Nordnorsk forfatterlag startet med blogg i 2003. De første meldingen ligger her! Arkivet er overført fra en gammel blogg. Vi gjør oppmerksom på at tekstene ikke er redigert, og at det kan ligge lenker her som ikke lenger gjelder. De nyeste tekstene ligger øverst, og de eldste tekstene ligger nederst.

2005

 


 

19. desember 2005
Nordnorsk Forfatterlag ønsker alle medlemmer, venner og samarbeidspartnere ei god jul og et godt nytt år!

postet av Forfatterlagets kontor 12/19/2005

Nytt Skarven
Frist for innlegg til neste Skarven settes til 31. desember 2005. Send inn per e-post til no-forfa@online.no

postet av Forfatterlagets kontor 12/19/2005

Kunstlaboratorium i Kirkenes i juni 2006
Prosjektet Connection Barents er et samarbeid mellom de fire nordiske kunstinstitusjonene Nifca, NordBok, Nomus, NordScen og Pikene på Broen. 17. juni til 2. juli 2006 inviterer de til et tverrfaglig kunstlaboratorium og symposium i Nordens aller nordligste hjørne.

Profesjonelle kunsntere innen scenekunst, billedkunst, musikk og litteratur oppfordres til å søke om deltakelse innen 6. februar. Her er mer informasjon om Connection Barents.

postet av Forfatterlagets kontor 12/19/2005

Ny representant for Blix-prisen
Etter vedtektene i Emma og Elias Blix’ legat skal Nordnorsk forfatterlag nemne opp ein av dei tre medlemmene i styret for legatet. Oppnemningsperioden er på 4 år. Styret i forfatterlaget har oppnemd Ragnfrid Trohaug som sin representant.

Dei to andre medlemmene i legatstyret er Svenn Fosseng, (oppnemd av Det Norske Samlaget) og Bjørn Andor Drage (oppnemd av Nordnorsk kulturråd).

postet av Forfatterlagets kontor 12/12/2005

5. desember 2005
Lanseringsfest for KUIPER
Onsdag 7. desember kl 19.00 på utestedet Circa lanseres det nye litterære tidsskriftet Kuiper. Få med deg opplesninger fra bidragsyterne og musikalske innslag. Utover kvelden blir det åpen mikrofon. Redaktører for Kuiper er Annelill B. Flaamo, Lene E. Westerås og Morgen Wintervold. Gjesteredaktør: Thomas Lundbo
www.kuiperkuiper.net

postet av Forfatterlagets kontor 12/05/2005

I slekt
– Tekster som er på flukt fra sin egen form, sier Morten Wintervold om diktene i samlingen I slekt. Boken er hans andre diktsamling og er gitt ut på Damm forlag. «Jeg vil at leseren skal overraskes hver gang hun blar om. Dersom hvert dikt fremstår som en nyhet, er det rimelig å si at jeg har skrevet ei avis. Kanskje den eneste som kom ut i 2005,» sier den unge poeten ubeskjedent.

I slekt skal nå være å finne i bokbutikkens smaleste og minst belyste hylle.
Se også Wintervold.blogspot.com

postet av Forfatterlagets kontor 12/05/2005

55 dikt om far
Boka er den perfekte julegave til far, står det å lese på nettsidene www.nettpoeten.com
55 nettpoeter og etablerte forfattere har skrevet dikt om far. Antologien er et resultat av nettpoesi, og viser hvilke muligheter som åpner seg når en tar i bruk nettet. Kapabel forlag står bak utgivelsen.

postet av Forfatterlagets kontor 12/05/2005

Stor suksess med Den vesle Badekarboka
Journalist Marianne Strand fra Sortland har samla tekster og sangeren Maria Solheim har illustrert. Etter bare to uker er førsteopplaget på 1000 eks. nesten solgt. Flere av Nordnorsk Forfatterlag sine medlemmer er bidragsytere, som Ole Petter Bergland fra Vesterålen Litteraturlag, Sigrid Kristine Knutsen og Elna Viola Gundersen. I tillegg finner vi tekster av bl.a. Ola Bremnes og Gro Dahle. Boka er gitt ut på forlaget God strek i Andenes.

postet av Forfatterlagets kontor 12/05/2005

21. november 2005
Kattepinn og sørphøne
Kattepinn og sørphøne er tittelen på John Roald Pettersens nylig utgitte bok. Boka er ei blanding av skjønnlitteratur, fakta og illustrasjoner, og skildrer livet til barn på Vestlandet for rundt hundre år sida.

John Roald Pettersen er forfatter og journalist, bosatt i Ålesund. Han har skrevet fleire bøker for barn med historiske tema. Illustratør i boka er Elbjørg Haugen.

For kjøp av boka, ta kontakt med John Roald Pettersen 926 04 265 eller Torkjell Djupedal i Selja Forlag 901 86 882

postet av Forfatterlagets kontor 11/21/2005

Tekstens etiske øyeblikk og andre essays
er tittelen på Liv lundbergs siste bok. Essaysamlinga er et ønske om å lese virkeligheten inn i litteraturen og litteraturen inn i virkeligheten. Lundberg diskuterer og vurderer tekstenes anvendelse av vold, makt og metaforiske figurer. Vi møter interessante begrunnelser for å lese Hanne Ørstaviks Kjærlighet og Dag Solstads Professor Andersens natt opp mot John M. Coetzees Jernalder i samlingens tittelessay. Her presenteres også diktere som Inger Christensen, Henrik Ibsen, Sylvia Plath, Tarjei Vesaas og Nawal El Saadawi.
www.cappelen.no

postet av Forfatterlagets kontor 11/21/2005

Prosjektstøtte Nordland fylkeskommune
Nordland fylkeskommune har som kjent trukket sin støtte til Nordnorsk Kulturråd. Det bes derfor nå om at prosjekt med tilknytning til Nordland oversendes Nordland fylkeskommune.

Nordnorsk Forfatterlag oppfordrer medlemmer, som har prosjekter med en eller annen forbindelse til Nordland, om å sende søknad direkte til Nordland fylke.
Fristen er 1.desember.

postet av Forfatterlagets kontor 11/21/2005

KUIPER – nytt skjønnlitterært tidsskrift
I begynnelsen av desember lanseres litteraturtidsskriftet Kuiper – et rugeanlegg. Med redaksjonell oppholdssted Tromsø tar tidsskriftet sikte på å utvide det litterære kartet. Inspirert av kuiper-beltet, ei rand fylt av kometer lengst bort i solsystemet, ønsker vi å sende små og store objekter ned i litteraturens sentrum.
Redaksjon: Annelill B. Flaamo, Lene E. Westerås og Morten Wintervold.
Gjesteredaktør: Thomas Lundbo.
www.kuiperkuiper.net

postet av Forfatterlagets kontor 11/21/2005

7. november 2005
BLIX-prisen
Blixprisen ble utdelt under bokdagen i Bodø¸ sist lørdag, og gikk til forfatter Tove Myhre for diktsamlinga Strupesong. Boka ble utgitt på Samlaget i 2004. Blix-prisen består av 15.000 kroner og et diplom. Den blir delt ut av Det Norske Samlaget for fremragende bruk av nynorsk. Tove Myhre er kulturjournalist i avisa Nordlys, og Strupesong var hennes debutbok.

Hålogaland Teater
Regionsteatret i nord åpnet fredag sitt flotte, nye teaterbygg. Det var HKH Dronning Sonja som offisielt åpnet bygget med stor festivitas og mange framøtte. Nordnorsk Forfatterlag gratulerer og håper på godt samarbeid i framtida.

Nordnorsk Teaterhistorie
I anledning åpningen av det nye teaterbygget presenterte Jens Harald Eilertsen og forlaget Orkana annet bind av Nordnorsk Teaterhistorie. Dette bindet dekker den nordnorsk teaterhistorien mellom 1971 og 2000, og kalles Polare Scener. Med dette bindet er nordnorsk teaterhistorie fra istid til samtid sluttført.

postet av Forfatterlagets kontor 11/07/2005

31. oktober 2005
BOKDAGEN I BODØ
Lørdag 5. november fra kl. 12.00 arrangeres bokdagen i Bodø. Her er programmet for arrangementet.

kl. 11.00: Bodø bibliotek: Alan Hutchinson og Eirin Holberg.
kl. 12.00: Bodø bibliotek, barneavdelinga: Kine Hellebust, Ho Kirsti og eg
kl. 12.30: Ark Glasshuset: Endre Lund Eriksen, Pelle blir rappa
kl. 13.00: Bodø Kunstforening: Hanne Aga, Et rom å falle inn i
kl. 13.15: Bodø Kunstforening: Synnøve Persen, Meachi suvas bohciidit sagat
kl. 13.30: Bodø Kunstforening: Malvin Skulbru – dikt på CD
kl. 14.00: Kafe Kafka: Morten Wintervold, I slekt
kl. 14.15: Kafe Kafka: Tor Eystein Øverås, Til. En litterær reise
kl. 14.30: Kafe Kafka: Frithjof Vang, I Avholla
kl. 14.45: Kafe Kafka: Endre Lund Eriksen, Det tar ikke slutt
Kl. 14.45: Årets Blix-pris.

Arr: Norsk Forfattersentrum Nord i samarbeid med Mørke Nu, Nordland fylkesbibliotek og Bodø bibliotek.

postet av Forfatterlagets kontor 10/31/2005

28. oktober 2005
Nordnorsk 2. og 3. plass i poesislam
Torgeir Rebolledo Pedersen vant NM i poesislam i Oslo. Morten Wintervold gikk til finalen og tok sølv, mens Ellisiv Lindkvist tok tredjeplassen.

Torgeir Rebolledo Pedersen, som også var med i den nordnorske slam’en i Harstad i 2003, sier med et smil at det nesten ble total nordnorsk seier, ettersom han er nordlenning i hjertet. Vi gratulerer alle tre, samt foreningen !les som sto for arrangementet med nærmere 2000 tilskuere under finalen i Studenterlunden.

Barentsmidler tildelt
Barentssekretariatet har tildelt Nordnorsk Forfatterlag 17 000 kroner i støtte til litteratursamarbeid.

Disse pengene skal bruks til deltagelse i Barents Litteraturting, litt. råd og annet samvær som fremmer litterære kontakter over landegrensene.

postet av Forfatterlagets kontor 10/28/2005

24. oktober 2005
Norgesmesterskap i POETRY SLAM
Landets første Norgesmesterskap i poesislam finner sted i Studenterlunden i Oslo førstkommende torsdag 27. oktober. Alt som kan krype og gå av forfatterlagsmedlemmer må stille opp i Studenterlunden, delta i folkejuryen og bidra til å få våre nordnorske slam’ere inn på finaleplass!

Nord-Norge stiller med to deltagere, både Morten Wintervold og Ellisiv Lindkvist gikk til finalen etter regional konkurranse under litteraturfestivalen i Tromsø i september. Morten har vært aktiv i Nnf siden han meldte seg inn, og har opptrådt som byPoet både i Tromsø og under vårt åsmøte i Longyearbyen som verdens første LongyearBYpoet. Han er på markedet med si andre disktsamling I slekt i disse dager. Ellisiv er tidligere nestleder i styret i NnF med flere teateroppsetninger bak seg, og gikk inn på en tredjeplass under den nordnorske Poetry Slam’en under festspillene i Harstad i 2003. De er begge verdige finalister i denne poetiske begivenheten!

Styreleder i NnF stiller ringside for å sikre gode bilder til Skarven, og holder en knapp på nordnorsk første og annenplass!

Hipp, hipp.

Tekst: Sylvi Inez Liljegren

postet av Forfatterlagets kontor 10/24/2005

18. oktober 2005
Nordland Teater i nytt hus
Nordnorsk Forfatterlag gratulerer Nordland Teater med nytt bygg som ble åpnet i Mo i Rana lørdag, og takker for invitasjon til åpningen. Styreleder i forfatterlaget ba Ivar Hartviksen representere NnF i Mo i Rana, og det rapporteres om et flott hus og mange interessante kulturdiskusjoner utover kvelden. Nordnorsk Forfatterlag ønsker Nordland Teater til lykke med nytt kulturbygg og ser fram til et fruktbart samarbeid i framtida.

Jack Berntsen-statue på plass
Nordnorsk Forfatterlags ferskeste æresmedlem Jack Berntsen, har fått egen bronsestatue.

Statuen av Berntsen med cowboyhatt og gitar ble avduket i SvolvÃær på den folkekjære artistens 65-årsdag 14. oktober. Berntsen har uttalt at han er stolt og glad over å få reist en statue av seg selv.

Tidligere i sommer ble boken «Nord-Norges trubadur Jack Berntsen i tekst og bilder», ført i pennen av Sverre Harald Eriksen, utgitt på forlaget Kolofon.

Nordnorsk forfatterlag gratulerer så mye!

postet av Forfatterlagets kontor 10/18/2005

Lillevik og Dagfinn Bakke gir ut billedbok
Lillevik og Bakkes nye bok handler om ei jente som har mistet farmora si.

Jenta besøker kirkegården, og i tankene tar hun med seg farmora på sin vandring ned til sjøen. De pleide å gjøre så mye sammen. Leke med skjell på stranda, hoppe paradis, kikke på fuglene, telle bølger, lage morsomme ord, lese gamle navn på gravstøttene på kirkegården. Jenta snakker med farmora i tankene sine. Hun ler med henne og gråter med henne, ifølge Lillevik.

Linda Lillevik og Dagfinn Bakke bor begge i Lofoten. Boka gis ut på Orkana forlag. For mer informasjon les her.

postet av Forfatterlagets kontor 10/18/2005

11. oktober 2005
Haidri Sjøvoll har vunnet pris i USA
Rasma Haidri Sjøvoll mottok i september «The Southern Women Writers Association Prize in Creative Non-Fiction».

Sjøvoll, som i USA utgir sine tekster under navnet Rasma Haidri, fikk prisen for sitt essay «Urdu, My Love Song», nylig utgitt i boken «Waking Up America».

Sjøvoll har også i høst publisert et dikt i tsunamiantologien «Only the see keeps».

Nordnorsk Forfatterlag gratulerer så mye med prisen.

postet av Forfatterlagets kontor 10/11/2005

10. oktober 2005
Kulturpris til Ivar Hartviksen
Ivar Hartviksen får Rana kommunes kulturpris for 2005. Han er mangeårig medlem i Nordnorsk forfatterlag og tidlegare leiar for laget.

Det var Norsk filmforbund som kom med framlegg om at Ivar Hartviksen skulle få prisen, og dei grunngir dette med det store arbeidet han har lagt ned i filmforbundet sei siste åra. Dei viser særleg til den store kunnskapen han har om kulturpolitikk og organisasjonsarbeid.

Ivar Hartviksen har også laga tre filmar, skrive fleire bøker og mange filmfaglege artiklar.

Prisen blir utdelt i Mo samfunnshus 16. november. Nordnorsk forfatterlag gratulerer!

Barnesignaler 2005: To nordnorske
Cappelen har gjennom tjue år gitt ut den årlege antologien «Signaler». Nytt av året er at dei lanserer ein tilsvarande antologi for barnelitteratur: Barnesignaler.

Samlinga i år har fått tittelen «Jakten på tirsdag», og det kom inn over 450 bidrag til forlaget. 18 av desse er valde ut til boka, og mellom dei er to forfattarar med nordnorsk tilknyting: Kristin Aafløy Opdan frå Sortland (men bur i Oslo) og Gunnar Hagen som bur i Mo i Rana.

postet av Forfatterlagets kontor 10/10/2005

3. oktober 2005
Møte med fylkeskommunene
Nordland Fylkeskommune har invitert de 9 landsdelsdekkende kunst- og kulturorganisasjonene driftet av Nordnorsk Kulturråd til møte i Bodø den 31. oktober. Også fylkeskommunene i Finnmark og Troms er invitert, etter initiativ fra flere av organisasjonene som ønsket alle tre fylker tilstede.

Styret i forfatterlaget har vedtatt å sende styreleder til møtet, og en rekke av de andre organisasjonene som i dag er driftet av Nordnorsk Kulturråd, har gjort tilsvarende vurderinger. Forfatterlaget har omlag en tredjedel av sine medlemmer i Nordland, og er derfor interessert i å høre hvilke planer Nordland har mht. til finansiering av kunst- og kulturorganisasjonene i landsdelen.

Forfatterlaget bad om at også Nordnorsk Kulturråd ble invitert. Nordland fylkeskommune har avslått denne forespørselen, og begrunner avslaget med at man skal diskutere framtidig finansiering, og at NNKR dermed er uaktuelle på dette møtet.

Til Barents Litteraturting
Styret i forfatterlaget har vedtatt å sende leder og nestleder til litteraturting i Øvertorneå mellom 6. og 10. oktober. Begrunnelsen er at vi bør styrke det litterære arbeidet over grensene i nord.

Forfatterlaget Ønsker dessuten å diskutere problemstillinger knyttet til økt aktivitet i Barentshavet med våre forfatterkollegaer. Westerås og Liljegren tar dessuten med ferske eksemplarer av Skarven, tekster og bøker for best mulig å presentere NnF på tinget.

Tema for litteraturtinget i år er minoritetsspråk, litteratur og kultur i Barentsregionen.

Nordlands strategiplan for kultur
Vag, upresis, dårlig språk og manglende landsdelsperspektiver er kritikk av strategiplanen for kultur som er utarbeidet av Nordland fylkeskommune.

Høringsnotatet er kommentert av styreleder i Nordnorsk Forfatterlag, som også savner en klar strategi for Nordland fylke i forhold til de landsdelsdekkende kulturorganisasjonene, og mener at planen har et betydelig forbedringspotensial.

Du finner strategiplanen på Nordland fylkes websider www.nfk.no og kan lese kommentaren fra forfatterlagets lederher.

postet av Forfatterlagets kontor 10/03/2005

20. september 2005
Manuskonkurranse: spillefilm for barn
Filmfondet inviterer til konkurranse om beste manuskript til spillefilm for barn.
De tre beste manuskriptene premieres med Kr 300 000. Pengene skal i sin helhet gå til manusforfatter(e), dramaturg og/eller annen konsulentkompetanse som skal til for å ferdigstille første versjon.

Prosjektbeskrivelse på mellom 10-20 sider leveres Norsk Filmfond innen 1. november.

Mer informasjon finner du her.

postet av Forfatterlagets kontor 9/20/2005

13. september 2005
Kuiper – et rugeanlegg
Et nytt skjønnlitterært tidsskrift med hovedsete i Tromsø er på trappene. Tidsskriftet vil hete Kuiper – et rugeanlegg.

Distribusjonen vil dekke hele landet. Bidragsyterne er fra hele Norge, samt ogsåinternasjonale bidragsytere. Det første nummeret vil bli utgitt i månedsskiftet november/desember i år. Selv om det første nummeret er relativt klargjort, ønsker fortsatt redaksjonen innsending av innspill og bidrag.

I redaksjonen finner vi Lene E. Westerås, AnneLill B. Flaamo og Morten Wintervold

Eventuelle bidrag kan sendes til kuiperkuiper@gmail.com

postet av Forfatterlagets kontor 9/13/2005

12. september 2005
To finalister til Poetry Slam-finalen
Etter en tettpakket Poetry Slam med høy stemning under Ordkalotten Litteraturfestival i Tromsø sist fredag, delte Morten Wintervold og Ellisiv Lindkvist førsteplassen, og skal begge delta under slam-finalen i Oslo i oktober.

Morten har tidligere vært BYpoet både i Tromsø under Ordkalotten i fjor, og i Longyearbyen under forfatterlagets årsmøte i februar. Ellisiv har tidligere vunnet Poetry Slam under konkurranse på Josefines i Oslo og tok en 3.plass i den første nordnorske slam’en på de nordnorske Festspillene i Harstad i 2003. Lindkvist er til nå den eneste kvinnelige deltageren som har gått inn på finaleplass.

Forfatter Vigdis Hjort som ledet slam’en i Tromsø under Ordkalotten er glad for at også jentene inntar slamscenen, og vi i forfatterlaget krysser fingrene for begge de nordnorske finalistene og ønsker lykke til!

Ordkalotten over
Ordkalotten Tromsø Internasjonale Litteraturfestival avsluttet søndag med mange tilhørere på Tromsø Museum der forfatterne Endre Lund Eriksen og Hans Sande leste tekster for barn og voksne.

Ordkalotten hadde i år tittelen POLARISERT, og var godt besøkt under folkemøtet med tema «Mitt nord» og på ølhallen lørdag, der det ble innledet om forfatteren John Giæver og framført polare fortellinger. Lørdagens samling på Tromsø Bibliotek med «Polarisert poesi» og poeter fra Grønland, Færøyene, Sapmi og Norge trakk fullt hus og hadde fin stemning. Poesi Slam’en var en høydare, og Jon Michelet og Anne B. Ragde fascinerte sitt publikum da de sammen så mot Svalbard under tittelen «Krim, erotikk og storpolitikk».

Tromsøs friby-forfatter Easterine Kire hadde en fin presentasjon av sin poesi, og ble intervjuet om sin bakgrunn og sine tekster av Kirsti Blom som i samarbeid med Liv Lundberg har arbeidet med å gjendikte dem til norsk.

På Ordkalotten: Sylvi Inez Liljegren

postet av Forfatterlagets kontor 9/12/2005

6. september 2005
Westerås vara til styret i NNKR
Lene E. Westerås har blitt ny vara til styret i Nordnorsk Kulturråd

Nesteleder i Nordnorsk Forfatterlag Lene E. Westerås, ble under rådsmøtet avholdt i Kirkenes 29-31. august, valgt til vara til styret i NNKR.

Hanne Aga gir ut ny bok
Hanne Aga vil under Ordkalotten lansere sin nye bok «Et rom å falle inn i».
Utgivelsen er Agas tiende bok og gis ut på Solum. Lanseringen vil foregå på Tromsø bibliotek fredag 9. september kl 16-17.00.

postet av Forfatterlagets kontor 9/06/2005

5. september 2005
Barents Litteraturting 2005
Barents litteraturting avholdes i Övertorneå 7-8. oktober i år. Forfattere og oversetter fra hele Barentsregionen får her muligheten til møtes, utveksle erfaringer, diskutere og finne inspirasjon under disse dagene.

For mer informasjon les her.

postet av Forfatterlagets kontor 9/05/2005

29. august 2005
Rådsmøte i Nordnorsk Kulturråd.
Nordnorsk Kulturråd starter sitt rådsmøte i Kirkenes mandag 29. august. Det er 39 påmeldte til møtet som blant annet skal vurdere nye vedtekter, vedta budsjett og velge nytt styre.

