Arkivet er overført fra en gammel blogg. Vi gjør oppmerksom på at tekstene ikke er redigert, og at det kan ligge lenker her som ikke lenger gjelder. De nyeste tekstene ligger øverst, og de eldste tekstene ligger nederst.

2009

 TERNINGKAST FEM

Terningkast fem i Altaposten for romanen Ravnejuvets hemmelighet, nylig gitt ut av forfatterlagets leder, June Sommer Strask.
Det må være litt av en julegave!
– Teksten flyter lett, og mytologien er spennende og levende beskrevet, står det i anmeldelsen.
postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/20/2009

30. november 2009

KUIPER PÅ BANEN IGJEN
Tidsskriftet Kuiper, et rugeanlegg, er ute med nytt nummer. «Kuiper 3-4/2009 er voksenopplæring for nordiske litterater. Vi underviser i samisk litteratur,» skriver de på nettsida si.

Her finner du nye tekster av samiske og ikke-samiske forfattere, nybegynnerguide til samisk litteratur og språk – og omtale av den samiske litteraturens posisjon innen nordisk litterær strukturer. Og mye mer.

«Redaksjonen er et kollektiv bestående av forfattere, kritikere og generelle litteraturnerder under nordlyset», skriver de i egen omtale. Disse er for øyeblikket:

Lene E. Westerås
Morten Wintervold
AnneLill B. Flaamo
Susanna Happonen
Ingvild Holvik
Sigbjørn Skåden
Thomas Lundbo (layout)

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/30/2009

KONTORSTILLINGEN PÅ KONTORET PÅ RÅDSTUA
Styret har vedtatt at styremedlem Kjersti Kollbotn og NnF-leder June Sommer Strask skal dele forfatterlagets 40 % stilling på NnF-kontoret i Tromsø fra 1.1.2010 fram til årsmøtet.

Årsmøtet i forfatterlaget vil i 2010 bli lagt til Tromsø helga 5. – 7. mars.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/30/2009

NORDLAND FYLKESKOMMUNES FORFATTERSTIPEND
Styret i Nordnorsk forfatterlag har tildelt Nordland Fylkeskommunes forfatterstipend for 2009 til Greta Marie Skau, Liland, for bokprosjektet Johans Bro.
Johans bro er en historisk beretning om en norsk-amerikansk reise (litterær sakprosa).

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/30/2009

29. november 2009

SKYND DEG Å ELSKE

Skynd deg å elske, – om å holde sammen når dagene mørkner, er gitt ut på Kagge forlag denne høsten og har oppnådd enorm popularitet, ikke bare i Nordnorge.

«- Jeg skal passe på deg, sier jeg. – Og jeg skal passe på deg, sier han. Akkurat som at han ikke forstår at han ikke kommer til å bli her lenge nok til å passe på meg når jeg blir gammel. Jeg vet ikke, kanskje er det ironi. Jeg tør ikke spørre.»

Dette skriver NRK-journalist Laila Lanes i sin bok om samlivet med tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen som ble rammet av Alzheimers sykdom i en alder av 51 år.

Klipp fra en av omtalene: «- en sterk bok fra ende til annen. Dersom man ikke har det i tankene fra før av, bidrar denne boken på alle måter til forståelsen av hvor skjørt livet egentlig er. En dag er du suksessrik politiker. Du blir kjent både i Norge og i Europa som «No-fish-Olsen»: en sterk, kunnskapsrik og dyktig minister i kontinentes fiskeriland nummer én. Neste dag, i en alder av ufattelig unge 51 år, endrer livet seg totalt. Ikke bare for deg, men for dem rundt deg – dem du er glad i.»


postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/29/2009

HUSKEREISA, BARNEBOK OM MOBBING

Huskereisa er forlaget Margbok si aller første barnebok. Den er skrevet av Anne Osvaldsdatter Bjørkli med illustrasjoner av Sissel Horndal. Dette er en historie med et viktig tema; mobbing og usynliggjøring.
I Huskereisa møter vi Julia. Julia er alltid utenfor den tøffe jenteklikken, hun får sjelden være med. Boka tar opp et viktig tema og vil blant annet bli brukt aktivt i organisasjonen Mobbfri Zone sitt arbeid.
Fra bokomtalen: «Forfatter Anne Osvaldsdatter Bjørkli har skrevet en skjør tekst hvor problematikken tas opp på en enkel, men virkningsfull måte. Huskereisa er rikt illustrert av Sissel Horndal. Boka passer for småskoletrinnet (6-10 år) og mellomtrinnet (9-13 år)»
Anne Osvaldatter Bjørkli er mangeårig medlem og tidligere leder av Nordnorsk Forfatterlag. Hun debuterte med barnebok i 1991 og har siden gitt ut flere barne- og ungdomsbøker, sist ungdomsboka Når begeret er fullt (2004).


postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/29/2009

ØYNE I GAZA, EN STOR SUKSESS

Boka Øyne i Gaza til legene Mads Gilbert og Erik Fosse selger godt. Den blir nå trykket i fjerde opplag og er totalt trykket i 20 000 eksemplar. I tillegg er boka solgt i 20 000 eksemplar i forskjellige bokklubber. Deler av overskuddet av boksalget går til medisinsk solidaritetsarbeid i Gaza. Det er også stor interesse i utlandet. Så langt har fire land kjøpt boka, Sverige, Finland, Italia og Jordan. Øyne i Gaza har fått svært gode anmeldelser og er omtalt som «trolig høstens beste bok» og «årets viktigste bok».

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/29/2009

28. november 2009

FILMIDÉKONKURRANSE FOR UNGDOM I NORD
Glem aldri hvor du kommer fra!
Filmidékonkurranse for ungdom i Nord-Norge
Nordisk Ungdoms Filmfestival (NUFF) utlyser en filmidékonkurranse for ungdom den 20. oktober 2009. Konkurransen skal markere starten på NUFF sitt fokus på Nord-Norge under NUFF 2010.
Alle unge mennesker mellom 15 og 25 år kan sende inn sine filmidéer, og filmen kan ikke være lenger enn 6 minutter. De skal fortelle sine historier om hvor de kommer fra, hva de holder på med og hva de drømmer om. Alle sjangre er mulig! Om det er en idé for en dokumentar eller en spillefilm, en film om kjærlighet eller om horror, er det samme, så lenge det er en fortelling fra Nord-Norge.

En jury av profesjonelle filmskapere, produsenter og festivalmakere skal velge ut de fem beste filmene. Disse fem får kroner 20 000,- hver som produksjonsstøtte, for å lage filmen ferdig innen 15. april 2010. Disse fem filmene vil ha premiere under NUFF 2010 (11. juni) i Tromsø.
De 5 filmskapere skal også inviteres til å delta på NUFF filmworkshopene i juni 2010.
Via nettstedet www.nuff.no fyller man ut et skjema. Søkere må beskrive filmideen med ca 100 ord, og legge ved en prosjektbeskrivelse, en budsjettplan og personlige informasjon. Ve utvelgelsen legges det hovedvekt på kvaliteten og gjennomførbarhet av filmprosjektet.
De som sender inn ideer vil få mulighet til å delta på filmworkshop organisert av Filmveksthuset Tvibit i løpet av våren 2010.

Innsendningsfristen er 1. desember 2009, og de fem vinnerne kunngjøres før jul i år.

Vinnerne skal skrive en produksjonskontrakt med NUFF/Tvibit hvor overføringen av produksjonsstøtten skal reguleres. Kontrakten kan også inneholde coaching i manusutviklingsprosessen gjennom filmhuset TVIBIT.
Filmskaperne kan også søke midler til filmproduksjonen sin via kanaler, for eksempel Frifond, men dette må synliggjøres i budsjettplanen.

Juryen er:
Knut Erik Jensen (filmregissør)
Martha Otte (TIFF festivalsjef)
Christine Kristoffersen Hansen (Nordlys kulturredaktør)
Anna Bjørk (filmprodusent, Pomor Film AS)
Jim Hansen (filmskaper og produsent, Sweet Films)
Anniken Hoel (filmskaper)
Joachim Lyng (leder filmhuset Tvibit)

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/28/2009

19. november 2009

RAVNEJUVETS HEMMELIGHET

Forfatterlagets leder, June Sommer Strask, lanserer ny bok under De nordnorske bokdagene i Karasjok i helga.

I Ravnejuvets hemmelighet – Leonora møter du 13 år gamle Ravna som bestemmer seg for å ta en tur til Fjellsalen, ei grotte langt inne i gammelskogen. Men hun går seg vill når lyset i lommelykta slokner, og ender opp i nabobygda Ervika, tror hun.

Der møter hun Leonora, og det oppstår et varmt vennskap mellom hulder og menneske.
Boka er gitt ut på Davvi Girji forlag.

Samtidig med De nordnorske bokdagene feires Samisk forfatterforenings 30 års jubileum med stor litteraturhelg i Karasjok. Litteraturhelga er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum, avdeling nord, og Samisk forfatterforening, og begge parter er glade for å ha fått til et arrangement som speiler stor bredde i litteraturen på Nordkalotten.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/19/2009

HAN SOM KOM TILBAKE
Bjørn Johnsen lanserer ny bok, Han som kom tilbake.

Boka er forfatterens andre roman, den første kom i 2004, het Menneskejerven og ble innkjøpt av Norsk Kulturråds innkjøpsordning.

Mer om boka og forfatteren finner du her.

16. oktober 2009

NYTT FRA WINTERVOLD: OLDEMOR DU ER MED BARN
Morten Wintervold er ute med sin fjerde diktsamling. Oldemor, du er med barn er siste bok i slektstrilogien som for øvrig rommer I slekt (2005) og Nytt kull på voksenopplæringa (2007). Forlaget skriver: » Wintervold undersøker i disse bøkene hva det vil si å ha et opphav, både i geografisk og biologisk forstand. Med språklig lekenhet rører han i livets ursuppe, enten det er kjønn, språk eller lokale betingelser som undersøkes som grunnlag for hvem vi er».

Oldemor, brennmaneter og geirfuglen er sentrale element i denne femdelte diktsamlinga som henter frem et nordlig landskap på lekent og formelt utfordrende vis.
Se og hør Wintervold fremføre diktet Velkommen til Nordge under Ordkalotten – med musikalsk følge av DJ Bendiks her. Mer om boka finner du hos forlaget Cappelen Damm her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/16/2009

4. oktober 2009

NNF SØKER KONTORMEDARBEIDER
Nordnorsk forfatterlag søker kontormedarbeider 2 dager i uka fram til mars 2010. Må jobbe selvstendig, ha erfaring med alm kontorhold og prosjektsøknader.

Arbeidssted Rådstua, Tromsø. Snarlig ansettelse, lønn etter avtale. Søknad sendes Nordnorsk Forfatterlag, P.boks 1132, 9504 Alta med CV og referanser.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/04/2009

3. oktober 2009

ODD ERIK ROGNAN BISATT
Tidligere forfatterlagsmedlem Odd Erik Rognan ble bisatt i Fredskapellet i Narvik tirsdag denne uka. Blant forfatterlagets medlemmer var flere til stede, og Gunnar Hagen som dro til bisettelsen fra Mo i Rana, beskriver opplevelsen slik:

«Odd Erik vart bisatt i Fredskapellet på tysdag. Det var mange fine talar om Odd Erik, og Eivor Bergum las opp to dikt som Odd Erik sjølv hadde skrive. Sjølvsagt var det svært trist, men alle talane var prega av kor stor pris alle hadde sett på Odd Erik. Blomsterhelsing frå NnF var plassert ved båra. Av medlemane i NnF var også Bodil Fagerthun til stades.»

Minneord fra Gunnar Hagen og Nordnorsk Forfatterlag ble trykt i avisa Fremover mandag.


postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/03/2009

LEX SÁPMI ja eará joccit
Gollegiella forlag utgir den tospråklige kåserisamlingen LEX SÁPMI og andre stubber. Samlingen er skrevet av Rauni Magga Lukkari og er oversatt til norsk av Petter Johanas Lukkari.
Kåseriene tar på en skarp og humoristisk måte for seg det samiske samfunn og den samiske levemåte, språkets tilstand, kvinnens verdi og ikke minst betydningen av slektsbånd. Alt dette drøftes på grunnlag av forfatterens egne mangfoldige erfaringer.
Samisk språkforsker Johanna Ijäs sier blant annet dette om LEX SÁPMI og andre stubber:
«Tekstenes temaer kommer frem i satirisk form der jeg-personen mer enn gjerne gjør narr av seg selv og andre. Stilen er språklig meget nært det muntlige og spesielt jeg-personens perspektiv gir tekstene preg av personlige opplevelser og bringer dem nærmere leseren. Språket i tekstene er rikt og har flyt. Det fungerer veldig bra i forhold til stilen og temaene som taes opp. Forfatteren varter opp med sitt rike ordforråd og sin eksepsjonelle språklige
kunnskap – som hun har gjort i sine tidligere bøker også.»
Lansering med Kåseri-Live
Scenekunstneren Anitta Suikkari og forfatteren Rauni M. Lukkari har sammen valgt ut tekster fra boken som de to fremfører som Kåseri-Live. Dette kan du oppleve på Rica Grand Nordic Hotel i Tromsø, lørdag 03.10.2009 kl 10.00

SFN-Samisk KvinneForum arrangerer seminaret Samiske kvinner i litteratur og religion på Tromsø bibliotek søndag 04.10.2009. Kl 13.00-14.00
Arrangementet er en del av Ordkalotten Tromsø Internasjonale Litteraturfestival


postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/03/2009

 1. oktober 2009

RORSCHACHS BLEKKRAFFINERI

Forfatter Sigbjørn Skåden m/3,83 meter musikk presenterer Rorschachs blekkraffineri i dag kl. 21:30 på Kafé Nord på HT i Tromsø.
Dette kalles ei poesi-/elektronikaforestilling og omtales slik:
«Noe udefinerbart er i ferd med å skje på Rorschachs blekkraffineri, og både ledelsen og arbeiderne på gulvet forsøker å ta affære. Men hvordan forberede seg på noe man ikke vet hva er? Er styrets fremdriftsplan virkelig til å stole på? Og hvem er det egentlig som har ansvar for å kjøpe inn kaffe? Rorschachs blekkraffineri er et rop om hjelp.»
Tekst: Sigbjørn Skåden. Musikk: Stein Kvaal Hageberg og Gaute Barlindhaug. Grafikk: Tor Åge Vorren. Språk: Nordsamisk og norsk. Varighet: Ca. 45 minutter. Fri inngang
Arrangør: Litteraturmagasinet Kuiper.
KLUBB:KUIPER er en del av litteraturfestivalen Ordkalotten og arrangeres altså i Teaterkafeen på Hålogaland Teater.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/01/2009

 1. september 2009

LITTERATURFESTIVALEN ORDKALOTTEN I GANG

Nå starter ORDKALOTTEN Tromsø Litteraturfestival. Det offisielle åpningsarrangementet holdes klokka 17 på Tromsø bibliotek, torsdag 1. oktober. Programmet for årets Ordkalotten finner du her.

En hel rekke av forfatterlagets medlemmer deltar, blant dem er Rauni Magga Lukkari, Aino Hivand, Anne Bjørkli, Morten Wintervold, Sigurd Skåden, Endre Lund Eriksen, Kristin Bjørn, Jens Harald Eilertsen og Gøhril Gabrielsen. Kjersti Kollbotn og Irene Larsen er årets bypoeter, og Lene E. Westerås fra NnF er styreleder for festivalen.

Vi minner også om at Klubb Kuiper er åpen på Teaterkafeen på HT klokka 2130, onsdag og torsdag, samt klokka 2230 fredag, etter at den lokale finalen i årets PoesiSlam er ferdig. Årets slam’ere kan melde seg på til Therese Bakkevold, fjorårets vinner, på mail tbakkevold@hotmail.com eller ved henvendelse før den offisielle åpninga klokka 2000 på Kafé Cirka.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/30/2009

MED HÅPET SOM VÅPEN

Forlaget Margmedia lanserer nå boka Med håpet som våpen. Boka skildrer ei reise blant palestinere i Midt-Østen der palestinsk dagligliv, kunst, kulturutrykk, barn og ungdom skal gis et ansikt. En rekke norske forfattere og helsearbeidere med tilknytning til arbeidet i Libanon, på Vestbredden og i Gaza har også deltatt med innlegg og artikler. Redaktører er Lene E. Westerås og Jens Harald Eilertsen.
Boka er rikt illustrert og ble presentert med mange taler og opplesninger i et eget lanseringsprogram på Rådhuset i Tromsø, tirsdag 29. september.
Boka markerer også at det er 40 år siden opprettelsen av Palestinakomiteen i Norge.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/30/2009

 1. september 2009

SJØLAKSEFISKE OG SJØLAKSEFISKERE

Sjølaksefiske og sjølaksefiskere – fra Stappogiedde til Holmengrå er ei ny bok skrevet av Randi Irene Losoa og Vilfred Ingilæ. Det er ei bok om den edle fisken, sjølaksefiskets historie og sjølaksefiskerens liv. Med god kjennskap til fiskerne har forfatterne registrert sjølaksefiskerens fortvilelse, oppgitthet og frustrasjon over stadig mer innskrenket fisketid.
Forfatterne reiste rundt i hele Øst-Finnmark for å få best mulig bredde blant intervjuobjektene. Og kildene har vært svært samarbeidsvillige, de er fargerike personligheter i besittelse av gode fortellerkunnskaper. Boka inneholder mange små fragmenter som sammen blir et større bilde av en kultur som er i ferd med å bli borte.
Begge forfatterne har inngående kjennskap til livet langs fjordene og ute ved kysten. Boka er utgitt av Hugin forlag og er illustrert med en rekke bilder. Dette bildet er hentet fra Wikipedia

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/26/2009

 1. september 2009

DAN FÄGERKVIST SYNGER VYSOTSKIJ PÅ SKARVEN

For alle som liker sterke tekster, er det mulig å høre svenske Dan Fägerquist som synger låter av russiske Vysotskij på søndag kveld i Tromsø, – og han gjør det bra! Dan hadde konsert på Karlsøyafestivalen, – men utestedet Skarven er trolig en bedre scene for slike tekster. Sjekk hjemmesiden hans hvis du vil vite mer om Dan Fägerquist. For mer om Vladimir Vysotskij kan du lese på Wikipedia.
Vysotskij ble en legende over hele det tidligere Sovjet som skuespiller i teater og på film, som komponist, musiker og poet. Sangene hans er fulle av undertekst, og ble av myndighetene regnet som særs kritiske mot den politiske ledelsen i landet. Bare en liten del av det han skrev ble utgitt i Sovjetunionen.
Vysotskij er kanskje best kjent i Norge gjennom Jørn Simen Øverli som blant anna har presentert Vysotskij under Ordkalotten. Du kan tjuvlytte til han dersom du går til denne nettsida, som heter Selvportrett av en venn. Da får du en liten følelse av hva dette dreier seg om.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/25/2009

 1. september 2009

BOKLANSERING PÅ TROMSØ BIBLIOTEK

Aase Falch lanserer boka si: De kaller meg Ann – sju møter, på Tromsø bibliotek i dag 24. september 2009. Lanseringen finner sted mellom 12:30 og 13:30.
Boka er et resultat av tre reiser til Thailand og Viet Nam, og Aase Falch skildrer sine møter med seks kvinner og én mann. Til boklanseringa på biblioteket har hun blant annet invitert Thaiforeninga i Tromsø. Lanseringa er åpen for alle.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/24/2009

 1. september 2009

ODD ERIK ROGNAN ER DØD

Nordnorsk Forfatterlags mangeårige medlem Odd Erik Rognan fra Narvik døde lørdag 19.september. Bisettelsen finner sted tirsdag 29.september kl 1400 i Fredskapellet i Narvik. Odd Erik var medlem i forfatterlaget fra 80-tallet og har vært styremedlem og nestleder.
Nordnorsk Forfatterlag sender en siste hilsen til Odd Erik Rognans bisettelse og lyser fred over hans minne.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/23/2009

 1. september 2009

LITTERÆRT PÅ OPERAEN

Det er stor, litterær fest på Operaen i dag, lørdag, hvor flere nordnorske forfattere tar del. Det gjelder blant annet forfatterlagets Endre Lund Eriksen, lege Mads Gilbert og journalist Laila Lanes som alle presenterer sine ferske bøker. Les mer om dem i Nordlys’ artikkel her.
Mads Gilbert skriver sammen med sin kollega Erik Fosse boka Øyne i Gaza, som du kan finne omtale av flere steder på nettet, blant annet hos NRK både på Litteratursiden og i Nordnytt. Laila Lanes skriver om å leve med en Alzheimerrammet i boka Skynd deg å elske.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/19/2009

 1. september 2009

NY ROMAN FRA HERBJØRG WASSMO

«Sara Susanne, Elida og Hjørdis er Herbjørg Wassmos oldemor, mormor og mor. Hundre år er romanen om deres liv, om mennene de ville ha eller mennene de fikk, og om barna de fødte. Det er også historien om ei lita jente som stikker seg vekk på låven for å gjemme seg for han. Hun har en gul blyant som hun spisser med en tollekniv. Den bruker hun til å skrive, og til å overleve. Denne jenta er født i 1942, nøyaktig hundre år etter oldemoren, den sterke Sara Susanne som sto portrett for engelen på den altertavla som i dag befinner seg i Lofotkatedralen.

