Arkivet er overført fra en gammel blogg. Vi gjør oppmerksom på at tekstene ikke er redigert, og at det kan ligge lenker her som ikke lenger gjelder. De nyeste tekstene ligger øverst, og de eldste tekstene ligger nederst.

2010

 


 

Tillitsvalgte i Norsk Forfatterlag 2010
NB: DETTE ER TILLITSVALGTE 2010
2011-valget finner du HER

Kine Hellebust, leder for 1 år, styremedlem for 2 år

 • Marit Lund Bødtker, nestleder 1 år, styremedlem2 år
 • Hilde Kat. Eriksen, 2 år
 • Kjersti Kollbotn, 1 år igjen
 • June Sommer Strask, 1 år igjen

Vara:

 1. Rauni Magga Lukkari, 1 år
 2. Roger Alex Hansen, 1 år
 3. Rasma Haidri, 1 år

Litterært råd:

 • Mikkel Bugge, , 1 år igjen
 • Sigbjørn Skåden, 2 år.
 • Rasma Haidri, 2 år.

Vara:

 • Sven Erik Grydeland, 1 år

Stipendfondsstyret:

 • Kjersti Kollbotn, styrets representant, 1 år
 • Roger Alex Hansen, 2 år.
 • Dag Ove Johansen, 2 år

Vara:

 • Anne O. Bjørkli, 1 år.

Barents Litteraturrepresentanter:

 • Hilde Johanne Hansen, 2 år
 • John Gustavsen, 2 år.

1.vara:

 • June S. Strask, 1 år

2.vara:

 • Sylvi. I Liljegren

Valgkomité:

 • Bjørn Erik Stemland, , 1 år igjen
 • Kirsti Blom, 1 år igjen.
 • Irene Larsen, 2 år.

Vara:

 • Aase Falch, 1 år

Revisorer

Forslag til vedtak: Styret får fullmakt til å velge revisorer.

Enstemmig vedtatt.

23. mars 2010 tilsatte det nye styret Célia Girard. Hun sluttet i februar 2011 og etterfølger fra 15 februar 2011 er Vibeke Haddal Lien. 

POETER I NOBELKLASSE I TROMSØ!

Institutt for kultur og litteratur ved Universitetet i Tromsø får besøk av de irske poetene Paul Muldoon og Ciaran Carson 2. og 3. desember i forbindelse med følgende konferanse: http://uit.no/humfak/islandarts/

Er noen av forfattere i regionen interessert i å møte poetene blir det kanskje arrangert workshop! Meld interesse til kontoret snarest: celia@nordnorskforfatterlag.no

Paul Muldoon har fått mange priser og er Nobelnominert:

http://www.paulmuldoon.net/

http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Muldoon

Ciaran Carson:

http://www.qub.ac.uk/schools/SeamusHeaneyCentreforPoetry/Staff/ProfessorCiaranCarson/

http://en.wikipedia.org/wiki/Ciarán_Carson

 

BYPOETER I TROMSØ!

Nå er Ordkalotten 2010 i gang i Tromsø og 10 av forfatterlagets medlemmer opptrer i år som bypoet.

I går leste Aase Falch og Kjellaug Råd Johnsen ved aldershjemmet Heracleum. På Ølhallen kunne man også høre bypoetene Roald LarsenJohn Gustavsen og Brynjulf Bjørklid. I dag leser disse på Sør-Tromsøya Sykehjem mellom kl.11.30 og 12.30. Senere opptrer Irene LarsenRasma Haidri SjøvollAase Falch og Roger Alex Hansen i ettermiddags bussene (bl.a. rute 26 kl.15.30 fra sentrum, og rute 42 kl. 15.38 fra sjøgata). Både fredag og lørdag kan du høre Stina Fagertun og Jan Tore Noreng på fjellheisen mellom kl.15 og 16. e fullstendig program på www.ordkalotten.no

(foto Irene Larsen, bypoeter i 2008) 

som kontorleder i 40 % stilling. Célia kan treffes på kontoret i Vestregata 48 etter avtale, og kan foreløpig kontaktes på telefon 41 12 68 04. Vi ønsker henne hjertelig velkommen til oss. Det kommer et intervju med henne, men siden alle har det så travelt, ikke minst Celia, så kan vi ikke si akkurat når det blir.