Rådsmøtet skal også diskutere situasjonen etter at Nordland fylke tidligere i sommer trakk sin støtte til kulturrådet og den nordnorske kulturavtalen. Styreleder og nestleder representerer Nordnorsk Forfatterlag under møtet i Kirkenes, som varer fram til onsdag.

postet av Forfatterlagets kontor 8/29/2005

23. august 2005
Lindkvist på Nationaltheatret
Ellisiv Lindkvist kommer med ny dramatekst på Nationaltheatret og i bokform.

Som en av sju dramatikere ble Ellisiv Lindkvist invitert til å skrive en dramatekst med utgangspunkt i Platon og demokrati-begrepet. De sju kort-tekstene, på ti minutter hver, blir spilt i Malersalen på Nationaltheatret tirsdag 30. august med tittelen Platon og demokrati. Se her for mer informasjon.

Tekstene blir også gitt ut i bokform på forlaget Transit, da med tittelen Dialoger om demokrati. Se her for mer informasjon.

postet av Forfatterlagets kontor 8/23/2005

22. august 2005
To nye bøker fra Lund Eriksen
Endre Lund Eriksen gir i høst ut barneboken Pelle blir rappa og romanen Det tar ikke slutt

Pelle blir rappa heter Endres Lund Eriksens nye barnebok. Boken handler om Tord som sammen med sin søster Sunniva etterforsker forsvinningen av tøyhunden Pelle. Boken er illustrert av Ella K. Okstad og lanseres 23.august kl 11.00 i Eventyrrommet på Tromsø Bibliotek.

Lund Eriksens andre bok i høst heter Det tar ikke slutt og er skrevet for et voksent publikum. Romanen tar oss med til Stortinget i tiden forut for NATOs bombing av Jugoslavia i 1999. Vi følger SV-representanten Brage Olsen, som har gått inn for bombing, og hans forsøk på å finne et riktig standpunkt i en vanskelig sak. Boken handler om nødvendigheten av å engasjere seg, men samtidig også om hvor vanskelig det er å velge riktig side. Boken utgis 5. september.
Mer om bøkene finner du her.

postet av Forfatterlagets kontor 8/22/2005

4. august 2005
Tromsøs nye bibliotek åpnet
Det nye biblioteket i Tromsø åpnet med stappfullt hus og tegner til å bli byens nye storstue og møtested.

Mange hilste byens nye bibliotek velkommen, og i sin tale la forfatter Liv Lundberg vekt på bokas og litteraturens store betydning. Ved årtusenskiftet ble Johann Gutenberg valgt til tusenårets viktigste navn. Det sier noe om hvor viktig boktrykkerkunsten har vært for verden, sa Lundberg. Som den nest viktigste valgte man Shakespeare, nok et eksempel på betydningen av det skrevne ord, fortsatte hun, og sa at byens nye bibliotek gir assosiasjoner til verdensbiblioteket i Alexandria og Babels bibliotek.

Nordnorsk Forfatterlag gratulerer Tromsø med et nytt praktbygg, og håper vi gjennom våre medlemmer kan bidra til å fylle hyllene med spennende nordnorsk litteratur. Forfatteren Eva Jensen sto for den litterære åpninga av biblioteket, og Endre Lund Eriksen og Kirsti Blom bidro med opplesninger på ulike steder i huset seinere på dagen.

Bjørn Erik Stemland ute med ny bok
Styremedlem i Nordnorsk Forfatterlag Bjørn Erik Stemland, har kommet ut med boken «Steigen Sagaspill, sagn og kultur i mektig natur».

Boken er tospråklig og gir en norsk og en engelsk presentasjon av Steigens tjueårige sagaspillhistorie. Stemland ønsker på denne måten å foreta en oppsummering av hva som har blitt gjort i løpet disse tjue årene, hvorfor man fortsatt finner det viktig å arrangere sagaspill i Steigen og hvilken effekt det eventuelt har hatt på lokalsamfunnet og samfunnet rundt dem.

Les mer om Steigen Sagaspill her.

postet av Forfatterlagets kontor 8/04/2005

13. juli 2005
Miljøgift og klimaendring truer Arktis
Leder i Nordnorsk Forfatterlag foreleser på urfolksfestivalen Riddu Riddu om miljøgifter i nordområdene førstkommende lørdag.

Sylvi Inez Liljegren har fått stipendstøtte fra Norsk Faglitterær Forfatterforenings fond til å fordype seg i dette arbeidet. Riddu-festivalen har bedt henne sette problemene inn i et urfolksperspektiv, og det åpnes for debatt og spørsmål etter seminaret.

Les mer her.

Nordland Fylkeskommune og fylkestingsvedtaket om å trekke støtten til Nordnorsk Kulturråd fra og med januar 2006

I et åpent brev til de tre fylkesordførerne i Nordland, Troms og Finnmark foreslår Norske Kunsthandverkere Nord-Norge (NKNN) at man utvider Nordnorsk Kulturråd (NNKR).

NKNN er opprørte over vedtaket i Nordland Fylkesting 9. juni om å trekke støtten til Nordnorsk Kulturråd fra 2006. De peker blant annet på saksgangen og evalueringen av NNKR som kritikkverdige forhold.

postet av Forfatterlagets kontor 7/13/2005

30. juni 2005
Fylkeskommunene vil styrke kultursamarbeidet
Fylkesrådene for kultur i de tre nordligste fylkene har drøftet utviklingen av landsdelssamarbeidet på kultursektoren. Under samtalene ble de enige om at det er viktig at samarbeidet videreføres i tiden som kommer.

Les hele pressemeldingen her.

Bergum blant de ti beste i diktkåring
Eivor Bergum ligger på åttendeplass i dagbladlesernes kåring av sine favorittdikt. Det er Bergums dikt «Myrsnipedikt» som har fanget stemmegivernes oppmerksomhet og som ligger foran dikt av blant andre Jakob Sande og Inger Hagerup. Arnulf Øverland ligger på førsteplass med diktet «Du må ikke sove».

Les mer om diktkåringen på dagbladets nettsider.

postet av Forfatterlagets kontor 6/30/2005

24. juni 2005
Spennende litteraturtreff
«Lunsj & Lyrikk» under festspillene i Harstad trakk fullt hus og ble en sterkt seanse der fem poeter med ulike stemmer fylte halvannen times lunsjopplesning.

Om lag 60 hadde funnet veien og var et svært lydhørt publikum for Jan Erik Vold, Marte Huke, Hanna Aga, Marion Palmer og Pedro Carmona-Alvarez. Marion Palmers intense skildring opplevelser fra evakuleringa av Finnmark i 1944 gjorde gripende inntrykk på flere av de frammøtte, og har fått bred omtale i avisa Nordlys.

Årsmøte til Lofoten 2006
Styret i Nordnorsk Forfatterlag har vedtatt å legge neste årsmøte til Lofoten.

Også neste år vil det bli lagt planlagt arrangement med tekster og musikk rundt årsmøtehelga som skal legges til Kabelvåg i første halvdel av mars.

Vi støtter Nordnorsk Kulturåd
Kultursamarbeidet i Nord-Norge trues. Kunst og kulturorganisasjonene i Nord-Norge som mottar de driftstilskudd fra Nordnorsk Kulturråd har i dag, 20 juni 2005, hatt møte i Harstad. Dette møtet tok opp vedtak 57-2005 fra Fylkestinget i Nordland.

Les hele støtteerklæringen her

postet av Forfatterlagets kontor 6/24/2005

16. juni 2005
Festspillene i Nord-Norge åpnes lørdag
Generalhagen er arena for den offisielle åpningen av de 41. Festspillene i Nord-Norge. Årets prolog blir skrevet av fribyforfatter i Stavanger, Chenjerai Hove. Årets festspill har tema ‘svart-hvitt’ og har en rekke litterære innslag. Blant litteraturtilbudet denne gang, finner vi ‘Lunsj og Lyrikk’ med Pedro Carmona-Alvarez, Marion Palmer, Marte Huke, Hanne Aga og Jan Erik Vold, torsdag 23. juni klokka 1200 med full fjordutsikt og stor takhøyde på toppen av Rainbow Hotel. I Den Blå Radio, som er spesialbygd for anledningen, blir det Barnetime for de minste mandag til fredag med fortellinger av Eivor Bergum, Ragnfrid Trohaug, Endre Lund Eriksen, Ingeborg Arvola og Marry A. Somby.

postet av Endre Lund 6/16/2005

Kulturmøte i Harstad under Festspillene
Nordnorsk Kulturråd har invitert til møte mellom kunstner- og kulturorganisasjonenen som driftes av Nordnorsk Kulturråd i Harstad førstkommende mandag klokka 1300. Her vil vi bli orientert om hvilke følger vedtaket i Nordland fylkeskommune kan få for den enkelte av oss.
Alle de 9 nordnorske organisasjonene sto sammen i sin protest mot vedtaket i Nordland Fylkesting, der fylkespolitikerne vedtok å stoppe støtten til Nordnorsk Kulturråd.

postet av Endre Lund 6/16/2005

13. juni 2005
Nordland fylkeskommune bryter Den nordnorske kulturavtalen
Nordnorsk kulturråd beklager på det sterkeste at Fylkestinget i Nordland fattet vedtak om å trekke tilbake driftstilskuddet til Nordnorsk Kulturråd. Vedtaket ble fattet på grunnlag av en metodisk svak evalueringsrapport, som dertil innholdt mange faktiske feil.

På bakgrunn av styrereferater fra ett års drift og uten å bruke Kulturrådets medlemmer eller andre deler av kulturlivet som informanter, fastslo Fylkesrådet at Nordnorsk Kulturråd ikke fungerer etter hensikten.

Dette kommer frem i en pressemelding fra Nordnorsk Kulturråd. Les mer her.

Havmannprisen 2004 tildelt Morten Harry Olsen
Forfatteren Morten Harry Olsen er tildelt «Havmannprisen 2004» for beste nordnorske bok utgitt i 2004. Olsen får prisen for romanen «Størst av alt». Prisen ble delt ut i Mo i Rana 21. mai.

I juryens vurdering heter det blant annet: «Morten Harry Olsens roman står i en særstilling blant skjønnlitterære bøker av nordnorske forfattere i 2004. Fra før har Olsen et stort og betydelig forfatterskap av romaner, noveller og essays. Han står dessuten fram som en tydelig stemme i den litterære debatten og er ikke redd for å vise hva han står for i den norske samtidslitteraturen».

Les her for mer informasjon.

postet av Forfatterlagets kontor 6/13/2005

10. juni 2005
Kutter kulturstøtte
Støtten til Nordnorsk kulturråd fra Nordland fylkeskommune faller bort fra neste år. FrP, AP og flertallet i SV sørget i går for at støtten på 600 000 kroner blir kuttet. Flertallet sier de heller vil bruke pengene på direkte støtte til kulturlivet, enn til Nordnorsk kulturråd. Avstemningen kom etter en lang og opprivende debatt hvor SV var splittet.

De nordnorske kulturorganisasjonene under NNKR står samlet i sin protest mot denne avgjørelsen. Det planlegges nå et fellesmøte mellom organisasjonene og NNKR for å drøfte videre strategi. Møtet blir trolig avholdt i Harstad under Festspillene, der flere av organisasjonene holder styre- eller årsmøter.

postet av Forfatterlagets kontor 6/10/2005

3. juni 2005
Når kulturen tar overhånd
Det hersker liten tvil om at fylkeskommunen vil være nedlagt i løpet av en stortingsperiode eller to. Desto mer imponerende er det å se hvordan fylkespolitikerne løfter sin ambisjoner. På sottesenga vil de bevise sin eksistensberettigelse.

Slikt står det respekt av.

Nordland Fylke har også ambisjoner som bare er mulig så lenge fylkeskommunen eksisterer. På hjemmesider forteller Nordland Fylkeskommune om en helt ny kulturstrategi. – Målsettingen er at Nordland skal bli et ledende kulturfylke i Europa.

Kommentar skrevet av Arne O. Holm i Avisa Nordland lørdag 4. juni. Les hele artikkelen her.

Om å kaste barnet ut med badevannet
Det var mor mi som fortalte meg om dette gamle ordtaket. At det er viktig å kvitte seg med det som er brukt, men å passe på at man ikke kaster det verdifulle samtidig. Jeg skriver for å minne fylkestingspolitikerne i Nordland om dette gamle visdomsordet. For fylkesråd Sæthre i Nordland har talt, og mener det er på tide å kvitte seg med Nordnorsk Kulturråd. Hun har sikkert sine grunner.

Noen enkle fakta: Nordnorsk Kulturråd disponerer midler til landsdelsomfattende kulturtiltak i Nord-Norge. En del av midlene går til å drive ni kunst- og kulturorganisasjoner i landsdelen.

Kronikk skrevet av Sylvi Inez Liljegren i Nordlys fredag 3. juni. Les hele artikkelen her.

postet av Forfatterlagets kontor 6/03/2005

1. juni 2005
De nordnorske kulturorganisasjonene reagerer
De nordnorske kulturorganisasjonene reagerer strekt på innstillingen fra fylkesrådet i Nordland om å kutte støtten til Nordnorsk Kulturråd. I den forbindelse har følgende brev blitt skrevet til Fylkestinget i Nordland:

Til Fylkestinget i Nordland

Vedrørende Fylkestingssak 57-2005
Evaluering av fylkeskommunens bruk av ressurser gjennom Nordnorsk Kulturråd

De nordnorske kulturorganisasjonene som driftes av Nordnorsk Kulturråd, reagerer kraftig på innstillingen fra fylkesrådet i Nordland som ønsker å kutte sin støtte til kulturrådet.

Vi er ni kulturorganisasjoner som i dag drives med støtte fra Nordnorsk Kulturråd, og vi fikk være driftstilskudd fordelt på følgende måte i 2005:

Nordnorske Bildende Kunstnere kr. 285.000
Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge kr. 240.000
Nordnorsk Forfatterlag kr. 375.000
Folkeakademiet Hålogaland kr. 100.000
Nordnorsk Jazzforum kr. 215.000
Forum for Nordnorske Dansekunstnere kr. 160.000
Nordnorsk Folkedans- og Folkemusikkråd kr. 60.000
Nordnorsk Viseforum kr. 55.000
Norsk Filmforbund avd. Nord-Norge kr. 105.000

Vi driver vårt arbeid spredt over hele landsdelen, og utgjør et rammeverk for skapende kunstnere og kulturutøvere i Nord-Norge. Dersom Nordland fylkesting den 6. juni stopper støtten til Nordnorsk Kulturråd, står eksistensen for samtlige organisasjoner i fare.

Til sammen fikk vi 1 595 000.- i driftstilskudd. Vi opplever samtlige at pengene knapt strekker til, men velger å bli i våre små, idealistiske organisasjoner fordi vi opplever dette arbeidet som meningsfylt og viktig. Det er en kjensgjerning at det gjennom våre organisasjoner kanaliseres et stort dugnads- og gratisarbeid fra kunstnere og kulturarbeidere, et arbeid som trolig også kan bli borte hvis vi mister organisasjonene våre.

Nordnorsk Kulturråd støtter dessuten enkeltprosjekter som vi kan søke støtte til, slik at vi gjennom vårt arbeid kan drive med utadvendt virksomhet som synliggjør våre medlemmer og deres aktivitet. Også her er det mange som søker om penger. Våre tilbakemeldinger til Nordnorsk Kulturråd de siste årene har derfor hatt ett budskap:

Vi har ønsket flere penger kanalisert gjennom Nordnorsk Kulturråd, da det etter vårt syn er for få kulturelle aktivitetsmidler i omløp. Kunst og kultur kjenner ingen fylkesgrenser. Vi organiserer medlemmer fra alle tre fylker, og opplever at vi driver viktig nettverksbygging i landsdelen.

Nordland fylkesråd har gjennomført en evaluering uten å spørre noen av oss. De setter også samarbeidet med de andre fylkene til side på høyst udemokratisk vis. Vi ser med uro at Nordland ved å bryte Den nordnorske kulturavtalen, setter hele vår framtid på spill.

Vi ber derfor politikerne om å besinne seg, og reise en større og åpen debatt om bruk og fordeling av kulturmidler der også vi som organiserer de nordnorske kulturarbeiderne på grunnplanet, får være med å evaluere.

Nordnorske Bildende Kunstnere
Kari Vevle (sign.)

NorskeKunsthåndverkere Nord-Norge
Solveig Ovanger (sign.)

Nordnorsk Forfatterlag
Sylvi Inez Liljegren (sign.)

Folkeakademiet Hålogaland
Anne Kristine Nordstrand (sign.)

Nordnorsk Jazzforum
Tim Challman (sign.)

Forum for Nordnorske Dansekunstnere
Gull Øzger (sign.)

Nordnorsk Folkedans- og Folkemusikkråd
Svein Thomassen (sign.)

Nordnorsk Viseforum
Svein Terje Olsen (sign.)

Norsk Filmforbund avd. Nord-Norge
Ivar Hartviksen (sign.)

Kopi til fylkesrådene for Troms og Finnmark, Norsk Kulturråd og Kulturdepartementet.

postet av Forfatterlagets kontor 6/01/2005

26. mai 2005
Sommer-SKARVEN
Frist for innlevering av stoff til sommerens medlemblad SKARVEN settes til 10. juni. Stoff sendes på diskett eller mail til Nordnorsk Forfatterlags kontor, Vestergt. 48, 9008 Tromsø, eller til no-forfa@online.no

Blå Radio
Fem forfattere med tilhørighet i nord; Endre Lund Eriksen, Ingeborg Arvola, Ragnfrid Trohaug, Eivor Bergum, Mary Ailioneida Somby har alle skrevet et bestillingsarbeid til Barnetimen for de minste.
Programmene skal sendes under Festspilluka på NRK P1. Samtidig skal det stå en blå radio som kan huse ca 100 barn på Kulturhuskaia i Harstad. Der skal det foregå opplesninger og annet for unger, med utgangspunkt i disse forfatterne og deres historier. Nrk er med i denne sammenhengen, også.

Westerås debuterer i Signaler
Lene E. Westerås, nestleder i Nordnorsk forfatterlag er kommet med i Cappelens årlige debutantantologi Signaler 2005.

Av over 220 innsendte manus velges ti debutanter til antologien. I tillegg inneholder antologien ti inviterte etablerte forfattere. Westerås deltok også på lanseringen på Spasibar i Oslo 10.mai med opplesning av tekst. Hun leste et utvalg av egne tekster fra Signaler med betegnelsen monologfasetter.

postet av Forfatterlagets kontor 5/26/2005

20. mai 2005
Ellisiv Lindkvist vant prosaslam
Lindkvist var en av de inviterte forfatterne til prosaslam på Josefine Vertshus, torsdag 12. mai i Oslo.

Forfatterne kommer står bak dette arrangementet. Det har bare vært arrangert prosaslam i Norge en gang tidligere.

I tillegg til Lindkvist, deltok Gerd Brantenberg, Nina Wego og Kari Bu. Lindkvist vil få muligheten til å forsvare tittelen ved neste prosaslam.

postet av Forfatterlagets kontor 5/20/2005

10. mai 2005
Lunsj & lyrikk under FINN
Hanne Aga og Marion Palmer leser på lyrikkforestilling under de nordnorske festspillene i sommer.

Aga og Palmer leser på «Lunsj og lyrikk» torsdag 23. juni sammen med Marte Huke, Pedro Carmona-Alvarez og Jan Erik Vold. Morten Wintervold er konfransier på forestillingen som er et samarbeid mellom FINN, Norsk Forfattersentrum og Nordnorsk Forfatterlag.

Les mer om forestillingen på nettsidene til FINN.

Årets lyriske postkort
Postkortene produseres i tilknytning til festspillenes profil som i år har temaet «svart-hvitt».

Vi trykker også i år lyrikk på postkort som del av det litterære festspillprogrammet. Kortene er en del av forhåndsomtalen og blir delt ut på utesteder i tilknytning til festspillarrangementene.

Det er poetene Hanna Aga, Marion Palmer, Marta Huke, Pedro Carmona-Alvarez og Jan Erik Vold som i år presenteres på årets lyriske svart-hvite kort.

Årets postkort trykkes med støtte fra Nordnorsk Kulturråd og Festspillene i Nord-Norge.

postet av Forfatterlagets kontor 5/10/2005

29. april 2005
Lars Bergs plass
Styret i Nordnorsk Forfatterlag har foreslått ovenfor navnekomiteen i Tromsø kommune å kalle opp plassen foran det nye HT-bygget etter Lars Berg.

I begrunnelsen trekkes Lars Bergs arbeid for å få etablert Hålogaland Teater frem. I tillegg til dette var han den første formannen i Hålogaland teaterselskap. Lars Berg har ellers vært en markant skikkelse i nordnorsk kulturhistorie, blant annet gjennom sitt arbeid med litteratur, teater og målsaken. Styret i Nordnorsk Forfatterlag mener det er viktig at man knytter det nye teaterbygget til nordnorsk teaterhistorie. Styret håper derfor stedet for fremtiden blir hetende Lars Bergs plass.

Bergum til Z Majfestivalen i Novi Sad
Under den internasjonale Z Majfestivalen i Novi Sad, Vojvodina i Serbia, skal Eivor Bergum være NBUs og Norges representant.

Festivalen som er oppkalt etter Dr Z Maj, har foregått årvisst siden 1958 og er en litteraturfestival hvor skjønnlitteraturen for barn og unge står i fokus. I år er hovedtemaet HC Andersen. Bergum er tidligere styremedlem og leder av Det Litterære Rådet i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere.

postet av Forfatterlagets kontor 4/29/2005

30. mars 2005
Norsk Kulturråd gir støtte til Westerås
Nordnorsk forfatterlags nestleder Lene E. Westerås har fått bevilget to måneders støtte til scenetekstutvikling fra Norsk Kulturråd.

Dette er behandlet av Norsk Kulturråds faglige utvalg for scenekunst og støtten er på kroner 42 000. Teksten det er gitt støtte til er en treakters monolog som Westerås har jobbet med det siste året.

postet av Forfatterlagets kontor 3/30/2005

17. mars 2005
The Shuvgei Tour – Arctic Poetry & Performanc
Interessert i å være med på turne? BarentsKultur i Haparanda ønsker å gjennomføre en turne i Barentsregionen i tiden oktober/november 2005.