Hundre år er beretningen om disse kvinnene, om slitet og savnet, om friheten, og om lengselen etter noe annet.»

Dette skriver Gyldendal forlag om den nyeste romanen til Herbjørg Wassmo. Hun er født i 1942 i Vesterålen. Hun debuterte i 1976 med diktsamlingen Vingeslag og hun er æresmedlem i Nordnorsk Forfatterlag.

Det er først og fremst som romanforfatter Herbjørg Wassmo har markert seg. I 1981 slo hun gjennom med romanen Huset med den blinde glassveranda, første bind i trilogien om Tora. For den siste romanen i trilogien, Hudløs himmel, ble hun tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 1987.

De tre bøkene om Dina er Wassmos andre hovedverk, en trilogi som ble påbegynt med Dinas bok i 1989 og avsluttet med Karnas arv i 1997.

Med Det sjuende møte forlot Herbjørg Wassmo for en stund det historiske, og gikk inn i samtiden. Dette er kanskje tydeligst i hennes forrige roman Et glass melk takk, som grep fatt i trafficking-problematikken.

Med Hundre år er Wassmo tilbake i det historiske, i en roman som tar utgangspunkt i livet til hennes egen oldemor, mormor og mor. Herbjørg Wassmo har også skrevet noveller og skuespill. Hennes bøker er oversatt til 24 språk, deriblant engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, russisk, japansk, hebraisk.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/18/2009

 1. september 2009

LITTERATEN I TROMSØ DENNE UKA

Lansering av Sigrid Merethe Hanssens «Ingen heime» 17.september 2009 kl 1900 på Café Circa i Storgata i Tromsø. Medlemmer på Facebook finner mer informasjon om lanseringa her.

Sigrid Merethe Hanssen etablerte seg allerede med debuten «Sprang» som en av våre sobre novellister, står det. Nå er hun klar med sin andre samling, «Ingen heime».I tillegg til at hun sjøl skal lese fra boka, blir det «gjestespor» av Morten Wintervold med sin nye diktsamling «Oldemor, du er med barn» og Malvin Skulbru med diktpamfletten «Tristesse».

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/15/2009

 1. september 2009

NY BOK LANSERES: SUPER

Endre Lund Eriksen kommer med ny bok den 15. september, nemlig «Super». På nettsida hans står det følgende om boka:

«15 år gamle Julie er lei av å være kjedelig og engstelig, denne sommeren skal hun forandre seg. Foreldrene tror hun skal på sommerleir, men der tar de feil. Hun skal være hjemme alene og drikke seg full, kjøre bil, kysse – med mer. Men møtet med den nye gutten i naboleiligheten gjør at ting ikke blir helt som Julie hadde planlagt.»

Boka er hovedbok i Bokklubben Ungdom. Mer om Endre Lund Eriksen, bøker og film finner du på nettsida hans. Endre Lund Eriksen er effektiv, i år utgir han hele tre bøker.

«I WOW – 7 kjærestefortellinger» har han og seks andre forfattere skrevet historier om kjærlighet for barn i alderen 9-13 år. Boka er hovedbok i Barnas Egen Bokklubb. I mai kom «Førstemann som pissa på månen» illustrert av Torill Kove. Den gjenforteller på en humoristisk måte historien om de tre som fløy til månen for 40 år siden, en litt annen versjon enn den offisielle historien.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/12/2009

BYPOETER

Forfatterlaget har i flere år hatt ansvar for å sørge for bypoeter til Ordkalotten. Det er personer som går rundt i byen, på kaféer, på bussholdeplasser eller hvor det nå måtte være – og leser høyt for folk. Også i år har de to tøffe damene fra fjorårets bypoesi sagt ja: Irene Larsen og Kjersti Kollbotn.
Dette er det all grunn til å være fornøyd med. Begge damene syns det var kjempemorsomt å være bypoeter, og det ryktes om at de var svært så populære blant sitt publikum i fjor. Ta godt i mot dem!
Kjersti Kollbotn debuterte i år med romanen Eg er mamma, eg skal vere god. Hun sykla i 2007 den 3000 km lange strekninga fra Nordkapp til Lindesnes sammen med sine to barn på 13 og 15 år.
Irene Larsen kommer fra Skjærvøy, er bosatt i Ersfjordbotn og jobber som lærer på Kvaløya. Hun har gitt ut diktsamlingene Anemonepust og Framtida er ein stad til høgre for tavlekanten. Irenes blogg heter En lys veranda og den finner du her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/12/2009

 1. september 2009

STOR RESPONS PÅ ROMANKONKURRANSE

Kjemperespons på romankonkurranse. Det skriver forlaget MARGbok i ei pressemelding.
I vinter lanserte forlaget en åpen romankonkurranse. De informerte i presse, på nett, gjennom forfatternettverk og utdanningsinstitusjoner. MARGbok fikk en overveldende respons. 70 romaner ble sluttresultatet.
Juryen som består av Leif Høghaug (tidligere leder av Norsk Kritikerlag), Ingeborg Arvola (forfatter og medlem av Nordnorsk Forfatterlag) og Lene E. Westerås (redaktør fra forlaget og tidligere leder i forfatterlaget) skal nå lese seg gjennom 12 475 sider fra 35 menn og 35 kvinner.
7 av de 70 romanene er skrevet på nynorsk, mens resten er på bokmål. 19 av manusene kommer fra Nord-Norge, 2 fra utlandet og 49 fra resten av landet, noenlunde jevnt fordelt etter folketallet i de enkelte landsdeler, og fra alle landets fylker minus ett.
Det utstedes to premier. Førstegevinsten på 100.00,- og 2.plassen med 75.000,- Kunngjøring om vinnere kommer 23.januar, 2010.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/09/2009

STYRET I FORFATTERLAGET

Litt om styret i forfatterlaget:

Leder i Nordnorsk Forfatterlag i perioden 2009 til 2010 er June Sommer Strask. June er bosatt i Alta og du kan nå henne på mailadresse ju.strask@yahoo.no

Nestleder denne perioden er Sylvi Inez Liljegren som for øyeblikket har overtatt ansvaret for denne forfatterlagsnettsida, Kjersti Kollbotn som bor i Tromsø, Anita Hartviksen Ravn bosatt i Mo i Rana og Frank A. Jenssen som er bosatt i Svolvær. Nordnorsk Forfatterlag kan nås på mailadresse no-forfa@online.no og nettredaktøren på nnfblog@gmail.com

postet av Forfatterlagets nettredaktør9/09/2009

 1. september 2009

BLOGGEN OPP Å STÅ IGJEN

Vi har hatt vansker med Forfatterlagsbloggen som av mange grunner har ligget nede i lengre tid. Men nå er vi igjen rede til å legge ut nyheter fra medlemmene om dette og hint som rører seg i det litterære miljøet i nord.
Høsten kommer med flere spennende utgivelser, det samme gjør ORDKALOTTEN Tromsø Internasjonale Litteraturfestival fra 30. september til 4. oktober. Sjekk linken til Ordkalotten her. Flere nyheter dukker opp etterhvert. Følg med i tida framover.

 

2007 fra gammel blogg

 1. november 2008

 

TROMSØVÆRING BLE NORGESMESTER I POESISLAM

For andre år på rad stikker Nord-Norges representant av med seieren i NM i poesislam. Etter å ha kvalifisert seg under den regionale finalen under Ordkalotten, gikk Therese Bakkevold helt til topps under finalen på litteraturhuset i Oslo fredag 31. oktober. Bakkevold er for tida student ved forfatterstudiet i Tromsø. Nordnorsk forfatterlag gratulerer med seieren!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/04/2008

 1. november 2008

UKAS DIKT

I 1994 ga Marry A. Somby ut den tospråklige diktsamlinga Krigeren, elskeren og klovnen/Mu apache ràhkesvuohta. Fra denne henter vi diktet i uke 45.

Bli med

til min lavvo

mitt sotete telt

la oss brenne

bål

og stirre kraftig

inn i ilden

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/03/2008

 1. oktober 2008

LITTERÆR KALENDER

TORSDAG 30.10.08 /// 20:00

Litteraten med Agnes Ravatn. Studenthuset Driv i Tromsø. Arr. Norsk forfattersentrum.

TORSDAG 13.11.08 /// 19:00

Litteraten med Bokslepp. Tromsø-forfattere presenterer årets bokutgivelser. ENDRE LUND ERIKSEN, TARALD STEIN, Kirstine Brøndum Aase, IRENE LARSEN, MALVIN SKULBRU, HANNE AGA, LIV LUNDBERG, Eva Jensen, Asbjørn Gildberg, AASE FALCH, Hallvard Birkeland m.fl. Tromsø bibliotek. Arr. Norsk forfattersentrum.

FREDAG 14.11.08

Lansering av LIV LUNDBERGs nye diktsamling «Når jeg ikke hører hjemme». Verdensteateret. Arr. Cappelen Damm.

Nettsida forsøker å holde seg oppdatert på litterære hendelser i Nord-Norge. Tips oss gjerne dersom det skjer ting i nærheta av der du bor.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/29/2008

 1. oktober 2008

UKAS DIKT

Diktet i uke 44 er henta fra Irene Larsens dagsaktuelle bok Framtida er ein stad til høgre for tavlekanten. Boka, som er Larsens andre diktsamling, kom på Aschehoug nå i høst.

Bilvraket i skogkanten

Lyktene stirer tomt. Panseret

står og gapar

som om eit formidabelt sjokk

skulle vere dødsårsaka

Å flytte seg

er greinene si oppgåve

No veks dei inn frontruteopninga

inn i wunderbaumriket

der duftgrana enno heng og dinglar

som ein siste, seigliva draum

innanfor rustkraniet

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/22/2008

 1. september 2008

LITTERÆR KALENDER

SØNDAG 28.09.08 / / / 19:30:

Sandnessund blandakor fremfører konsertforestillinga «Helge Stangnes – i toner og ord» i nysalen på SAS-hotellet i Tromsø. Konserten inneholder både velkjente og helt ukjente Stangnes-tekster til en rekke nye og særdeles velklingende melodier og arrangementer. Stor velsignelse førvejntes!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/26/2008

 1. september 2008

NNF STILLER MED BYPOETER UNDER ORDKALOTEN

Programmet til Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival er nå publisert. «Over grenser» er årets tema. Se frem til fem dager med opplesninger, debatter, konserter, utstillinger, teater, film… you name it. Sett av 1.-5. oktober, les programmet her.

Under festivalen vil folk i gatene i Tromsø stå i fare for å bli overkvinna/manna av forfattere som uoppfordra deler et dikt eller en tekstsnutt. Den trygge, institusjonelle grensa som ei opplesing vanligvis befinner seg innenfor brytes ned når medlemmer i forfatterlaget tar teksten ut på gatenivå. Årets bypoeter er IRENE LARSENKJERSTI KOLDBOTNMARGUNN HAGEBERGJUNE S. STRASK og MARI HAGEN. Ta godt i mot dem!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/22/2008

NY DRAMATIKK FRA FORFATTERLAGSMEDLEMMER

Lenge siden du sist så lesbisk dukketeater? Nå har du muligheten. ELLISIV LINDKVIST har skrevet teksten til forestillinga «Bitch Song Club» som for tida spilles på Oslo Nye. Mer om forestillinga her.

Gikk du glipp av Nasjonalteaterets oppsetning av RAUNI MAGGA LUKKARIs stykke «En lykkens mann» som hadde premiere under Norsk dramatikkfestival i fjor? Ikke fortvil. Stykket settes opp igjen på Nasjonalteaterets amfiscene i desember. Mer om forestillinga her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/22/2008

NY BOK FRA PÅL JOHAN KARLSEN

Hva i all verden er hukommelse?

Hvordan filtrerer hjernen informasjon? Hvorfor brenner enkelte opplevelser seg fast, mens andre episoder ikke ser ut til å sette spor? Hvorfor har de færreste erindringer fra da de var yngre enn tre år? Evnen til å lære av erfaring er kanskje menneskets største fortrinn, skriver hukommelsesforsker og medlem i nordnorsk forfatterlag PÅL JOHAN KARLSEN i en ny bok.

Pål Johan Karlsen er forsker ved Institutt for psykologi, Universitetet i Tromsø. Han er redaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, og fast bidragsyter til psykologispalten i Aftenpostens A-magasinet. Han har tidligere skrevet romanen Daimler og selvhjelpsboka Slik får du bedre hukommelse.

Mer om utgivelsen her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/22/2008

 1. september 2008

LITTERÆR KALENDER

TORSDAG 18.09.08:

Litteraten på studenthuset Driv i Tromsø. Carl Frode Tiller i samtale med Morten Wintervold.

TIRSDAG 30.09.08:

Kuiper inviterer til vernissasje i Kafé Eka, Tromsø kunstforening 19-22. Originalene fra tidsskriftets collage-nummer vil være utstilt under Ordkalotten. Utstillinga holder åpent ons. 1. okt. fra 15-17 og lør. 4. okt. 12-14.

Under vernissasjen vil det være program i samarbeid med Marg media som ved siden av å drifte tidsskriftet Marg nå satser på å etablere seg som seriøst forlag med kontor i Tromsø. På Kafé Eka vil forlagets første roman lanseres: «Ene» av MALVIN SKULBRU. Musikk ved Boknakaran, opplesning ved Kuiper og hyggelige overraskelser. Bokstavkjeks.

Onsdag 01.10.08 – søndag 05.10.08:

Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival. Mer info kommer.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/16/2008

 1. september 2008

NNFs REISE- OG PROSJEKTSTIPEND TILDELT

NnF´s stipendkomité har fordelt årets ekstraordinære stipendpott.

KJERSTI KOLLBOTEN og JOHN GUSTAVSEN er begge tildelt prosjektstipend. RAGNAR SANDBÆK og VILFRED INGILÆ er begge tildelt reisestipend. Forfatterlaget gratulerer.

Samtige stipend er på 10 000,- kroner.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/11/2008

 1. august 2008

KLIMABLOGGER FRA NORD
SYLVI INEZ LILJEGREN er på vei til nordvestkysten av Svalbard med forskningsfartøyet LANCE og skal tilbringe ei uke sammen med forskere fra en rekke nasjoner på jakt etter fortidsklima. Rapport fra turen finner du i neste uke på hennes nettside En blogg om kald kjærlighet eller på NRK Nordnytt sine nettsider. Liljegren lover å rapportere daglig fra arbeidet ombord, men skriver også om natur, forskningssamfunnet Ny Ålesund og historikk fra området.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/18/2008

12. august 2008

«UGLENE» NYTT LITTERATURLAG I NNF
NnF er en medlemsorganisasjon for forfattere med tilknytning til Nord-Norge. Under vår paraply har vi også fire lokale litteraturlag som står for sine egne prosjekter og som har regelmessige medlemsmøter. Nå blir denne gruppa supplert med et femte lag – UGLENE fra Mo i Rana.

UGLENE, som har eksistert siden 2000, ble startet opp av Rigmor Nygård Hansen, Hege I. Hanssen og Anita Hartviksen Ravn for å stimulere interessen for ny litteratur i Nord-Norges tredje største by. Høsten 2007 ga Uglene ut antologien «Bo i Rana».

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/12/2008

7. august 2008

NYTT KUIPER: ALT ER COLLAGE
Litteraturtidsskriftet Kuiper setter den litterære collagen på dagsorden i et nytt, spektakulært nummer. Anerkjente forfattere som Espen Stueland, A.C. Kleppe og Marte Huke m.fl. har tatt saks og lim fatt og gjort bruk av allerede eksisterende språkmateriale i nye, fete komposisjoner. I nummeret finner vi dessuten bidrag fra tidligere forfatterstudenter og studenter ved kunstakademiet i Tromsø. Resultatet har blitt et visuelt sjokk som over 154 sider utfordrer ideen om hva en tekst er.

Kuiper kan du bestille her.

Har du innloggingskode, kan du lese et intervju med medredaktør LENE WESTERÅSi Morgenbladet.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/07/2008

14. juni 2008

SKRIVEKURS I VESTERÅLEN
Helga 1.-3. august holder styremedlem i forfatterlaget, SYLVI INEZ LILJEGREN, skrivekurs på Skipnes i vakre Vesterålen. Les mer på Kulturkalenderen for Vesterålen.

Kurset krever ingen forkunnskaper, bare skriveglede og vilje til å delta aktivt i prosessen med å skrive og presentere tekster. Liljegren er aktiv forfatter og journalist, med skriveutdanning fra to forfatterstudier ved Universitetet i Tromsø.

Skipnes kan du lese mer om her. Ved godt vær vil deler av skrivekurset bli lagt utendørs.

Påmelding til Astrid Rørtveit, Skipnes, tlf 95276039.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/14/2008

13. juni 2008

MIKKEL BUGGE TILDELT NORDLAND FYLKES FORFATTERSTIPEND
MIKKEL BUGGE er tildelt Nordland Fylkes Forfatterstipend på kroner 20 000,-. Bugge er fra Vesterålen og debuterte i fjor med Novellesamlinga Yttersider.

Bugge sier dette om hva stipendet skal brukes: «Jeg ønsker å reise tilbake til yttersidene i Nordland for å se hva som skjer i den brytningstida landsdelen er inne i nå: Fisken endrer sitt gytemønster, firskeripolitikk forandrer kystflåten radikalt og drømmen om olje splitter lokalsamfunn. Hva skjer med folket langs kysten i disse tider? For meg er det viktig å skrive fram de nye historiene, ved å kombinere landsdelens kraft med samfunnets modernitet. Jeg har aldri kjent meg igjen i den tradisjonelle «Fortellinga om Nord-Norge.» Jeg ønsker å finne måter å bruke den utbroderte fargerike og barokke fortellerkunsten i en modernistisk litterær form.»

Forfatterlaget gratulerer med stipendet!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/13/2008

3. juni 2008

LINDKVIST TIL FINALEN I POESISLAM
ELLISIV LINDKVIST vant delfinalen i poesislam for Oppland og Hedmark som ble avvikla under litteraturfestivalen på Lillehammer. Det betyr at hun er klar for finalen som vil holdes i Oslo i oktober. Lindkvist kom i 2005 på 3. plass i samme tevling.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/03/2008

14. juni 2008

SKRIVEKURS I VESTERÅLEN
Helga 1.-3. august holder styremedlem i forfatterlaget, SYLVI INEZ LILJEGREN, skrivekurs på Skipnes i vakre Vesterålen. Les mer på Kulturkalenderen for Vesterålen.