Satt inn i juni 2010 av nettredaktøren

Kjell Fjørtoft er død

Vårt æresmedlem Kjell Fjørtoft døde fredag 14. mai 2010, etter lang tids sykdom

Les mer her

(Scroll nedover bloggen nettopp! 16 mai)

 1. januar 2010

SØNDAGSAKTIVITET

For what it’s worth: Spennende søndagsprosjekt på Verdensteateret i Tromsø den 31. januar.

Her stilles spørsmål om tingenes verdi og en rekke ulike aktører deltar.

Blant dem er også forfatterne Morten Wintervold og Kristin Eriksen Bjørn som begge er medlemmer i forfatterlaget. Produksjonen er et Pålsrud Prosjekt.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/27/2010

 1. januar 2010

BÅTEN SOM BEDRIFT

Ny bok er utgitt av forfatterlagsmedlem Ragnar Sandbæk, sammen med E, Sandnes og S-L Juul, kalt Båten som bedrift. Boka er utgitt på Juul forlag og er på 271 sider.

Dette er ei fagbok om det å være fiskebåteier og fisker, med teoretisk basis for fagbrevprøve i fiske og fangst.

Boka er støttet av Utdanningsdepartementet.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/25/2010

ROMANKONKURRANSENS VINNERE

Vinnerne av forlaget MARGboks store romankonkurranse ble kåret i Tromsø lørdag, og førstepremien på 100 000 kroner gikk til bibliotekar Solveig Sivertsen fra Bømlo med romanen Før klokka fire.

Andrepremien på 75 000 kroner gikk til filmkritiker og freelanser Oda Bhar for boka Filmkyss – en kinoroman. Begge bøker vil bli utgitt av forlaget i mai 2010. 

Forlaget mottok tilsammen 70 manus til vurdering og sier dette om konkurransen:

Til det første jurymøtet hadde vi med over halvparten av bidragene – som potensielle vinnere. Selv om vi nå har valgt våre to prisvinnere, er vi sikre på at vi samtidig har sniktittet på romaner som kommer til å utmerke seg i kommende bokhøster.

Juryen besto av Lene E. Westerås, Ingeborg Arvola og Leif Høghaug. Om vinneren sier juryen dette:

Det er en hjerteknuser av en roman. Den river leseren med på første side og holder henne fanget helt fram til slutten, en slutt av det slaget som skiller det beste fra det meste. Ingen tvil om at dette er en roman skrevet av en som vet hva hun driver med.

Ung, frisk, dynamisk, sjarmerende og klok er noen ord som beskriver denne romanen. Det fins mange måter å skrive god litteratur på. Romanen Filmkyss kan kanskje kalles en av morgendagens litterære sjangere – en kinoroman.

Mens Oda Bhar er debutant, har Solveig Sivertsen skrevet tilsammen 13 bøker – både dikt, noveller, romaner og barnebøker. Hun debuterte i 1986 med novellesamlinga Porselensfiguren.

 

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/25/2010

ÅRSMØTE I NORDNORSK FORFATTERLAG

Årsmøtet i Tromsø avholdes lørdag 6. mars på Rica Ishavshotell, mellom kl 1000-1400 med følgende dagsorden:

1. Åpning
2. Konstituering
3. Godkjenning av årsmøtereglement
4. Årsmeldning 2009
5. Regnskap 2009
6. Innkomne forslag: Har Nordnorsk Forfatterlag en fremtid? Styret legger fram forslag
Andre innkomne forslag
7. Handlingsplan 2010
8. Budsjett 2010
9. Valg
10. Avslutning

Frist for å sende inn forslag under pkt 6, er 5. februar, 2010.
Påmelding til årsmøtet på no-forfa@gmail.com innen 9. februar

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/25/2010

Fra nettstedet til nytt nettsted

LEDERSKIFTE I FORFATTERLAGET

Kine Hellebust (Harstad) ble enstemmig valgt til ny leder på Nordnorsk Forfatterlags årsmøte i Tromsø, lørdag 6. mars 2010. Hun har vært medlem av laget siden 1999, er også medlem av NBU (Norsk barne- og ungdomsbokforfatteres forening), Norsk Forfattersentrum og Norsk Dramatikerforbund.