Med seg på rundturen ønsker man poeter, performancekunstnere, musikere og dansere. De er i den sammenheng på utkikk etter nordnorske forfatter som kunne tenke seg å bidra.

Prosjektets formål er å stimulere interessen for Barentsregionens poesi og kultur, og da særlig blant ungdom i regionen. Man ønsker samtidig å gi de kunstneriske bidragsyterne muligheten til å samarbeide over landegrensene og komme i kontakt med publikum i de fire medlemslandene.

Som en avslutning av prosjektet vil man forsøke å få publisert en Barents poesiantologi, med 24 av regionenes diktere.

Om du kunne tenke deg å delta, meld din interesse til Kenneth Mikko på tlf. +46 70 621 39 07 eller barents@algonet.se

postet av Forfatterlagets kontor 3/17/2005

3. mars 2005
Arktisk alvor
Situasjonen i nordområdene er alvorlig. Dette ble understreket på det faglige seminaret i Longyearbyen under årsmøtehelga til forfatterlaget.

Både rektor Lasse Lønnum ved UNIS og rådgiver Cecilie von Quillfeldt fra Norsk Polarinstitutt pekte på problemene knytta til global oppvarming og opphoping av miljøgifter i nord. Lønnum sa at plassering av et universitetssenter på Svalbard er unikt i verden, fordi Golfstrømmen gjør Svalbard til et spesielt egna område å drive forskning fra. Den nye forskningsparken i Longyearbyen i forlengelsen av universitetsbygget skal åpnes høsten 2005 og er et viktig skritt i dette arbeidet. Studenter og forskere fra et 20-talls najoner er i dag samlet på UNIS for å utvikle sin polare kompetanse. Dette er særlig viktig i ei tid da verdens klima er under dramatisk endring. Quillfeldt la vekt på betydningen av internasjonalt samarbeid for å løse de store miljøproblemene på kloden, og orienterte om Norsk Polarinstitutts innsats både i Arktis og Antarktis.

Nordnorsk Forfatterlag takker alle våre samarbeidspartnere på Svalbard.

Takk til UNIS som ga plass for litteraturkveld og faglig seminar, Longyearbyen Bibliotek og SSD som støttet med barnetimearrangement og årsmøtelokale, UNIS og Norsk Polarinstitutt for deres faglig sterke og interessante innledninger om situasjonen i polare strøk.

Vi takker også Store Norske for 50 000,- i sponsorstøtte til å avvikle oppholdet, for innledning om gruvedriften fra adm. dir. Robert Hermansen og for årsmøtemiddag i en klasse for seg. Forfatterlagets deltagere melder enstemmig tilbake om et fantastisk opphold som har stimulert og gitt viktig kunnskap, både for den enkelte og for NnF som organisasjon.

Stipend tildelt
Stig Bang får Nordland fylkeskommunes forfatterstipend på kr. 20 000 til arbeidet med boka Den som joiker for Tirén, brenner i helvete.

Historien handler om den svenske joiksamleren Karl Tirén og hans arbeid med å dokumentere sørsamisk joik i ei tid da læstatianerpredikantene hevdet at joik var synd.

Greta Skau får Nordnorsk Forfatterlags fondstipend på 9500.- kroner til sitt arbeid med å veve sammen fortellinger om oppbrudd, tilhørighet og forandring.

postet av Forfatterlagets kontor 3/03/2005

28. februar 2005
Jack Berntsen æresmedlem
Nordnorsk Forfatterlags årsmøte i Longyearbyen 25.-27. februar 2005 utnevnte Jack Berntsen til æresmedlem i Nordnorsk Forfatterlag.
– Jack Berntsen har vært en profilert kulturpersonlighet i det nordnorske kulturlandskapet gjennom mange år. Hans aktivitet, turne-virksomhet og innsats for Nordnorsk Forfatterlag de seinere årene gjør det til en stor glede for oss å utnevne Jack til æresmedlem, het det i uttalelsen fra styret i forfatterlaget.

Dag Kajander holdt barnetime på biblioteket i Longyearbyen for nesten 40 små og store til vill jubel. En kjempesuksess med mye bråk og latter, i følge bibliotekar Anne Kristin Rådal. I fire timer overfalt verdens første LongyearBYpoet Morten Wintervold enhver forbipassernede med poesi.
– Snart har jeg lest for hele byen, sa Morten etterpå, og mang en lørdagshandlende svalbardianer lot seg overtale til å stoppe for et lørdagsdikt.

Leder i Nordnorsk Forfatterlag, Sylvi Liljegren oppsummerer med at det har vært ei kjempehelg. Det faglige seminaret gikk av stabelen med ei svært lydhør forsamling som fikk en times forelesning om arbeidet med romanen Bergskatt av forfatter Toril Brekke. Det knytta seg også stor interesse til Robert Hermansens innledning om Store Norske som lønnsom industri, og Arne O. Holms refleksjoner om Svalbard hva nå?
– Det fryder meg å se at både vikarierende sysselmann og tidligere sysselmann Morten Ruud var blant tilhørerne, sier Liljegren. Det betyr at vi har satt viktige saker på dagsorden denne helga.

Longyearbyen overrasket med strålende lørdagsvær og mange av forfatterlagets medlemmer fikk med seg tur med hundespann, snøscooterkjøring og tur ned i en av de mange isgrottene under breen i nærheten. Store Norskes tilskudd til Nordnorsk Forfatterlags har med dette satt dype spor i det nordnorske forfatterlagsmiljøet. Også Nordnorsk Kulturråds observatør under årsmøtehelga, Jens Harald Eilertsen, var særdeles fornøyd med avviklinga.

Det sittende styret i NnF ble enstemmig gjenvalgt. Det består av Sylvi Inez Liljegren, styreleder, Lene E. Westerås, nestleder, Dag Kajander, Bjørn Erik Stemland og Ane Solvik Grydeland.

postet av Endre Lund 2/28/2005

15. februar 2005
Bodø-bølge i Bodø
De siste årene har flere unge forfattere fra Bodø debutert. I den anledning inviterer Forfattersentrum til litterær Bodø-bølge.Torsdag 17.februar kl 20.00 opptrer fem unge Bodø-forfattere og en dyktig veteran på kafeen En Kopp. Ragnfrid Trohaug, Ero Karlsen, Pål Johan Karlsen, Tor Eystein Øverås, Endre Lund Eriksen og Sissel Solbjørg Bjugn. Sistnevnte er spesiell gjestestjerne. Det eneste alle har felles, i tillegg til at de er forfattere, er at de er født og/eller oppvokst i Bodø, eller bor i Bodø. Men vises det i det de skriver? Det vil man kanskje få svar på om man befinner seg i Bodø på En Kopp den aktuelle kvelden. Konfransier er Dagblad-journalist Gunnar Hagen.

postet av Endre Lund 2/15/2005

2004

 

30. november 2004
Bygger’n
Tore Hays nye roman Bygger’n handler om et par som vil bygge på huset de har kjøpt. De trenger mer plass, og et utsiktstårn er høyeste ønske. Boken følger byggeprosessen fra planleggingsstadiet til den er gjennomført. Men det er ikke bare huset som har forandret seg, også paret er fornyet. I løpet av arbeidet med huset stilles Thomas og Mona ovenfor utfordringer av en mer mellommenneskelig karakter, hvor valgene handler om dem, ikke rekkefølgen rommene skal bygges i.

Tore Hay debuterte i 1987 med romanen Føst og frekkast. Han har siden publisert noveller i antologier, og han har samlet og oversatt historier fra Vest-Afrika.

postet av Forfatterlagets kontor 11/30/2004

26. november 2004
Død Indianer fra Tromsø-forfatter
Brynjulf Bjørklid er klar med en uavhengig oppfølger til boken Engelen fra Kaunas, utgitt på Orkana forlag i 2002. I Bjørklids nye bok Død indianer, møter vi igjen den nordnorske etterforskeren Jens Lyting, hovedpersonen fra hans første bok. Død indianer tar som forgjengeren for seg det nordlige Norges lange tradisjoner med kulturmangfold og internasjonale kontakter, men er ifølge forfatteren en mer actionfylt bok. Handlingen er ekspansiv, og tromsøværingen Lyting befinner seg i løpet av historien både i Russland og Oslo.

Bjørklid er vokst opp i Tromsø og har jobbet som skjønnlitterær forfatter de siste ti årene. Han er også kjent for sitt arbeid med vise- og rocketekster.

postet av Forfatterlagets kontor 11/26/2004

 

Comeback for Frank A. Jenssen
Frank A. Jenssen debuterte i 1981 med «Saltbingen», som han fikk Tarjej Vesaas’ debutantpris for. Nylig utkom Jenssens første roman på 23 år – Lengselens år, som har fått strålende anmeldelser.
Nils Magne Knutsen gir boka terningkast 6 i Nordlys, og slår fast at med Lengelsens år har Frank A. Jenssen «skapt et virkelig storverk, en roman som vil bli stående som et hovedverk i nyere nordnorsk litteratur.» Aftenpostens anmelder Terje Stemland sparer heller ikke på superlativene. «Lengselens år vil ruve som et episk kjempeløft, og det ikke bare i nordnorsk litteratur,» skriver han. Lengselens år er utgitt på Frank A. Jenssens eget forlag Forlaget Nord, og er trykket i 5000 eksemplarer.

postet av Endre Lund 11/15/2004

Blix-prisen for år 2004 til Trond Hellemo
Blix-prisen for 2004 går til Trond Hellemo. Juryen har lagt vekt på Trond Hellemos dikting for barn og unge og på salmar og tekstar til bruk i kyrkjelege samanhengar. I dei nynorske salmane frå nord er han ein verdig arvtakar til Elias Blix.

Stoffet til diktinga si hentar Trond Hellemo frå naturopplevingar og menneskeliv på Senja, ofte med blikk tilbake til livsformer som no er på veg ut av vårt kollektive minne. I dikta hans får kvardagshendingar gjerne symbolsk vekt og peikar mot større samanhengar. Hellemo har skrive mest på nynorsk og på senjadialekt, som i hans form blir eit stilsikkert og avklara nordnorsk skriftspråk. Han baserer alltid uttrykket sitt på eit uforfalska kvardagsspråk som vekkjer gjenklang hos nordnorske lesarar.

Minneprisen etter Emma og Elias Blix blir kvart år gitt til ein nordnorsk forfattar som skriv nynorsk eller nordnorsk dialekt. Prisen blir delt ut av litteraturselskapet Det Norske Samlaget , og statuttane seier at det skal leggjast vekt på å heidre yngre forfattarar og forfattarar som skriv for ungdom.

Juryen grunngir tildelinga av prisen slik:
Trond Hellemo har skrive både for barn, ungdom og vaksne og i mange sjangrar: dikt, salmar, forteljingar, drama, prologar og andre høvesdikt, og gjendiktingar. Han har gitt ut diktsamlinga Utanfor allfarveg. For barn og ungdom har han også forfatta 4 librettoar til musikalar med bibelsk innhald, mellom anna ein musikal på senjadialekt for konfirmantar.

I 2004 har Trond Hellemo skrive teksten til ei jubileumsmesse som er eit bestillingsverk til feiringa av 200-årsjubileet for skipinga av Hålogaland Bispedømme. Denne messa for stort kor, orkester, joik og sopran blei urframført i Lofotkatedralen i Kabelvåg i mai, og turnerer no til Vadsø, Tromsø og Bodø.

Juryen har i første rekkje lagt vekt på Trond Hellemos dikting for barn og unge og på salmar og andre tekstar til bruk i kyrkjelege samanhengar. I dei nynorske salmane frå landet her nord er han ein verdig arvtakar til Elias Blix.

Forfattaren og læraren Trond Hellemo er fødd på Senja og har budd i fiskeværet Senjahopen det meste av sitt vaksne liv, med fisken og storhavet like utfor dørstokken. Tekstane hans har rot i denne naturen, dette folket og dette miljøet. Det er sett melodi til fleire av dikta hans, som blir brukt som viser. Frå heimkommunen Berg fekk han kulturprisen i 1991.

Stoffet til diktinga si hentar Trond Hellemo frå naturopplevingar og menneskeliv på Senja, ofte med blikk tilbake til livsformer som no er på veg ut av vårt kollektive minne. I dikta hans får kvardagshendingar gjerne symbolsk vekt og peikar mot større samanhengar. Forma er tilsynelatande enkel, og gjer mykje til at denne poesien er tilgjengeleg for ei brei lesargruppe. Dikta er oftast knytt til lokal historie og når natur, men likevel allmenngyldige og tidlause og med appell langt utanfor den samanhengen dei spring ut frå.

Trond Hellemo har skrive mest på nynorsk og på senjadialekt, som i hans form blir eit stilsikkert og avklara nordnorsk skriftspråk. Han baserer alltid uttrykket sitt på eit uforfalska kvardagsspråk som vekkjer gjenklang hos nordnorske lesarar.

postet av Endre Lund 11/15/2004

Bokdagen i Rana
Den årlege bokdagen i Rana går av stabelen laurdag 20. november på Rana bibliotek. På programmet står sjølvsagt lokale forfattarar: Tor Jocobsen, Leif Altadhaug, Anita Hartviksen Ravn, Gunnar Hagen og Ulrik Søvegjorto. I tillegg satsar ein kvart år på 2-3 «trekkplaster». Desse er i år Gunnar Staalesen, Per Knutsen (eigentleg frå Hamarøy) og Dag Ove Johansen.

For barna blir det dokketeater og treleikeverkstad. Husbandet Igor Kill, The Sitting Bulls står for det musikalske. Bokdagen blir arrangert av Rana bibliotek, Nordland fylkesbibliotek og Nasjonalbiblioteket.

postet av Forfatterlagets kontor 11/15/2004

12. november 2004

Norsk barnebokinstitutt oppretter minnefond og stipend
Norsk barnebokinstitutt har mottatt en testamentarisk gave etter Kari Skjønsberg, amanuensis og forsker på barne- og ungdomslitteratur. På grunnlag av minnefondet i hennes navn, opprettes et NBI-stipend som skal stimulere til forskningsformidling, studier og forskning i barne- og ungdomslitteratur. I Jubileumsåret er stipendet på kr. 50.000

Fra 2004 har NBI overtatt administrasjonen av Kulturdepartementets tradisjonsrike årlige priser for barne- og ungdomslitteratur.

Se på nettsidene til Norsk barnebokinstitutt for mer informasjon.

postet av Forfatterlagets kontor 11/12/2004

11. november 2004

Per Aage Brandt på Litteraten
Den danske poeten, essayisten, oversetteren og musikeren Per Aage Brandt leser og samtaler med Peter Svenonius i denne ukens Litteraten. Brandt har skrevet over tjue diktsamlinger, og har mottatt en rekke priser for sitt arbeid. På Litteraten vil Brandt lese dikt og snakke om språk, kognisjon og litteratur.

Tid og sted: Kafé Eka torsdag 11. november kl. 20.00

Nordnorsk Bokdag
I samarbeid med Nordreisa Bibliotek, foreningen Norden, Troms fylkeskommune og flere forlag, arrangerer Norsk Forfattersentrum Nordnorsk Bokdag i Nordreisa. På deltakerlista finner man: John Gustavsen, Margun Hageberg, Tove Myre, Aino Hivand, Anne Osvaldsdatter Bjørkli, Endre Lund Eriksen, Tor Jacobsen, Frithjof Vang, Frank A. Jenssen, Ero Stig Karlsen, Asbjørn Gildberg, Tore Hay og Olava Bidtnes. Det vil bli eventyrstund, opplesninger, musikalske innslag og salg av mat. Blix-prisen for 2004 vil også deles ut under arragementet.

Tid og sted: Nordreisa Bibliotek lørdag 13. november kl.12.00-18.00

postet av Forfatterlagets kontor 11/11/2004

21. oktober 2004

Nettpoeter gir ut bok
To av Tromsøs jernbanepoeter har i løpet av de siste månedene gitt ut diktsamlinger. Les mer om dette på nettsidene til Dagbladet

Jafs på nett
Endre Lund Eriksens nye bok «Jafs» har fått eget nettsted. Her kan du blant annet lese mer om papegøyen Castro, marsvinet sveinung og kaninen Joppe.

postet av Forfatterlagets kontor 10/21/2004

14. oktober 2004

Vikar i Nordnorsk Forfatterlag
Nordnorsk Forfatterlag har tilsatt André Løvik i 50% vikariat som førstekonsulent fram til august 2005. Løvik har bakgrunn fra statsvitenskap og prosjektbasert arbeid ved Universitetet i Tromsø, og tiltrer i uke 43.

postet av Forfatterlagets kontor 10/14/2004

29. september 2004

Pål Johan Karlsen med ny bok
Glemmer du navn og nøkler eller hvor du parkerte bilen? Får du jernteppe på eksamen? Forfatter og hukommelsesekspert Pål Johan Karlsen gir deg teknikkene du trenger for å huske bedre.

Bare en brøkdel av alt som skjer deg i løpet av en dag, lagres i hukommelsen. De fleste av disse minnene er flyktige og glemmes innen kort tid. Hukommelsen vår er likevel fantastisk – vi hadde blitt smågale av å huske alt. Heldigvis filtrerer hjernen hva som slipper inn i hukommelsen. Og det som er viktig, kan vi lære å huske.

Dette er en håndbok i husking. Vi er altfor opptatt av å huske hva som har skjedd. Hvis vi i stedet lærer å huske framover i tid, vil vi huske langt mer.

Pål Johan Karlsen, født 1975 i Bodø, har doktorgraden i psykologi og forsker på hukommelse ved Universitetet i Oslo og New York University. Han debuterte med romanen Daimler i 2002.

Boka lanseres på utestedet Balsam i Thorvald Meyers gate 25 på Grünerløkka i Oslo tirsdag 5.10 kl 20. Espen Hauk er dj. Alle er velkomne!

postet av Forfatterlagets kontor 9/29/2004

28. september 2004

Stilling ledig i Nordnorsk Forfatterlag
Nordnorsk Forfatterlag søker vikar for førstekonsulent i 50% stil. til aug 2005.

Innebærer daglig drift av Nordnorsk Forfatterlags kontor, sekretær for styret og oppfølging av styrets vedtak. Ønsker litterærfaglig bakgrunn, men vektlegger også godt språk, samarbeidsevner og evne til målrettet og selvstendig arbeid. Lønn etter avtale. Evt. spørsmål rettes styrets leder, Sylvi Liljegren, mobil 976 83 123. Søknad med CV og attester sendes: Nordnorsk Forfatterlag, Vestregt. 48, 9008, Tromsø innen 10. oktober.

postet av Endre Lund 9/28/2004

24. september 2004

Tekster inspirert av Ibsen ønskes
Norsk Filmfond og NRK Drama deler ut 12,5 millioner til åtte novellefilmer med ibsensk klangbunn.

NRK og Filmfondet skal støtte åtte novellefilmer inspirert av Ibsen som skal vises i beste sendetid på NRK i Ibsenåret 2006. Det handler ikke om nye versjoner av Ibsen-stykker, men nye, friske ideer med lenker til Ibsens forfatterskap. Har du en idé til en liten film eller en god historie som kan kobles til Ibsen, så vil vi gjerne høre fra deg.

I første omgang er vi ute etter en idéskisse som grunnlag for å konkurrere om manusutviklingsstøtte fra Ibsenkomiteen. Det viktigste er at det er en samtidshistorie for et bredt publikum: om det er morsomt, tragisk eller reinspikka action betyr ingenting foreløpig.

Dette er en sjanse til å få se arbeidet ditt realisert som film i løpet av neste år, og samtidig tjene litt penger på det.

For mer informasjon og tidsfrister, ta kontakt med:
Terje Nymark i produksjonsselskapet le petit balcon film ANS. Mobil: 9717 9886 eller per e-post:balcon@online.no

postet av Forfatterlagets kontor 9/24/2004

Arbeidsstipend
Fylkeskommunens arbeidsstipend for kunstnere på kr. 100.000 deles ut hvert annet år. Ved neste tildeling for 2004 – 2005 er det kunstnere innenfor fagområdet litteratur som kan søke arbeidsstipend.

Søknadsfrist: 15. oktober 2004

Send søknad til:
Troms fylkeskommune
Postboks 6600
9296 Tromsø

Merk konvolutten søknad om arbeidsstipend.
For mer informasjon, se Troms fylkeskommunes nettsider

postet av Forfatterlagets kontor 9/24/2004

12. september 2004

Kirsti Blom på serbo-kroatisk
Tromsø-forfatteren Kirsti Bloms roman Flekker er oversatt til serbo-kroatisk og kommer ut på ett av de største forlagene i Serbia. Tirsdag reiser Kirsti Blom til Oslo for å presentere boka i Serbias ambassade, og i slutten av måneden er hun invitert til en stor bokmesse i Beograd. Flekker er en roman om morsarv, om å redde seg og finne sitt eget uttrykk. Det er skildringen av en frigjøringsprosess, et sterkt og annerledes kvinneportrett.

postet av Endre Lund 9/12/2004

8. september 2004

Program, Ordkalotten 6.-12.september 2004
Lørdag 3. til torsdag 30. september: utstilling av håndlagde bøker på Tromsdalen bibliotek. Bøkene er laga av barn i regi av Murmansk fylkesbibliotek. Mandag 6. til onsdag 8. september: forfatterbesøk i skolene.