Kurset krever ingen forkunnskaper, bare skriveglede og vilje til å delta aktivt i prosessen med å skrive og presentere tekster. Liljegren er aktiv forfatter og journalist, med skriveutdanning fra to forfatterstudier ved Universitetet i Tromsø.

Skipnes kan du lese mer om her. Ved godt vær vil deler av skrivekurset bli lagt utendørs.

Påmelding til Astrid Rørtveit, Skipnes, tlf 95276039.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/14/2008

13. juni 2008

MIKKEL BUGGE TILDELT NORDLAND FYLKES FORFATTERSTIPEND
MIKKEL BUGGE er tildelt Nordland Fylkes Forfatterstipend på kroner 20 000,-. Bugge er fra Vesterålen og debuterte i fjor med Novellesamlinga Yttersider.

Bugge sier dette om hva stipendet skal brukes: «Jeg ønsker å reise tilbake til yttersidene i Nordland for å se hva som skjer i den brytningstida landsdelen er inne i nå: Fisken endrer sitt gytemønster, firskeripolitikk forandrer kystflåten radikalt og drømmen om olje splitter lokalsamfunn. Hva skjer med folket langs kysten i disse tider? For meg er det viktig å skrive fram de nye historiene, ved å kombinere landsdelens kraft med samfunnets modernitet. Jeg har aldri kjent meg igjen i den tradisjonelle «Fortellinga om Nord-Norge.» Jeg ønsker å finne måter å bruke den utbroderte fargerike og barokke fortellerkunsten i en modernistisk litterær form.»

Forfatterlaget gratulerer med stipendet!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/13/2008

3. juni 2008

LINDKVIST TIL FINALEN I POESISLAM
ELLISIV LINDKVIST vant delfinalen i poesislam for Oppland og Hedmark som ble avvikla under litteraturfestivalen på Lillehammer. Det betyr at hun er klar for finalen som vil holdes i Oslo i oktober. Lindkvist kom i 2005 på 3. plass i samme tevling.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/03/2008

30. mai 2008

LITTERÆR KALENDER: TID FOR FESTIVALER
Sommeren har forsiktig gjort seg gjeldende i Nord-Norge, og det medfører som vanlig et skred av festivaler. Når dette skrives, er den årlige litteraturfestivalen på Lilehammer i gang. Riktig nok er nordnorske forfattere dårlig representert på det ofisielle festivalprogrammet i år, men flere av medlemmene i Nnf deltar på diverse seminarer. Og på det nyetablerte forfatterlandslaget i fotball er RAGNFRID TROHAUG et viktig våpen i kampen mot det svenske laget. Under festivalen på Lillehammer er det også blitt klart at ENDRE LUND ERIKSEN er tildelt Uprisen for ungdomsromanen Pitbull-Terje blir ond. Nnf gratulerer. Les mer om prisen her.

7. juni klokka 18:00 arrangerer Vesterålen litteraturlag Ord i sommernatta. Arrangementet vil finne sted på Lihallen kulturgård på Sortland. Medlemmene leser egne tekster, og det vil være musikk ved Tim Challmann og Steinar Kjeldsen.

Festspillene i Harstad har i år to litteraturrelaterte innslag på programmet. MALVIN SKULBRU bidrar med tekster i den tverrkunstneriske produksjonen Myr, og MARGUNN HAGEBERG har satt sammen en poetisk pakke som kan dukke opp hvor som helst i festspillbyen. Festspillene går av stabelen 21-28. juni, les mer her.

4.-6. juli vil det være litteraturseminar under Sommer-Melbu. Håvard Rem, Nils-Øyvind Haagensen og Torgeir Rebolledo Pedersen er blandt forfatterne du kan møte. Program finner du her.

På årets Riddu riddu-festival vil JUNE SOMMER STRASK være festivalforfatter. Festivalen avvikles 9.-13. juli. Les mer her.

Hamsundagene finner i år sted fra 2. til 10. august. Programmet vil glede den litteraturinteresserte, se mer her. Styret i Nnf vil avvikle et styremøte under festivalen, og er også med på «litteraturjam» lørdag 9. august.

Skal du delta på en festival som ikke er nevnt her? Tips gjerne nettredaktøren.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/30/2008

28. februar 2008

Forfatterlaget inntar Hammerfest
Det er duket for ei begivenhetsrik helg i anledning NnFs årsmøte i Hammerfest 29.februar-2.mars. Blant annet kommer informasjonsleder Sverre Kojedahl for å snakke om Melkøya og Cand.polit. Else Grete Broderstad forteller om Samerettsutvalgets arbeid.
Befolkninga oppfordres også til å få med seg opplesningene.

Program

Fredag 29.februar 2008
20.30: Opplesningskveld på nattklubben Hans Høyhet (i kjelleren på hotellet), konferansier er June Sommer Strask. Opplesere: Marion Palmer, Hilde Schanke Pedersen, Morten Wintervold, Kirsti Blom, Rauni Magga Lukkari, Karen Anne Buljo.

Lørdag 1.mars 2008
10.00-15.00: Faglig seminar. Moderator: Jens Harald Eilertsen
10.00: Arne O. Holm om Den Nordnorske Tenketanken
10.55: Informasjonsleder ved Statoil Melkøya Sverre Kojedal: innlegg om Snøhvit og videre industriell utvikling i Barentshavet
11.50: Cand.polit. Else Grete Broderstad forteller om Samerettsutvalgets arbeid
12.45: LUNSJ
13.20: Forfatter Kirsti Blom forteller om arbeidet med barnebilledboka Isbjørnen
14.15: Daglig leder Tom Wulff om Arktisk Kultursenter i Hammerfest
15.00 Avslutning faglig seminar

Selve årsmøtet går av stabelen søndag 2. mars.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/28/2008

Foreleser under Vinterfestuka
Journalist og forfatter Sylvi Inez Liljegren foreleser på årets Svarta Bjørn-konferanse under Vinterfestuka i Narvik. Liljegren skal snakke om driving av jernmalm i Lappland, flyttingen av Kiruna og konsekvenser for Narvik by.

Liljegren har kalt forelesninga: Langs en akse av jern, og bygger på et arbeid med denne tematikken det siste halve året.

Svarta Bjørn-konferansen er åpen for alle og holdes på hurtigruta Polarlys i Narvik den 5. mars. Blant foredragsholderne er Gerd-Liv Valla, Grethe Gynnild Johnsen, Litt Woon Long, Haddy Jatou N’jie, Gunilla Bresky og Rita Berntsen.

Kjetil Rolnes skal være konferansier.
Les mer her

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/28/2008

Manuskonkurranse: krim for ungdom
Mangschou forlag inviterer til manuskonkurranse med 70 000 kr i premie. Frist for innsending er 15. oktober 2008. Les mer på forlagets nettsider

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/28/2008

Ny fribyforfatter i Tromsø
Tromsø har fått ny fribyforfatter. Nordnorsk Forfatterlag ønsker Mohammed Hassan Abdullah velkommen.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/28/2008

Nordlys-anmeldelse av Helt øverst bak havet
Margoth Hovda-Lien har anmeldt Forfatterlagets antologi i Nordlys og skriver blant annet:
«Nordnorsk forfatterlag markerer 35-års jubileum med å gi ut denne antologien, 10 år etter at de sist ga ut en liknende antologi. Det er blitt en spennende samling, som dokumenterer stor kunstnerisk aktivitet og mangfold i uttrykksform. Det er tydelig at forfatterstudiet ved universitetet i Tromsø og Nordnorsk forfatterlag skaper grunnlag og rammer for et rikt litterært liv i Nord-Norge.»
Les hele anmeldelsen her

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/28/2008

13. januar 2008

Utenriksministeren omtaler antologien
Utenrikminister Jonas Gahr Støre bruker forfatterlagets antologi som eksempel på fokus og framtidsvyer når han foreleser. Han har registrert at vi har gitt ut antologien Helt øverst bak havet i anledning vårt 35 årsjubileum, og henviste til boka da han foreleste om regjeringas nordområdepolitikk for NHO Reiseliv i forrige uke.

– Vi må «tenke stort», sa Gahr Støre i sin tale. – Og ikke tenke «Nord-Norge og krisepakker». A propos: Jeg fikk for noen uker siden tilsendt fra «Nordnorsk Forfatterlag» en antologi i forbindelse med deres jubileum. Boka heter «Helt øverst bak havet» – en god tittel, ja noe som passer for kartet bak meg – og en artikkel i boka heter «Det som er stort skal ikke forminskes». Også det en god tittel. Et godt motto.
«Nord» og «Nordområdene» er stort. Og Nordområdene er altså Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer.

Gahr Støre peker på noe viktig som også forfatterlagets antologiredaksjon har hatt klart for øye: Vi vil fokusere på landsdelens betydning i vår spenstige utgivelse av nordnorsk samtidslitteratur. Og vi tror at dette landet helt øverst bak havet faktisk befinner seg i verdens navle, som det står i forordet.
Utenriksministeren har tatt seg tid til å lese boka. Det er god PR for alle dem som ikke allerede har skaffet seg et eksemplar. Les hele talen hans, Nord i Sør her.

Etiketter: antologi, utenriksministeren

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/13/2008

Nordnorsk Forfatterlags årsmøte i Hammerfest
Nordnorsk Forfatterlag legger sitt årsmøte til Hammerfest, helga 29.febr-2.mars. Forfatterlaget forsøker å alternere sine årsmøter mellom de tre nordligste fylkene og i år står Finnmark for tur. Forfatterlaget vil markere mangfoldsåret med et faglig seminar åpent for alle. Seminaret vil inneholde innlegg om samerett, oljepolitikk og fiskeripolitikk. Det vil i tillegg bli en egen opplesningskveld fra forfatterlagets medlemmer, også dette åpnet for Hammerfests befolkning.
Forfatterlaget har tradisjon på å invitere sine Barentskontakter til årsmøtet og i år er det Marina Lundh fra Barents Litteratursenter i Överkalix som kommer.
Forfatterlaget ønsker velkommen til Forfatterlagets seminar og opplesningskveld! Følg med i lokalpressa for nærmere informasjon.

Etiketter: Hammerfest, årsmøte

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/13/2008

18. desember 2007

Forfatterlagets antologi innkjøpt

Norsk Kulturråd har kjøpt inn Nordnorsk Forfatterlags antologi Helt øverst bak havet gjennom sin skjønnlitterære innkjøpsordning. Dette betyr at antologien, som er en del av forfatterlagets 35-års markering, blir å finne i alle landets bibliotek.
– Det er samtidig en anerkjennelse av litterær kvalitet som vi har all grunn til å være stolte over, sier forfatterlagets leder, Lene E. Westerås og antologiredaktør Sylvi Inez Liljegren. – Vi jubler og er kjempeglade på vegne av medlemmer, bidragsytere og forlaget Margmedia, og oppfordrer alle som ikke er ferdige med julegavehandelen til å legge noen harde litteraturpakker under treet!
Helt øverst bak havet er allsidig og variert, og har både dikt, essay, viser, sakprosa og novelletekster. Antologien er dessuten illustrert med spennende fotografier som i tillegg til tekstene gir dimensjon og skråblikk på landsdelen og nordområdene. Ytterligere informasjon om bidragsytere og utgivelse finnes på baksideomtalen.

Etiketter: antologi, bibliotek, helt øverst bak havet, innkjøpsordning

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/18/2007

13. desember 2007

Vil du inn i Den kulturelle skolesekken i Nordland ?
Nordland fylkeskommune inviterer kunstnere og produsenter innen: Teater/Scenekunst/Dans, musikk (gjelder også skolekonsertordningen), litteratur, visuell kunst, film, kulturarv og kunstarter i samspill til å sende inn tilbud om produksjoner til skoleåret 2008/09 innen 1.januar 2008.
Enkeltkunstnere, kulturinstitusjoner og ulike kunstproduserende miljøer både i og utenfor fylket bidrar i dag inn i skolesekken med ulike kunstproduksjoner. Også fylkeskommunens egne ressurser som Musikk i Nordland (Rikskonsertenes skolekonsertordning), Nordland fylkesbibliotek, Figurteatret i Nordland og Kunst i Nordlands formidling mot barn og unge kanaliseres gjennom Dks.
I forbindelse med Mangfoldsåret 2008 utfordrer vi våre samarbeidende kulturinstitusjoner til å gjøre produksjoner der kulturelt mangfold vil kunne komme til uttrykk. Selv om det alltid vil være kvalitet som ligger fremst ved utvelgelse av produksjoner til Den kulturelle skolesekken, ønsker vi å signalisere at vi for 2008 vil vurdere produksjoner som på en eller annen måte gir til kjenne et kunstuttrykk som speiler vårt flerkulturelle samfunn.
Dks Nordland inviterer alle kunstnere og kunstproduserende miljøer til innen 1.januar å komme med forslag til kulturproduksjoner for skoleåret 2008/09. På den måten håper vi å få et best mulig grunnlag for en skolesekk der kvalitet kjennetegner både de tradisjonelle kunstuttrykk og de nyskapende produksjonene som tilsammen utgjør en spennende skolesekk.
Sehttp://www.nfk.no/ for mer informasjon og skjema.

Etiketter: den kulturelle skolesekken, Nordland

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/13/2007

Styremedlem med ny blogg
Styremedlem i forfatterlaget, Sylvi Inez Liljegren, har oppretta en ny blogg, og refererer arrangementet «30 minutter utenfor Tromsø , Hva skjer i Nord-Norge?» på http://ordfront.blogspot.com der Nordnorsk Forfatterlags medlemmer var til stede og leste fra antologien Helt øverst bak havet.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/13/2007

27. november 2007

30 minutter utenfor Tromsø

HVA SKJER I NORD-NORGE?
Folkemøte, kultur og debatt! Fredag 30. november kl. 18 på Ersfjordbotn skole – gymsalen Hovedinnledning: Morten Andreas Strøksnes – idehistoriker og forfatter av boka Hva skjer i Nord-Norge (2006)
Meddebattanter: Ragnhild Dalheim Eriksen, festivalleder for Riddu Ri??u – tiltrådt i høst!
Trine Holm, dokumentasjonsvitenskap ved universitetet, erfaringer fra steds- og byutvikling m.m.
Jens Harald Eilertsen, redaktør i det nye tidsskriftet MARG – om kultur- samfunn og vitenskap.
Paul Jensen, leder i Norges kystfiskarlag – sjarkfisker fra Ersfjordbotn
Halvard Tjelmeland, professor i historie og aktiv Tromsødebattant

Kultur: Sylvi Liljegren presenterer den rykende ferske antologien HELT ØVERST BAK HAVET. Tidsskriftet MARG. Installasjon og billedkunst av Laurent Fauconnier, Ersfjordbotn. Opplesninger ved Olava Bidtnes, Unni Gamst og Irene Larsen. Musikk ved Andrea Becker-Merok og Kjetil Pedersen, Ersfjordbotn.

Debattledere: Stein Lian og Annikken Annexstad, Ersfjordbotn. Entre: 50 kr. inkludert kaffe og kake. Vi åpner dørene kl. 18!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/27/2007

13. november 2007

Slippefest for Tromsø-forfattere
24. november vil det være slippfest for Morten Wintervolds nye diktsamling Nytt kull på voksenopplæringa (Damm) og bøker av Endre Lund Eriksen, Ellisiv Lindkvist og Jens K. Styve. Festen starter klokka 18:00 på Verdensteatret i Tromsø. Det blir lysbilder, progrock og kan hende live acts.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

Kirsti Blom Bragepris-nominert
Kirsti Blom og Kit M. Kovacs har laget Isbjørnen (Cappelen). Dette er en faktabok for barn og handler om isbjørnens liv og kampen for å overleve i et Arktis der isen er i ferd med å smelte.«Fotografiene støtter opp om faktafortellingen på en utmerket måte, samtidig som de er en visuell nytelse for leseren», mener juryen. Boka er nominert i åpen klasse, som i år er forbeholdt sakprosa for barn.

Etiketter: Brageprisen, Kirsti Blom, nominasjon

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

Nåde den som elsker!
Onsdag 14. – torsdag 15. november blir det gudstjeneste og vake i Tromsø Domkirke. Kine Hellebust og Tarald Stein fra Forfatterlaget bidrar til å gjøre det til en kulturell kveld/natt. Fullstendig program

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

Nordnorsk Bokdag og Arvid Hanssen-festival
Finnsnes 23.november: Kaffen Klar
Opplesning med Aase Falch, Jens K. Styve, Linda Lillevik, Ellisiv Lindkvist, Mikkel Bugge, Endre Lund Eriksen, Morten Wintervold, Kine Hellebust, Sigrid M. Hanssen, Ragnhild Nilstun, Ola Bremnes, Roger Alex Hansen, Liv Rogstad, Ellen Hofsø, Easterine Kire, Malvin Skulbru, Rauni Magga Lukkari. Konferansier: Kine Hellebust, musikkinnslag: Ola Bremnes
Samt opplesning og presentasjon av Nordnorsk Forfatterlags antologi Helt øverst bak havet. Utdeling av Blix-prisen ved Ragnfrid Trohaug, boksalg, servering Fri inngang

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

LITTERATEN: Bokslepp på biblioteket
Torsdag 15.november arrangeres Litteraten med bokslepp på Tromsø Bibliotek kl. 20.00: Endre Lund Eriksen, Morten Wintervold, Ragnhild Nilstun, Sigbjørn Skåden, Malvin Skulbru, Jens K. Styve, Rauni Magga Lukkari og Aase Falch. Fri inngang.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

Wintervoldsk performance
Forestilling på Kulturhuset i Tromsø, Lillescenen, 29.nov-1.des «Hangen til…»
av Danielsen+Laitinen

En performance om identitetsdesperasjon i en verden man tilsynelatende tror man kjenner. Forestillinga utforsker samtidstendenser i et Nord-Norge i hurtig endring, gjennom et sterkt visuelt formspråk. Hvem skriver vår historie?
Poeten Morten Wintervold har skrevet ny tekst til denne forestillinga, og en av Norges mest spennende elektronikautøvere Bjørn Torske, står for funky musikk sammen med finske Inkeri Laitinen. Skuespillere er Elin Danielsen, Amy Stephenson, Rowan Michael Davie og Emma Schofield. Lys og video av Nicolas Horne.

Etiketter: Morten Wintervold

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

Årets Signaler
Årets Signaler fra Cappelen har tre av forfatterlagets medlemmer med som inviterte: Ragnfrid Trohaug, Ingeborg Arvola og Morten Wintervold. Signaler

Etiketter: Ingeborg Arvola, Morten Wintervold, Ragnfrid Trohaug, Signaler

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

Stiens Vekselsang dramatiseres
Romanen Vekselsang fra 1997 er dramatisert for teater av Hilde Sckanke Pedersen og er nå satt opp av Beaivvas teater med Anitta Suikkari som instruktør. Det snakkes både samisk og norsk i stykket, og oversatt tekst er projisert på vegg på begge sider av scenen, slik at alle kan få med seg alt.
I tillegg foreligger boka, som lenge har vært utsolgt, nå i pocket-utgave.