Ny nestleder i laget er Marit Lund Bødtker (Oslo), som også blir lagets nettredaktør. Øvrige styremedlemmer er June Sommer Strask (Alta), Kjersti Kollbotn (Tromsø) og Hilde Kat. Eriksen (Tromsø).

Sammen med det nyvalgte styret i forfatterlaget vil den nyvalgte lederen jobbe for å bedre lagets økonomiske rammer, for å skape gode møtesteder for litterær utfoldelse, og for å synliggjøre og styrke litteraturens posisjon i det kulturelle landskapet i nord.
Nordnorsk Forfatterlag har siden 1972 vært et viktig møtested for forfattere tilknyttet Nord-Norge, i dag har laget 140 medlemmer. Blant medlemmene er det både skjønnlitterære – og sakprosaforfattere.

FLOTT OMTALE AV OLDEMOR, DU ER MED BARN

Morten Wintervold har fått flott omtale av sin siste diktsamling i Morgenbladet. De skriver: –

Morten Wintervold begeistrer med et manifest for poeten som urokråke, spilloppmaker og karnevalsfigur.

Les hele saken her. Forfatterlaget gratulerer!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/19/2010

8. februar 2010

VÅRSLEPP FRA MARGMEDIA

Ei lang og imponerende liste bøker slippes fra forlaget Margmedia i vår. Blant anna utkommer begge vinnerne fra fjorårets store romankonkurranse med sine romaner. Du finner omtaler av bøkene på nettsida til forlaget.

Årets bokvår inneholder flere gjendiktninger: Suzanne Doppelt gjendiktet av Thomas Lundbo, Shuntaro Tanikawa gjendiktet av Liv Lundberg og Bruno K. Öijer gjendiktet av Morten Wintervold i tillegg til barnebok, kunstbok og bok om nordnorsk jazzhistorie.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/08/2010

LITTERATURKONFERANSE I NARVIK

Det legges opp til spennende litteraturkonferanse i Narvik under årets Vinterfestuke. Mer om Ord i spor-konferansenkan du lese her.

Årets tema er kriminal-litteratur, en sjanger som leses av mange og som er et naturlig valg for konferansen fordi 2010 er det nasjonale leseåret.

Forfatter og krimekspert Nils Nordberg (bildet) skal snakke om kriminallitteratur gjennom tidene, litteratursosiolog Cecilie Naper skal snakke om hvorfor så mange leser krim, forfatter Jørgen Gunnerud skal fortelle om sitt nordnorske forfatterskap og Mari Kjos Hellum skal snakke om de kvinnelige krimheltene.

I tillegg kommer forfatter Morten Harry Olsen for å snakke om e-boka etter at han nylig har skrevet en rapport om emnet.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/08/2010

3. februar 2010

BARENTS LITTERATURRÅD

Barents Litteraturråd har innkalt til møte, på særdeles kort varsel, helga 20.-21. februar, 2010, i Øverkalix i Nordbotten.

Møtet er innkalt for om mulig å redde Barents Litterature Centre, BLC, i Øverkalix fra nedleggelse.

BLC har problemer med å få støtte både til drift og virksomhet fra Landstinget og Sveriges kulturråd, og styret har måttet si opp sin daglige leder, Marina Lundh, i påvente av en avklaring i den økonomiske situasjonen.