ONSDAG 8. SEPTEMBER
Kl. 18.00 Offisiell åpning Kåre-Bjørn Kongsnes, styreleder i Ordkalotten
Vigdis Finnbogadottir, UNESCOs goodwill-ambassadør
Rauni Magga Lukkari, forfatter
Eva Jensen, forfatter
Musikk ved Julgi Stalt, livisk multikunstner
Programleder: John Gustavsen

Sted: DRIV, 4. etg
GRATIS
Språk: nordisk/samisk

Kl. 20.00 Litteraturkafe
Pirjo Hassinen, Finland : Nøste Kendzior leser på norsk
Eugene Schoulgin, Norge
Nora Ikstena, Latvia : Liv Lundberg leser på norsk
Musikk ved Øystein Blix
Programleder: Liv Lundberg

Sted: Teaterkafeen
Inngang: kr 50
Språk: nordisk/eng

Kl. 22.00 Opplesning på Skarven
Alle forfattere kan lese på sitt språk
Programleder: Sylvi Inez Liljegren

Sted: Skarven
GRATIS
Arr. Norsk P.E.N. og Ordkalotten

TORSDAG 9. SEPTEMBER
Kl. 14.00 Boklansering og boksalg
Ingrid Junker Røyk og oker, gjendiktet ved Liv Lundberg, Cappelen Forlag
Samlede dikt av Torgeir Rebolledo Pedersen, Oktober Forlag

Sted: Arctic Gallery
GRATIS

Kl. 18.00 Foredrag Nordisk litteratur
Cultural identity of Finnish-Ugrian people in contemporary Russia. Jukka Mallinen, Finland
Østersjøfinske kulturer i Nordvest-Russland : Karelen og Ingermanland. Bente Imerslund, Norge
Elämän jatko : den første kvenske romanen. Alf Børskog, Norge
Et lite språk i EU. Julgi Stalt, Latvia
Dikt ved Armas Mishin, Karelen
Programleder: Eira Söderholm

Sted: DRIV, 4. etg
Inngang: kr 50
Språk: eng/nordisk/russisk

Kl. 20.00 Litteraturkafe Forfattere i eksil
Chenjerai Hove, Zimbabwe
Amin Maalouf, Frankrike/Libanon
Ali Seddeghi, Iran/Norge
Ellen Mentzoni leser på engelsk og norsk
Musikk
Programleder: Kjell Olaf Jensen

Sted: Teaterkafeen
Inngang: kr 50
Språk: eng/norsk

Kl. 22.00 Opplesning på Skarven
Alle forfattere kan lese på sitt språk
Programleder: Iben Melbye, Dansk PEN
Sted: Skarven
GRATIS
Arr. Norsk P.E.N og Ordkalotten

FREDAG 10. SEPTEMBER
Kl. 14.00 Boklansering og boksalg
Norlit Tidsskrift UiTø¸ v/ redaktør Kikki Jernsletten
Elämän jatko av Alf Børsskog, Idut Forlag v/ Nan Persen

Sted: Arctic Gallery
GRATIS

Kl. 18.00 Foredrag Still here: Dying language, living language
Language Survival. Curt Rice, Norge
Images of Languages Death in Literature. Johan Schimanski, Norge
Angharad Tomos, walisisk activist og forfatter, i samtale med Johan Schimanski
Programleder: Johan Schimanski

Sted: DRIV, 4. etg
Inngang: kr 50
Språk: eng/nordisk

Kl. 20.00 Litteraturkafe Poesiaften
Terje Dragseth, Norge
Liv Lundberg og Bernt Simen Lund, Norge
Ralf Andtbacka, Finland
Carles Torner, Spania
Alexander Tkachenko, Russland
Hanne Aga, Norge
Mansur Rajih, Jemen/Norge
Marry Somby og Stein Erik Wouthi, Sapmä
Programleder: Henning Howlid Wærp

Sted: Teaterkafeen
Inngang: kr 50
Språk: eng/nordisk/spansk/russisk/samisk

Kl. 22.00 åpen mikrofon
Alle forfattere kan lese på sitt språk
Sted: Teaterkafeen
GRATIS

lørdag 11. september

Kl. 10.00 Universets engler
Filmvisning. Filmen Universets engler er basert på boka med samme tittel skrevet av Einar Mär Gudmundsson fra Island.

Sted: Verdensteatret
Inngang: kr 50/40
Arr. Tromsø Filmklubb og Ordkalotten

Kl. 10.30 Forfatterbesøk med Gudrun Helgadottir
Sted: Biblioteket i Kroken
GRATIS
Arr: Tromsø bibliotek avd Kroken, Troms fylkesbibliotek og Ordkalotten

Kl. 12.00-13.30 Forfatterbesøk med Jostein Gaarder
Sted: Biblioteket i Tromsdalen
GRATIS
Arr. Tromsø bibliotek avd Tromsdalen, Troms fylkesbibliotek og Ordkalotten

Kl. 13.00-15.30 Seminar om framtida for norsk språk
Brennbar bør. Eit hundreårsminne. Kjartan Fløgstad
Er norsken i fare? Sylfest Lomhei
Kommentar ved Ottar Grepstad

Sted: Perspektivet Museum
Inngang: kr. 100
Arr. Nynorsklaget

Kl. 14.00 Boklansering og boksalg
Bajandavgi av Marry Somby, Gollegiella Lydbokforlag
Når begeret er fullt av Anne Osvaldsdatter Bjørkli, Eide Forlag
Karl og Krøllalfa av Tone Marie Roren, Eide Forlag

Sted: Arctic Gallery
GRATIS

Kl. 16.00 ROMM
Musikalsk og poetisk forestilling av og med Poetic Art Group

Sted: Teaterkafeen
Inngang: kr. 50

Kl. 18.00 Forfattere for fred. Markering av 11. september. Appeller og musikk. Alle forfattere oppfordres til å lese
Sted: Skarven
GRATIS
Arr. Norsk PEN og Ordkalotten

SØNDAG 12. SEPTEMBER
Kl. 13.00 LitteraTUR i Tromsø
Turledere: Aud Tåga og Susanne Baumgrtel. Ragnhild Nilstun, Morten Wintervold og Margunn Hageberg leser.
Oppmøte: Polaria
Arr. Tromsø bibliotek, Troms fylkesbibliotek og Ordkalotten

Med forbehold om endringer i programmet.

postet av Forfatterlagets kontor 9/08/2004

7. september 2004

P.E.N.-kongress i gang
P.E.N.-kongressen åpner offisielt i Tromsø i dag tirsdag 7.september, med deltakere fra over 70 nasjoner. >> Følg P.E.N.-kongressen og Ordkalotten hos Nordlys

postet av Endre Lund 9/07/2004

31. august 2004

Dikt og fotokunst i Tromsø
Fotograf Yngve Olsen Sæbbe fikk i oppdrag å utsmykke en buss og femti busstopp med egne fotografier. I tillegg ville han gjerne ha med dikt – og fikk Jernbanepoetene i Tromsø til å skrive.

Det er lenge siden Yngve Olsen Sæbbe tilbydde sine bilder til Clear Channel, som eier brorparten av reklameboardsene rundt omkring i landet og i Tromsø. Han ville lage en uvanlig fotoutstilling, med kunst i stedet for reklame på bussholdeplassene i Tromsø. Det tok to år før han hørte noe. Nå blir bildene hans å se på alle busstopp i Tromsø i to uker framover, og på en av Tromsbuss sine busser.

– Jeg tenkte litt igjennom hvordan jeg skulle gjøre dette og bestemte meg for at jeg ville gi utstillingen en dypere klang. Derfor tok jeg kontakt med Jernbanepoetene og spurte om de ville bidra med dikt, sier Olsen Sæbbe til Nordlys.

Jernbanepoetene består av Lene E. Westerås, Kjersti Kollbotn, Kristin Lauritzen, Irene Larsen, Olava Bidtnes og Tove Myhre. De møtes jevnlig på kafeen Jernbanestasjonen i Tromsø for å gi hverandre respons på diktene. Og noen av diktene har Olsen Sæbbe plukket ut til utstillingen.

– Noen passer bra til bildene, mens andre står i kontrast til motivene, sier han til Nordlys.

postet av Endre Lund 8/31/2004

24. august 2004

Bodø-debutant på Oktober
Ero Karlsen er oppvokst i Bodø og debuterer i oktober på Forlaget Oktober med romanen «Bodø».
Ero Karlsen har studert ved Skrivekunskakademiet i Bergen, og har tidligere publisert tekster i blant annet Vinduet og Vagant, og i antologien «Trøst».

Hva handler boka om?
– Den handler om en ung mann som kommer tilbake til barndomsbyen etter noen års fravær – og dette aktualiserer gamle relasjoner, til venner og til ei jente han hadde et forhold til. Historien på nåtidsplanet foregår over kort tid, i litt over et døgn, samtidig aktiverer nåtidshandlingen minner fra tida da han bodde i byen.

Hvorfor tittelen «Bodø»?
– Et problem med titler er at de kan virke vel styrende for lesningen, at de betoner enkelte ting på bekostning av andre, eller at de får en slags forklarende funksjon. Slik sett er Bodø en nokså enkel og nøytral tittel. Dessuten foregår jo handlinga i Bodø, og det snakkes eksplisitt om byen, så sånn sett ligger den jo litt i dagen.
Ut over det veit jeg ikke om det er noe spesielt med Bodø som passer til historien, bortsett fra at det er en middels stor by i norsk målestokk – jeg tror de fleste slike byer har omtrent den samme vibben.
En annen ting er at naturen på et vis alltid er tilstede i Bodø, de fleste steder hvor man er kan man til en hver tid se fjellene og havet. Dette er med på å prege byen og tilfører en litt uhyggelig og truende stemning. Hvis man ser på hvordan Bodø presenterer seg for omverdenen, så er det ved tre symboler: byvåpenet med midnattssol, havørna og fjell. Alle er tegn som peker mot naturen.

I romanen fortelles historien av en førstepersonsforteller som i liten grad beskriver egne tanker og følelser. Men gjennom tilbakeblikk og samtaler med bipersonene, blir hovedpersonen og forhistorien hans gradvis avdekket. Er denne fortelleteknikken inspirert av noen spesielle litterære forbilder?
– Jeg kan ikke relatere akkurat fortellerteknikken til spesifikke forbilder, men når det er sagt, så er det klart at boka forholder meg til en tradisjon hvor ting ikke ekspliseres, og i Norge er vel Askildsen selve emblemet for en sånn fortellerstrategi. Andre forfattere jeg selv mener har hatt noe å si for boka er Øystein Lønn, Tormod Haugland, Tron Jensen, Bret Easton Ellis, William Faulkner, Marguerite Duras og Marja-Liisa Vartio.

postet av Endre Lund 8/24/2004

Finsk pris til Wassmo
Herbjørg Wassmo har fått den prestisjefylte finske Eeva Joenpelto-prisen. Prisen er på 110.000 kr og ble delt ut i Finland sist fredag.

Herbjørg Wassmo får prisen for heile forfatterskapet, men i begrunnelsen blir særlig beskrivelsene av kvinner trukket fram. Tre av Wassmo sine bøker er utgitt i Finland: Huset med den blinde glassveranda, Dinas bok og Det sjuende møte.

Prisen er kalt opp etter Eeva Joenpelto, en av de mest leste forfatterne i Finland.

Av Gunnar Hagen

postet av Forfatterlagets kontor 8/24/2004

20. august 2004

Kulturjournalist med lyrisk strupesang
Tove Myhre er til daglig kulturjournalist i Nordlys. I høst debuterer hun som forfatter med lyrikksamlingen «Strupesong» på Samlaget.

Hvorfor lyrikk, og hvorfor på nynorsk?

– Hvorfor lyrikk? Si det. Kanskje fordi jeg tidlig ble glad i den fortetta formen, kanskje fordi jeg var en utålmodig leser, at jeg som ung oppdaget at det var lettere å skrive bildene enn å tegne dem, eller fordi jeg, som mange andre ungdommer, skrev dikt fordi det ga et rom for mange tanker det kunne være vanskelig å sette ord på muntlig, men at jeg, i motsetning til mange, likevel ikke sluttet å skrive dikt da tenåra var over.
I dag er diktskrivinga et fristed, en (alvorlig) lek med ord der jeg kan bruke de fargene jeg selv vil, fortelle de historiene jeg vil på min måte, legge til og trekke fra, forstørre og forminske, og hvis jeg i et heldig øyeblikk klarer å overraske meg selv, er jeg mer enn fornøyd.

At det ble nynorsk har en kort og spesiell forhistorie. Jeg begynte å skrive nynorsk for bare ett år siden. Jeg fikk ei diktlinje i hodet der det absolutt ikke passet å skrive henne? Det måtte bli ho? Kanskje jeg kan skrive det på nynorsk? tenkte jeg. Og slik ble det. Etter hvert ble det flere og flere dikt på nynorsk og til min store glede oppdaget jeg, som hadde hatt et anstrengt forhold til nynorsk på gymnaset, at nynorsk ligger veldig tett opp mot dialekten min. Og i disse nynorsk ut av skolen-tider er det jo godt å vite at man kan skrive på nynorsk, selv om man ikke er vestlending.

Hvordan vil du sjøl karakterisere diktene?
– Det er alltid vanskelig å skulle karakterisere egne ting, men jeg har vel ei dragning mot det mørke og noen påstår det erotiske. Jeg fascineres av det usagte, av forhold mellom mennesker, og det er gjerne stemninger som setter i gang en tekst eller disse setningene som ramler inn i hodet og ikke vil forsvinne.

Har veien fram mot utgivelse vært vanskelig?

– Det kommer an på hva man legger i ordet vanskelig?. Jeg har sendt inn til forlag to ganger. Den første gangen var jeg litt over tjue og var fast bestemt på at Gyldendal var forlaget med stor F. Jeg fikk et kort og vennlig svar med oppfordring til å lese mer, men forlaget trakk fram ett dikt som pekte seg ut, så noe var det der. For drøyt to år siden, som et forsøk på å ha det gjort før jeg skulle tilbake i jobb etter endt fødselspermisjon, sendte jeg inn igjen til et knippe forlag. Det kom tunge konvolutter tilbake med negativt fortegn. Det skjønner jeg godt, for manuset hadde verken hode eller hale og var altfor omfattende.
Så begynte jeg å skrive på nynorsk og ble gjort oppmerksom på Samlagets manusseminar gjennom skrivegruppa jeg er med i. Det var så vidt jeg torde å sende inn tekster. Men jeg kom med, de var positive og oppfordret meg til å sende inn et fullt manus. I juni kom konsulentuttalelsen, min første. Den anbefalte utgivelse, men at det måtte gås en ny runde med manuset. Det har jeg brukt sommerferien til. Så svaret er vel at veien ikke har vært den vanskeligste.

Du er kulturjournalist og kritiker. Betyr debuten at det heretter blir mindre litteraturstoff signert Tove Myhre i Nordlys?
– Jeg håper da ikke det. Jeg kan selvfølgelig ikke skrive om ting jeg selv er med på og jeg vil ikke anmelde bøker som kommer ut på Samlaget. Men jeg håper da det er en fordel i jobben, og ikke en ulempe, at jeg er opptatt av litteratur. At jeg har skrevet ei bok, gjør meg forhåpentligvis ikke diskvalifisert som kulturjournalist og kritiker. Det finnes flere forfattere som anmelder bøker. Så lenge magerefleksen er intakt og man ikke anmelder bøker av mennesker man er personlig venn med, ser jeg ikke dette som et stort problem.

For øvrig har temaet stått på dagsorden i kulturredaksjonen i Nordlys lenge. Det litterære miljøet i nord er så lite at det ofte er vanskelig å finne noen som kan anmelde nordnorske bøker. Det er alltid noen som kjenner noen som kjenner noen.

(Foto: Ole Åsheim, Nordlys)

postet av Endre Lund 8/20/2004

Nordnorsk bokhøst
Forlagene er i ferd med å presentere høstlistene, og der er det mange nordnorske godbiter. Samlaget utgir i høst Nordlys-journalist Tove Myhres diktsamling «Strupesong». Myhre har i flere år publisert dikt blant annet i Dagbladets Diktkammer, hvor hun to ganger har vært månedens poet. Hun har også hatt dikt i to antologier. Eva Jensen og Gry Moursund fortsetter samarbeidet som begynte med tallboka «Tre høns på plenen og fire egg». Denne gang er det farger det skal handle om, i billedboka «Alt kan begynne med kvitt».Ragnfrid Trohaugs hørespill «Dobbeltgjengaren» kommer ut i bokform i høst, og handler om John som finner bilde av sin dobbeltgjenger i en russisk avis.
Liv Marie Austrem samarbeider igjen med illustratør Akin Dazakin om ny billedbok, med tittelen «Skavanken».
Gyldendal gir i høst ut Asbjørn Jaklins bok «Historien om Nord-Norge», som har en fortellende form inspirert av Karsten Alnæs sin serie Historien om Norge.
Morten Harry Olsen har skrevet det forlaget kaller en moderne odyssé om kjærligheten og de fire g-er: gud, gambling, golf og glam-rock. Tittelen pÃ¥ den blir «Størst av alt».

postet av Endre Lund 8/20/2004

19. august 2004

Travel suksess for Arvola
Ingeborg Arvola får strålende kritikker for sin siste roman «Forsiktig glass». Men suksess er også litt slitsomt, forteller Ingeborg i dette intervjuet.

Hva handler «Forsiktig glass» om?

Boka handler om ei jente i førskolealder som lever med en udefinert gjeng med voksne som lever i et slags kollektiv i ekte 70-talls stil. En forholdsvis ustabil hverdag og jentas livlige fantasi er noe som følger romanen gjennom de små, episodiske kapitlene. Forutenom å være en fortelling om en enkelt jentunges barndom, kan boka også sees som en mer allmenn fortelling om barndom, vår alles barndom. Synsvinkelen ligger hele tiden hos jenta, og dermed hos barndommen, og i løpet av sidene får den sagt en ting eller to om livet, hvordan det kan betraktes, og ikke minst om hvordan de voksne og en voksenverden kan sees, hvis man har barndommen som perspektiv.

Jenta som er hovedperson i boka omtaler alle voksne, inkludert sine foreldre, som de voksne?. Hvorfor?

«De voksne» som en fellesbetegnelse gjør dem mye fjernere enn f.eks. mor og far, og det er med vilje. Jo fjernere «voksenverden» virker, jo tydeligere trer barndommen fram, som et sted, nesten på linje med nordnorge eller atlanterhavet.

Grensa mellom det absurde og det virkelige er hårfin i boka. Tror du barn oppfatter verden som absurd?

Nei, i grunnen ikke. Barn tenker ikke at «dette var jammen en realistisk ettermiddag» eller «for en absurd middagsopplevelse»… Men barn opplever nok i mange tilfeller verden på et annet vis enn voksne, og noen av deres opplevelser kan fortone seg som absurde for voksne, mens andre igjen, treffer spikeren på hodet, for selv om ikke barn opplever verden som absurd, så har den mange absurde trekk for den som ser etter.

Hun blir ofte misforstått og dårlig behandla av de voksne, men vil likevel være sammen med dem hele tida. Hva er det med voksenverdenen som er så forlokkende for henne?

Jeg tror ikke det er voksenverdenen som virker forlokkende på henne. Jeg tror det hun ønsker er større, helst størst mulig, nærhet til de menneskene som står henne nærmest, og det er de voksne, til tross for at de bokstavelig talt er fjerne og trekker seg unna hennes nærhets-krav.

Boka har fått kjempegode kritikker og du er plukket ut som norsk representant i Scritture Giovani. Tror du all suksessen gjør at det blir vanskeligere å skrive neste bok?

Ja. Det er mulig det blir vanskeligere å skrive neste bok. En grunn er vel knyttet til tanker om prestasjon og lignende. En annen grunn er at det faktisk er tidkrevende å bli lagt merke til. I steden for å sitte hjemme å kose meg med skriving, dagdrømming og skriblerier, mens Vidar sitter og tegner på den andre siden av rommet, skal jeg altså reise både hit og dit for å presentere meg og forfatterskapet mitt. Jeg vet det er en mulighet jeg skal være takknemlig for, men det er ikke bare-bare å ruste seg til opplesninger og diskusjoner foran fremmede mennesker. Det blir en ganske travel høst, og jeg kommer til å streve endel med å nullstille meg, eller hva jeg skal kalle det, mellom de forskjellige festivalene. Det er kanskje bare en liten koffert å pakke i og ut av, men jeg bruker flerfoldige dager på prosessen likevel…

postet av Endre Lund 8/19/2004

29. juli 2004

Ragnfrid Trohaug veileder ungdom i Barents
Forfattere og skrivelystne ungdommer møtes i dag på Barents Litteraturleir i Rovaniemi i Finland.

Den norske forfatteren Ragnfrid Trohaug er en av fire forfattere som deltar som veileder for unge skribenter. Forfatterne underviser hver sin dag. Kurset er fulltegnet, og varer helt fram til 5. august.

For mer informasjon, se kulturnett.no. Alle spørsmål tilknytta leiren kan rettes til Nordland fylkesbibliotek, telefon 76 91 20 24 eller e-post: sissel.holtet@nordland.fylkesbibl.no

postet av Forfatterlagets kontor 7/29/2004

STATOIL sier nei
Statoil sier nei til Nordnorsk Forfatterlags spørsmål om økonomisk samarbeid for å produsere en Snøhvit-antologi. Etter årsmøtet i forfatterlaget i mars tok Nordnorsk Forfatterlag kontakt med Snøhvitutbyggerne og ba om et møte for å diskutere planer om utgivelse av tekster knyttet opp mot Snøhvit-utbygginga i Finnmark. Nordnorsk Forfatterlag har fått brev fra Statoil som takker nei og sier de ikke er interessert i prosjektet.

Av Sylvi Inez Liljegren

postet av Forfatterlagets kontor 7/29/2004

Postkortlyrikk
Årets ord.no markering under Festspillene i Nord-Norge ble en fargerik affære. 10 dikt-postkort ble trykket i spreke farger og distribuert i og rundt Harstad på hurtigbåter, kafeer og under litterære arrangement. De ti som fikk sine tekster trykket opp var festpillkunstner Ragnar Olsen, forfatterlagets ferskeste medlem Kjersti Kollbotn, Ragnar Sandbæk, Olava Bidtnes, Helge Stangnes, Hanne Aga, Ragnfrid Trohaug og Mikkel Bugge, Katarina Stein, Irene Larsen og Reidun M. Kolvik.

Vi ønsker å selge resten av postkortene i pakker for kroner 100 pr. pakke, dersom ingen av bidragsyterne motsetter seg dette. Inntekten skal spe på økonomien i NnF, og vil bidra til å spre fargeglade litterære kort over hele landet.