Stykket er på turne nå:
Manndalen tirs. 20. november kl. 19.00
Tromsø ons. 21. november kl. 19.00
Mo i Rana fre. 23. november kl. 19.00
Oslo man. 26. november kl. 19.00
Oslo tirs. 27. november kl. 19.00
Oslo ons. 28. november kl. 19.00
Kautokeino søn. 02. desember kl. 17.00

Etiketter: Laila Stien, teater, Vekselsang

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

Kine Hellebust med ny antologi
Kine Hellebust er redaktør og bidragsyter i den ferske antologien Uglesett – En Bo i Rana-antologi, Fjærlett Forlag.
Dette er ein antologi med 14 bidragsytarar som har laga eit historiepoetisk verk på 96 sidet (inkl. 16 sider sv/kv-bilde.) Antologien er akkurat kommet, og skal presenteres på minibokdagen i Tromsø, på bokdagen på Finnsnes, og på bokdagen i Mo.

Etiketter: Hellebust

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

Fire freske fruentimmer på frierfot frir igjen

Forfatteren Eivor Bergum og gruppa Arctimus fra Musikk i Troms turnerer i Finnmark.

11. november: Alta museum
12. november: Tana miljøbygg
13. november: Ofelas, Kirkenes.
14. november: Musikkhuset, Vardø
15. november: Vadsø bibliotek

Samarbeidet startet i 2001 og Eivor Bergum og Arctimus har besøkt Nordland, Troms og Svalbard i en rekke sammenhenger, under Festspillene, ILIOS, Kråkeslottfestivalen, mm.

Eivor Bergum – egne dikt
Erika Toth – fiolin
Ann-Sofie Godø – klaver
Runa Bergsmo – cello

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/13/2007

31. oktober 2007

Bokbad på Stokmarknes
Lørdag 3. november kl. 15.00 blir det bokbad på Skjalgbrygga på Stokmarknes. Ellen Hofsø og Liv Rogstad blir intervjuet av Svein-Arnt Eriksen.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/31/2007

Pål Johan Karlsen til Tromsø
Bodø-forfatteren Pål Johan Karlsen (32) blir forsker ved Institutt for Psykologi ved Universitetet i Tromsø. Han skal forelese i kognitiv psykologi, særlig om hukommelse, for studenter på alle nivåer (årsenhet, bachelor-, master- og profesjonsstudium).
– Det er en deltidsstilling, og jeg gleder meg veldig til å pendle til Tromsø. Det blir en fin måte å holde kontakt med folk på, sier Pål Johan Karlsen, som i tre år har vært forsker ved Universitetet i Oslo og New York University. Der har han forsket på hukommelsesprosesser.
– Hukommelse er vår grunnleggende evne til å lære av erfaringer. Hukommelsen, summen av våre kunnskaper, ferdigheter og personlige erfaringer, muliggjør utvikling av egen identitet og felles kultur. – Det er et kjempespennende forskningsfelt, og svært relevant også for min forfattervirksomhet.
Karlsen har bakgrunn som journalist og er fast bidragsyter til psykologispalten i A-magasinet, Aftenpostens fredagsbilag. Han har blant annet skrevet romanen Daimler og huske-boka Slik får du bedre hukommelse. Han bor for tiden i Oslo.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/31/2007

Hælsikes kvinnfolk på Chat Noir
28. og 29. mars 2008 spiller «Hælsikes kvinnfolk» på Chat Noir.
Kun tre forestillinger! Først til mølla….
Premiere fredag kl 20
Lørdag kl 18 og 21. Forestillingen kl 18 er skrivetolket for hørselshemmede (storskjerm).
Samme pris på alle plasser, men prisreduksjon ved gruppebestilling, – 15 billeter eller mer.
Chat Noir:
http://www.chatnoir.no/
Hælsikes kvinnfolk sin hjemmeside:
http://www.haelsikeskvinnfolk.no/

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/31/2007

Westerås ny leder i Ordkalotten
Det er valgt nytt styre i Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival. Ny leder ble Nordnorsk Forfatterlags representant Lene E. Westerås. Nestleder ble Irene Larsen fra Norsk Forfattersentrum Nord. Med seg i styret får de også Gerd Bjørhovde fra Tromsø kommune, Arne W.Theodorsen fra Tromsø Næringsforening, Sigbjørn Skåden fra Samisk Forfatterforening, Roald Larsen fra Høgskolen i Tromsø, Bäckström fra Universitetet i Tromsø, samt Sif Vik som er valgt inn på fri plass. Det kunstneriske arbeidet ledes av et valgt kunstnerråd hvor forfatterne Morten Wintervold, Liv Lundberg, Sigbjørn Skåden og Marry Ailonieida Somby sitter. Prosjektleder for festivalen er Hilde Kat. Eriksen. Se også

www.ordkalotten.no

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/31/2007

Ny bok fra Wintervold
«Rå og tøff poet som gjemmer en stor følsomhet under overflaten av de desperate ubehagsytringene», skrev Aftenpostens anmelder Knut Ødegård om Morten Wintervolds forrige utgivelse. Nå er den Tromsø-bosatte poeten tilbake med en ny, forrykende diktsamling. Tekstene i Nytt kull på voksenopplæringa er som tittelen antyder hensatt til en skolekontekst, men undervisningsmaterialet er neppe godkjent av kirke- og undervisningsdepartementet. – Kjønn, biologisk opphav og tid er tema jeg også tidligere har behandlet, men i «voksenopplæringa» er temperaturen skrudd ytterligere opp. Det har fått utslag i formspråket. Dette er den mest utprøvende boken jeg har gitt ut, sier Morten, og legger til: – og den forrige var ikke så lite utprøvende den heller. Jeg er opptatt av å bryte med leserens forventninger uten at det går utover tilgjengelighet. Dette er ei bok alle kan lese.
I begynnelsen av november er den unge treboksforfatteren deltaker på Oslo poesifestival.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/31/2007

22. oktober 2007

Presentasjoner av «Helt øverst bak havet»
Nordnorsk Forfatterlags antologi hadde sin første lansering under Ordkalotten – Tromsøs internasjonale litteraturfestival, det var en flott seanse med presentasjon og opplesninger.

Videre presentasjoner av antologien er som følger:

25.oktober: Kl 19.00 på Litteraturhuset i Oslo

28.oktober: På Stokmarknes under Skumringstimen

1.-3. november: Under Mørke Nu-festivalen i Bodø

23.november: Kl 19.00 under Bokdagen på Finnsnes

24.november: Bokdagen på Mo

30.november: I Ersfjordbotn (utenfor Tromsø). Arrangement med debatt og presentasjon. Musikk og mat.

For spørsmål om deltakelse på presentasjoner kan redaktør Sylvi Inez Liljegren kontaktes på mail sylvi.liljegren@gmail.com eller tlf 77 65 67 99/ 976 83 123

Vi håper at alle som er i området under presentasjonene vil møte opp.

Velkommen!

Etiketter: antologi, lansering

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/22/2007

Prosjektstipend for kunstnere i Nordland
Nordland Fylkeskommune utlyser med dette prosjektstipender innenfor områdene film, visuell kunst, scenekunst, litteratur og musikk. Søknadsfristen er 26.oktober 2007.
Prosjekter som prioriteres : Kunstnerisk nyskapende utviklingsprosjekter med relevans i dagens kunstfelt . Det kan søkes innenfor én av tre mulige søkerkategorier:
1) Etableringsprosjekt for unge/nye kunstnere
2) Grensesprengende prosjekter
3) Prosjekter med innovativ virkning i Nordland.

Søkere må ha tilknytning til Nordland. Stipendene er knyttet til aktivitet som selvstendig næringsdrivende kunstner: Kunstnere som er ansatt ved en kunst- /kulturinstitusjon eller mottar fast årlig støtte fra staten kan ikke søke.
Inneværende års stipendsum fordeles på 11 stipend, hvorav 3 hovedstipend (1 i hver kategori) opp til kr.100.000 og 8 arbeidsstipend opp til kr. 25.000.
For full utlysning og krav til søknaden, se www.nfk.no.
Nærmere opplysninger : else.werring@nfk.no/ tlf. 75.65.05.16

Etiketter: Nordland, stipend

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/22/2007

Liv Rogstad debuterer med Voksesmerter
Liv Rogstad bokdebuterer med diktsamlingen Voksesmerter på Arktisk Forlag – der hun har samlet 81 dikt mellom to permer. Selv betegner hun diktene som biter av liv, noen hentet fra hennes eget, men også assosiasjoner fra anekdoter og andre menneskers liv. Diktene er voksesmerter i mange faser av livet. Ett eksempel på dette:

Fall
Søndagsbakken på ski
mellom fars armer
faller

bæres
legges til sengs

Mor ved sengekanten
Til dukken min strikker hun kjole
Rød som neseblodet
Rød som rødmen

Liv Rogstad bor på Sortland i Vesterålen, er født i Bergen og har vokst opp i tre ulike deler av Norge. Hun har utdanning i realfag og organisasjons- og ledelsesfag og er medlem av Vesterålen Litteraturlag og Nordnorsk Forfatterlag. Hun har publisert enkeltdikt i ulike skrifter, senest i Nordnorsk Forfatterlags antologi: «Helt øverst bak havet» (2007).

Etiketter: debutant, Rogstad

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/22/2007

Langs livets landevei fra Steigen
Viser og vers – langs livets landevei inneholder 33 sonetter fra nordnorsk og europeisk virkelighet, åtte afrikanske kvinnedikt – og tretten viser med noter og besifring. Boka er Bjørn Erik Stemlands andre bok på hans eget forlag B. E. Stemlands Skriveservice. Boka ble lansert under Sagaspill-uka i Steigen i sommer, og den er så langt solgt i over 100 eksemplarer. Den koster 150,- kr og kan bestilles hos bstemlan@online.no

Etiketter: Stemland

postet av Forfatterlagets nettredaktør 10/22/2007

14. september 2007

Forfatterlaget lanserer ny antologi
Fredag 28. september lanseres en ny og spennende antologi på Verdensteateret kl. 15.00. Den er skrevet av forfattere i og fra den nordlige landsdelen. Bak boken står Nordnorsk Forfatterlag. Redaktør Sylvi Inez Liljegren har sammen med sine medansvarlige, Kjersti Kollbotn, Lene E. Westerås og Morten Wintervold lagt ned et grundig og solid arbeid for nettopp å kunne presentere et bredt utvalg av litteratur fra de nordlige egner. Forslaget om å gi ut en antologi kom for 3 år siden, og redaksjonen satte i gang. Den første arbeidstittelen var Fokus Finnmark som senere gikk over til Nye Nord. Den endelige tittelen er hentet fra et dikt av Unni R. Bjerke Gamst; Helt øverst bak havet.

Se forside (pdf)
Se omtale i Ordkalottens Festivalavis (pdf)

Sjangermessig spenner boken over en rekke litterære uttrykk; dikt, essay og kortprosa, viser, noveller og sakprosa. Kjell Fjørtoft og Eivor Bergum deler sjenerøst av sine erindringer fra Finnmark. Tor Eystein Øverås beskriver sitt arbeid med romanen og reiseskildringen «Til. en litterær reise», mens Ann Helene Arntzen og Ingeborg Arvola presenterer nye og sterke noveller. Her finner du dikt av Liv Lundberg, Kirsti Blom, Marry Ailonieida Somby, Kjellaug Råd Johnsen, Liv Rogstad, Irene Larsen, Anne Osvaldsdatter Bjørkli, Lene E. Westerås, Olava Bidtnes, Tarald Stein og Unni R. Bjerke Gamst. Det er kortprosa av Margunn Hageberg, Ellisiv Lindkvist, Annie Krog og Anita Arildsdatter Pedersen. Sakprosaen står Dag Ove Johansen for, mens Ragnar Olsen presenterer visedikterens kunstform. I alt er 22 forfattere representert. I tillegg er det fotobidrag fra Vilfred Ingilæ, Irene Larsen, Sylvi Inez Liljegren, Tarald Stein og Lene E. Westerås.

Forfatterlaget har gitt det nystartete forlaget Margmedia i Tromsø oppgaven med å gi ut antologien, under vignetten MARGbok. Det er med andre ord et helstøpt konsept fra den nordlige region.

Antologien har fått støtte fra Sparebanken Nord-Norges gavefond og Institusjonen Fritt Ord. Boken blir lansert i uke 39, under Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival. Men dette er bare den første av i alt mange planlagte opplesninger i forbindelse med dette 10 års jubileet for siste antalogi fra forfatterlaget i lagets 35 årige historie. Utover høsten vil antologien bli gjenstand for markeringer på flere steder i Nord-Norge, samt i hovedstaden. Forlaget vil sende ut nærmere informasjon om dette.

Helt øverst bak havet gir et unikt bilde av samtidslitteraturen i den nordlige landsdel. Alderspredningen på de medvirkende er nesten 60 år (fra 24 til 83), her er kvinner og menn fra det bolde landskap i nord og de representerer, som det het i våre historiske lærebøker, både samer, kvener og nordmenn. Dette er en samling av tekster med ulik form, innhold og tilnærminger.

For mer informasjon og bilder kontakt:

Nordnorsk forfatterlag:Lene E. Westerås (leder) 97 57 09 63

Redaksjonen:Sylvi Inez Liljegren (redaktør) 97 68 31 23

Forlaget: Jens Harald Eilertsen (redaktør) 90 58 75 33

Etiketter: antologi

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/14/2007

Prosjektstipend for kunstnere i Nordland
Nordland Fylkeskommune utlyser med dette prosjektstipender innenfor områdene film, visuell kunst, scenekunst, litteratur og musikk. Søknadsfristen er 26.oktober 2007.

Prosjekter som prioriteres : Kunstnerisk nyskapende utviklingsprosjekter med relevans i dagens kunstfelt . Det kan søkes innenfor én av tre mulige søkerkategorier:

Søkere må ha tilknytning til Nordland. Stipendene er knyttet til aktivitet som selvstendig næringsdrivende kunstner: Kunstnere som er ansatt ved en kunst- /kulturinstitusjon eller mottar fast årlig støtte fra staten kan ikke søke.

Inneværende års stipendsum fordeles på 11 stipend, hvorav 3 hovedstipend (1 i hver kategori) opp til kr.100.000 og 8 arbeidsstipend opp til kr. 25.000

For full utlysning og krav til søknaden, se www.nfk.no.

Nærmere opplysninger : else.werring@nfk.no/ tlf. 75.65.05.16

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/14/2007

7. september 2007

Nationen kårer bygdeskildringer
I Nationens kåring av de ti beste bygdeskildringene på hundre år (1907-2007) ligger Laila Stien på tiendeplass med debutboka Nyveien fra 1979, et samarbeid mellom Nordnorsk Forfatterlag og Tiden Norsk Forlag.

Videre skriver avisa: «Laila Stien er trolig like ukomfortabel med begrepet «bygdeforfatter» som hun er med andre merkelapper. Hun har et forfatterskap som ikke er så lett å plassere eller velge fra. Voksendelen av forfatterskapet består hovedsakelig av noveller og dikt og det er hos Stien – som hos mange andre som blir forfattere – en gjennomtenkt debut som gir en tone og et anslag hun fortsatt skriver etter.»

Les mer

Etiketter: kåring, Laila Stien

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/07/2007

Tonesetter Arvid Hanssens tekster
Roy-Frode Løvland holder konsert 23. november under Arvid Hanssen-festivalen, der han urfremfører sanger med tekst av Arvid Hanssen. Prosjektet beskrives som hovedsatsning under årets festival.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/07/2007

31. august 2007

Opprop fra de nordnorske kunstnerorganisasjonene
I kjølvannet av Nordnorsk Kulturråds nedleggelse og forslaget om opprettelse av et
nytt nordnorsk kulturfond har de nordnorske kunstnerorganisasjonene gått sammen om
et opprop.
Les oppropet her
Vitaliseringsrapporten oppropet vises til kan leses her

Etiketter: NNKR, opprop

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/31/2007

Hofsø med ny ungdomsroman
Davvi Girji står bak utgivelsen av Ellen Hofsøs tredje ungdomsbok, Til Sara. Boka lanseres samtidig på norsk og samisk.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/31/2007

Ellisiv Lindkvist debuterer med bok
Ellisiv Lindkvist – aktiv blogger, skribent, dramatiker, kulturredaktør i Fett og mangeårig
aktivt medlem i Nordnorsk Forfatterlag – har et feministisk prosjekt på gang i det meste
hun foretar seg i offentligheten. Nå viderefører hun dette prosjektet i bokform.
Boka Alt jeg skriver er sant tar oss blant annet med på dans i fortellerens hjembygd.
Bokslipp arrangeres 5. september. Se Underskog for mer info.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/31/2007

Glansnummer på kinesisk
Natur og Kulturforlaget ga i 2003 ut coffey-table-boka Mørketid og Midnattsol med bilder og dikt av norske bidragsytere. Denne boka er etterhvert kommet ut i på flere europeiske språk, japansk, og nå i sommer på kinesisk.
Da respektive land har selv valgt ut hvilke dikt de ville ha med fra den opprinnelige utgaven i tillegg til bidrag fra sitt eget land.
Slik har det seg at diktet «glansnummer» av Olava Bidtnes nå ser slik ut!

glansnummer

midnattsolen
fanger nattesøvnen
i gylden lasso
viser sitt glansnummer
for døgnville

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/31/2007

27. juli 2007

Nordnorsk Forfatterlag gir ut antologi
I anledning Nordnorsk Forfatterlags 35-årsjubileum gir forfatterlaget ut antologi på forlaget Margmedia. Antologien er en blanding av ulike sjangere og bidragsyterne har alle tilknytning til de nordlige breddegrader.
Forfatterlaget har fått støtte fra Sparebank1 Nord-Norge og Institusjonen Fritt Ord.
Første lansering er 28.september 2007 under Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival.
For nærmere informasjon kan leder i Nordnorsk forfatterlag Lene E.Westerås kontaktes eventuelt antologiredaktør Sylvi Inez Liljegren.

Etiketter: antologi, nordområde

postet av Forfatterlagets nettredaktør 7/27/2007

19. juli 2007

Linda Lillevik til topps på Norsk revyfestival
Linda Lillevik mottok pris for beste tekst under Norsk revyfestival. Hun deltok med stykket «Angrepillen». «Jeg er veldig stolt når akkurat denne juryen verdsetter teksten min så høyt. Koreografen Runar Borge og de to profesjonelle skuespillerne Britt Elisabeth Hågensli og Kristian Fredrik Figenschou er høyt kvalifiserte folk med enorme kunnskaper om tekst» uttalte hun til Lofotposten.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 7/19/2007

12. juli 2007

«Arktis utfordrer» innkjøpt
I sterk faglitterær konkurranse er ungdomsboka «Arktis utfordrer» nå innkjøpt av Norsk Kulturråd. – Dette er både forlaget og jeg svært glade for, sier forfatterlagets Sylvi Inez Liljegren som ga ut boka om miljøgifter i nordområdene i fjor høst. – Mitt ønske er at boka går inn i pensum i videregående skoler, sier Liljegren, som er svært tilfreds med at boka nå kjøpes inn offentlig og er å finne i alle landets bibliotek og skolebibliotek fra høsten av.

– Etter dagens heftige debatt om radioaktiv lagring i Andrejevabukta, er det godt å kunne fastslå at dette er ett av mange problemområder som er berørt i boka. Situasjonen på Kola-halvøya er grundig behandlet i boka, og jeg håper at dette er problemstillinger som opptar ungdom av i dag, sier Liljegren.

Etiketter: Arktis utfordrer, innkjøpsordning, Liljegren

postet av Forfatterlagets nettredaktør 7/12/2007

«Herberget» er lagt ut til sal
Nordnorsk forfatterlag har sidan 1997 leigd rorbua «Herberget» i Stamsund for vidare utleige til forfattarar. Dette har vore eit populært tilbod både for medlemane i laget og andre forfattarar. I fjæresteinane i Stamsund er det mange som har funne ro til å tenkje og til å skrive. Skal tru kor mange ord det er som har opphavet sitt her?

