 90 sider dikt og kortprosa, forfattet av 18 av skrivegruppas medlemmer. Boka er illustrert med sort-hvite fotografier, som er nøye utvalgt for å passe til tekstene.

Prosjektleder og visuelt ansvarlig er Maiken Johansen, Anita Hartviksen Ravn er tekstredaktør, og Wenche Bakken redaksjonsassistent. Grafisk design og layout er ved David A. Erichsen.

Lyst lanseres i Mo i Rana 12. desember, på utestedet Koks. Forfatterne opplyser at her gjelder først- til- mølla for å få plass. På lanseringa vil det bli opplesninger og musikalske godbiter.

Boka kan forhåndsbestilles på kristian@rodvand.net, eller anitahravn@outlook.com.

For mer info, se www.uglene.no

På bildet ser vi noen av skrivegruppas medlemmer: Ingebjørg Weiss, Anita Hartviksen Ravn, Kristian Rødvand, Rigmor Bente Rødberg, Anne Gundersen, Inger Gretasdatter, Wenche Bakken og Grete Langseth.
Uglene har eksistert siden 2000, og er med i Nordnorsk forfatterlag.

Publisert 27. november 2014

 


 

«Blaff» anmeldt i Nordlys

 

Olava Bidtnes sin siste diktsamling, Blaff, ble nylig anmeldt i avisa Nordlys av Margoth Hovda-Lien.

Anmelderen mener diktsamlingen er både viktig og velskrevet:

Sterke dikt

«BLAFF» Dikt MARGbok 2014

Olava Bidtnes har arbeidd over 30 år innafor psykiatrisk helsevesen, og i denne siste diktsamlinga gir ho oss blaff av korleis eit liv kan arte seg for ei som «. før du vaks til/kom kompassnåla ut av kurs//»

Diktsamlinga er delt i fire akter: livet før jenta blei pasient, behandlinga, etter utskrivinga og avslutninga. Ein kan lese diktsamlinga som eit drama om ei jente, men det er samstundes formidling av korleis det er å ha psykiske plager i samfunnet vårt.

I første del vert livet skildra slik: «Når blomane var på sitt høgste/tok du imot slekta/drog leppene til side/taktfullt opna splittane/for fraser og lette rørsler/ ei honningbie som surra rundt/ på rette sida av stakittet// i blodet og i håret herja januar/rundt halsen/eit vinterlangt skjerf av mistydd arv».

Pasienten gjennomskodar ofte behandlinga: «Når dei stryk deg med fjøra/kan du kvile/så lenge dei trur du er ei gås/ som klarer deg godt/ utan tvangsforing/ kvekk vekk/ tøy tei leverpostei/ gåselever/lever/ler».

Tida etter utskrivinga er også eit rollespel: «Øver deg på det kunstige smilet/kompaktløysing med sukker og kanel//utprøving på ein taxisjåfør/gir meirsmak».

Avslutninga er mørk: «Eir hjarte kvast i alle endar/slepp taket/fell barnålsmjukt ned til sine eigne// dei finn deg i desember/ fastfrose/ på innsida av ein neve».

Olava Bidtnes er ikkje så ope kritisk til helsevesenet i denne samlinga som i den frå i fjor Berre tru du er ein avdød. Ho vil formidle kjenslene og opplevingane til dei som blir pasientar i psykiatrien. Med å bruke du i staden for eg skaper ho avstand til seg sjølv, samtidig som ho involverer oss, lesaren, til å kjenne på korleis det er å slite med psyken.

Bildespråket er sterkt og symboltungt. Dei fleste naturbilda er positive, blomar og trær, fuglar og små dyr. Berre ulven er eit bilde av dei som plagar/ behandlar ho, og det er også ulven som forfølgjer ho og skaper angst. Dikta er korte og gir rom for medleving og tolking. Dikta gir oss blaff inn ei verd som mange opplever, og kanskje dei fleste råkar borti – og som det difor er meiningsfullt å få kjenne på.

Men Bidtnes blir heller ikkje her kjensleladd og sentimental. Ho handsamar helsevesenet med avstand og ironi: «Vikaren på det velkjente kontoret/ber deg sprette opp litt fortid// du slepp ut eit par edderkoppar/så flotte humler seier han/og brumbrummar verda si// vengelaus/lengetaus/ spinne/ svinne/ veve vikle». Synsvinkelen og innlevinga ligg hos pasienten.

Mange av dikta avsluttar med slike ordremser, einslags lydrim eller bokstavrim. Dei er vanlege lyriske verkemiddel, og Bidtnes bruker dei oftast for å understreke det meiningslause som ein opplever i psykiatrien.

Bodskapen i diktsamlinga er først og fremst korleis folk med psykiske plager kjenner på manglande forståing og kor einsame dei er, kor marginaliserte dei både blir og kjenner seg. Klangtonen i samlinga er sårbarhet, formidla i opne dikt og med eit biletspråk som treffer lesaren.

Det er ei viktig og velskriven diktsamling Bidtnes har skrive, som både gir innsikt og skaper ettertanke. Ikkje minst i ei førjulstid.

Margoth Hovda-Lien

 


 

Sakte kjem eg der

 

Johannes Eines, opprinnelig fra Lofoten, er fersk medlem i Nordnorsk forfatterlag. Han har tidligere fått dikt publisert i tidsskrifter og antologier, men i år kom forfatterdebuten med diktsamlingen Sakte kjem eg der (Publica).

Forfatteren er elev ved Nydalen tegne- og maleskole, og har illustrert noen av diktene selv.

I høst ble Sakte kjem eg der anmeldt i Nordnorsk magasin, og nederst i saka kan du lese anmeldelsen.

Mer om Eines her: Lofotposten og Publica bok.

Forfatterfoto: John Eivind Jensen.

Publisert 17. desember 2014.

 


 

Herr Finkel ble innkjøpt

 

Forfatter Anne Osvaldsdatter Bjørkli og illustratør Anna Fiske ga tidligere i år ut barneboka Herr Finkel (Margbok), som nå er innkjøpt av Norsk kulturråd.

Barneboka handler om Herr Finkel og hans kone, Pernille, som har hver sin tilnærming til mat… Mens herr Finkel blir tynnere og tynnere, blir Pernille tykkere og tykkere.
Teksten er skrevet i et rytmisk og taktfast språk, og rikt illustrert med detaljerte tegninger.

Mer om boka her: Herr Finkel

Publisert 22. desember 2014.