Fem av tekstene ble trykket opp på store bannere som hang godt synlige på Festspillklubben under hele festspillperioden. Ett av dem var festspillkunstner Ragnar Olsens tekst:
Den som sparke
i alle retninge
får dårlig fotfeste

Av Sylvi Inez Liljegren

postet av Forfatterlagets kontor 7/29/2004

25. juli 2004

Prisøkning i Herberget
Nordnorsk Forfatterlags skrivestue Herberget i Stamsund er populær, men økte strømutgifter gjør at leieprisen nå økes. Styret har vedtatt å øke ukesprisen til kroner 500.- i sommersesongen mellom 1. mai og 1. oktober, men beholde den gamle ukesprisen på kr 300.- ut året. Fra 2005 går styret inn for en ukespris på 500.- pr. uke. Sterkt økte strømutgifter fører til underskudd i budsjettet for Herberget, trass i sterk økning i bruken av Herberget siste år. Styret har bedt Gunnar Hagen delta i arbeidsgruppen for Herberget sammen med nestleder Lene Westerås og førstekonsulet Trine Kleven.

postet av Endre Lund 7/25/2004

19. juli 2004

Begeret fullt
«Når begeret er fullt» er tittelen på Anne Osvaldsdatter Bjørklis nye ungdomsroman. Hun tar for seg et tema som det er særs lite åpenhet omkring, en ung gutt som ikke takler å holde seg tørr om natta. Anne Osvaldsdatter Bjørkli lar oss møte Lasse på 13 år som syns at problemene tårner seg opp omkring han, ikke bare skal han fikse ungdomsforelskelser og skolegang, han kjenner også at han ikke takler kroppen sin, og ikke kontrollerer funksjoner som andre tar som en selvfølge.
Forfatteren har tidligere gitt ut Ei jente for mye (1991), Kva no Dokketrine (1995), Med blåbærsaft på leppene (1998) og billedboka Romund Olsen og godstolen (2002).
«Tenk om man virkelig kunne gjøre ting ugjort, som å spole en film tilbake, så og si? Jeg tenkte på hvordan det er å våkne om morgenen. Hvor ekkelt det kjennes. Så vått og så flaut!» – fra Når begeret er fullt

postet av Endre Lund 7/19/2004

Byr opp til dans med forfatterne
Forum for nordnorske dansekunstnere (FNND) ønsker også samarbeid med forfatterlaget. Styret i Nordnorsk Forfatterlag har stilt seg positivt til dette på siste styremøte i Harstad i juni, og møte mellom partene vil bli holdt tidlig i høst.
FNND har vært et viktig samlingspunkt for nordnorske profesjonelle dansere siden 1989 og jobber kulturpolitisk for å heve status til dansere, koreografer og dansepedagoger i landsdelen.
«Vi tror på et spennende samarbeid mellom tekstforfattere og dansere», sier Gull Øzger i FNND. Interesserte kan melde sin interesse til NnFs kontor. Vi viser også til deres web-side: forumfornordnorskedansekunstnere.no

postet av Endre Lund 7/19/2004

Kolar Goi vil samarbeide
Kolar Goi er artistnavnet til Gaute Barlindhaug – en ung, nordnorsk musiker som er positiv til samarbeid med nordnorske forfattere rundt tematikken tekst/lydkulisser/musikk. Han jobber gjerne med NnF om spennende nye prosjekter i grenselandet tekst/lyd.
Barlindhaug lydla den nye versjonen av den russiske filmen Mannen med filmkameraet som ble vist under filmfestivalen i Tromsø i vinter der kritikerne sa følgende:
«Elektronika kler denne gamle filmen så til de grader, og bidrar til å fremheve tankene rundt montasjen. Lyden/musikken gjør samme jobben som bildene […] det blir sterkt!»
Han har også laget lydkulisser til den store NRK-dokumentaren En bjørnetjeneste som tar for seg sider ved Russlands atomindustri og som skal vises i SVT og NRK i høst. Kontakt formidles via NnFs kontor, se og hør pÃ¥ hans hjemmeside www.kolargoi.com

postet av Endre Lund 7/19/2004

Eivor Bergum deltar på Hamsundagene
3. august kl. 18.00 vises forestillinga Samtaler med gress i Hamsuns rike med forfatteren Eivor Bergum og gruppa Arctimus. Forestillinga er lyrikk/musikkprogram, og vil foregå i Prestegårdslåven på Presteid.
Samtaler med gress i Hamsuns rike er en av mange arragementer under Hamsundagene 30. juli-8. august. Sjekk deres nettsider for mer informasjon.

postet av Forfatterlagets kontor 7/19/2004

11. juli 2004

Nytt forfatterstudium igang

Universitetet i Tromsø starter Norges første videregående forfatterstudium i august med samling i Skibotn for 15 nye studenter. Kullet som skal følge studiet er Kristin E. Bjørn, Bjørn Are Dypås, Knut Olav Homlong, Kjersti Kollbotn, Jørgen Krog, Annie Krog, Ellisiv Lindkvist, Sylvi Liljegren, Hilde S. Pedersen, Anita H. Ravn, Wenche Stork, Marry A. Somby, Lene Westerås, Morten Wintervold og Roy-Morten Østerbøl.

postet av Endre Lund 7/11/2004

VANG versus VINDTORN
Landsdelens første Poetry Slam gikk av stabelen i Harstad St. Hansaften. Med knappe 0.2 poeng vant den slam-rutinerte Trizian Vindtorn det første nordnorske slam-mesterskapet over forfatterlagets ‘egen’ Frithjof Vang.

Den publikumspopulære Vindtorn stilte i flerfarget kappe og karakteristiske cowboy-boots, og stjal en marginal seier over Vang som avsluttet duellen med å synge sitt siste innlegg. Trampeklapp!

Slam’en trakk et femtitalls mennesker i konkurranse med St. Hansfeiring og HTs forestilling ‘Stein i lomma’, og med god stemning i salen knivet de to seg til finaleplass med Ellisiv Lindkvist på bronseplass.

Publikum fikk grundig instruksjon i å opptre som folkejury av Ceremony Mester Sonja Krapu, og mesterskapet har gitt oss solid kunnskap i å arrangere Poetry Slam også i framtida. ‘Norge 2005’ og foreningen !les planlegger Norgesmesterskap i Poetry Slam neste år. Så her er det bare å legge seg i hardtrening!

Av Sylvi Inez Liljegren

postet av Endre Lund 7/11/2004

Litterært FINN
Endre Lund Eriksen og Ingeborg Arvola var blant de unge stemmene som festspillpublikummet i Harstad kunne møte under FINN. Også årets ‘Poetiske Raptus’ trakk godt med folk der 11 forfattere deltok i lesingen. Ett av høydepunktene var finsksvenske Solja Krapu som var invitert til Harstad for å drive workshop og lede slam’en. På ‘Poetisk Raptus’ leste bl.a. Eivor Bergum, Hanne Aga, Fridtjof Vang, Ellisiv Lindkvist og være tilreisende gjester Torgeir Rebolledo Pedersen og Trizian Vindtorn. Årets ‘Poetiske Raptus’ fikk flott omtale i Harstad Tidende, mens slam’arrangementet ble omtalt både i lokale media, P2s Kulturnytt og og med fem minutters direktesending i P2s Kulturbeite.

postet av Endre Lund 7/11/2004

Deadline nytt Skarven

Frist for bidrag til neste SKARVEN er den 1. august. Innlegg og bilder sendes no-forfa@online.no eller Nordnorsk Forfatterlag, Vestergt, 48, 9008 Tromsø

postet av Endre Lund 7/11/2004

Nettsidene tilbake
Nettsidene har vært nede grunnet en adresseringsfeil hos serverselskapet som nå er rettet opp. Godt å merke at sidene ble savnet, mange har sendt oss beskjed om dette.

postet av Endre Lund 7/11/2004

21. juni 2004

Festspillene i Nord-Norge igang
Festspillene i Nord-Norge åpnet lørdag 19.juni med blant annet prolog av Herbjørg Wassmo, kronprinsbesøk, operaen Bajazzo på torget og premiere på festspillkunstner Ragnar Olsens oversettelse av Bertholdt Brechts stykke om Puntila.

Nå går det slag i slag med konserter, teaterforestillinger, seminarer og opplesninger fram til søndag. Blant de litterære høydepunktene, finner vi Nord-Norges første Poetry Slam, Poetisk Raptus med åpen mikrofon og seminar om oversetterrollen. Følg med på Festspillenes hjemmeside.

postet av Endre Lund 6/21/2004

18. juni 2004

Lengter du etter å møte andre som skriver?
Nordnorsk Forfatterlag lanserte i går sitt nye møtested for folk som liker å skrive. Hver siste søndag kveld i måneden kan du finne skrivelystne på kafeen Halvveien i Tromsø. Der kan man snakke om tekster og skriving, sier leder i Nordnorsk Forfatterlag Sylvi Inez Liljegren.

postet av Forfatterlagets kontor 6/18/2004

17. juni 2004

Signaler 2004

TO MEDLEMAR I NORDNORSK FORFATTERLAG DEBUTERER
Signaler – Cappelens årlege debutantantologi – har nettopp komme ut med utgåva for 2004. Av 210 innsendte manuskript frå debutantar, vart ti valde ut til antologien. To av desse er medlemar av Nordnorsk forfatterlag: Anita Hartviksen Ravn frå Hemnes i Nordland deltar med Kort prosa. Anita har studert ved forfattarstudiet ved Universitetet i Tromsø og vart medlem i Nordnorsk Forfatterlag tidlegare i år. Gunnar Hagen frå Rana deltar i Signaler 2004 med novella Dagbok, oktober.

I tillegg til debutantane, deltar ni inviterte forfattarar frå Norge og Sverige.

postet av Forfatterlagets kontor 6/17/2004

Fiskekabaret utsolgt

Forestillinga Fesk no igjen??!! lørdag 26. juni med festspillkunstner Ragnar Olsen og blandakoret Nordaførr er allerede utsolgt. FINN har derfor satt opp ekstraforestilling samme dag kl 1600.

postet av Forfatterlagets kontor 6/17/2004

NM i poetryslam
skal arranges neste år. Det er Norge 2005 som samarbeider med foreningen !les om dette. Nord-Norges første Poetry Slam skal arrangeres i Harstad på St. Hansaften, vi håper dette vil stimule mange til videre slaming som kanskje skaffer kandidater til Norgesmesterskapet i 2005. Det er nå 13 som har meldt seg på til work shop hos Sverigesmester Solja Krapu, som kommer til Harstad for å være Master of Ceremonies på Studentkroa den 23. juni.

HERBJØRG WASSMO
leser prologen ved åpningen av de Nordnorske Festspillene i Harstad lørdag den 19. juni. Kronprinsen gjennomfører den offisielle åpningen av det 40. nordnorske festspillet som finner sted i Generalhagen i Harstad.

EGET SEMINAR
med fokus på oversetterens rolle skal arrangeres under FINN 2004. Her møtes festspillkunstner Ragnar Olsen, Torstein Bugge Høverstad og Nøste Kendzior i samtale om tekst, oversettelse og gjendiktning. FINN ønsker å belyse også denne siden av festpillkunstner Ragner Olsens virksomhet, ettersom han i mange år har oversatt for Hålogaland Teater og mottatt flere priser for sitt arbeid. Olsen har bl.a oversatt Shakespeare og den greske tragedien Antigone for HT. Bugge Høverstad har mellom annet oversatt Harry Potter-bokene til norsk mens Kendzior har en rekke finske, svenske og danske oversettelser bak seg.

postet av Forfatterlagets kontor 6/17/2004

10. juni 2004

Arvola med ny roman
Det er under ett år siden hun ga ut sin forrige roman. Ingeborg Arvola er en meget produktiv forfatter.

Årets bok, Forsiktig Glass, er et portrett av et lite barn. I små kapitler skildres et lite barns tanker og opplevelser, hvordan hun oppfatter verden rundt seg og hvordan hun tenker og fantaserer. Den lille jenta vokser opp som eneste barn i et kollektiv av kunstnere og bohemer. Boka er levende, morsom og gjenkjennelig, men hele tiden med undertoner av særhet og alvor.

Ingeborg Arvola er også Norges representant i Scritture Giovani, et litteratursamarbeid mellom fire europeiske litteraturfestivaler som setter søkelyset på unge forfattere. Scritture Giovani startet i 2002 med støtte fra EU. De fire festivalene er Festivaletteratura i Mantova, Italia, the Guardian Hay Festival i Wales, Internationales Literaturfestival Berlin og Bjørnsonfestivalen i Molde. Hver festival utnevner en ung forfatter til å representere sitt land på alle festivalene. I tillegg lages en bokantologi med tekster av forfatterne.

Ingeborg Arvola debuterte i 1999 med boken Korallhuset. Hun er født i Honningsvåg i Nordkapp kommune i 1974, oppvokst i Tromsø og er nå bosatt i Oslo. Tidligere utgivelser: Korallhuset(1999), Livet i et skilpaddeskall og andre historier (2000), Blod, snørr og tårer (barnebok 2000), Straffe (2003). Mer om Ingeborg Arvola her.

postet av Forfatterlagets kontor 6/10/2004

9. juni 2004

Poet i Dagbladets diktkammer

Olava Bidtnes er maipoeten i Diktkammeret. Hun har nylig gitt ut diktsamlingen Napp på Orkana Forlag etter å ha vært med i Diktkammeret siden begynnelsen. – Ã… skrive er som å være på skattejakt, sier Olava i intervju med Dagbladet.

postet av Forfatterlagets kontor 6/09/2004

Invitasjon til boklansering

For første gang utgis det nå i bokform en samlet oversikt over samenes historie i Norden. Boken er skrevet av Bjørnar Olsen, professor i arkeologi ved Universitetet i Tromsø og Lars Ivar Hansen, professor i historie samme sted.
I den anledning inviterer Cappelen Akademisk Forlag og Akademisk Kvarter Bokhandel til lansering av boken: Samenes historie fram til 1750.
Sted: bokhandelen i Hovedgården på Universitetet i Tromsø.
Tid: onsdag 9. juni kl 1300.

For mer informasjon om boken, se Cappelens hjemmesider

Lett servering. Velkommen!

Vennlig hilsen
Elrid Pedersen

Akademisk Kvarter
Hovedgården, Universitetet i Tromsø
N-9037 Tromsø
tlf. 7764 4922 / 9710 4059

postet av Forfatterlagets kontor 6/09/2004

2. juni 2004

Ellisiv Lindkvist deltar på Norsk Dramatikkfestival

Stykket Play.Mobil er en satirisk komedie som handler om fire til forveksling like personer, Mona, Brede, Hans og Grethe. Alle fire jobber på et kontor, på scenen ser vi kjøkkenet, soverommet og kontoret samtidig. Karakterene stresser rundt fra rom til rom i den mye omtalte tidsklemma og dras mellom krav hjemme og på jobben. Det er alltid en deadline, og et barn som må hentes i barnehagen samtidig.

Regi: Torkil Sandsund
Skuespillere: Espen Løvås, Anderz Eide, Camilla Augusta Soehoel, Martha Kjørven

Stykket spilles:
Torsdag 10. juni – premiere kl 20.00

Fredag 11. juni kl 16.00

Lørdag 12. juni kl 17.00

Se også www.detnorsketeater.no/

postet av Forfatterlagets kontor 6/02/2004

Workshop under Festspillene i Harstad
Det er noen få plasser ledige på workshopen med Solja Krapu under årets festspill. Workshopen holdes tirsdag 22. juni og onsdag 23. juni, og koster kr. 500 som også inkluderer overnatting på Stiftsgården og lunsj en dag. For påmelding send e-post snarest til no-forfa@online.no

postet av Forfatterlagets kontor 6/02/2004

12. mai 2004

Boklansering, utstillingsåpning og konsert

Alle er hjertelig velkommen til en spesiell ettermiddag på Arctic Gallery fredag 14. mai kl. 18.00. Både boklansering, utstillingsåpning og konsert står på programmet.

Forlaget Gollegiella, ved Rauni Magga Lukkari, vil presentere seg i hjembyen Tromsø og lanserer barnebok av Aino Hivand. I tillegg blir det utstillingsåpning med bilder laga av kunstneren Marry Ailonieida Somby. Finske Marja Mattala bidrar med musikalske innslag.

Enkel servering.

postet av Forfatterlagets kontor 5/12/2004

Nye stemmer og boksalg på litteraten

Fredag 14. mai kl. 20.00 på Teaterkafeen vil forfatterne Olava Bidtnes, Stein Iden og Kristine Brøndum lese fra egne tekster. Vårens aller siste Litteraten ligger an til å bli et uforglemmelig måte med tre svært ulike forfattere som aldri får er presentert i Tromsø. I tillegg blir det boksalg.

Danske Kirstine Brøndum har vært bosatt i Tromsø i flere år. Hun er utdanna skuespiller, etnograf og manuskriptforfatter, og debuterte som romanforfatter i 1996 med Solen mellem Tyrens horn. I mai 2002 utkom hennes andre roman Tordenkalven.

Stein Iden er fra Stavanger, men er i dag bosatt på Finnsnes. Iden debuterte med haikudiktsamlinga Gjest i 2003 på sitt eget forlag Olav. Boken fikk strålende kritikk av Nordlys’ bokanmelder, som blant annet påpekte at Melankolien og ettertenksomheten ligger som en rød tråd gjennom tekstene.

Olava Bitnes er debutant med diktsamlinga Napp fra Orkana Forlag. Hun er utdanna sosionom og arbeider innen psykiatrien, men har skrevet i mange år. Hun har blant anna vært månedens poet i Dagbladets diktkammer, vært representert med frokostdikt hos Braathens, og har hatt bidrag i diverse antologier.

Kveldens programleder er forfatteren Kirsti Blom.

postet av Forfatterlagets kontor 5/12/2004

6. mai 2004

Mer enn 30 litterære priser

Hvert år deles det ut mer enn 30 litterære priser i Norge. Har du lyst til å vite mer om en eller flere av dem, så kan du finne nyttig informasjon på Bærum bibliotek sine nettsider. Litterære priser

postet av Forfatterlagets kontor 5/06/2004

Torstein Finnbakks dikt til Hemnes jazz og bluesfestival
Hemnesmusikeren Pål-Are Bakksjå¸ har satt musikk til Torstein Finnbakks dikt. Resultatet kan du oppleve på Hemnes jazz og bluesfestival i sommer.

Torstein Finnbakk, som opprinnelig er fra Leirskardalen i Hemnes, ga ut diktsamlinga Fem Stjerne Blenki 1982. Diktene er skrevet rundt aktuelle hendelser i tiden 1978-82 med mye politisk engasjement og protestaksjoner. Den belyser også den samiske kampen sett utenfra. Diktene er skrevet på Hemnes-dialekt.

Pål-Are Bakksjå kom over diktsamlinga i 1999, og satte musikk til flere av diktene allerede da. Noen av diktene nærmest ba om å bli satt musikk til, opplyser Bakksjå. Musikken beskrives som en mellomting av Kurt Weil og Hans Eisler, og med et sterkt nordnorsk tilsnitt.

Hemnes jazz og blues-festival

postet av Forfatterlagets kontor 5/06/2004

3. mai 2004

Havmannprisen til Endre Lund Eriksen
Forfatteren Endre Lund Eriksen er tildelt Havmannprisen 2003 for beste nordnorske bok utgitt i 2003. Lund Eriksen fÃ¥r prisen for romanen «Ingen kan stoppe meg no».

Prisen blir delt ut i Mo i Rana lørdag 8. mai, under et arrangement på Rana bibliotek i tilknytning til Havmanndagene 2004.

Om årets vinner sier juryen:
«Endre Lund Eriksen er en av de nye, unge forfatterne nordfra leserne kan vente seg mye av i åra framover.I denne romanen skriver Lund Eriksen om et tema som må gjøre inntrykk på en leser. Det handler om en elleveårig gutt som får det vondt nårforeldrene går fra hverandre, men som tappert strever med å mestre det vanskelige livet under forhold som ikke er et godt utgangspunkt for å komme gjennom barndommen uten stygge skrammer. Lund Eriksen greier å kombinere dette alvorlige og vonde i beretninga med en kjapp og munter språktone. Det er vondt alvor, men det imponerende er at Eriksen greier å gjøre dette ustyrlig morsomt uten at det svekker alvoret. Lund Eriksen er en dyktig forteller og en fremragende språkkunstner som bruker nynorsk som sitt litteraturspråk.»

30. april 2004

Kunstnerstipend til Forfatterlags-medlemmer
Fire av forfatterlagets medlemmer har blitt tildelt statens kunstnerstipend for 2004.

I gruppen skjønnlitterære forfattere ble både Ingeborg Arvola og Ragnfrid Trohaug tildelt et toårig arbeidsstipend for yngre kunstnere, stipendet er 158 000 kroner stort per år.

I gruppen for barne- og ungdomslitterære forfattere ble Endre Lund Eriksen tildelt arbeidsstipend for yngre kunstnere, et stipend med ett års varighet på 158 000 kroner.
I samme gruppen er også Tore Elias Hoel tildelt vikarstipend på 60 000 kroner.

Forfatterlagets leder Sylvi Inez Liljegren, har fått tildelt et tre måneders arbeidsstipend samt et reisestipend fra Norsk Faglitterærs Forfatterforenings Fond.

Av Lene E. Westerås

postet av Endre Lund 4/30/2004

27. april 2004

FINN-programmet sluppet
Ragnar Olsen er årets Festspillkunstner, mens Olav Christopher Jenssen er Festspillutstiller. Som åpningsforestilling har Hålogaland Teater premiere på stykket «Nessekongen Puntila», gjendiktet av Ragnar Olsen etter Berthold Brechts klassiker.

Ellers består programmet av Bobby McFerrin, Ingrid Bjørnovs klassiske hærverk, fadodronningen Mariza, klarinettisten Martin Fröst, Tord Gustavsen Trio, Niko Valkeapää, Marie Bergman, Sondre Lerche med utvidet band, Moussa Diallo, Uendelig Teater, Span, Milestone Refinery, Piers Adams med Tromsø Symfoniorkester, Trio Mediaval, Paolo Nani, bestillingsverk av Erlend Skomsvoll, Trio de Janeiro, gjestespill fra Den Norske Opera, landsdelens første Poetry Slam, Barnas Festspill og mye, mye mer. Kronprins Haakon åpner gildet og Herbjørg Wassmo skriver årets prolog. Festspillene i Nord-Norge går av stabelen i Harstad fra 19. – 26. juni.

Sjekk Festspillenes nye nettsider www.festspillnn.no for full oversikt.

postet av Endre Lund 4/27/2004

25. april 2004

Tre nye medlemmer

Styret i Nordnorsk Forfatterlag har vedtatt å ta opp tre nye medlemmer: Anita Hartviksen Ravn, Brynjulf Bjørklid og Rasma Haidri Sjøvoll.

Anita Hartviksen Ravn
Er utdannet journalist med forfatterstudiet fra Universitetet i Tromsø som bakgrunn. Har fått antatt tekster i Cappelens ‘Signaler 2004’ og er aktiv i litteraturforeninga ‘Uglene’ i Rana. Er 35 år og bor i Finneidfjord.