No har eigaren av «Herberget», Stiftelsen Gamle Stamsund, bestemt seg for å selje både rorbua og to andre bygningar i same området. Det betyr at leigeavtalen med Nordnorsk forfatterlag går ut ved årsskiftet, og dette er siste sommaren vi disponerer denne unike skrivestova.

For interesserte ligg salsoppgåve m.m. her: http://www.finn.no/finn/realestate/object?finnkode=10366816&sid=14abchnnB8147287&pos=1&tot=139

postet av Forfatterlagets nettredaktør 7/12/2007

5. juni 2007

Lansering av Kuiper og Trykk
Det blir dobbel lanseringsfest torsdag 7.juni kl. 19.30 på Verdensteatret Kafe og Bar i Tromsø.
Tidsskriftet Kuiper er ute med nytt dobbeltnummer, denne gangen med egen støyCD vedlagt. På lanseringsfesten vil det bli egen lyttestasjon og en kort presentasjon av Kuiper.
Forfatterstudiet i Tromsø er også ute med sin nye antologi: Trykk, som de også vil lese utdrag fra.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/05/2007

22. mai 2007

Harry Westrheim er død

Mangeårig medlem og æresmedlem i Nordnorsk Forfatterlag, Harry Westrheim gikk bort 17.mai etter lang tids sykeleie. I løpet av sine 92 år gjorde han en fantastisk innsats for kulturlivet i landsdelen, bl.a. gjennom sine 40 år i NRK.

Harry Westrheim ble født i Narvik i 1915. Under den andre verdenskrig tok han del i motstandsarbeidet i de hemmelige tjenestene kalt XU. Tidligere NRK-journalist Leif-Erik Michaelsen beskriver sin tidligere kollega som «en betydelig forfatter og kringkastingsmann for oss i nord».

Westrheim var et lesende menneske, og han var et skrivende menneske. Bøker om krigen i Finnmark, barnebok og lyrikk. Hans lyriske produksjon har vært lite framme, men ikke desto mindre verdt å lese.

Kilder: AN og NRK

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/22/2007

Nytt tidsskrift lanseres
Dropp Dagsrevyen tirsdag 22.mai kl 19.00. Få heller med deg de andre historiene, de du aldri hører der. På G (i Storgata i Tromsø) lanseres Norges nyeste og sprekeste tidsskrift: MARG – notater fra randsonen
Bli MARGinal – du også!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/22/2007

Vesterålen Litteraturlag arrangerer lesekveld
Vesterålen Litteraturlag inviterer til lesekveld TORSDAG 24. MAI kl 1900 – 21.00 på Sortland bibliotek.

Hovedfokus vil være «Ord i sommernatta» på Lihallen 3. juni.
Men husk! Lesekvelden omfatter oss alle, også dem som ikke fremfører tekster 3. juni.

1. Ta med tekster dere vil dele med oss, ikke minst er vi opptatt av tekster som kan brukes på Lihallen. Vi leser, lytter og gir hverandre tilbakemeldinger!

2. Regi av «Ord i sommernatta» – innspill til styret når det gjelder planlegging av arrangementet.

Vi koser oss med drikke og lett «spise» underveis, ta med noe vi kan dele!

Velkommen!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/22/2007

14. mai 2007

Nytt Skarven
Forfatterlagets medlemsblad Skarven er ute i nytt eksemplar og ny drakt.
I foreliggende nummer kan du blant annet lese intervju med Rauni Magga Lukkari. 3Xbokdag. Hva er Nordnorsk Forfatterlag. Peer Gynt i Steigen og i Giza. Quiz og mye mer. Samt skjønnlitterære bidrag fra forfatterlagets medlemmer. For tilsendt prøveeksemplar, mail forfatterlagets kontor no-forfa@online.no
Du kan også bli fast abonnent, les mer her.

Etiketter: Skarven

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/14/2007

Westerås inn som nestleder i Ordkalotten
Forfatterlagets leder Lene E. Westerås er valgt som nestleder i Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival. Årets tema for Ordkalotten er Russland og det kan ventes besøk av flere russiske forfattere, samt en fin miks av norske forfattere og poeter. Ordkalotten går av stabelen 26.september til 1.oktober 2007.

Etiketter: litteraturfestival, ordkalotten, Westerås

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/14/2007

5. mai 2007

Nordnorske bøker digitalisert
Nasjonalbiblioteket har lagt ut mange bøker fra nordområdene på nett som en del av digitalisering av nordområdestoff. Her finner vi blant annet

Hanne Aga
Ingeborg Arvola
Eivor Bergum
Endre Lund Eriksen
Kjell Fjørtoft
John Gustavsen
Knut Holte
Guri Ingebrigtsen
Liv Lundberg
Ragnhild Nilstun
Bjørn Nitteberg
John Roald Pettersen
Laila Stien
Herbjørg Wassmo
Harry Westrheim
Tor Eystein Øverås

Søk selv på Nationalbiblioteket

Etiketter: nordområde

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/05/2007

4. mai 2007

Er Norges beste bok nordnorsk?
Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, Dagbladet, Nitimen, Libris, Eplehuset, N’Volve og Kunnskapsparken på Lillehammer har gått sammen om kåringen av Norges beste bok. Foreløpig ligger Knut Hamsun og Lars Saabye Christensen godt an. Begge med en viss nordnorsk tilknytning, sistnevnte med æresmedlemsskap i NnF.

Kilde: Dagbladet

Etiketter: Hamsun, kåring, Lars Saabye Christensen, Norges beste bok

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/04/2007

Antologi – ny utlysning
Antologiredaksjonen ønsker med støtte fra styret i forfatterlaget å utlyse til ny tekstinnlevering for mulig antologi, med åpnere tematikk en tidligere. Redaksjonen har valgt arbeidstittelen «Nye nord», og innleveringsfrist er satt til 1. juni 2007.

Bidrag i form av tekst og/eller bilder sendes no-forfa@online.no og merkes «Antologi».

Vi gjør merksom på at redaksjonskomiteen ikke ønsker å trykke tidligere offentliggjorte tekster i antologien.

Ny eller omredigert tekst og bilder leveres innen 1. juni.

Etiketter: antologi, frist

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/04/2007

26. april 2007

Havmannprisen til Herbjørg Wassmo
Forfatteren Herbjørg Wassmo er tildelt «Havmannprisen» for beste nordnorske bok utgitt i 2006. Wassmo får prisen for romanen «Et glass melk, takk».

Prisen blir delt ut i Mo i Rana fredag 4. mai på Rana bibliotek

Prisvinneren er kåret av en fagjury som har vært ledet av Stein-Arve Myrbakk, litteraturanmelder og lektor i norsk i Mo i Rana. Andre medlemmer i juryen har vært forfatteren Anne Bjørkli fra Norsk forfattersentrum, Siv Johansen fra Ark Mo og Sissel Holtet fra Nordland fylkesbibliotek.

Om årets vinner sier juryen:
Når Havmannprisen i vår tildeles for niende gang, er det på tide at prisen går til Herbjørg Wassmo. Helt fra prosadebuten i 1981 med «Huset med den blinde glassveranda», har hun vært den aller fremste av de skjønnlitterære forfatterne nordfra. Med «Et glass melk takk» fra 2006 viser hun at hun 25 år etter prosadebuten fortsatt har evnen til å finne et stoff og ei form som kan engasjere og trollbinde breie lesergrupper.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/26/2007

Jahn-Arill Skogholt er død
Jahn-Arill Skogholt døydde på Lofoten sjukehus torsdag 19. april, 63 år gammal. Han var fødd i Storfjell i Vågan i 1943, men budde størstedelen av sitt vaksne liv i Stamsund.

Jahn-Arill var ein sentral person i nordnorsk kulturliv der han la ned eit stort arbeid. Han har vore styremedlem, nestleiar og leiar i Nordnorsk forfatterlag, og i fleire år styreleiar i Nordnorsk kulturråd.

Litterært er Jahn-Arill mest kjent for å ha skrive teksten til «Bygdevia» eller «Kor e hammaren Edvard?» som første gong kom ut i 1970. Seinare har han skrive romanen «I havherrens land» (1987) og «Grågud og Kvitekrist» (1999), biografien «Eivind Bolle : lofotfiskar ved kongens bord» (1993) og vore medarbeidar i fleire andre bøker.

Begravelsen finner sted torsdag 26.april.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/26/2007

21. april 2007

Lukkari og Lindkvist til Norsk Dramatikkfestival

Et nytt teaterstykke av Ellisiv Lindkvist er plukket ut som et av åtte stykker blant 80 innsendte til Norsk Dramatikkfestival. Stykket Jeg er ikke slik skal altså opp på Det Norske Teater i oktober, produsent er Den Nationale Scene.

Et annet stykke som er plukket ut til festivalen er Rauni Magga Lukkaris En lykkens mann, som produseres av Nationalteateret.

Norsk Dramatikkfestival arrangeres på Det Norske Teatret – i tidsrommet 8-13 oktober 2007

Etiketter: dramatikkfestival, Lindkvist, Lukkari

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/21/2007

Havmannprisen i år går til…
Havmannprisen for beste nordnorske bok utgitt i 2006 vil bli delt ut i Mo i Rana første veka i mai. Rana blad skriv at juryen no har att eitt møte før tildelinga er klar. Juryen har denne gongen vore nøydd til å setje seg inn i eit imponerande tal med titlar, og også svært mange gode bøker.

Før siste møte i juryen er det fire bøker som er med i vurderinga (i alfabetisk rekkefølgje):
* Ingeborg Arvola: Monsterrytter
* Dag Skogheim: Sju mann
* Jorun Thørring: Glassdukkene
* Herbjørg Wassmo: Et glass melk takk

Dersom Dag Skogheim skulle få prisen, vil det vera første gong ein forfattar får prisen to gongar. Han har tidlegare fått prisen i 2001 for boka Sanatorieliv.

Etiketter: bøker, Dag Skogheim, havmannprisen, Herbjørg Wassmo, Ingeborg Arvola, Jorun Thørring, litteraturpris

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/21/2007

12. april 2007

Forfatterlaget markerer seg under Festspillene

I anledning Nnfs 35-årsjubileum vil Nnf trykke opp postkort med tekster og dikt av medlemmene. Kortene vil finne veien til kafebord og benker under festspilluka i Harstad. Sist forfatterlaget trykket postkort var under festspillene i 2004, med stor suksess.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/12/2007

Statens kunstnerstipend

NnF vil gratulere de av våre medlemmer som har fått statens kunstnerstipend:
Anne Bjørkli – vikarstipend
Tor Eystein Øverås – arbeidsstipend
Morten Wintervold – etablererstipend
Anne M. Helgesen – studie- eller reisestipend
Geir Pollen – arbeidsstipend
Kristin Bjørn – arbeidsstipend (andre kunstnere)
Jack Berntsen – eldre fortjente kunstnere (komponist)

Etiketter: kunstnerstipendstipend

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/12/2007

 1. april 2007

Stiller ut bøker av nordnorske forfattere

Septentria Antikvariat i Tromsø stiller ut bøker av nordnorske forfattere i anledning NnFs 35-årsjubileum.

Etiketter: 35-årsjubileumutstilling

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/06/2007

 1. mars 2007

Litteraten

Geir Gulliksen og forfatterstudentene Ingvild Holvik, Halvard Mikal Sæbø, Anita Arildsdatter Pedersen, Tore Løding, Maja Bohne Johnsen, Erik-Alexander F. Huslænd, Susanna Happonen, Lars Richard Olsen og Rebekka Brox Liabø.

Fredag 23. mars kl. 19.00. Gratis inngang, Kafe Sånn (gamle Teaterkafeen).

Arr. Norsk Forfattersentrum Nord og Forfatterstudiet i Tromsø.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/20/2007

 1. mars 2007

Årsmøtet 2007 vel overstått

Årsmøtet i Nordnorsk forfatterlag ble holdt i Tromsø 9. og 10. Mars.
Ny leder er Lene E. Westerås. Med seg i styret får hun nestleder Frank A. Jenssen, styremedlemmer Dag Kajander, Sylvi Inez Liljegren og Kjersti Kollbotn.

Tidligere leder Anita A. Pedersen valgte på grunn av flytting å trekke seg fra vervet etter ett år i lederstolen.

Kjell Fjørtoft ble utnevnt til æresmedlem og er dermed forfatterlagets tiende æresmedlem.

Årsmøtehelgen forløp seg ellers som planlagt med festforestillingen i anledning forfatterlagets 35-årsjubileum.

Tromsø kommunes kultursjef Kåre Sørensen overrakte også en gave på 25 000 kroner til Nordnorsk forfatterlag.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/12/2007

Kjell Fjørtoft er nytt æresmedlem

Kjell Fjørtoft ble på forfatterlagets årsmøte 10. mars utnevnt til æresmedlem.

Kjell Fjørtoft, født 5. mars 1930 i Tromsø, hvor han er oppvokst og bosatt. Han er forfatter, journalist og filmprodusent med en enorm produksjon bak seg. Han debuterte i 1966 med boka Troms med bankene utenfor.

Han har utgitt 18 bøker, står bak 15 filmproduksjoner, inkludert en reklamefilm, og har laget 20 fjernsynsproduksjoner for NRK. Hele hans produksjon omhandler nordområdene, og han har i særlig grad belyst Svalbards- og nordnorges kultur og historie. Han må med rette kunne kalles en av landsdelens største dokumentarister. Han har et stort politisk engasjement og har aldri gått av veien for å framstille nye og radikale sider ved den etablerte virkeligheten til tross for stor motstand, ikke minst mot hans omfattende bidrag til norsk okkupasjonshistorie. I tillegg til å belyse de store historiske strukturene, har han også klart å løfte fram og synligjøre enkeltmennesket i sine bøker, filmer og fjernsynsproduksjoner.
Fjørtoft deltok på stiftelsesmøtet på Kjerringøy i 1972, han har vært leder i Nordnorsk Forfatterlag, og har også huset forfatterlagets kontor i Tromsø tidlig på åttitallet. Han er en sterk personlighet som har hatt stort engasjement i laget.
Med bakgrunn i dette besluttet styret i Nordnorsk Forfatterlag enstemmig og entusiastisk å utnevne Kjell Fjørtoft til æresmedlem.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/12/2007

Fondsstipend til Lukkari

Nordnorsk forfatterlag har tildelt Rauni Magga Lukkari forfatterlagets fondsstipend på kroner 10 000,-
Fondsstyret legger dette til begrunnelse: Raunis prosjekt er å reise langs finnmarkskysten for bruke gamle samiske stadnamn til å skrive dagsaktuelle dikt slik at desse stadnamna kan få nytt liv. Gamle stadnamn døyr kvar dag. Finnmark er rikt på stadnamn, både samiske, norske og finske, og stadnamna her fortel mykje om historie, bruksområde og kultur av ulike folkeslag opp gjennom tidene. Fondsstyret vurderer prosjektet som spennande, også fordi det nyttar stadnamn og kulturhistorie i lyrikk. Det er også ei stor glede for første gong å kunne gi fondsstipendet til ein samisk forfattar.
Nordnorsk forfatterlag gratulerer!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/12/2007

Nordland Fylkeskommunes forfatterstipend

Linda Lillevik er tildelt Nordland Fylkeskommunes forfatterstipend. Stipendet er på 20 000 kr. Lillevik skal arbeide med manus til en bok rettet mot unge mennesker med psykisk utviklingshemming. Per i dag finnes det lite litteratur tilgjengelig for denne gruppen. Det er viktig at litteratur gjøres tilgjengelig for alle samfunnsgrupper, og i sin begrunnelse for tildelingen la juryen vekt på at Lillevik tidligere har skrevet tre bøker tilrettelagt mot grupper med særskilte behov. Nordnorsk Forfatterlag gratulerer!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/12/2007

Det nordnorske i det nynorske og det nynorske i det nordnorske

Laurdag 17. mars blir det Litteraturseminar på Tromsø bibliotek under tittelen Det nordnorske i det nynorske og det nynorske i det nordnorske. Tre etablerte nordnorske forfattarar deltar: Helge Stangnes, Eva Jensen og Anne Bjørkli er alle nordnorske forfattarar som brukar nynorsk. Dei presenterar noko av tekstane sine og reflekterer over språkvalet sitt. Dei vil kvar halde eit innlegg der dei reflekterar over dette språkvalet. Kine Hellebust er konferansier.

Arrangør av seminaret er Nynorsklaget i samarbeid med Norsk forfattersentrum Nordnorge.

Om de ynskjer meir informasjon om seminaret, ta kontakt med Liv Ingebrigtsen (Nynorsklaget) på telefon 99 26 86 51 eller Aslaug A. Eidsvik (Forfattersentrum) på 90 95 66 96

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/12/2007

ORD I SPOR 2007 – litterære vandringer fra øst til vest

 1. og 13. mars arrangeres ORD I SPOR 2007 – litterære vandringer fra øst til vest. Litteraturseminaret under Vinterfestuka i Narvik kan nok en gang friste med to spennende dager for litteraturinteresserte. Blant deltakerne finner vi Sylvi Inez Liljegren, Frank A. Jenssen og Tor Eystein Øverås. Mer informasjon og fullstendig program for arrangementet, finner duher.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/12/2007

 1. mars 2007

Nordnorsk forfatterlag fyller 35 år

I anledning Nordnorsk forfatterlags 35-årsjubileum holdes det festforestilling med opplesning og musikk på utestedet Barometeret i Tromsø fredag 9.mars 2007 klokka 20.30.

Forfatter og journalist Frank A. Jenssen er kveldens konferansier og skal introdusere ti av forfatterlagets medlemmer som vil berike kvelden med sine tekster.

De som er med: Annie Krog, Dag Kajander, Marry A. Somby, Dag Ove Johansen, Tone Marie Roren, Morten Wintervold, Rasma Haidri Sjøvoll, Hanne Aga, Vibeke Thorp og June Sofia Strask.

Vi ønsker velkommen til første del i Nordnorsk forfatterlags markering av 35-årsjubileet!

Arrangementet er i regi av Nordnorsk Forfatterlag og Norsk Forfattersentrum avdeling nord.

Fri inngang.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/02/2007

Litterær soldag i Longyearbyen

 1. mars skal krimforfatter Jorun Thørring bokbades på Svalbard. Denne dagen er det både kvinnedag og soldag i Longyearbyen, og Thørring skal møte forfatterlagets Sylvi Inez Liljegren for å snakke om sine to krimromaner, Skyggemannen og Glassdukkene.Jorun Thørring er født i Tromsø i 1955. Hun er bosatt i Melhus, er spesialist i gynekologi og har egen privatpraksis i Trondheim. Hun debuterte i 2005 med Skyggemannen, som ble en kritikersuksess og er solgt til Tyskland og Nederland. I september 2006 kom hennes nye spenningsbok, Glassdukkene. Og mens Skyggemannen utspiller seg i Paris, er handlingen i Glassdukkene lagt til Tromsø.Boka presenterer trolig en av krimsjangerens første samiske politietterforskere, og det er håp om at Thørring etter hvert vil bli bokbadet for et Tromsøpublikum på lignende måte. I Longyearbyen tilbyr arrangørene både sherry, tapas og blodige kvinnedrap til sitt publikum, og håper på stort frammøte på kafé Busen 8. mars.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/02/2007

 1. februar 2007

Vinduets store novellekonkurranse!

Vinduet er et av Norges ledende litterære tidsskrifter, etablert i 1947.
Til jubileumsåret 2007 utlyses en novellekonkurranse. Konkurransen er åpen både for etablerte og ikke-etablerte forfattere.

1. premie: Kr 15 000,-
2. og 3. premie: Kr 5 000,-
Maksimal lengde: 25 000 tegn inkl. mellomrom.
Innleveringsfrist: 1. mai 2007.