Webredaktør og nestleder i forfatterlaget, Sylvi Inez Liljegren, sitter som en av forfatterlagets Barentsrepresentanter, og er i tillegg innvalgt som styremedlem i BLC. Jeg drar til Øverkalix på rådsmøtet. Personlig mener jeg det er en tragedie hvis Barents Litteratur Centre og den gamle prestegården i Øverkalix må legges ned som forfatterhus, og jeg tar gjerne i mot støtteerklæringer og innspill fra NnF sine medlemmer direkte på nnfblog@gmail.com

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/03/2010

SPENNENDE LYDBOKLANSERING

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/03/2010

 1. februar 2006

Stifter og æresmedlem Knut Moe falt bort

Knut Moe som var en av Nordnorsk forfatterlags stiftere i 1972, og som seinere ble utnevnt til æresmedlem, døde 17.februar, 96 år gammel. Knut Moe debuterte i 1934 med romanen «Vi overflødige» og ga tilsammen ut seks bøker.

postet av Forfatterlagets kontor 2/24/2006

 1. februar 2006

To store romankonkurranser utlyst i år

2006 – Det store roman-året? Gyldendal og Cappelen utlyser begge store romankonkurranser dette året.

postet av Forfatterlagets kontor 2/09/2006

 1. februar 2006

Bergum oversettes til serbisk

Eivor Bergums ungdomsroman Budskap fra Vojvodina skal nå oversettes til serbisk. Romanen er basert på skjebnen til de jugoslaviske krigsfangene som ble internert i Beisfjordleiren ved Narvik og deretter fraktet til Nygårdsfjellet.

Boken ble første gang utgitt i 1986 på Tiden Norsk Forlag og den ble nominert til kritikerprisen. I 1994 ble den utgitt på nytt i klassikerserien for ungdomsbøker «Tidens Beste.»

Det er «Zmaj» i Novi Sad, Serbia og Montenegro som oversetter den til serbisk og gir den ut, med støtte fra NORLA.

postet av Forfatterlagets kontor 2/08/2006

Fra nettstedet til nytt nettsted

LEDERSKIFTE I FORFATTERLAGET

Kine Hellebust (Harstad) ble enstemmig valgt til ny leder på Nordnorsk Forfatterlags årsmøte i Tromsø, lørdag 6. mars 2010. Hun har vært medlem av laget siden 1999, er også medlem av NBU (Norsk barne- og ungdomsbokforfatteres forening), Norsk Forfattersentrum og Norsk Dramatikerforbund.

Ny nestleder i laget er Marit Lund Bødtker (Oslo). Øvrige styremedlemmer er June Sommer Strask (Alta), Kjersti Kollbotn (Tromsø) og Hilde Kat. Eriksen (Tromsø).

Sammen med det nyvalgte styret i forfatterlaget vil den nyvalgte lederen jobbe for å bedre lagets økonomiske rammer, for å skape gode møtesteder for litterær utfoldelse, og for å synliggjøre og styrke litteraturens posisjon i det kulturelle landskapet i nord.
Nordnorsk Forfatterlag har siden 1972 vært et viktig møtested for forfattere tilknyttet Nord-Norge, i dag har laget 140 medlemmer. Blant medlemmene er det både skjønnlitterære – og sakprosaforfattere.

FLOTT OMTALE AV OLDEMOR, DU ER MED BARN

Morten Wintervold har fått flott omtale av sin siste diktsamling i Morgenbladet. De skriver: –

Morten Wintervold begeistrer med et manifest for poeten som urokråke, spilloppmaker og karnevalsfigur.

Les hele saken her. Forfatterlaget gratulerer!

3. februar 2010

BARENTS LITTERATURRÅD

Barents Litteraturråd har innkalt til møte, på særdeles kort varsel, helga 20.-21. februar, 2010, i Øverkalix i Nordbotten.

Møtet er innkalt for om mulig å redde Barents Litterature Centre, BLC, i Øverkalix fra nedleggelse.

BLC har problemer med å få støtte både til drift og virksomhet fra Landstinget og Sveriges kulturråd, og styret har måttet si opp sin daglige leder, Marina Lundh, i påvente av en avklaring i den økonomiske situasjonen.

Webredaktør og nestleder i forfatterlaget, Sylvi Inez Liljegren, sitter som en av forfatterlagets Barentsrepresentanter, og er i tillegg innvalgt som styremedlem i BLC. Jeg drar til Øverkalix på rådsmøtet. Personlig mener jeg det er en tragedie hvis Barents Litteratur Centre og den gamle prestegården i Øverkalix må legges ned som forfatterhus, og jeg tar gjerne i mot støtteerklæringer og innspill fra NnF sine medlemmer direkte på nnfblog@gmail.com

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/03/2010