Brynjulf Bjørklid
Skjønnlitterær skribent de siste ti årene med vise- og rocketekster. Har gitt ut romanen ‘Engelen fra Kaunas’ på Orkana forlag, vant den store novellekonkurransen i Nordlys 1997 med novella ‘Negerprinsessen’ og er forfatter av TIL-sangen. Født i Tromsø 1946, bor i Oslo.

Rasma Haidri Sjøvoll
Er amerikansk forfatter og oversetter. Skriver dikt, prosa og essays som har vært utgitt i mer enn 30 antologier og litterære tidsskrift i USA. Har mottatt flere litterære priser og holder kurs i kreativ skriving. Tidl. styremedlem av The Hawaii Island Writers’ Association og medlem av The Wisconsin Fellowship of Poets. Født 1957, bosatt i Bodø siden 2001.

postet av Endre Lund 4/25/2004

24. april 2004

Samlagsprisen til Eva Jensen
Tromsøforfattaren Eva Jensen får Samlagsprisen 2004 for sitt forfatterskap.

I juryen si grunngiving heiter det: «Å lese Eva Jensen er ofte å få auge på noko nytt når vi flyttar blikket frå ei side til den neste. Bøkene tar rare vegar og får lesaren til å juble, tenke over og undre seg over at slikt går det og an å skrive. Eva Jensen er ein uredd litterær stifinnar som det er ei stor glede å gi Samlagsprisen 2004 til.»

postet av Endre Lund 4/24/2004

22. april 2004

Litterære arrangementer under Festspillene i Harstad 2004

ord.no
ord.no er tekster som distribueres aktivt rundt omkring i hele Harstad by. Nordnorsk Forfatterlags styre oppretter et eget utvalg som vil velge ut innsendte tekster. Send inn korte tekster til no-forfa@online.no
NB! Merk fristen 10. mai.

Arr. Nordnorsk Forfatterlag og Norsk Forfattersentrum

Poetisk raptus 22. juni
Poetisk raptus er et litterært arrangement med åpen mikrofon og konferansier. For å holde oversikt over hvem som ønsker å lese, så trenger vi ei liste med oversikt over påmeldte. Det er ingen frist for påmeldinga, men vær gjerne tidlig ute. Meld deg på her: nord@forfattersentrum.no

Arr. Nordnorsk Forfatterlag og Norsk Forfattersentrum

Poetry Slam 23. juni
Litteraturkonkurransen Poetry Slam arrangeres for første gang i Nord-Norge. To ganger Sverigesmester Solja Krapu skal lede slam’en. Poetry Slam er diktopplesning fra scene med en folkejury som gir poeng til oppleserne, ikke bare for innholdet i teksten, men også for framføringa. Diktene skal være originaltekster, framført av poeten selv.

Du kan delta på Poetry Slam uten å ha deltatt på workshop i forkant (se nedenfor). Vi kommer med mer informasjon om påmelding og lignende til konkurransen etterhvert.

Arr. Nordnorsk Forfatterlag, Norsk Forfattersentrum og Festspillene i Nord-Norge

Workshop 22. og 23. juni
I forkant av årets Poetry Slam skal Solja Krapu holde en workshop i Harstad om tekst og framføring. Du kan delta pÃ¥ workshopen, men trenger ikke å delta på konkurransen Poetry Slam. Kurset koster kun kr 500 og dekker i tillegg overnatting på Stiftsgården samt lunsj første dag. Meld deg på hos no-forfa@online.no eller hos nord@forfattersentrum.no
NB! Fristen for å melde seg på workshop er 1. juni.

Arr. Nordnorsk Forfatterlag, Norsk Forfattersentrum og Festspillene i Nord-Norge

postet av Forfatterlagets kontor 4/22/2004

Verdens bokdag fredag 23. april
Gi bort ei bok, les høyt og gå på litterære arrangementer – dette er noe du bør unne deg på Verdens bokdag.

Kl. 12.00 på Teaterkafeen i Tromsø vil forfatter Bjørn Nilsen presentere si nye diktsamling Om våren, kysten og speilet som lyg. Gratis inngang. Seinere kl. 20.00 vil Jens Harald Eilertsen, forfatteren av boka Teater utenfor folkeskikken, samtale med journalist Per Kristian Olsen. Inngang kr. 50/30.
Arr. Norsk Forfattersentrum.

Historien om Verdens bokdag
Barcelona har gitt bøker stor oppmerksonhet en dag i året helt siden middelalderen. I 1995 bestemte UNESCO at 23. april skal være Verdens bokdag. En festdag for boka, men også en dag for ettertanke, fellesskap og internasjonal solidaritet. Både bokhandlere, skoler og andre litteraturformidlingsinstitusjoner er med på festen.

postet av Forfatterlagets kontor 4/22/2004

20. april 2004

Stipend til Gunvor Storne
Kulturdepartementet har tildelt Gunvor Stornes statens stipend for eldre, fortente kunstnarar. Stipendet er pr kr 20.000 pr år.

Gunvor Stornes er fødd i 1924 i Korgen og var i 1972 med på å stifte Nordnorsk forfatterlag. Den første boka til Gunvor Stornes var diktsamlinga «Bryte demningar» i 1975. Ho har i alt gitt ut ti bøker, og ho er representert i ei lang rad antologiar.

Det er svært gledeleg at ein av nestorane i nordnorsk litteratur blir honorert på denne måten.

Av Gunnar Hagen

postet av Endre Lund 4/20/2004

18. april 2004

Poetry Slam for første gang i Nord-Norge
Nordnorsk Forfatterlag arrangerer landsdelens første konkurranse i diktlesning under Festspillene i Nord-Norge i sommer. Poetry Slam er det umuliges kunst, å konkurrere i poesi, en retning som har grepet voldsomt om seg ute i verden, og ikke minst i vårt naboland Sverige. To ganger svensk mester i Poetry Slam, Solja Krapu, kommer til Harstad for å lede slam’en, og for å holde verksted i kunstformen. >> Les mer

postet av Endre Lund 4/18/2004

17. april 2004

Ingrid Alexandra fikk fjellrev

Nordnorsk Forfatterlag gir faktaboka «Fjellreven» av Kirsti Blom i dåpspresang til prinsesse Ingrid Alexandra.

Barneboka om fjellreven er et unikt samarbeid mellom forsker Eva Fuglei og forfatter Kirsti Blom, og representerer det nordligste av landet vårt.

– Nordnorsk Forfatterlag håper at prinsesse Ingrid Alexandra vil få mye glede av historiene om fjellreven og de unike bildene fra Svalbard, sier leder Sylvi Liljegren.

Kirsti Blom har skrevet en dedikasjon i boka til Ingrid Alexandra.

postet av Endre Lund 4/17/2004

15. april 2004

Arvola ut i Europa
Ingeborg Arvola fra Tromsø er valgt ut av Bjørnsonfestivalen til å være norsk deltaker i det prestisjetunge samarbeidsprosjekt Scritture Giovani, der unge forfattere deltar på viktige litteraturfestivaler. Blant annet blir Arvolas novelle «Monster» med i en antologi.

Det er en kjempefin mulighet for meg. Jeg har ikke en stor leseskare ennå, og dette kan gjøre flere oppmerksomme på bøkene mine, sier Ingeborg Arvola til NTB.

Den italienske festivalen i Mantova, Hay-festivalen i Wales, Bjørnsonfestivalen i Molde og Berlin Internasjonale litteraturfestival er navnet på samarbeidspartene. I tillegg til at novellen hennes oversettes til engelsk og utgis sammen med de andre unge forfatternes tekster, forventes det at Ingeborg skal lese på festivalene.

Ingeborg legger i disse dager siste hånd på sin nye roman «Forsiktig. Glass» som kommer ut i løpet av våren.

postet av Endre Lund 4/15/2004

3. april 2004

Original boklansering
De færreste lanserer ny bok med ei pratsom papegøye på skuldra! Det gjorde imidlertid Endre Lund Eriksen, til stor glede for tredjeklassingene fra Gyllenborg skole i Tromsø under lanseringa som ble holdt på dyrebutikken i Tromsø sist fredag.

Mens Endre leste fra boka Jafs som handler om papegøyen Castro som skal prøve å frigjøre broren sin fra dyreparken Villmarka Zoo, satt amazonpapegøya Jakop og fulgte nøye med i teksten. Når han syntes det var nødvendig, kom Jakop med høylydte utbrudd, latter og papegøyekommentarer. Lanseringspublikummet lo sånn at Endre et par ganger måtte stoppe og be Jakop om å være stille.

– Det var kjempeartig, sa tredjeklassingene som deretter ble traktert med brus og boller.

Jafs er Endre Lund Eriksens tredje bok. Han har tidligere gitt ut barnebok-suksessen Pitbullterje går amok og voksenromanen Ingen kan stoppe meg no.

– Lund Eriksen er ikke bare en kreativ forfatter, han tør også å ta i bruk nye og spennende lanseringsmetoder til inspirasjon for flere, sier Aslaug Eidsvik i Norsk Forfattersentrum nord.

Av Sylvi Liljegren. Foto Aslaug Eidsvik.
>> Les mer om saken i Nordlys

postet av Endre Lund 4/03/2004

Lund Eriksen er født i 1977 i Bodø, og bor i Tromsø. Han har vært forfatter på heltid siden høsten 2002. Han er utdannet Cand.mag. med fagene litteraturvitenskap, teaterhistorie, historie og Forfatterstudiet i Tromsø.
Han debuterte i 2002 med ungdomsromanen «Pitbull-Terje går amok». For denne mottok han Kulturdepartementets pris for beste skjønnlitterære bok for barn og ungdom 2002, Aschehougs debutantstipend 2002 og Bragepris-nominasjon.

Havmannprisen deles ut av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek. Prisen støttes for øvrig av Mo Libris og Sparebanken Rana. Sparebanken Rana gir en prissum på kr. 15.000,- til vinneren.

Prisvinneren er kåret av en fagjury som har vært ledet av Stein-Arve Myrbakk, litteraturanmelder og lektor i norsk i Mo i Rana. Andre medlemmer i juryen har vært forfatteren Hans Kristian Eriksen fra Norsk forfattersentrum, Rolf Einum fra Mo Libris og Sissel Holtet fra Nordland fylkesbibliotek.

Av Hilde Rokkan, Rana Bibliotek

postet av Endre Lund 5/03/2004

28. februar 2004

Sjamanens Rike på samisk
Dag Ove Johansens bokserie Sjamanens Rike er nå oversatt til samisk. Geaiddaniehku er den første boken i romanserien som på samisk heter Sáivomáilbmi. Dette er første gang det utgis det en romanserie i pocketutgave på samisk.

Sjamanens rike ble utgitt i 2002 og 2003 av Egmont/Damm, og består av 12 bøker. Seriens første bok har tittelen Ravnedrøm.

Det er forlaget Idut som står for den samiske utgivelsen. Romanserien Sáivomáilbmi handler om samers utvandring til Alaska på slutten av1890-tallet. Den er en frittstående dramatisering bygd på historiske fakta. Steder, historiske hendelser og noen personer er autentiske. Mesteparten av handlingen og dialogen er oppdiktet, og de fleste karakterer er fiktive. Leseren tas med til Finnmark, Alaska og Canada. Vi følger personene fra 1893 til 1899.

I boken Geaiddaniehku møter vi unggutten ?nde Rávná. Året er 1893. Vi befinner oss et sted på Finnmarksvidda øst for Máze. ?nde er dreng i Somby-siidaen. I vinternatten må han ut og jage bort ulv som angriper reinflokken. Det skjer ikke uten dramatikk. ?nde er en dyktig reingjeter. Han har spesielle evner, og vet mer enn folk flest gjør. Han har drømmer hvor ravnen er sentral, underlige og skremmende drømmer om hendelser som senere skal vise seg å bli virkelige. Ungjenta Marit er tjenestejente i siidaen. Hun og ?nde er forelsket i hverandre. Samtidig møter vi pastor Jackson i Alaska. Han leder arbeidet med å få inupiatene til å begynne med reindrift. Amerikanske myndigheter har leid tsjuktsjere til å lære inupiatene reindrift. Men samarbeidet lykkes ikke. Tsjuktsjerne blir sendt hjem. Og pastoren har hørt at samer er dyktige reindriftsfolk …

Forfatter er Dag Ove Johansen (53), Fauske. Han debuterte som forfatter i 1974, og har hittil utgitt mer enn 20 bøker. Med sin roman Ravnedrøm vant han Egmonts manuskonkurranse i 1999.

Rauni Magga Lukkari har oversatt boken Geaiddaniehku til nordsamisk.

Omslagsillustrasjonen er laget av Boro Pavlovic.

Nordisk Ministerråd (Nordbok) har bevilget støtte til oversettelsen av boken, og Samisk kulturfond har støttet utgivelsen. Første bok lanseres i Troms og Finnmark i uke 10.

postet av Endre Lund 2/28/2004

22. februar 2004

Palmers første oversettelse
26.februar har Hålogaland Teater premiere på Anton Tsjekhovs stykke «Ivanov», som Marion Palmer har oversatt til nordnorsk. Dette er Palmers første oversettelse.

Hva handler «Ivanov» om?

– Ivanov var det første lengere skuespillet Tsjekhov skreiv. Stykket er like aktuelt i dag som på 1880-tallet. I et samfunn der folk bare er opptatt av penger og suksess, har den unge Ivanov mistet livsgnisten og troen på kjærligheten, og søker etter en dypere mening med livet. Han er slett ingen helt, selvforakt og avmakt er viktige stikkord. I utgangspunktet var dette en komedie, som seinere ble til et «drama i fire akter».

Du har oversatt stykket til nordnorsk. Hva var de største utfordringene, og hvordan jobbet du med oversettelsen?

– Utfordringen er selvsagt å komme innunder de ulike karakterene. Om jeg har lyktes i å gi hver av dem et «sant språk», får vi høre på scenen. Hvordan skulle jeg for eksempel få en greve til å snakke kvalsundværing? Det gikk bare ikke, så jeg ringte en mann på over 90 år som jeg hadde hørt snakket litt mere dannet enn de fleste her i området. Så var jeg og drakk te med han, og prata om litt forskjellig. Men da snakket han søring. Det var hjemmespråket hans. Men i telefonen snakket han annerledes. Vi hadde en interessant prat om dialekter og talespråk.
Men jeg har ikke oversatt fra russisk. Skulle gjerne hatt mulighet til å sjekke opp mot originalen, men det ble for knapp tid. Instruktøren har bearbeidet stykket ut i fra ulike oversettelser.

Dette er din første oversettelse for HT. Frister det til gjentakelse?

– Absolutt. Det var kjempespennende. Så hvis teatersjefen ringer igjen, takker jeg ikke nei, men jeg er avhengig av at det fins norske, svenske eller danske versjoner. Fikk spørsmål om et irsk stykke før dette, men det turte jeg ikke gi meg i kast med.

postet av Endre Lund 2/22/2004

18. februar 2004

Olava Bidtnes debuterer på Orkana Forlag i vår

Orkana Forlags vårliste har kommet med tre sterke utgivelser.

Olava Bidtnes debuterer i vår med diktsamlinga Napp. Diktene hennes er lest av mange – vi kjenner henne fra Morgendiktet vi får servert ved siden av frokosten på Braathen-flyene. I forlagets rosende omtale står det at diktene har en særegen stemme og et poetisk språk som formidler en umiddelbar forståelse.

De to andre bøkene på Orkanas vårliste er Helge A. Wold med Querinins reise – Il viaggio di Querini, ei bok, som i tillegg til den forunderlige historia om venetianerne som stranda på Røst i 1432, har et rikt billedgalleri både fra Røst og Venezia. Jens Harald Eilertsen debuterer som forfatter med Teater utenfor folkeskikken – Nordnorsk teaterhistorie fra istid til 1971. Boka lanseres i Tromsø under Monologfestivalen i Tromsø 26. mars.

postet av Forfatterlagets kontor 2/18/2004

17. februar 2004

Johan Petter Barlindhaug til årsmøte i Nordnorsk Forfatterlag
Lørdag 6. mars er det klart for årsmøte i Nordnorsk Forfatterlag. Hele arrangementet vil finne sted på Clarion Hotel Bryggen i Tromsø.

Programmet er som følger:
09.00 Lyrikk på en lørdag. Margunn Hageberg leser dikt og forteller om sitt arbeid som bypoet under Ordkalotten Tromsø Internasjonale Litteraturfestival.

09.30 Møt fjellreven Kirsti Blom forteller om og leser fra boka Fjellreven.

10.00 Fremadrettet gruppearbeid. Gruppene fremskaffer fem gode og konkrete forslag til Nordnorsk Forfatterlags handlingsplan for 2005 – som er Norges 100-årsmarkering som selvstendig nasjon.

11.00 Det nye nord – perspektiver for Barentsregionen de neste ti årene. Johan Petter Barlindhaug i Distriktskommisjonen foreleser. Åpent for spørsmål og innlegg fra salen.

12.00 Lunsj

13.00 Åpning av Årsmøtet 2004 i Nordnorsk Forfatterlag

15.00 Kort pause med frukt og drikke

17.00 Avslutning av Årsmøtet 2004 i NnF

19.00 Årsmøtemiddag og sosiale innspill. Konferansier: Endre Lund Eriksen

postet av Forfatterlagets kontor 2/17/2004

13. februar 2004

Hælsikes Kvinnfolk med stor suksess i hovedstaden
Manusforfatter for revygruppa Hælsikes Kvinnfolk, Linda Lillevik, har skrevet svært humoristiske tekster som tok publikum med storm. Lofotposten har mer om saken.

postet av Forfatterlagets kontor 2/13/2004

3. februar 2004

Vonheim slår et slag for lesesvake
– Da jeg for vel fire år siden begynte som ekstravakt i en bolig for voksne psykisk utviklingshemmede, ble jeg rystet over at det så å si ikke fantes bøker for denne gruppen. De ble tilbudt barnebøker! sier forfatter Inger Vonheim. Hun bestemte seg for å gjøre noe med saken.

– «Vår groveste diskriminering av psykisk utviklingshemmede er at vi glemmer deres alder,» har Tordis Ørjasæter sagt en gang, forteller Inger Vonheim. Hun satte seg fore å skrive nettopp for voksne psykisk utviklingshemmede og andre lesesvake. Resultatet foreligger nå. Boka «Kjærester» inneholder fire noveller illustrert av den prisbelønnede kunstneren Akin Dázakin.

Hva handler novellene om?
– I novellen «Mannen som plystret» er Linda permitert fra jobben. Det ringer på døra. Linda åpner fordi mannen utenfor plystrer så pent! Mannen selger kokebøker, men Linda kan jo ikke lese. Jeg forsøker å skildre et noe spesielt møte mellom to ensomme mennesker.

Novellen «Jenta med den røde hatten» handler om Gunnar, «som har lyst til å gifte seg en gang.» Han går på kafe alene. Der blir han kjent med jenta med den røde hatten, som drikker øl med sugerør. Begge bærer på en drøm. Slutten på novellen lar jeg være åpen.

Tittelnovellen er om noe de fleste har opplevd: Å ha en kjæreste er ikke alltid så enkelt.

«Tekoppen var god å holde i.
Johanne ble varm inni hånden.
Men hun ville heller
bli varm av Ove.
Ennå har han ikke tatt i meg,
tenkte Johanne.»

Den siste novellen «Kysset», handler om Lasse som er 20 år, og ennå ikke har kysset ei jente. Etter et dramatisk overfall, havner han på sykehus. Der hender noe merkelig. Ei jente i hvit kjole, med hår som når til knærne, står med ett inne på sykerommet.

Hvordan gikk du fram når du skulle skrive for denne målgruppa?
– Det kan være vanskelig å skrive tilrettelagt litteratur, selv for en med flere bøker bak seg. Jeg har brukt mye tid på spesialbibliotek, for å se hvordan forfattere i andre land har løst problemene. Noe av det viktigste er å bruke ord og begreper som blir forstått. Videre må man være konkret, ikke bruke billedspråk og unngå et variert ordvalg. Man bør fortelle om hva personene i boka gjør nå, ikke så mye om hva de tenker, eller planlegger for framtida. Undersøkelser viser at når en lesesvak person strever med et avsnitt, hopper hun ikke bare over avsnittet, hun forkaster hele boka!

I Norge er det ca. 90 000 mennesker, som på grunn av ulike former for funksjonshemming, har problemer med å lese en vanlig bok. Men det er ikke bare å gå på biblioteket eller en bokhandel, og finne det de vil ha. Omlag 2 % av befolkningen er frarøvet gleden, nytten og den kunstneriske opplevelsen fag- og skjønnlitterære bøker kan gi.

Et lyspunkt er organisasjonen, «Leser søker bok». De er svært aktive i arbeidet for å få flere tilrettelagte bøker utgitt. I et par år har også forfattere, illustratører og designere hatt muligheten til å søke om stipend for å skrive slike bøker. Forlagene er imidlertid tilbakeholdne med å anta manuskripter til denne type litteratur.

Men Orkana forlag i Stamsund har antatt og nå utgitt «Kjærester» av Inger Vonheim.

postet av Endre Lund 2/03/2004

2. februar 2004

Davggaid Vuolde – Under Karlsvogna
For-markering av samefolkets dag på Litteraten.

Torsdag 5. februar kl. 20.00 på Teaterkafeen vil forfatterne Marry Ailonieida Somby og Rauni Magga Lukkari samtale med forfatterkollega John Gustavsen. Vi får også høre opplesninger fra Somby og Lukkari. Litteraten arrangeres, tradisjon tro, av Norsk Forfattersentrum nord.

29. januar 2004

Nordland fylkeskommunes forfatterstipend
Lørdag 31. januar er siste frist for å søke på Nordland fylkeskommunes forfatterstipend. Kriteriet for å søke er at du enten er bosatt i Nordland eller har en sterk tilknytning til fylket.

Kr. 20.000 kan du få i stipend til å skrive. Stipendet er støttet av Nordland fylkeskommune, og tildeles av Nordnorsk Forfatterlag.

Søknaden må inneholde en begrunnelse for at du søker, hva du eventuelt ønsker å bruke stipendet til og hva du har gjort tidligere. Legg ved oppdatert CV som vedlegg. Send alt til Nordnorsk Forfatterlags kontor: no-forfa@online.no eller Vestregata 48, 9008 Tromsø.

postet av Forfatterlagets kontor 1/29/2004

Nye lettlestbøker
Inger Vonheim har nylig gitt ut Kjærester (Orkana Forlag). Akin Dázakin har laga illustrasjoner til fire noveller som handler om drømmen om å få være nær en annen.