Bidrag sendes til vinduet@vinduet.no. Skriv «Novellekonkurranse» i emnefeltet. Innsendte noveller kan ikke tidligere ha vært publisert eller offentliggjort. Konkurransens jury består av Vinduets redaktør og redaksjonsråd: Henrik H. Langeland (red.), Kjersti Bale, Johan Harstad, Nils-Øivind Haagensen, Jan Kjærstad, Linn Ullmann og Siss Vik.
Eventuelle spørsmål kan sendes til henrik.langeland@vinduet.no.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/26/2007

 1. februar 2007

Fortellerkafé i Tromsø

Endelig har Tromsø fått sin egen fortellerkafé! I flere andre byer har man i flere år hatt faste fortellerkaféer der voksne har kunnet ta en kopp kaffe eller et glass vin og lytte til gode historier.

Første torsdag i måneden blir det fra og med 1. mars fortellerkvelder på Sansenes Kjøkken kl. 20.00. Fortellerkveldene vil starte med et planlagt program, der en eller flere fortellere er bedt om å fortelle. Deretter er scenen åpen for de som måtte ønske å dele en liten historie med de andre tilhørerne.

1. FORTELLERKVELD 1. MARS KL. 20 00
Klaus Løkholm Bergli og Vibeke Trønnes Hansen forteller:
GJØGLERENS FØDSEL OG BALDERS DØD
Inngang kr. 50,-

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/23/2007

 1. februar 2007

Somby ny leder i Ordkalotten

Marry Ailonieida Somby er valgt til ny leder av Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival. Somby er den samisk forfatterforeningens representant (Sámi Girjechálliid Searvi) og avløser Liv Lundberg som har ledet festivalen de siste to årene. Med seg i styret får hun Gerd Bjørhovde fra Tromsø kommune, Morten Wintervold fra Norsk Forfattersentrum, Arne-W. Theodorsen fra Næringsforeningen i Tromsø, Roald Larsen fra Høgskolen i Tromsø og Lene E. Westerås fra Nordnorsk forfatterlag.
Ordkalotten går av stabelen 26.september-1.oktober 2007 og årets tema er Russland.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/22/2007

 1. februar 2007

Irene Larsen oversatt til slovakisk

Seks dikt fra Irene Larsens samling Anemonepust er oversatt til slovakisk i det litterære tidsskriftet Revue Svetovej Literatúry av Katarina Motyková. Larsen fikk Blix-prisen i 2006 for denne samlinga.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/18/2007

 1. februar 2007

Lyd og stemmer på Litteraten

Litteraten går nye og tverrkunstneriske veier når Tale Næss inntar Verdensteatret fredag 16 februar. Næss er bosatt Trondheim, debuterte med romanen Månen har ikke hender i 1992, og har siden gitt ut nok en roman og to diktsamlinger. Hun er også dramatiker og installasjonskunstner, og var sist i Tromsø som manusforfatter til forestillingen Strømmer med Ferske scener.

På Litteraten får man mulighet til å tre inn i Næss´ lydunivers i form av en lyttestasjon man kan bevege seg inn i, i tillegg til en ultralydhøytaler som avspiller monologen Skal vi late som om du er en fugl som er tidligere vist på Propellen dramatikkfestival. Installasjonene forteller om Næss´ fascinasjon for den menneskelige stemmen, noe hun også vil fortelle om i en hybridtekst mellom scenetekst og foredrag.

I etterkant vil vi få opplesning av Kristin Auestad Danielsen, som debuterte med diktsamlingen Alle i Norge, i tre, i hengekøyer i 2005. I tillegg blir det opplesning av Trude Marstein, som i fjor gjorde seg bemerket med den kritikerroste romanen Gjøre godt, som hadde hele 118 fortellestemmer.

Arrangør er Norsk Forfattersentrum nord.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 2/15/2007

 1. januar 2007

‘R’evolusjon

Teater Aksen spiller forestillinga ‘R’evolusjon på Rådstua teaterhus i perioden 31. januar til 3. februar. Stykket er dramatisert fritt etter den kjente romanen Animal Farm av George Orwell.

Stykket starter klokka 19.00 alle dager unntatt lørdag (kl. 18.00). Premiereforestillinga er allerede utsolgt, så om du vil sikre deg billetter til noen av de andre forestilingene kan du gå inn på http://www.teateraksen.com/ for å bestille billetter.

Dette bør du ikke gå glipp av!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/30/2007

 1. januar 2007

Nordland fylkeskommunes forfatterstipend

Torsdag 15.februar 2007 er siste frist for å søke på Nordland fylkeskommunes forfatterstipend. Kriteriet for å søke er at du enten er bosatt i Nordland eller har en sterk tilknytning til fylket.

Kr. 20.000 kan du få i stipend til å skrive. Stipendet er gitt av Nordland fylkeskommune, og tildeles av Nordnorsk Forfatterlag.

Søknaden må inneholde en begrunnelse for at du søker, hva du eventuelt ønsker å bruke stipendet til og hva du har gjort tidligere. Legg ved oppdatert CV som vedlegg. Send alt til Nordnorsk Forfatterlags kontor: no-forfa@online.no eller Vestregata 48, 9008 Tromsø.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/19/2007

 1. januar 2007

St. Olavs orden til Herbjørg Wassmo

Kongen har utnevnt forfatteren Herbjørg Wassmo til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Ordensrådet har i sin vurdering lagt vekt på hennes allsidige litterære måte å skildre menneskers kamp for å finne et verdig liv. Rådet har også vektlagt hennes vitalisering av romankunsten og nedbryting av barrierene mellom de forskjellige litteraturformer. Dekorasjonen vil bli overrakt av kansellisjef Egil Vindorum ved et arrangement i Oslo 1. februar. (ANB-NTB)
Nordnorsk Forfatterlag gratulerer Wassmo med utmerkelsen!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/18/2007

Norsk Dramatiker festival 2007

Ellisiv Lindkvist og og Rauni Magga Lukkari er plukket ut til å delta på Dramatikkfestivalen. Lindkvist med stykket Jeg er ikke slik og Lukkari med stykket En lykkens mann. Den tiende festivalen arrangeres 8-13 oktober 2007 på Det Norske Teateret. Se festivalens nettside for mer informasjon.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/18/2007

 1. januar 2007

Jubel for Espolin

2007 blir et jubelår for Kaare Espolin Johnson. Galleri Espolin gir ut tre bøker i forbindelse med 100 årsfeiringen, som offisielt åpner i Bergen 7. mars om bord i MS Trollfjord. Jubileumsboken Vær hilset, Den kunstfaglige Å låne øyne å se med, samt biografien Eventyrlige Espolin. Jubileumscruiset, som er åpnet for alle, går nordover til Svolvær, men vil langs leia invitere publikum og presse om bord, for å få med seg utstillingen av Espolins bilder og for å få presentert de nye bøkene. To uker senere går en tilsvarende tur fra Bergen og helt til Kirkenes.

Mer informasjon finner du på galleriets nettside.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/15/2007

 1. januar 2007

Nordnorsk forfatterlags fond

Søknadsfristen for å søke Nordnorsk Forfatterlags fondsstipend er satt til 31. januar 2007. Stipendet blir primært tildelt medlemmene i Nordnorsk forfatterlag, men andre kan også søke. Søknad med prosjektbeskrivelse og finansieringsplan sendes til Nordnorsk Forfatterlag, Vestregt. 48, 9008 Tromsø. Mer om fondsstipendet her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/14/2007

 1. januar 2007

Fotoutstilling

Ti bilder om tyrefekting av Kirsti Blom.
KAFEGALLERI G i storgata i Tromsø.
Åpning mandag 15/1 2007 KL. 20.00
ALLE ER VELKOMNE!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/13/2007

 1. januar 2007

Litteraten: «Monologen – foraktens siste skanse»

Stig Sæterbakken i samtale med Liv Lundberg.
Verdensteatret torsdag 11. januar kl. 20.00. Fri inngang.

Arr. er et samarbeid mellom Norsk forfattersentrum Nord og Forfatterstudiet ved universitetet i Tromsø.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/09/2007

 1. januar 2007

Fond for lyd og bilde

Fond for lyd og bilde har to søknadsfrister i året: 1. februar og 1. september. Dette gjelder søknader om støtte til prosjekter innenfor områdene musikk, cd-innspillinger, scenekunst, tekstproduksjon og film/video. Mer informasjon, samt søknadsskjema finner du på Fond for lyd og bildes nettside.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/04/2007

 1. januar 2007

Cabaret

Invitasjon til førpremiere lørdag 6. januar kl 19:30

Musikalen Cabaret har gått sin seiersgang over hele verden. Nå er tiden inne for å oppleve en av historiens mest berømte musikaler i Tromsø. Med 10 dansere, 8 skuespillere og 7 musikere er dette Hålogaland Teaters største satsing noen sinne.

Første mann til mølla prinsippet gjelder. Send en påmelding innen torsdag kl.14:00 med navn og antall plasser du vil vi skal reservere til olegunnar@ht.tr.no

Arrangementet er gratis. Velkommen!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 1/03/2007

2006 overført fra gammel blogg

 1. desember 2006

Kuiper #4/2006

KUIPER #4/2006 er klart! Det blir SLIPPFEST på Verdensteateret i Tromsø, tirsdag 19. desember kl. 19.00.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/18/2006

 1. desember 2006

Westerås inn i Ordkalottens styre

Liv Lundberg har etter eget ønske trukket seg som Nordnorsk forfatterlags representant i Tromsø internasjonale litteraturfestival – Ordkalottens styre, hvor hun de to siste årene også har sittet som leder.
Lene E. Westerås er valgt inn som ny representant i Ordkalottenstyret.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/12/2006

 1. desember 2006

Nøste Kendzior er død

Nøste Kendzior gikk bort den 2. desember etter kort tids sykdom, bare 56 år gammel. Nøste var født i Vadsø og medlem i Nordnorsk Forfatterlag og hun satt i lagets barentsråd. Hun var kritiker og jobbet mye med oversetting av finsk, svensk og dansk litteratur, og oversatte over 40 bøker. I 2000 mottok Nøste kritikerprisen for sitt arbeid.
Begravelse mandag 11. desember kl. 13.00, Paulus kirke i Oslo.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/08/2006

Boksignering i Tromsø

Lørdag 9.desember signerer Endre Lund Eriksen pitbullbøker på Bokhuset Libris på Jekta kjøpesenter i Tromsø fra kl. 13.00 til 14.00.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/08/2006

Pitbull-Terje til Russland, Tyskland og Korea

Endre Lund Eriksens bok Pitbull-Terje går amok er solgt til Russland (Samokat), og koreanske Wisdomhouse Publishing har kjøpt begge bøkene om Pitbull-Terje. I tillegg har Cecilie Dressler Verlag, som ga ut den første boka i Tyskland, kjøpt de tyske rettighetene til Lund Eriksens andre bok om Pitbull-Terje, Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet. Med dette er den første pitbullboka solgt til totalt seks land. Tidligere har den kommet ut i Danmark, Sverige, Nederland og Tyskland.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/08/2006

 1. desember 2006

Åpen dag i Rådstua Teaterhus

Lørdag er det åpen dag i Rådstua Teaterhus. Norsk Forfattersentrum og Musikk i Troms kan friste med åpen forestilling av «Hvorfor gråter trærne» i Provisoriet kl. 15.00. Forestillingen varer ca 40 minutter, og egner seg for alle (selv om noen av historien kan være litt skumle for de helt små…) Mer her.

Programmet blir som følger:
12.00: Dørene og kontorene åpnes.
12.15: 1. forestillinger:
Tromsø barne og ungdomsteater 8-12
Magedans
Tromsø barne og ungdomsteater 10-12
Flamenco
Bjørgs Teater
Capoeira
Physical Props
12.45: Yoga med i Speilsalen
13.00: Eventyrstund i kafeen

13.30: 2. forestilling i Provisoriet
Tromsø barne og ungdomsteater 8-12
Magedans
Tromsø barne og ungdomsteater 10-12
Flamenco
Bjørgs Teater
Capoeira
Teater Aksen

14.00: Improvisert forestilling på RadArt-kontoret

15.00: Forestillinga Hvorfor gråter trærne? I Provisoriet

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/06/2006

 1. desember 2006

Nordisk råds litteraturpris

Sigbjørn Skåden er nominert til Nordisk råds litteraturpris fra det samiske språkområdet for diktsamlinga Skuovvadeddjiid gonagas («Skomakernes konge»). Skåden er fra Skånland i Troms.
Andre nominerte fra Norge er Jan Jakob Tønseth med novellesamlinga von Aschenbachs fristelse og Tomas Espedal med boka Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetiskt liv. I tidsskriftet Kuiper, hvor flere av forfatterlagets medlemmer er aktive, var det i #1/2006 et intervju med Espedal. Hele intervjuet kan leses her. Nordnorsk Forfatterlag gratulerer de nominerte!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/01/2006

Arks barnebokpris til Endre Lund Eriksen

Endre Lund Eriksen har fått Arks barnebokpris 2006 for bok nummer to om Pitbull-Terje: Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet. Juryen har bestått av 11 000 skoleelever fra ulike deler av landet. Prisen ble delt ut på Ark Egertorget i Oslo fredag ettermiddag av kulturminister Trond Giske. Nordnorsk Forfatterlag gratulerer!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 12/01/2006

 1. november 2006

Jazz & poesi

KARL SEGLEMs forestilling STILLA ER EIN ÅKER
Med Terje Isungset, Bernt Simen Lund og Sigbjørn Skåden.

Gå ikke glipp av denne perlen!

Sted: SÅNN, KULTURHUSET
Tid: ONSDAG 29. NOVEMBER KL. 19.00

FRI INNGANG

Arr. Norsk Forfattersentrum Nord

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/28/2006

 1. november 2006

Novellekonkurranse i Barentsregionen

Barentssekretariatet og Barentsforlaget inviterer til novellekonkurranse i Barentsregionen.

Tema for konkurransen er «Historier fra grenseområdet». Novellebidragene skal beskrive livet ved grensen i nord; gjerne med utgangspunkt i de dramatiske endringene som har funnet sted i området og hvordan dette har påvirket livet til innbyggerne. Vi ønsker å få frem gode historier om liv og lidenskap, sorg og glede og, ikke minst, spenning og dramatikk i nord.

Hver forfatter kan bidra med 1 tidligere upublisert novelle.
Novellen skal være på maksimalt 8 A4-sider og sendes elektronisk til: post@barentsforlag.com. Manuskript må være innlevert innen tirsdag den 1. mai 2007.

Forfatterne av de tre beste novellene premieres med henholdsvis kr. 40.000, 20.000 og 10.000. De beste novellene vil bli utgitt i en novelleantologi både i Norge og i Russland. Publiserte noveller utover vinnerbidragene honoreres med kr. 5.000.

Resultatet av konkurransen annonseres under «Barents Spektakel» 2008 i Kirkenes.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/27/2006

 1. november 2006

Litteraten 10 år

Norsk forfattersentrum Nord feirer Litteratens 10-årsjubileum med en festkveld med årets bøker – gå ikke glipp av denne!
THOMAS LUNDBO, EASTERINE KIRE, RAUNI MAGGA LUKKARI, ENDRE LUND ERIKSEN, STIAN M. LANDGAARD, AASE FALCH, SYLVI INEZ LILJEGREN, ASBJØRN GILDBERG, KINE HELLEBUST & TERJE DRAGSETH

PROGRAMLEDER: MORTEN WINTERVOLD
SÅNN, KULTURHUSET
FREDAG 24. NOVEMBER KL. 20.00
FRI INNGANG

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/23/2006

 1. november 2006

Ferske scener viser ny, norsk dramatikk

Stykket Strømmer av Tale Næss spilles denne uka på Kulturhuset i Tromsø. Urpremiere på Verkstedet onsdag 22. november! Spilles t.o.m. 26.november. Dette er den hittil største satsinga for Ferske Scener med ti skuespillere på scenen. Stykket er en magisk-realistisk fortelling om det paradoksale forholdet vi har til barn. På den ene siden løfter vi dem fram som selve meninga med livet. På den andre siden er de fullstendig overflødige. Skuespillet kan forøvrig leses i siste nummer av litteraturtidsskriftet Kuiper.
Skuespillere er Bernt Bjørn, Maja Bohne Johnsen, Tommy Henriksen, Fridtjof Nordnes, Pernille Dahl Johnsen + fem jenter i 10-12 års alderen.
Regi, Kristin E. Bjørn – Scenografi, Hege Pålsrud – Lys, Nicolas Horne – Koreografi, Marianne Nordnes – Musikk, Gaute Barlindhaug.

Sted: Verkstedet, Kulturhuset i Tromsø
Tid: Onsdag-søndag kl. 20.00

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/21/2006

 1. november 2006

Blix-prisen til Irene Larsen

Irene Larsen har fått Brix-prisen. Irene Larsen har gitt ut diktsamlinga Annemonepust. Prisutdelinga fant sted på Sør-Varanger bibliotek under den nordnorske bokdagen. Bladet Tromsø har denne artikkelen om saken. Nordnorsk Forfatterlag gratulerer!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/18/2006

 1. november 2006

Mållaget 100 år

Tromsø Mållag og Troms og Finnmark Mållag feirar 100 år med Noregs Mållag. Målfolk i nord samlast til jubileumshelg 18.-19. november. På laurdags ettermiddag kl. 14.30-16.00 er det eit ope arrangement for alle språk- og litteraturinteresserte på Tromsø bibliotek. Mellom anna kjem professor Tove Bull og forfattaren Ragnar Hovland. Vel møtt! Meir om arrangementet her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/16/2006

Boklansering

Kine Hellesbusts praktbok Tett på Troms lanseres på Tromsø bibliotek 24. november kl. 12.00. Lett servering. Påmelding innen onsdag 22. november kl. 12.00 til Tuva Østvedt: t.ostvedt@samlaget.no. Velkommen!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/16/2006

Månedens poet

Kjetil Aakenes er månedens poet for oktober i Dagbladet. Maria Børja har i den forbindelse intervjuet Aakenes og intervjuet kan leses her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/16/2006

 1. november 2006

Litteraten 16. november

Gå ikke glipp av Jonny Halbergs innledning til Budbringeren på Verdensteatret kl. 20.00 i morgen. Han deltar også i diskusjon i kafeen etterpå.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/15/2006

 1. november 2006

Festforestilling for Helge Stangnes

Helge Stangnes fylte 70 år den 6. november og i den forbindelse arrangerer gode venner i nordnorsk kulturliv en festforestilling til ære for dikteren på Rica hotell i Tromsø søndag den 12. november. Forestillingen går av stabelen i to omganger. Den første kl. 15.00 og den andre kl. 19.00. Det blir musikk og sang med mer.

Sted: Rica hotell, Tromsø
Tid: Søndag 12. nov. kl. 15.00 og kl. 19.00

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/10/2006

 1. november 2006

Boklansering

June Sofia Strasks roman Fandens friller lanseres på Libris i Alta torsdag den 9. november.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 11/08/2006

 1. september 2006

Festivalavis – Ordkalotten

Ordkalottens festivalavis er klar og hele avisa kan lastes ned i pdf. format her. Kontakt redaktør Lene E. Westerås på telefon 97 57 09 63 for eventuell bruk av bilder fra avisa. Les mer om Ordkalotten på festivalens egne nettsider.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/29/2006

 1. september 2006

Poesislam 2006 – landsdelsfinale

Hva er en pønker uten fort bass og skarptromme? En merittert barnebokforfatter uten bibliotekar med lilla sjal? Hvordan tar en poet seg ut når hun settes opp mot en uredd videregåendeskolekid?

Landsdelsfinalen i poesislam avvikles under Ordkalotten. Fredag 6. oktober klokka 20:00 tevles det i ordfremføring på Ca. Bredden er stor blant de som allerede har meldt seg på.

Men det er ennå plass til flere deltakere. Morten Wintervold, som kom på andreplass under fjordårets finale i Oslo, har pensjonert seg som slamer og vil i år være programleder. Er du i Tromsø på det aktuelle tidspunktet og vil bidra i tevlinga? La ham sporenstreks få vite beskjed på wintervold@gmail.com

Mer om poesislam her: poesislam.no

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/24/2006

 1. september 2006

Hålogaland teater inviterer: Lesning og foredrag i Kafé Nord

Filmregissør Knut Erik Jensen («Heftig og begeistret») jobber for tiden med en dokumentarfilm om Knut Hamsun for NRK. I flere måneder har han reist i Hamsuns fotspor og snakket med Hamsun-kjennere verden over. På lørdag forteller han om prosjektet i Kafé Nord.

Lørdag 23. september kl 14.00: Knut Erik Jensen, Ketil Høegh

«Det umulige i å lage teater og film av en roman!»
Knut Erik Jensen er skeptisk til en scenisk versjon av Mysterier. Forklaringen får du i Kafé Nord. Jensen vil få forsterkning av skuespiller Ketil Høegh som også spiller en rolle i filmprosjektet.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/21/2006

 1. september 2006

Nordnorsk Bokdag 2006

Bokdagen finner sted på Sør-Varanger bibliotek 17. november. Det foreløpige programmet ser slik ut:

Opplesning
Rauni Magga Lukkari: (dikt, Ávvudivttat, Gollegiella forlag),
Endre Lund Eriksen (barnebok, Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet, Aschehoug)
Easterine Kire (dikt, Ah, people of Tromsø, Nival forlag),
Thomas Lundbo (debutant, Det som blir igjen, kortprosa Damm)
Aase Falch (debutant, Blåkammerset, roman Nordnorsk forlag),
Stian M. Landgaard (debutant, Herrer i åndenes rike roman, Aschehoug)
June Sofia Strask (roman, Fandens friller, Nordnorsk forlag)
Kirsti Blom (Roman, Oktober)
Jørgen Gunnerud (krim, Djevelen er en løgner, Kolon)
Kine Hellebust (praktbok Tett på Troms, Samlaget)
Synnøve Persen (dikt, Av skogens sus spirer nytt, Idut)

Bokbad med Laila Stien i anledning 60-årsdagen: samtale med Kirsti Blom/opplesning

Musikkinnslag

Bokdagen arrangeres av Forfattersentrum.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/19/2006

 1. september 2006

Hålogaland teater inviterer: Lesning og foredrag i Kafé Nord

Foredragsserien fortsetter! Med Even Arntzen står førstkommende lørdag en garvet Hamsunforsker på talerstolen. Arntzen er førsteamanuensis ved universitetet i Tromsø og leder i Hamsun-Selskapet.

Lørdag 16. september kl 14.00: Even Arntzen, Linda Wairimu Gathu

«Hamsuns nære menn.»
Even Arntzen tar et nærmere blikk på to av Hamsuns nære menn: telegrafist Bårdsen (Børn av tiden/Segelfoss by) og lensmann Geissler (Markens grøde). Er de talerør for Hamsun? Hva har de i så fall til felles med sin opphavsmann?

Linda W. Gathu leser fra Mysterier.

Fri entré. Åpen kafé fra kl 13.30. Vel møtt!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/15/2006

 1. september 2006

Westerås mottar støtte fra Norsk Kulturråd

Lene E. Westerås har blitt tildelt to måneders arbeidsstipend til scenetekstutvikling av stykket Pruggelfantutten. Manuset er et teaterstykke for barn i alle aldre. Tematikken dreier seg om mobbing, forkjellsbehandling og anderledeshet, i tillegg vil Westerås skrive deler av manuset på rim.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/11/2006

Norsk dramatikerfestival søker nye norske scenetekster

Tekstene vil bli vurderte anonymt av en jury, og de som velges ut vil bli spilt på Det Norske Teatret under samtidsfestivalen i oktober 2007.

Dramatiker oppgir navn i konvolutt med stykkets tittel utenpå.

Vennligst send bidrag til Norsk Dramatikkfestival i 6 kopier. co Det Norske Teatret, Kristians IVsgt.8, 0164 Oslo innen 1. november 2006.

Teksten må ikke være tidligere oppført.

For spørsmål, kontakt Norsk Dramatikkfestival på tel 22 473828(kontor) el. mobiltelefon 970 54 050 (daglig leder).

Mer info på dramatikkfestivalen.no

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/11/2006

 1. september 2006

Ordkalotten 2006

Programmet for Ordkalotten internasjonale litteraturfestival er klart. Programmet finnes her. Årets festival har navnet Kokoro og fokus på Japan.

Fredag 6. oktober kl. 15.00: NORDske stemmer med Nordnorsk Fofatterlag på Verdensteaterkafeen. Presentasjon v Anita Arildsdatter Pedersen. Opplesning og musikk ved Frank A. Jenssen, Dag Kajander mfl.

Fredag 6. oktober kl. 20.00 er det Poetry Slam på Circa. Morten Wintervold er konfransier.

Lørdag 7. oktober kl. 17.30 på Sånn: Moralske dilemmaer i litteraturen. Frank A. Jenssen i møte med debutanten Stian Landgaard. Programleder er Sylvi Liljegren.

Lørdag 7. oktober kl. 13.00: Distriktsprogram. Forfatterbesøk av den japanske poeten Yasuhiro Yotsumoto og den nordnorske dikteren Helge Stangnes på Hammerfest bibliotek.

Søndag 8. oktober kl. 13:00 på Tromsø Museum, Lillesalen, er det barneprogram med Marry Ailonieida Somby og Berit Marit Hætta. Morten Wintervold er programleder.

Litteraturtidsskriftet Kuiper arrangerer festivalklubben Klubb Kuiper hver kveld og ønsker alle velkommen.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/08/2006

 1. september 2006

Arvid Hanssen stipendet for unge kunstnere

Utviklingssenteret bidrar til Arvid Hanssen Festivalen med et stipend for unge kunstnere pålydende kr. 50.000,- . Målet med stipendet er å fremme en ung Nord-Norsk kunstner i utdannings- eller etableringsfasen. Stipendet kan også tildeles enkeltpersoner eller etablerte grupper. Unge kunstnere og kulturarbeidere kan søke. Øvre aldersgrense er 30 år. Søkeren må tilhøre fagområdene litteratur, bildende kunst, film, musikk eller dans, og ha tilknytning til Nord-Norge. Les mer her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/07/2006

Juleantologi på Nordnorsk Forlag

Nordnorsk Forlag planlegger å gi ut en årbok i den gamle, gode juleheftetradisjonen, riktignok i bokformat. I den forbindelse har forlaget innhentet bidrag fra bl.a. Arthur Arntzen og Ola Steinholt. Forlaget ønsker tekster i alle skjønnlitterære sjangere som kan knyttes opp mot jul og julefeiring. Det hele blir til på idealistisk basis. Det utbetales ikke honorar, men bidragsyterne får tilsendt noen eksemplarer av boken i forbindelse med lansering. Forlaget satser på å gi ut juleantologien annen hvert år, den første planlegges lansert 9. november 2006. Frist for bidrag til denne er 9. oktober 2006. Bidrag som kommer inn etter dette tidspunktet forskyves til 2008. Bidrag sendes til: Nordnorsk Forlag, Boks 1466, Sentrum, 9506 Alta. Eventuelle spørsmål kan rettes til forlegger Tore Hoel på tlf: 99 69 01 48 eller epost: hoel@nordnorskforlag.no

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/07/2006

 1. september 2006

Innstilling fra Fylkesrådmannen i Finnmark om NNKR

I en innstilling skriver Finnmark Fylkeskommune at de stanser støtten til Nordnorsk Kulturråd fra 2007. Finnmark fylkeskommune tilbyr seg å ivareta forvaltningen av de statlige midlene og ha en koordineringsrolle overfor de andre fylkeskommunene. Konsekvensen i første omgang er at Nordnorsk Kulturråd avvikles fra årsskifet. Innstillingen fra Finnmark Fylkeskommune kan leses her. Nordnorsk Forfatterlag gikk sammen med de andre nordnorske kunstnerorganisasjonene og skrev en felles uttalelse til Finnmark Fylkeskommune. Uttalelsen kan leses her. Fylkeskommunen har nå utsatt avgjørelsen inntil videre. Mer om saken på Nordnorsk Kulturråds sider: Kommentar til Finnmark! og Strid om Kulturrådet.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/05/2006

 1. september 2006

Litteraten 2006/2007

LARS OVE SELJESTAD
Verdensteatret
Torsdag 14. september kl. 19.00
Samarbeid med Sosiologiforeningen i Tromsø
Fri entré

MARRY SOMBY
Tromsø museum
Søndag 8. oktober.
Klokkeslett foreløpig uklart
Samarbeid med Ordkalotten
Fri entré

MINIBOKDAG
Thomas Lundbo, Easterine Kire, Rauni Magga Lukkari, Stian M. Landmark, Endre Lund Eriksen, Kine Hellebust, Aase Falch m. fl.
Verdensteatret
Fredag 24. november 19.00
Fri entré

JONNY HALBERG
PÅFØLGENDE FILMVISNING
Verdensteatret
Torsdag 23. mars kl. 19.00
Samarbeid med Forfatterstudiet, Universitetet i Tromsø og Cinemateket
Fri entré

Litteraten arrangeres av Norsk forfattersentrum

postet av Forfatterlagets nettredaktør 9/04/2006

 1. august 2006

Nettlansering av Reisen til Cremona

Ivar Hartviksens dokumentarfilm Reisen til Cremona er nå lansert på Nordland fylkesbiblioteks hjemmeside. Dette er den første filmen Nordland fylkesbiblioteke kjøper inn for å legge ut på sine hjemmesider for gratis streaming for de som ønsker å se den. Filmen er også tilgjengelig på DVD.

Sjekk følgende lenker, der det i tillegg til filmen også er lagt ut tekstfiler om filmen og bakgrunnen for hvorfor den ble laget, samt bakgrunnen til filmens hovedperson og den folkemusikktradisjonen han kommer fra. Det er også lagt ut bilder fra opptakene av filmen. Se disse lenkene: Reisen til Cremona og Fakta og innhold i Reisen til Cremona. Se også: www.digibib.no

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/28/2006

 1. august 2006

Sølvklumpen til Pitbullterje

Pitbullterje har fått Sølvklumpen som beste norske film. Pitbullterje er basert på Endre Lund Eriksens bok Pitbullterje går amok. Han har også skrevet manus til filmen. Nordnorsk Forfatterlag gratulerer! Mer om Årets sølvklumper hos Dagbladet.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/25/2006

 1. august 2006

4×4 Entrelacer på Tromsø Kunstforening

4×4 Entrelacer er et kunstprosjekt hvor 11 internasjonalt anerkjente utøvere fra en rekke land tilbyr fire helaftener med samtidskunst. NnF medlem Kristin Eriksen Bjørn skal delta med en tekstinstallasjon. Prosjektet skjer på Tromsø Kunstforening fra 31.8. til 3.9. Klikk her for mer info.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/24/2006

 1. august 2006

Amanda til Pitbullterje

Amandaprisen i klassen beste barne- og ungdomsfilm gikk til Pitbullterje regissert av Arild Frölich. Filmen er basert på Endre Lund Eriksens bok Pitbullterje går amok og Lund Eriksen har også skrevet manus til filmen.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/22/2006

 1. august 2006

Boklansering: Arktis utfordrer – Folk og fakta om miljøet i nord

Polarmiljøsenteret i Tromsø – biblioteket – mandag 21. august klokka 10.00. Velkommen til boklansering og presentasjon av Sylvi Inez Liljegrens nye bok, ARKTIS UTFORDRER, ei viktig og aktuell bok om miljøutfordringer i nord.

Foruten forfatteren, vil også direktør Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt og Camilla Brattland, leder for Riddu Riddu festivalen være tilstede.

Dette er boka for lesere med engasjement og interesse for det som skjer i nordområdene. Gjennom møter med forskere, naturvernere, forfattere og urfolk tegnes de nye utfordringene med brei pensel:

Hav og luft bringer miljøgifter fra sør inn i Arktis og forgifter langsomt den tilsynelatende uberørte naturen, dyr og mennesker. Forskerne finner i dag skremmende nivåer av enkelte miljøgifter i fugl, sel, hval, polarrev og isbjørn – og hos urfolk i nordområdene. Drivhuseffekt og klimaendring virker inn, og kan gi uanede konsekvenser.

Boka er internasjonal og sirkumpolar: Leseren møter unge mennesker som inuittiske Evie fra Canada, studenter på universitetet i Longyearbyen og Dimitri som er nærmeste nabo til atomkraftverket på Kolahalvøya i Russland. Sammen med en rekke andre forteller de om sitt engasjement og si bekymring for framtida.

Boka er rikt illustrert med praktfulle bilder, og egner seg godt som oppslagsverk. Den inneholder både FAKTA-bokser og nettadresser for den som vil sette seg mer inn i stoffet.

Boka er beregnet på ungdom fra 15+ og kan leses av alle med interesse for temaet.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/21/2006

 1. august 2006

Nordisk Råds litteraturpris

NnFs medlem Nøste Kendzior skal sammen med professor i litteraturvitenskap ved UiB, Erik Bjerck Hagen og forfatteren Trude Marstein, velge ut norske kandidater til Nordisk Råds litteraturpris. Juryen settes sammen for fire år av gangen og jurymedlemmene nominerer to bøker i året.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/07/2006

Kåring av beste roman/novellesamling i Dagbladet

I avisa Dagbladets uhøytidelige kåring av den beste norske romanen eller novellesamlinga de siste 25 årene vant, Lars Saabye Christensens Beatles lesernes kåring. Romanen ble nummer 14 på fagjuryens liste. Flere av NnFs medlemmer er representert på begge listene. Les mer hos Dagbladet.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 8/07/2006

 1. juni 2006

LUB – Litteraturleir for ungdom i Barents

For 12. år på rad arrangeres det litteraturleir for skrivelysten ungdom mellom 15 og 18 år fra Norge, Sverige, Finland og Russland som ønsker å knytte kontakt med skrivende ungdommer fra andre land i Barentsregionen. En forfatter fra hvert av de fire landene deltar under hele litteraturleiren, samt en samisk forfatter. I år er det derfor med to forfattere fra Norge, den samiske forfatteren Sigbjørn Skåden og Ragnfrid Trohaug. Leirene arrangeres av fylkesbibliotekene i de forskjellige landene og litteraturleiren er i år lagt til Kabelvåg fra 30. juni til 3. august. Mer informasjon hos Nordland fylkeskommune

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/29/2006

 1. juni 2006

Pitbullterje er nominert til Amanda

Pitbullterje er nominert til Amandaprisen i fem kategorier. Filmen Pittbullterje er basert på Endre Lund Eriksens kritikerroste bok Pitbullterje går amok. Lund Eriksen har også skrevet manus til filmen.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/28/2006

 1. juni 2006

Books Wind

I uke 21 var Sylvi Inez Liljegren og Lene E. Westerås i Komi i Russland hvor de deltok på litteraturmessa Books Wind. Liljegren har skrevet en fyldig rapport fra oppholdet. Rapporten er lagt ut her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/26/2006

 1. juni 2006

Poetisk Raptus

Flere av forfatterlagets medlemmer skal i år delta på Festspillene i Nord-Norge. På Poetisk Raptus på søndag kl. 20.00 skal blant annet Dag Kajander, Frank A. Jenssen og Sylvi Inez Liljegren delta, mens Morten Wintervold er konfransier. Kjetil Aakenes er å møte på festspillklubb lørdag natt i «nattlige prosjekter».

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/23/2006

 1. juni 2006

Innkjøp av samisk litteratur

Landsmøtet i Norske Samers Riksforbund (NSR) mener det er naturlig at Kultur- og kirkedepartementet, ved statsråd Trond Giske, tar ansvar for etablering av en innkjøpsordning for ny samisk litteratur. Les mer her (norsk) og her (samisk).

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/22/2006

 1. juni 2006

Tekstflyt på Ragr

Lørdag 24. juni arrangeres TEKSTFLYT på Ragr i Tromsø kl. 20.00. Åpen mikrofon for opplesning av egenproduserte tekster. Alle velkommen.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/20/2006

 1. juni 2006

Litteraturseminar

Nordland Akademi inviterer til litteraturseminar på Melbu. Søndag 9. juli er det Ibsen seminar med Ellen Hartmann og Atle Kittang. Mandag 10. juli er det Nordisk forfattermøte ledet av Marta Norheim. Hele programmet er å finne her.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/19/2006

 1. juni 2006

Kuiper nr. 1/2006

Et nytt nummer av det litterære tidsskriftet Kuiper er ruget ut. Redaksjonen har base i Tromsø og tre av redaksjonsmedlemmene er medlemmer i Nordnorsk forfatterlag. Abonnement og enkeltnummer kan bestilles på Kuipers nettside.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/06/2006

 1. juni 2006

Opplesning på litteraturfestivalen i Lillehammer

Torsdag den 1. juni er det opplesning i Parkkafeen ved Tor Eystein Øverås, Kirsti Blom, Ragnfrid Trohaug, Marion Palmer, Morten Wintervold, Lene E. Westerås og Sylvi Inez Liljegren. Malvin Skulbru står for musikk, mens Ellisiv Lindkvist er kveldens konferansier. Arrangementet er gratis.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 6/01/2006

 1. mai 2006

Eivor Bergum til Zmaj-festivalen

Søndag den 4. juni reiser Eivor Bergum til Novi Sad i Serbia til Zmaj-festivalen, dit hun er invitert etter at Zmaj Games forlag har oversatt ungdomsromanen hennes Budskap fra Vojvodina.

I tillegg til å være deltaker på festivalen skal hun på skoleturne med boka og engelsk tolk.

Bergum deltok på festivalen i fjor som delegat for Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og fikk på den måten presentert romanen som kom ut i 1986 på Tiden, ble innstilt til Kritikerprisen og gitt ut på nytt i 1994 i klassikerserien Tidens Beste. Boka har vært utrolig slitesterk og er pensum i flere skoler.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/31/2006

 1. mai 2006

Ord i grenseland : finske litteraturdager i Vadsø 9.-10. august 2006

Ny påmeldingsfrist: 9. juni!

Finlands ambassade, Finsk-norsk kulturinstitutt, FILI – Informationscentralen för Finlands litteratur og Finnmark fylkesbibliotek har gleden av å invitere til Ord i grenseland : finske litteraturdager i Vadsø 9.-10. august 2006!

Programmet henvender seg til litteraturarbeidere og litteraturinteresserte, og inneholder

* forfattermøter, intervju og opplesing
* foredrag om finsk litteratur og samfunn
* foredrag om kvenkultur og -litteratur
* innblikk i oversetterens arbeid
* finsk bokillustrasjonskunst
* konserter (samarbeid med Varangerfestivalen Europas nordligste jazzfestival)

Program og påmelding: Klikk her
Påmeldingsfrist: 9. juni

Grip sjansen til et nytt, annerledes og friskt møte med finsk litteratur ved Varangerfjorden, et gammelt finskspråklig område av Norge!