I mange år trodde jeg at alle som ønsket å lese en bok, kunne gå på biblioteket eller i en bokhandel og finne det de ville ha – også de ca. 90 000, som på grunn av ulike former for funksjonshemming, har problemer med å lese en vanlig bok, forteller Inger Vonheim. Da jeg begynte å jobbe som ekstravakt i en bolig for voksne psykisk utviklingshemmede, ble jeg sjokkert da det gikk opp for meg at det så å si ikke ble utgitt bøker for denne gruppen. Det som sto i hyllene var barnebøker! Man frarøver altså omlag 2 % av befolkningen gleden, nytten og den kunstneriske opplevelsen fag- og skjønnlitterære bøker kan gi.

For vel et år siden startet Vonheim på den første boka for lesesvake. Men, fortsetter forfatteren, det å skrive enkelt er ingen enkel sak. Man må hele tiden lete etter forståelige ord og begreper. Man må være konkret, ikke bruke billedspråk og unngå et variert ordvalg. Hvis en lesesvak person må streve med et avsnitt, vil hun ikke bare hoppe over avsnittet, hun vil forkaste hele boka.

Orkana Forlag har tidligere gitt ut lettlestboka Julie er forelsket. Illustratøren Johanne Emilie Andersen står for både tekst og illustrasjoner. Boka handler om Julie som er altoppslukende forelsket i en berømt fotballspiller. Hun drømmer seg vekk fra den gråhverdagen. Likevel er det hverdagen som vinner til slutt.

Begge bøkene er innbundet. De kan kjøpes på bokhandelen, direkte fra Orkana forlag eller fra forfatterne. Og de kan lånes på biblioteket.

postet av Forfatterlagets kontor 1/29/2004

Hedersprisvinner fra høylandet spiller i Oslo
Revygruppa Hælsikes kvinnfolk har i løpet av sin 4-åringe eksistens rukket å gjøre seg bemerket i amatørrevymiljøet i Norge. Sist sommer vant gruppa Norsk Revyfaglig senters hederspris for nummeret Langtidsplanlegging, skrevet og framført av Linda Lillevik.

Langtidsplanlegging handler om en eldre dame som planlegger sin egen begravelse. Norsk Revyfaglig Senters jury sa i sin begrunnelse: «Årets vinner har belyst et aktuelt tema og faktisk våget å gå inn i et tabuområde på en ren, enkel og elegant måte.»

13. og 14. februar 2004 spiller Hælsikes kvinnfolk revy på Scandinavia Scene på Radisson SAS Hotell. Klokken 19 begge dager. Billetter kan kjøpes på Posten per nett eller tlf, på Billettservice 81533133 eller direkte på tlf: 22111510
Pris: 290, –

Litt om forestillinga: Den mest raffinerte ironien er selvironien, mener de åtte jentene fra Svolvær. Som de selv sier, om hvorfor de gjerne heller mot sjangeren kabaret når de skal klassifisere sin forestilling: «Kabaret? Er ikke det en sånn dissende delikatesse? En uhåndterlig greie, som man aldri riktig kan være trygg
på innholdet i? Jo, kabareten har en form som passer oss, for å si det sånn.»

postet av Forfatterlagets kontor 1/29/2004

Ny roman fra Arvola
Ingeborg Arvola kom i oktober med romanen «Straffe», og allerede i april kommer en ny roman fra hennes hånd.
«Forsiktig. Glass» er i følge Cappelen en roman på barnets premisser. Hovedpersonen er ei lita jente som bor i et kollektiv med kunstneriske, progressive, men selvopptatte voksne. Barnet higer etter tryggheten i voksenfanget, men har også en kreativ og opprørsk overlevelsesvlje. Romanen er sår og brutal, mener Cappelen, men også burlesk og morsom.

postet av Endre Lund 1/29/2004

Fullt hus på Ska
Det var fullt hus og god stemning da Nordnorsk Forfatterlags medlemmer Ingeborg Arvola, Kine Hellebust, Pål Johan Karlsen, Nøste Kendzior og Geir Pollen leste på Café Ska i Oslo i går kveld.

Dette var første gang Nordnorsk Forfatterlag arrangerte opplesning i Oslo.
– Men ikke siste! sier Forfatterlagets leder Sylvi Liljegren.

postet av Endre Lund 1/29/2004

25. januar 2004

Et sprekt initiativ
Nordnorsk Forfatterlag presenterer fem av sine medlemmer, INGEBORG ARVOLA, HERBJØRG WASSMO, KINE HELLEBUST, PÅL JOHAN KARLSEN og GEIR POLLEN pÅ SKA CAFÉ i Oslo den 28. januar kl. 20:00.

– Dette er et sprekt initiativ som vi gjerne vil overvære, sier daglig leder i Nordnorsk Kulturråd, Jens Harald Eilertsen. Han mener det er en spennende ide å fokusere på de nordnorske forfatterne i hovedstaden, og påpeker at det ikke er første gang Nord-Norge har eksportert god kultur sørover.

For å understreke sitt engasjement spanderer Nordnorsk Kulturråd flybillett på forfattelagets leder, Sylvi Inez Liljegren.

– Det er NnFs egne medlemmer i Oslo som står for dette initiativet. Blir det som på litterære opplesningskvelder nordpå, satser vi på ‘stinn brakke’ sier Liljegren.

postet av Endre Lund 1/25/2004

21. januar 2004

Laila Stien og kirketurné
Kirketurné i Troms og Finnmark 9. januar-5. februar 2004 med storslått kvensk, samisk og norsk musikkverk.

For første gang skal det fremføres et stort, nyskrevet musikkverk på kvensk, samisk og norsk språk. Der dagen er nattens bror er et spennende spill mellom musikalsk tradisjon og nyskaping, historie og samtid, og felles arvegods mellom etniske grupper. Komponisten Henrik Ødegaard og forfatteren Laila Stien har laget et oratorium til den nordligste delen av Nord-Norge, Sverige og Finnland. De vil formidle mangfoldet i folket og naturen, og det storslåtte og skjøre i landskap og sinn. Laila Stien viser frem utsnitt av liv og historie ved å gi representantene for menneskene som bor her, en stemme. På kirkehvelvet vil man kunne se bilder fra livet i nord, sammensatt av Vadsø museum/Ruija kvenmuseum.

Turneen inngår også i Hålogaland bispedømmes markering av sitt 200-års jubileum.

For mer informasjon
Kontakt Ny Musikk ved
Mette Kaaby, produsent og prosjektleder
tlf. 22337090/97613730
mette@nymusikk.no

postet av Forfatterlagets kontor 1/21/2004

20. januar 2004

Nordland fylkes forfatterstipend
Fristen for å søke på Nordland fylkes forfatterstipend er 31. januar og gjelder for forfattere som er bosatt i Nordland. Søknad sendes til Nordnorsk Forfatterlag sitt kontor no-forfa@online.no eller Vestregata 48, 9008 Tromsø.

postet av Forfatterlagets kontor 1/20/2004

Årsmøte i Nordnorsk Forfatterlag
Årsmøte i Nordnorsk Forfatterlag avholdes lørdag 6. mars på Clarion Hotell i Tromsø. Sakspapirer sendes ut i begynnelsen av februar.

Alle saker som skal årsmøtebehandles, må være sendt til styret innen 4 uker før årsmøtet. Andre saker kan vedtas behandlet av årsmøtet med 2/3 flertall. Valgkomiteen ønsker innspill – alle henvendelser sendes til kontoret no-forfa@online.no eller til styremedlem og leder av valgkomiteen, Bjørn Erik Stemland bstemlan@online.no

postet av Forfatterlagets kontor 1/20/2004

Skarven flyr igjen
Vårt medlemsblad Skarven er nå under utsendelse med mye spennende og originalt stoff. Vi byr på intervju med årets Festspillkunstner i Harstad, Ragnar Olsen, bypoetiske erfaringer fra Ordkalotten, Tromsø internasjonale litteraturfestival, nytt fra skrivestua Herberget i Stamsund, refleksjoner over Jack Berntsens status som Konge, og andre litterære perler fra våre medlemmer.

Du kan abonnere på Skarven. Det koster kun kr. 150 per år. Ta kontakt med Nordnorsk Forfatterlags kontor no-forfa@online.no eller ring 77 64 33 20.

postet av Forfatterlagets kontor 1/20/2004

Stor medlemsøkning i Nordnorsk Forfatterlag
Marion Palmer er vårt nyeste medlem, og ved utgangen av 2003 hadde Nordnorsk Forfatterlag 110 medlemmer totalt. I fjor hadde vi ei økning på til sammen 12 nye medlemmer, og dette er vi meget fornøyde med, sier styreleder Sylvi Inez Liljegren.

postet av Forfatterlagets kontor 1/20/2004

19. januar 2004

Forfatteren Eivor Bergum på Iliosfestivalen
Samtidsmusikkfestivalen Ilios finner sted i begynnelsen av februar i Harstad. Eivor Bergum har, i samarbeid med flere, lage ei spennende forestilling.

Forfatteren Eivor Bergum er engasjert av Musikk i Troms til et bestillingsarbeid på nyskrevne dikt til musikk av den norske komponisten Magnar Åm og den japanske komponisten Karen Tanaka. Bergum skal framføre diktene sammen med Arctimus. Forestillinga, som har fått navnet «Dancing on a metal string», kan du få med deg søndag 1. februar kl 18:00 i Harstad Kulturhus, Storsalen scene. Ellers tilbyr festivalen hardingfele, tegneserieopera, jazz og strykekvartett.

For mer informasjon om festivalen, se Iliosfestivalen.

postet av Forfatterlagets kontor 1/19/2004

16. januar 2004

Velkommen til forfatterkveld
Sett av 28. januar med det samme, vi kan love deg en uforglemmelig kveld. Forfatterne Ingeborg Arvola, Geir Pollen, Herbjørg Wassmo, Pål Johan Karlsen og Kine Hellebust vil lese på Kafé Ska i Oslo onsdag 28. januar kl. 20.00. Konferansier: Ellisiv Lindkvist. Gratis inngang.

Arrangør: Nordnorsk Forfatterlag med støtte fra Norsk Forfattersentrums medlemsfond, Ashehoug Forlag, Gyldendal Norsk Forlag og Cappelen Forlag.

postet av Forfatterlagets kontor 1/16/2004

Skribenter i forlagsjungelen
Klikk deg inn på linken, les om dine muligheter og få nyttige tips. Skribenter i forlagsjungelen

Lykke til med skrivinga!

postet av Forfatterlagets kontor 1/16/2004

2003

22. desember 2003

God jul
Nordnorsk Forfatterlag ønsker alle ei fredelig jul og et riktig godt nytt år.

postet av Forfatterlagets kontor 12/22/2003

11. desember 2003

Kunstnere mot nedskjæringer i tilbudet til gamle og syke
Ragnar Olsen og Solveig Vorren inviterer kunstnere i Tromsø til å være med på ei markering mot nedskjæringene i tilbudet til gamle og syke. Onsdag 17. desember skal budsjettet tas opp i kommunestyret, og i den forbindelse ønsker Olsen og Vorren å lage en desentralisert støttekonsert på sykehjemmene i byen.

«Ideen ble klekket ut etter demonstrasjonen mot budsjett-kutt på torget sist lørdag», forteller Olsen ivrig. «Vorren er lærer på Helsefaghøgskolen og kjenner godt til situasjonen på sykehjemmene – bl.a. gjennom det å ha studenter i praksis der. Vi kontaktet både kunstnere og sykehjem, og alle synes ideen er kjempegod! Det synes også Holger Raste, som er leder for Aksjonsgruppa av lett aldrende demonstranter.»

En del musikere har sagt ja til å bidra, og nå ønsker Olsen og Vorren å få med forfatterne også – forfattere som kan være med på små opptredener enten omkring kl. 11-12 eller om ettermiddagen ca. kl. 16-17, avhengig av sykehjemmenes rutiner. Det er valgt ut 8 arenaer: Heracleum, Seminaret, Laureng, Kvaløysletta, Mortensnes, Tromsøysund, Hvilhaug og Kroken. For hver bidragsyter er det bare snakk om å delta ett sted, og bare i noen få minutter.

Planene er under utvikling, nå gjelder det å finne ut hvem som kan og vil være med. Ta kontakt med Ragnar Olsen for nærmere informasjon. E-post: ragnolse@online.no

postet av Forfatterlagets kontor 12/11/2003

10. desember 2003

Til topps på bestselgerlista
Arthur Arntzens bok av året Det latterlige alvor har sust rett inn på førsteplass på bestselgerlista til Libris – foran både Harry Potter og Bokhandleren i Kabul. Sjekk Libris på nettet: www.libris.no

postet av Forfatterlagets kontor 12/10/2003

5. desember 2003

Har du skrivesperre?
Fortvil ikke, det finnes flere steder du kan henvende deg og få hjelp. Norges Litteraturskole er en av dem. Norges Litteraturskole tilbyr hjelp i prosessen fra idé til ferdig bok. De bidrar som tekstkonsulenter og gir praktiske tips og veiledning underveis. Sjekk ut deres hjemmeside: www.norgeslitteraturskole.no

Lykke til!

postet av Forfatterlagets kontor 12/05/2003

1. desember 2003

Lillevik med Hælsikes suksess
Linda Lillevik har skrevet tekstene som revygjengen Hælsikes kvinnfolk spiller, og de har fått meget gode kritikker. Se http://www.lofotposten.no/kultur/article804680.ece

postet av Forfatterlagets kontor 12/01/2003

Har du stoff om Barents litteratur-samarbeidet?
Barents Literature Centre i Överkalix i Sverige ønsker å samle stoff om det litterære samarbeidet som har vært i Barents de siste ti åra. Til sommeren vil stoffet gis ut i et eget hefte.

Hvis du sitter på artikler og/eller fotografier, så ta kontakt med Marina Lundh på Barents Literature Centre, tlf: + 46 (0) 926 102 65, e-post: marina.lundh@blc.overkalix.se

postet av Forfatterlagets kontor 12/01/2003

30. november 2003

Etterkrigstid sett med barneøyne
Inge Eberg Johansen debuterte med den kritikerroste «Krig i kalosjar» i 2001, som han mottok Blix-prisen for. Nå er en ny roman ute – «Tyskungen», som er en frittstående fortsettelse av den første boka hans.

Hva handler «Tyskungen» om?
– «Tyskungen» handler i tid om det første etterkrigsåret. Freden blir rasjonering, varemangel, arbeidsledighet for tyskarbeidet er borte, den felles fienden også. Den mørke krigstiden har tært på menneskene. Nå kommer oppgjørets time for de som hjalp fienden.
Mye av dette går over hauet på barnet som kan løpe fritt over marka, gå med fjæra uten frykt for miner og tyskere. Han må stjele seg tid for å leke sammen med ei fremmedjente som folk kviskrer om er tyskjente. Han stjeler på en måte av de voksne sin tillit. «Tyskungen» blir mer en historie om å nå fram. Uten denne tilliten mellom menneskene, føler han seg sviktet. Barn har ikke rom for svik. Han ivrer etter å tjene penger til et munnspill, en tenkt glede for å nå fram.

Som i den første boka di, har du en barneforteller. Hva gjorde du for å finne fram til denne barnestemmen?
– Boka forteller om hvordan et barn ser verden. Denne virkeligheten av sanser og opplevelser prøver fortelleren å legge i språket. Han går berrføtt i fjæra, følger kuveien, det er våte lyder, tørre stemmer, vind i bårene, han trår i i en slags fuktighet med mye minner. Elva blir et bilde på soldager og bading, på kveldsus når en skal sove, dyr lukter varme. Og bak alt låg myra og tenkte stilt. Stillheten er det største rommet av minner.
Vi hadde verken radio eller grammofon. Klokka vekte oss med tette sekund, tid var middagen og nonsmat, omnen var sint av varme og kokt lukt. Ungen fikk et forhold til det meste, rente berrføtt sommaren lang, det kjentes heilt oppi hauet.
For å nå inn i barnesinnet må en leke med barn, kjenne seg igjen, fortelle for barn. Lek er en åpning til fantasien. Musikk av Grieg var en fin måte å møte naturen heime på, barnet tok seg turer i minnene.

Du debuterte i en alder av 65 år. Har du alltid skrevet, eller har du begynt å skrive i de senere år?
– Jeg har skrevet mye lokalhistorie i aviser og hefter, gitt ut hefter som «Nordnorske merkedager» og «Lofotfisket, historie og utvikling», illustrert og skrevet tema i Turlagskalender i ca 10 år, har fast spalte i en lørdagsavis om dagligdagse ting og mye annet som innlegg i to nordnorske antologier.

Hvorfor er det så viktig å skrive om krigen?
– I dag er krigen en lydlaus teknikk på TV. Ca 300 000 barn deltar som soldater i denne krigen. Vi har 40 millioner flyktninger, 2 millioner av dem er er barn. For hver soldat som blir drept, blir 7 sivile drept, de fleste er barn og kvinner. Uten at vi forstår barnas bakgrunn, har vi manglende muligheter for å hjelpe dem. Barn som opplever krig mister grunnleggende fundament for et normalt liv. De føler at foreldrene svikter, de mister skole, lek, savn , heim , venner, mat osv. De tar krigen med seg inn i freden, inn i en fremmed kultur i andre land der traumene overtar. Vi hadde besteforeldre vi satt tid hos. Hvor mange av flyktningbarna som driver i gatene våre har et fang av tid å sitte i?

postet av Endre Lund 11/30/2003

Siste Sjaman
Siste bind i Dag Ove Johansens serie «Sjamanens rike» kommer ut 1.desember. I «Der elvene møtes» nøstes trådene Johansen har lagt ut i den tilsammen 12 bind store billigbokserien, som handler om samiske utvandrere i Alaska.

postet av Endre Lund 11/30/2003

23. november 2003

Lindkvist på Norsk Dramatikkfestival
Ellisiv Lindkvists stykke «Play.mobil» skal settes opp på Norsk Dramatikkfestival på det Norske Teater 11. – 13. juni.

– «Play.Mobil» handler om fire til forveksling like personer, Mona, Brede, Hans og Grethe. De arbeider alle på et kontor. På scenen ser vi kontoret, soverommet og kjøkkenet samtidig. Det starter med at Mona og Brede ligger og sover i samme seng, spiser frokost og går på jobb til samme kontor. Men de snakker ikke sammen, så kanskje er dette to ulike leiligheter vi ser samtidig eller har de to et forhold der de ikke snakker til hverandre? Mona og Hans har et elsker forhold. Det samme har Grethe og Brede. Karakterene har ikke noen særlig utvikling. Alt de gjør er sjablongaktig og man kan lure på om de er en person eller om de speiler ulike personer, forteller Ellisiv Lindkvist.

Av 80 innsendte bidrag, er hennes stykke ett av fem som skal settes opp i festivalens hovedserie.

Enkelt språk
– Stykket har et enkelt språk som er med på understreke stykkets tematikk; at ikke bare barn, også voksne leker, noen ganger leker man livet. Jeg ser for meg at enkelte handlinger spilles/lekes i den forstand, man later som man gjør noe. Man later som man sover, later som man spiser, later som man skjenker kaffe, later som man drikker, later som man puler, sier Ellisiv.

Men hva betyr tittelen?
– «Play.Mobil» henspiller på de små plastdukkene mange har hatt som barn og viser hvordan aktørene utfører de fleste handlingene temmelig automatiske. Mobil viser til personenes tilsynelatende mobilitet, og ønsket om uavhengighet, som – viser det seg – ikke er reelt. Men mest er kanskje mobil et uttrykk for karakterenes utskiftbarhet.

postet av Endre Lund 11/23/2003

Frå lyrikk til undomsromanar
Tore Elias Hoel skreiv først lyrikk, men gikk sidan over til å skrive ungdomsromanar. Nylig fikk han Blix-prisen for ein «moderne, stilsikker og lett nynorsk som lokkar unge lesarar med seg», som det heiter i juryens grunngjeving.

Kva handlar «Glaskula» om?
– Glaskula handlar om ei jente som har mista søstera si. I ein krisesituasjon blir lengselen så sterk at ho begynner å samtale med søstera, og det skjer ved hjelp av ei glaskule. På eit vis finn ho søstera si inne i denne kula, og ei tid vil ho til og med gå inn til søstera, gjennom dette glaset. Men så vender det seg… Omlag slik les eg denne romanen for ungdom.

Kva var det som satte i gang skrivinga?
– Det var eit slags bilde eg hadde. Eg såg for meg ei jente sitte på huk, samankrøkt, mellom trea med noko i hendene – ei glaskule. Så skreiv eg forhistoria, dvs eg skreiv ein versjon av forhistoria. For etter kvart blei det fleire versjonar. Manuset forandra seg altså fleire gonger. Ei tid var det ein gutt i hovudrolla, ein annan gong var det eit lite barn…

Dei to første bøkene dine var diktsamlingar, og sidan har du skrive fire ungdomsbøkar. Kvifor likar du å skrive ungdomsbøker?
– Det begynte så tilfeldig med at eg ville delta i ein nordisk konkurranse for lettlesbøker! Eg vann ikkje, men eg merkte at eg likte å skrive prosa – det kjendest lettare og friare enn å skrive lyrikk. Samtidig er det ein sjanger som eg kan kombinere med å vere småbarnsfar og i full jobb, dvs i tidsklemma. For desse bøkene er kortare enn andre bøker er. Eg trur eg likar å skrive for ungdom også!

postet av Endre Lund 11/23/2003

20. november 2003

Kitten er i oss alle
Kirsti Blom ble inspirert av dagboka til en slektning til å skrive om en norsk soldat som verver seg til Kong Leopold IIs kolonihær i Kongo i år 1900. Hjemme var Kitten det nærmest forkjælte minstebarnet i søskenflokken, men i Kongo blir han en brutal overgriper.
– Han adlyder ordre og må gjøre ting han misliker, men han må også ha tiltro til at han har retten og verdigheten på sin side. Han må tro han er en bra mann. «Kitten» er historien om hvordan det går når denne troen slår sprekker, forteller Kirsti Blom i dette intervjuet.