Kontaktpersoner:
Anita Björklund, Finsk-norsk kulturinstitutt, tlf 22477680
anita.bjorklund@finno.no
Rønnaug Ryssdal, Finnmark fylkesbibliotek, tlf 78962500
roennaug.ryssdal@ffk.no

Medvirkende forfattere:
Claes Andersson (1937), lyriker, dramatiker, oversetter, kulturminister, jazzpianist, aktuell med diktsamlingen «Tidens framfart».
Riitta Jalonen (1954) skriver bøker for barn og voksne. Fikk Runebergprisen 2006 for romanen «Kuvittele itsellesi mies» (Forestill deg en mann).
Billedboka «Jag, mamma och renens öga» beskriver en reise i Finnmark.
Tuomas Kyrö (1974). Nominert til Finlandiaprisen 2005 for romanen «Liitto» (Forbundet), lager også tegneserier og radiodramatikk.
Rakel Liehu (1939), best kjent som lyriker, tildelt Runebergprisen 2004 for romanen «Helene» (om maleren Helene Schjerfbeck), som utkommer på norsk i 2006.
Alf Nilsen-Børsskog (1928), lektor. Har skrevet den første romanen på kvensk språk, «Kuosuvaaran takana» (Bak fjellet Kuosuvaara), del 1 av en trilogi med tema fra krigstida i Porsanger. Del 2 utgis høsten 2006.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/18/2006

 1. mai 2006

Statens stipend og garantiinntekter for kunstnere 2006 er fordelt

Årets tildeling fra staten er foretatt og på listen finner vi fire av forfatterlagets medlemmer:

Grete Haagenrud har fått tildelt stipend for eldre fortjente kunstnere.

Barne og ungdomsforfatterne Tore Elias Hoel og Ellen Hofsø har fått henholdsvis 2 års arbeidsstipend på 163 500 pr år og vikarstipend på 50 000,-

Dramatiker Kristin Eriksen Bjørn har fått reisestipend på 20 000,-

Dag Kajander og Malvin Skulbru får henholdsvis arbeidsstipend på 163 500 og reisestipend på 20 000 i kategorien populærkomponister.

Se hele listen på Kultur og kirkedepartementets sider.

Morten Wintervold har i tillegg mottatt 50 000,- fra Den norske forfatterforeningens solidaritetsfond.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/10/2006

Vesterålen litteraturlag holder opplesninger

på Cafe´de 4 Roser i Harstad ørdag den 19. mai kl. 20.00. Den 18. juni kl. 20.00 arrangeres «Ord i Sommernatta» på Jennestad Handelssted på Sortland. Musikk ved Peer Nic. Gundersen, med selvkomponerte toner til deler av Terje Vigen.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/10/2006

 1. mai 2006

Norsk barnebokinstitutt starter forfatterutdanning i barne- og ungdomslitteratur

Norsk kulturråd har gitt støtte til et treårig prosjekt (2006-2009). I tillegg bidrar både Norsk barnebokinstitutt og Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) med driftsmidler.

Studiet legger vekt på å utvikle nye forfattere av barne- og ungdomslitteratur og gi den enkelte bedre muligheter til å utøve forfatteryrket, men vil også gi realkompetanse til annet beslektet arbeid. Det er tenkt som et studietilbud man skal kunne gjennomføre ved siden av jobb. Virksomheten er lagt til Norsk barnebokinstitutt og har lokaler i instituttet, som er samlokalisert med Nasjonalbiblioteket på Drammensveien i Oslo.

Styret for Norsk barnebokinstitutt har ansatt forfatteren Dag Larsen som prosjektleder for forfatterutdanningen. Med sitt forfatterskap for både barn og voksne gjennom nær 30 år er han en profilert mann i barnebokforfatternes rekker. Dag Larsen har virket som litterær konsulent i en årrekke, og har bl.a. markert seg som foreningsleder for Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) i 6 år og som styreleder for Foreningen !les og Leser søker bok.

Studietilbudet lyses ut på Barnebokinstituttets nettsted i disse dager, med søknadsfrist 5. juni. Det tas opp inntil 15 søkere, som vurderes på grunnlag av innsendte tekster. Undervisning, arbeidsverksted og samlinger starter opp i september 2006.

Spørsmål om forfatterutdanningen kan rettes til Dag Larsen
på tlf. 23 27 63 69 eller mobil 90 84 48 22
e-post: dag.larsen@barnebokinstituttet.no

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/08/2006

 1. mai 2006

Havmannsdagene

Tor Eystein Øverås ble offisielt tildelt Havmannsprisen 2. mai og tar imot prisen på Rana bibliotek lørdag 6. mai. Havmannsprisen deles ut av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek under Havmannsdagene. Nordnorsk forfatterlag gratulerer!

I går var det ei glimrande forestilling på Nordland teater med Lars Saabye Christensen og Kåre Virud. Etterpå var det Ordjam på ein bar i regi av Uglene. Nærare ti lokale forfattarar las opp – av fire medlemar av NnF: Anita Hartviksen Ravn, Stig Bang, Ivar Hartviksen og Gunnar Hagen.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/05/2006

 1. mai 2006

To av lagets medlemmer er valgt til verv i Dnf

Frank A. Jenssen er valgt inn som styremedlem i Den Norske Forfatterforening. Liv Lundberg er valgt inn som medlem i Det Litterære Råd i samme forening. Det skjedde på årsmøtet i mars 2006. Nordnorsk Forfatterlag gratulerer!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 5/02/2006

 1. april 2006

Kuiper utlyser essaykonkurranse

Tidsskriftet Kuiper utlyser essaykonkurransen «Poetikk for et 00-tall».

Førsteprisen er på 4000,- og konkurransen er åpen for alle. Kuiper 1/2006 kommer ut primo mai og inneholder mye snacks for litteraturinteresserte.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/28/2006

Nye nettsider

Nordnorsk forfatterlag har fått nye nettsider. Sidene er utarbeidet av Anita Arildsdatter Pedersen som også skal være nettredaktør.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/28/2006

Havmannsdagene 2006

Havmanndagene blir arrangert i Mo i Rana i tidsrommet 3.-7. mai.
Frå eit fyldig program kan vi trekkje fram nokre arrangement:

– Utdeling av Havmannprisen for beste nordnorske bok utgitt i 2005.
– Bokbad med vinnar av Havmannprisen samt vinnarane av Tarjei Vesaas debutantpris og Aschehougs debutantpris.
– Lars Saabye Christensen & Kåre Virud.
– Ordjam med Uglene og Helgeland litteraturlag.
– Konsert med Mari Boine.
– Opning av ny sørsamisk bokbuss.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/28/2006

 1. april 2006

Iscenesettelser fra nord på Lillehammerfestival

Etter å ha fått midler fra Store Norske Spitsbergen Grubekompani til profilering av forfatterlaget utenfor landsdelen, deltar Nnf på litteraturfestivalen i Lillehammer, Sigrid Undset dagene, 30. mai – 4. juni med forestillingen «Iscenesettelser fra nord.» Torsdag 1.juni blir det opplesninger ved Tor Eystein Øverås, Kirsti Blom, Ragnfrid Trohaug, Marion Palmer, Morten Wintervold, Lene E. Westerås og Sylvi Inez Liljegren. Malvin Skulbru skal være musikalsk bakteppe, mens Ellisiv Lindkvist er kveldens konferansier.

Forfatterlagets Liv Lundberg skal også ha egen forestilling med cellist Bernt Simen Lund, en oppførelse de tidligere har hatt gode mottakelser på i Tromsø.

I tillegg deltar flere av forfatterlagets medlemmer på kritikerseminaret, Poetry slam og flere andre tilstelninger.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/27/2006

 1. april 2006

Nnf representerer på Litteraturmesse i Komi

Gjennom Barentssamarbeidet har Nnf blitt invitert til litteraturmesse i den russiske republikken Komi. Dette er en samling hvor forfattere fra hele Barentsregionen møtes i tidsrommet 22.-28. mai. På programmet står blant annet opplesninger, forfatterpresentasjoner, forelesninger, konserter, bibliotek- og universitetsbesøk, museumsomvisninger etc. Forfatterlagets Sylvi Inez Liljegren og Lene E. Westerås representerer for Nnf og skal begge delta på programmet med opplesninger og presentasjoner. Forfatterlaget har tidligere fått midler fra Barentssekretariatet til slike formål.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/26/2006

 1. april 2006

Forfatterlagsmedlemmer på Festspill

Festspillene i Nord-Norge har nå lagt sitt program ut på nett. Flere av forfatterlagets medlemmer skal i år delta på FINN. På Poetisk Raptus skal blant annet Dag Kajander, Morten Wintervold og Lene E. Westerås delta. Vi møter også Kjetil Aakenes på festspillklubb i prosjektet «nattlige prosjekter».

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/25/2006

 1. april 2006

Plateslipp på Skarven i Tromsø, torsdag 27. april

Ragnar Olsens nye CD ble tatt opp på konsert med Golfstrømmen, et band av norske og irske musikere som første gang var samlet til Festspillene i Nord-Norge i 2004. Nå er den klar for utgivelse på selskapet Tylden & Co og det skal feires på Skarven med sang og spell. Den norske delen av Golfstrømmen er på plass, og klokka 21 blir det en liten konsert med sanger fra plata. Dessverre kan ikke de irske musikerne komme denne gangen, men for å ta vare på den irske dimensjonen blir det en session rundt bordet etter konserten. Da er det fritt fram for alle som vil bidra, instrumentalt eller vokalt! Gratis inngang.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/19/2006

 1. april 2006

Æresmedlem Frithjof Vang er gått bort

Frithjof Kalle Vang, født 9. mai 1927, er død. Frithjof sovnet inn på Harstad sykehjem den 9. april. Han var av veteranene i forfatterlaget. Begravelsen finner sted onsdag den 19. april kl. 10:30 i Andørja kirke.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/11/2006

 1. april 2006

Westerås får støtte fra Fond for lyd og bilde

Lene E. Westerås har blitt tildelt støtte etter at Fond for lyd og bilde har hatt sin første tildelingsrunde i 2006. Prosjektet Westerås får støtte til er et teatermanus i fire deler. Støtten er på kroner 15 000.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/06/2006

 1. april 2006

Produksjonsstøtte fra Filmfondet

Produksjonsselskapet Maipo har fått 8,2 millioner fra Filmfondet til å lage filmen Svein og rotta mellom himmel og jord, som Gunnar Hammer og Endre Lund Eriksen har skrevet manus til. Vibeke Ringen skal være regissør og Synnøve Hærsdal produsent. Filmen er basert på karakterer skapt av Marit Nicolaysen. Innspillingen starter i august 2006, og premieren blir på nyåret i 2007.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 4/02/2006

 1. mars 2006

Forfatterforeningens medlemsundersøkelse 2005

Resultatet av den Norske Forfatterforeningens medlemsundersøkelse 2005 er lagt ut på foreningens nettside. Medlemmer i foreningen har vært med å vurdere norske forlag. Gyldendal, Aschehoug og Cappelen kom dårligst ut. 

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/28/2006

 1. mars 2006

Vesterålen litteraturlag gjester Tromsø

og leser egne tekster på Verdensteateret lørdag 25. mars kl. 18.00-19.00. Gratis inngang. Velkommen!

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/15/2006

Sametingets kunstnerstipend 2006

Marry A. Somby er tildelt Sametingets 3-årige arbeidsstipend og Sametingets reisestipend på 20 000,-.

postet av Forfatterlagets nettredaktør 3/15/2006

 1. februar 2006

Stifter og æresmedlem Knut Moe falt bort

Knut Moe som var en av Nordnorsk forfatterlags stiftere i 1972, og som seinere ble utnevnt til æresmedlem, døde 17.februar, 96 år gammel. Knut Moe debuterte i 1934 med romanen «Vi overflødige» og ga tilsammen ut seks bøker.

postet av Forfatterlagets kontor 2/24/2006

 1. februar 2006

To store romankonkurranser utlyst i år

2006 – Det store roman-året? Gyldendal og Cappelen utlyser begge store romankonkurranser dette året.

postet av Forfatterlagets kontor 2/09/2006

 1. februar 2006

Bergum oversettes til serbisk

Eivor Bergums ungdomsroman Budskap fra Vojvodina skal nå oversettes til serbisk. Romanen er basert på skjebnen til de jugoslaviske krigsfangene som ble internert i Beisfjordleiren ved Narvik og deretter fraktet til Nygårdsfjellet.

Boken ble første gang utgitt i 1986 på Tiden Norsk Forlag og den ble nominert til kritikerprisen. I 1994 ble den utgitt på nytt i klassikerserien for ungdomsbøker «Tidens Beste.»

Det er «Zmaj» i Novi Sad, Serbia og Montenegro som oversetter den til serbisk og gir den ut, med støtte fra NORLA.

postet av Forfatterlagets kontor 2/08/2006

 1. januar 2006

Søker forfattere

Forlegger i Arktisk Forlag, Roald Larsen, ønsker å tilknytte seg flere forfattere i Nord-Norge. Forlaget ble etablert i september i fjor og har gitt ut to bøker.
Vi starter forsiktig og tar sikte på tre til fire utgivelser årlig, sier Roald Larsen, som til daglig er høgskolelektor i nordisk språk og litteratur ved Høgskolen i Tromsø.
Selv om de to første utgivelsene inneholder dikt, ønsker forlaget også skjønnlitterære manus.
At de to første utgivelsene ble diktbøker har vel noe med å gjøre at jeg er norsk redaktør av det cirkumpolære lyrikktidsskriftet «Ice-Floe», som utgis i Finland, Norge, Russland, Island, Canada og U.S.A. Men vi ønsker også manus i andre litterære sjangere, sier Roald Larsen. Send oss manus, oppfordrer Larsen.

postet av Forfatterlagets kontor 1/24/2006

 1. januar 2006

Prøysen-prisar til Arthur Arntzen og Grete Haagenrud

Prøysen-prisane vart i år delt ut for tiande gong, og denne gongen gjekk alle dei tre prisane til nordnorske kunstnarar. To av prisvinnarane er medlemar i Nordnorsk forfatterlag.
Arthur Arntzen fekk Alf Prøysens ærespris. Denne prisen blir utdelt for framståande innsats innanfor musikk, visekunst eller dikting innanfor ein sjanger som blir forbunden med Alf Prøysen.
Grete Haagenrud fekk Teskjekjerring-prisen etter dei same kriteria, og det blir lagt vekt på at hennar saftige finnmarksdialekt med tydeleg folkeleg forankring, både i språk og innhald.
I tillegg fekk Halvdan Sivertsen Prøysenprisen.
Juryen seier at «årets tre prisvinnere er alle nyskapende tradisjonsformidlere, sikre på sin egenart og verdi. Alle tre svært viktige kulturbærere som har båret stafettpinnen etter Prøysen et stykke videre».
Nordnorsk forfatterlag gratulerer prisvinnarane!

postet av Forfatterlagets kontor 1/23/2006

Avisa VIRKELIG Tromsø

ønsker saker fra folk som støtter prosjektet og har tekst eller bilder å bidra med. Bladet selges på gata av tidligere rusmisbrukere, og halve inntekten går direkte til selger. Redaktør Trond Schefstad sier at de planlegger 6 utgivelser i året, og at bladet etter hvert også skal selges på gata i Bodø.

Ta kontakt med trond_sch@hotmail.com eller på tlf 41212172 hvis du har litterære bidrag til VIRKELIG. Alt arbeid knytta til VIRKELIG gjøres uten honorar, og neste nummer utkommer i midten av februar. Prosjektet starta i 2005 og er støttet av Rus og Psykiatritjenesten i Tromsø Kommune, MARBORG og Kirkens Sosoialtjeneste, og fire tidligere rusavhengige er med i redaksjonen.

postet av Forfatterlagets kontor 1/23/2006

 1. januar 2006

Forfatterstudiet ved universitetet i Tromsø

For studieåret 2006/2007 er søknadsfristen 1.mars 2006.
Undervisningen er samlingsbasert, fordelt på to semestre med sju helgesamlinger (3 om sommeren/høsten, 4 om våren) og to ukesamlinger (5 dager i starten av hvert semester). 1. samling: medio juni.
Søknad om opptak skal inkludere ca. 15 sider skjønnlitterær tekst, samt opplysninger om annen utdanning, skriveerfaring, motivasjon for studiet og arbeidsmuligheter mellom samlingene.

postet av Forfatterlagets kontor 1/16/2006

 1. januar 2006

Nordland fylkeskommunes forfatterstipend

Onsdag 15.februar er siste frist for å søke på Nordland fylkeskommunes forfatterstipend. Kriteriet for å søke er at du enten er bosatt i Nordland eller har en sterk tilknytning til fylket.

Kr. 20.000 kan du få i stipend til å skrive. Stipendet er støttet av Nordland fylkeskommune, og tildeles av Nordnorsk Forfatterlag.

Søknaden må inneholde en begrunnelse for at du søker, hva du eventuelt ønsker å bruke stipendet til og hva du har gjort tidligere. Legg ved oppdatert CV som vedlegg. Send alt til Nordnorsk Forfatterlags kontor: no-forfa@online.no eller Vestregata 48, 9008 Tromsø.

postet av Forfatterlagets kontor 1/13/2006

 1. januar 2006

Årsmøte i Lofoten

Forfatterlaget legger sitt årsmøte til Kabelvåg i Lofoten, helgen 3.-5.mars.
Selve årsmøte avholdes lørdag, mens fredag er satt av til festforestilling med litterære og musikalske godbiter.

postet av Forfatterlagets kontor 1/10/2006

 1. januar 2006

Nytt vara til Ordkalottens styre

Styret i Nordnorsk Forfatterlag har bedt Kristin Eriksen Bjørn om å ta over vervet som forfatterlagets vara i styret til Ordkalotten Tromsø Internasjonale Litteraturfestival etter Lene E. Westerås. Westerås trekker seg etter eget ønske på grunn av mange andre gjøremål.

Kristin Eriksen Bjørn er dramatiker, skuespiller og instruktør med lang fartstid fra bl.a. ‘Totalteateret,’ og har nylig avsluttet det videregående forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Eriksen Bjørn jobber for tida med oppsetningen av Harold Pinters ‘Ashes to Ashes’ i teatergruppa Ferske scener

Ordkalotten
Tromsø Internasjonale Litteraturfestival legges i år til perioden 5. til 8. oktober og har Japan som årets tema. Japans mest populære samtidspoet, Shuntaro Tanikawa har takket ja til invitasjonen om å komme til Tromsø under Ordkalotten 2006.
Det samme har den sensasjonelle unge romandebutanten, Hitomi Kanehara, som oversettes til norsk i år, og Yoko Tawada som deltok på festival i Trondheim i fjor.

postet av Forfatterlagets kontor 1/09/2006

 1. januar 2006

Store Norske sponser forfatterlaget

Også i 2006 støtter Store Norske Spitsbergen Grubekompani forfatterlaget med midler til kultur. De har bevilget 30 000.- kroner slik at NnF skal kunne arrangere litterære treff med nordnorske forfattere utenfor landsdelen.

– Brannen i Svea Nord gjør at selskapet må begrense aktiviten når det gjelder slikt samarbeid, skriver Store Norske i sitt brev, – og selskapet er allerede tungt inne i flere litterære prosjekt. Men det arbeidet Nordnorsk Forfatterlag gjør, er viktig for å stimulere forfattere i landsdelen, sier de i sin begrunnelse. De ønsker at forfatterne også ser på Arktis som en del av sitt område.

– Vi er strålende fornøyd med tildelingen, sier styreleder Sylvi Inez Liljegren i forfatterlaget. – Vi opplever dette som et håndslag til fremtidig litterær aktivitet, i ei tid da midlene til drift av de små kunstnerorganisasjonene i Nord-Norge er skjært ned. Derfor er det desto viktigere at et seriøst selskap som Store Norske også i år ønsker å støtte vårt arbeid.

Store Norske bevilget i fjor 50 000.- til NnF, slik at forfatterlaget kunne legge sitt årsmøte til Svalbard.

postet av Forfatterlagets kontor 1/03/2006

 1. januar 2006

Marry Ailonieida Somby nominert til Samerådets litteraturpris

Samerådets litteraturpris skal utdeles for 11.gang og for året 2006 er det 8 bøker som er nominert, deriblant Marry A. Somby. Somby er nominert for sin roman Bajandavgi.
postet av Forfatterlagets kontor 1/02/2006