«Kitten» handler om en norsk 22-åring som verver seg til Kong Leopolds kolonihær i Kongo i år 1900. Hvordan fikk du ideen til å skrive denne historien?
– I min familie har vi hatt en dagbok etter en slektning som vervet seg i kong Leopold IIs kolinihær i Kongo. Jeg har lest dagboka om og om igjen helt fra jeg var barn. På denne måten har Kongo fått en særlig betydning for meg. I de senere åra har jeg ønsket å skrive en roman om en ung mann som drar i krigen, og i dette tilfellet til Belgisk Kongo, kolonien hvor halvparten av befolkningen døde som følge av koloniseringen. Det er ikke min slektnings historie jeg skriver. Jeg er forfatter og dette er en diktet beretning. Dagboken har vært et forelegg og en inspirasjon, men det finnes også mange andre beretninger fra dagbøker og brev. Dette var de store oppdagelsers tid, år 1900, og nesten alle skandinavene som reiste til Kongo skrev dagbøker og brev, og de tegnet og lagde også gjerne skisser av mennesker og planter og dyr og hendelser. Det finnes et stort tilfang av førstehånds skildringer.
Den andre motivasjonen for å skrive romanen om «Kitten», har vært erfaringene mine rundt om i verden fra områder med krig, fra land som har vært gjennom borgerkrig og fra land med diktatur. Disse erfaringene har understreket tesen om at det er ingen smerte vi tåler så vel som andres smerte. Vi mennesker har skavanker i vår evne til innlevelse i andres lidelse, og slik må det kanskje være for at vi skal overleve, men det gjør oss også i stand til å utføre de grusomste handlinger. Samtidig er det også slik at vi er avhengig av hverandre, vi er hverandre på sett og vis, og tåler dårlig å krysse normgrensene for sameksistensen. Vi er ikke robuste, og unge menn som har opplevd krig og vold og undertrykking må dra dette med seg som avgjørende hogg inn i psyken sin.
I Jerusalem var jeg en gang vitne til at en ung israelsk soldat slo løs på en gammel palestinsk torghandler. Soldaten slo og slo og det var som om det ikke var ende på slagene, og jeg så på og våget ikke å gripe inn. I denne hendelsen finnes en klassisk trekant som jeg også er interessert i å utforske; overgriper, offer og vitne.

Du har ikke vært i Kongo, men beskrivelsene av natur og miljø virker svært presise og troverdige. Hvordan har du gjort researchen til boka?
– Jeg har seilt på en regnskogelv og opplevd grønnsværet og dyrelivet og fuglelivet, fuktigheten og varmen. I tillegg har jeg lest utallige bøker om Kongos flora og fauna og landskaper og elvens egenart. Det finnes utall gode beskrivelser av stemninger og farger og lyder. For meg har det ikke vært vanskelig å hensette meg til Kongo slik jeg tror det var rundt 1900. Beskrivelsene av naturen har glidd lett for meg i dette arbeidet.
Jeg tror det hadde vært forstyrrende å besøke Kongo mens jeg skrev romanen. Forholdene i landet har vært så ekstreme de siste årene med krig og vold og fattigdom og nød og mer enn 3 millioner drepte og døde som følge av krigen, og jeg tror det ville overskygget Kongo av år 1900. Situasjonen er noe bedret nå, det er blant annet mulig å ferdes påKongoelven igjen, og jeg håper at jeg med tiden kan reise ned og se stedene hvor min slektning oppholdt seg.

Kitten reiser innover Kongo-elva på vei til stasjonen han skal lede. Den samme reisen foretar Marlow i Joseph Conrads «Mørkets hjerte». Begge foretar en slags helvetesreise. De bevitner overgrep, og blir etterhvert overgripere selv. Hva er det egentlig med Kongo?
– Afrika er opphavet, vår mor. Det var her menneskene kom til. Afrika er ufattelig rikt, og samtidig så gjennomplyndret og fornedret. Kongo er like stort som Vest-Europa og strekker seg dypt inn i Sentral-Afrika. Den som ser på kartet kan se at Afrikas hjerte ligger i Kongo. Fra 1500-tallet og framover århundrene var Kongo en vesentlig leverandør av slaver. Europeiske land ble grepet av slavefeber. Hver fjerde slave i Brasil hadde på et tidspunkt sitt opphav i Kongo. Millioner av slaver arbeidet i Brasils gruver og på kaffeplantasjene og sukkerplantasjene i Karibien. Under Leopold II var det elfenbenet som var attraktivt og enda viktigere; gummien ble hovedråvaren som ble hentet ut. Gummidekket kom i produksjon på 1890-tallet og halve Kongo var dekket av gummilianser. Kautsjuken som kong Leopold II hentet fram ved hjelp av slaver og tvangsarbeide ga han ekstreme profiter. Da belgierne trakk seg ut av Kongo i 1960 var det kun en håndfull kongolesere som hadde universitetsutdanning. Rikdommene i landet var røvet og utpint, svært lite ble gitt tilbake. I dag er det coltanet som er ettertraktet, det svarte gullet som hentes ut av elveslammet, det svært varmeresistent mineralet som brukes blant annet i mobiltelefoner. Og det er gullet og kobberet og edelstenene og mineralene som er med på å holde krigen i landet i gang. Rikdommene gjør at krigen ikke kan opphøre.

Kongo er historien om rikdom og grådighet, og grådigheten iverksatt med største brutalitet og nådeløshet og lovløshet og gjennom flerfoldige hundre år og ikke minst av hvite europeere.

Kitten slår, voldtar og dreper, men beskriver samtidig naturen og sin kjærlighet til sin forlovede hjemme i Norge med vakre ord. Han har høye idealer, også når det gjelder siviliasjonsprosjektet han er en del av?
– Kitten liker å tenke godt om seg selv for å bevare sin egen berettigelse. Det er et menneskelig trekk. Vi liker å tenke godt om oss selv. Når vi gjør dårlige handlinger, har vi ofte forklaringer som rettferdiggjør våre gjerninger. Vi strekker oss langt for å bevare et sympatisk bilde av oss selv og kan være snare til å plassere skyld utenfor oss selv. Ofte er vi ikke engang klar over at vi foretar krenkende handlinger, våre intensjoner er de beste. Slik er Kitten som de fleste. Og slik er mange soldater er som går ut i krig.
Men Kitten kommer i en ekstrem situasjon, han er soldat i en svært brutal kolonihær og har sine klare oppgaver å utføre. For å tro på sin misjon og ikke gå i stykker innvendig, må han inneha strukturer som tar for gitt og forteller han at de handlingene han foretar seg er riktige. Han adlyder ordre og må gjøre ting han misliker, men han må også ha tiltro til at han har retten og verdigheten på sin side. Han må tro han er en bra mann. Romanen om Kitten er historien om hvordan det går når denne troen slår sprekker.

Har det vært en tung roman å skrive, med tanke på all volden du beskriver?
– Det har vært en viktig roman å skrive for det finnes en flik av Kitten i oss alle, i smått og stort. Det er vesentlig å snakke om vår mangel på medfølelse. Den er å se rundt oss og i oss. Samtidig er det selvsagt ubehagelig og pinefullt å ha øynene rettet mot dette faktumet i tre år som skrivingen av beretningen om Kitten tok.
Men det kan være tilstrekkelig å skru på Dagsrevyen hver dag, der ser vi at de samme fenomenene foregår utallige steder. Vi er vitner til vår egen begrensning, noe vi ikke kan løpe fra. Det har vært vesentlig for meg å skrive om dette og å se problematikken med vår brutalitet så ærlig som mulig i øynene. Men det har unektelig ført med seg utmattelse.
Jeg tror at tiden er inne for meg nå til å vende blikket en annen vei og kanskje skrive om det gode og overskridende ved mennesket. Muligens enda vanskeligere å mestre enn tragedien som på sett og vis er romanen.

postet av Endre Lund 11/20/2003

16. november 2003

Blix-prisen 2003 til Tore Elias Hoel
Blix-prisen 2003 går til Tore Elias Hoel for ungdomsromanen «Glaskula». «Tore Elias Hoel skriv ein moderne, stilsikker og lett nynorsk som lokkar unge lesarar med seg, i staden for å stengje dei ute. Han har ein levande og intens forteljestil med eit ekte tonefall som appellerer til unge lesarar», seier juryen i grunngjevinga si.

Blix-prisen blei delt ut på Nordnorsk Bokdag i Vadsø laurdag 15. november.

Tore Elias Hoel er fødd i Harstad og arbeider ved Høgskolen i Bodø. Han debuterte med lyrikk, har seinare skrive fleire ungdomsbøker. Årets bok, ungdomsromanen Glaskula, handlar om ei ung jente i overgangen mellom barn og vaksen. Her er vi i eit norsk bymiljø der dei ytre hendingane er få, men problema og konfliktane like fullt store på det personlege planet.

Minneprisen etter Elias og Emma Blix blir kvart år gitt til ein nordnorsk forfattar som skriv nynorsk eller nordnorsk dialekt. Prisen blir delt ut av litteraturselskapet Det Norske Samlaget, og statuttane seier at det skal leggjast vekt på å heidre yngre forfattarar og forfattarar som skriv for ungdom.

postet av Endre Lund 11/16/2003

14. november 2003

P2s lytterpris
Lars Saabye Christensen ligger godt an til å kunne bli den folkevalge kandidaten til P2 -lytternes romanpris. Men det er ikke for sent å stemme inn andre nordnorske nominasjoner heller.

Seks bøker blir nominert, 5 av dem av en fagjury og 1 av P2-lytterne. Lista over nye nord-norske bøker kan kanskje gi noen ideer til de som vil stemme inn en nordnorsk roman. Mer om P2-lytternes pris finner du her.

postet av Endre Lund 11/14/2003

Årets Lydbokstemme for barn
Endre Lund Eriksen er nominert til årets Lydbokstemme.
Lydbokforlaget vil hedre sine innlesere, og tirsdag 18. november får vi vite hvem som får prisen. Endre Lund Eriksen er nominert sammen med Klaus Hagerup og Nils Ole Oftebro. For mer informasjon www.lydbokforlaget.no

postet av Forfatterlagets kontor 11/14/2003

12. november 2003

Nye nordnorske bøker
Herbjørg Wassmos Flukten fra Frank er blant de nye nordnorske bøkene på oktober-lista.

postet av Endre Lund 11/12/2003

Arvola om fotball og nordnorsk småbymentalitet
Ingeborg Arvolas fjerde bok heter Straffe, og er blitt høyaktuell etter at Medkila ble norgesmester i fotball for kvinner. Hovedpersonen spiller nemlig på et nordnorsk elitserielag. Vi har intervjuet Ingeborg Arvola.

Hva handler «Straffe» om?
– Straffe handler om fotballstjernen Kora Sandell og byen hun bor i. Når hun brenner en straffe i en avgjørende kamp, rakner livet hennes, både på det indre og ytre plan. Hun blir byens syndebukk, mister kjæresten Elie, bankes opp og møter etterhvert seg selv i døra. Straffe er en kollektivroman, så selv om Kora kan sees som hovedpersonen, er andre bipersoner og byen selv, nesten like viktige.

Den kollektive fortellerstemmen, byen og bipersonene, og de mer personlige partiene om Koras fall, er turnert etter beste evne, for å understøtte romanens ønske om å sette fokus på forholdet et menneske har til seg selv, og forholdet et menneske har til de andre/samfunnet. Dermed har Straffe blitt en roman som er full av mennesker og menneskelige følelser som vennskap, kjærlighet(sorg), usikkerhet og nysgjerrighet.

Det nordnorske og humor er viktig i Straffe. Denne byen som har litt av Tromsø i seg, men som befinner seg i Finnmark, og som således kan sees som alle byer i Finnmark, men plassert i øst-Finnmark, kunne ikke vært noe annet sted selv om den er oppdiktet. Humoren gir historien plass til å vise fram innovative, forskrudde, men også viktige bilder av mennesker og deres forhold til andre mennesker, det være seg både store og små sammenhenger, men uten at romanen ender som en politisk pamflett. Humoren underholder og gir rom for en undring forfatteren ønsker at leseren skal sitte igjen med.

Hovedpersonen heter Kora Sandell, og i følge forlaget har boka en uhøytidelig allusjon til «Kranes Konditori» av Cora Sandel. På hvilken måte?
– Straffe forholder seg til Cora Sandel og hennes roman Kranes konditori på en uhøytidelig måte. For undertegnede var det fint å knytte en tråd til en annen kvinnelig forfatter fra nord. Noen unge mannlige forfattere begår «fadermord», andre unge mannlige forfattere knytter tråder til f.eks. Solstad ved å skrive som Solstad. Jeg knytter en tråd til Cora Sandel. Kranes konditori og Straffe handler begge om en kvinnes fall, selv om romanene har forskjellig tone og vinkling. Dessuten er den kolletive fortellerstemmen i «Straffe» direkte inspirert av Sandels roman. Når denne tråden blir nevnt som en uhøytidelig allusjon, så betyr det at Straffe godt kan leses uten kjennskap til Cora Sandels forfatterskap, og det betyr at allusjnen ikke er vanntett. Snur en interessert leser den på hodet, så ramler det kanskje mynt ut av lommene.

Hvordan skrev du historien?
– Straffe var allerede på skissestadiet en roman om mellom-menneskelige forhold med en noe skrudd vinkling. Jeg hadde en ide om tre personer. En sveket person, svikeren (uten samvittighetsnag) og svikerens nye «flamme». Skruen i dette klassiske bildet lå i det at svikeren (Elie) oppsøker sin forrige kjæreste for å be om hjelp ( «Du må snakke med Pedro..») med sin nye kjæreste. Sånt gjør man bare ikke. Det tenkte i hvertfall jeg, og som forfatter ble jeg interessert i hvor historien kom til å ende hvis Kora av en eller annen grunn likevel bestemte seg for å hjelpe Elie, og jeg ble interessert i hvor historien kom fra. Sånn begynte det som har vært en stor glede å skrive.

postet av Endre Lund 11/12/2003

11. november 2003

Nye blikk på Nord-Norge i Tromsø Kunstforening
Fredag 21. november kl. 20.00 åpnes utstillinga en plass i solen i Tromsø Kunstforening.

Diskusjonene omkring de nordnorske mytene pågår fortsatt. Utstillinga en plass i solen er ei samling fotografier tatt av fem unge fotografer. Alle har flytta ut av landsdelen og alle har reflektert over Nord-Norge. Resultatet er mange fotografier som bidrar til debatten om Nord-Norge, samt ei bok med bilder og tekster.

Fotografene er Kjersti Solberg Monsen, Kristin Tårnesvik, Hanne Cathrin Olsen, Heidi Nikolaisen og Morten Torgersrud. Forfatter Ragnfrid Trohaug, som har vært ansvarlig for tekstene i boka, vil åpne utstillinga.

postet av Forfatterlagets kontor 11/11/2003

Knallstart for Arthur Arntzens nye bok
Folk gjekk mann av huse da Arthur Arntzen signerte si nye bok Det latterlige alvor i Bodø og Tromsø førre helg. I Tromsø laurdag var pågangen frå lesarane så stor at bokhandlane gjekk heilt tomme for bøker. Også i Bodø fredag gjekk det unna fleire hundre signerte bøker. Arntzen er i den nye boka meir personleg enn tidlegare, men den velkjente Arntzenhumoren som lokkar fram gapskratten dominerer.

Arthur Arntzen kommenterer i boka livets og samfunnets vrangside. Det gjer han årleg og personleg, men like morosamt som alltid. Han fortel om eige liv, blant anna om barndomen, og om kor viktig humor vart for å overleve under tøffe kår. Også seinare fasar i livet er med, gode periodar og dårlege periodar – og ikkje minst; livet med Oluf. Folkekjære Arntzen, av Nitimen kåra til «århundrets humorist», gir oss oppskrifta på korleis vi kan nytte humoren til å takle kvardagen, og viser korleis humoren kan vere ein redningsplanke i samliv, kameratflokken, møte med helsevesenet, på jobben og i idretten – kort sagt overalt. Arthur avslører også sitt syn på dagens humor og dagens humoristar, og viser at han er fullt oppdatert på dagens humor.

For meir informasjon: Det Norske Samlaget

postet av Forfatterlagets kontor 11/11/2003

10. november 2003

Nordnorsk bokdag med årets Blix-pris

Den nordnorske bokdagen arrangeres hvert år på et sted i Nord-Norge. I år er det Vadsø som står for tur.

Lørdag 15. november vil nordnorske forfattere med bok av året være på Vadsø bibliotek. Kl. 14.00-15.00 er det barnearrangement med Inga Ravna Eira, samt lysbildevisning med Kirsti Blom og Eva Fuglei kalt Fjellreven. I hovedprogrammet kl. 18.00-21.00 vil følgende forfattere være tilstede og lese: Edmund Edvardsen, Helge Stangnes, Ingeborg Arvola, Inga Ravna Eira, Hans Kristian Eriksen, Laila Stien, Kirsti Blom, Eva Fuglei, Inge Eberg Johansen, Lars Ove Haugen, Dag Ove Johansen og Endre Lund Eriksen. Irina Henriksen Tjelle vil bidra med musikalske innslag. Aslaug A. Eidsvik vil være konferansier.

I tillegg vil Samlaget dele ut den årlige Blix-prisen.

Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum nord og fylkesbiblioteket i Finnmark

postet av Forfatterlagets kontor 11/10/2003

6. november 2003

Endre Lund Eriksen i styret til Festspillene i Harstad
En av landsdelens yngste og mest profilerte forfattere er valgt inn i styret til FINN.
På møtet i Representantskapet til Festspillene i Nord-Norge (FINN) i oktober ble forfatter Endre Lund Eriksen valgt inn i styret for FINN for perioden 2004-2008. Eriksen (f. 1977) har allerede flere bokutgivelser bak seg; Ingen kan stoppe meg no Aschehough Forlag, roman 2003, Pitbull-Terje går amokk Aschehough Forlag, barnebok 2002, og Strandet i paradis Hørespill 2002. Han har også bidratt i flere antologier.

postet av Forfatterlagets kontor 11/06/2003

Lansering av Helge Stangnes nye diktsamling
Salget av boka Frø i vind har allerede før lanseringa solgt mange eksemplarer – fredag kan du oppleve forfatteren live.

Fredag 7. november kl. 20.00 på Halvveien Kafé vil Helge Stangnes lese fra si nye diktsamling. I tillegg vil Jan Arvid Johansen framføre viser. Det vil også bli noen smakebiter fra boka/CD Nothundliv – ei bok som nesten er ferdig. Forlegger Hans Kristian Eriksen i Nordkalottforlaget vil være til stede.

Arrangementet er i samarbeid med Norsk Forfattersentrum Nord.

postet av Forfatterlagets kontor 11/06/2003

5. november 2003

Jack Berntsen med egen forestilling
Ny forestilling av og med Jack Berntsen på Hålogaland Teater.

7-15 november er det duka for Jacks eventyrverden, ei forestilling for barn i klssisk eventyrtradisjon. Regi ved Svenn B. Syrin.

Forestillinga spilles i Tromsø mandag-fredag kl. 18.00 og lørdag kl. 14.00. Billetter fås kjøpt på KulturHuset tlf: 77 66 38 00 e-post: post@kulturhuset.tr.no www.kulturhuset.tr.no

postet av Forfatterlagets kontor 11/05/2003

1. november 2003

Forfatterstudie for viderekomne
Forfatterstudiet i Tromsø skal som første forfatterskole i Norge tilby en påbyggingsmodul for viderekomne.

– Tilbudet er rettet mot skrivende folk som befinner seg i «debutens magnetfelt» – som er modne for å debutere som forfattere, men trenger støtte til fullføring av et skriveprosjekt. Eller de har gitt ut minst en skjønnlitterær bok og stanger for å komme seg videre. Det vil si at de har vært gjennom et Forfatterstudium i Norge eller på egen hånd har jobbet lenge og seriøst med skriving, og har publisert et visst antall tekster i tidsskrifter og antologier, sier kunstnerisk leder ved Forfatterstudiet i Tromsø, Liv Lundberg.

Hvordan vil studiet bli lagt opp?
– Det blir litt mindre av omfang enn grunnkurset, og vil gi tretti studiepoeng. Som grunnkurset blir det organisert som et distansestudium med to ukessamlinger og fire helgesamlinger i løpet av ti måneder. Mens grunnkurset tar sikte pæ opplæring i alle sjangre og i stor grad gir skriveoppgaver, skal studentene her jobbe med eget prosjekt gjennom hele studiet. Detaljene i studieplanen er ikke utarbeidet ennå, men målet vil våre å styrke forfatternes integritet og egenart, samt rendyrke de individuelle skriveprosjektene, sier Lundberg.

Det nye studietilbudet er inspirert av skriveskolen Litterær Gestaltning ved Gøteborg Universitet. Uttrykket «debutens magnetfelt» er lånt fra Staffan Söderblom som er kunstnerisk leder av Litterær Gestaltning, forteller Lundberg.

Når vil de første studentene bli tatt opp?
– Oppstart vil være i august 2004 og søknadsfristen blir 1. april. Det vil bli utlyst på vanlig måte og så langt som mulig gjøres kjent også gjennom andre kanaler i det litterære systemet. For å søke om opptak kreves generell studiekompetanse i tillegg til at søkeren må ha gått et Forfatterstudium eller kan dokumentere publisering og ha utkast til et manus på minst 40 sider. Søknaden skal inkludere 15 – 30 sider tekst som bør inngå i en større sammenheng og kan være starten på det prosjektet studenten vil arbeide med gjennom året.

Gjennomføringen av Påbyggingsdelen vil være en læreprosess også for lederne av studiet og gi erfaringsmateriale for en trinnvis utvikling av Forfatterstudiet med flere ulike moduler.
– Universitetet i Umeå er denne høsten i gang med å prosjektere sitt eget 2-årige tilbud om Litterær gestaltning og har engasjert dikteren Elisabeth Rynell som prosjektleder. Det vil være både ønskelig og naturlig, og etter min mening helt nødvendig, å arbeide for å opprette et framtidig samarbeid om tilbud i Kunstfag på tvers av landegrensene i Nordområdene. For å utdanne høyt kvalifiserte kunstnere til å frambringe visjoner om en hypermoderne virkelighet også i marginale strøk, sier Liv Lundberg.

postet av Endre Lund 11/01/2003

30. oktober 2003

Knallkritikk for Laila Stien
Laila Stiens siste novellesamling «Veranda med sol» har fått svært gode kritikker. Terningkast 6 i Fredrikstad Blad, og skryt blant annet i Stavanger Aftenblad og på nettstedet Poeten. Vi tok noen ord med forfatteren som så ofte blir kalt «en av våre fremste novelleforfattere».

Hva handler novellene i den nye samlingen «Veranda med sol» om?
– Ja-a, hva handler de om? En av mine beste og mest trofaste lesere sa til meg i går at de handler om nådeløshet. Om hvor nådeløst livet er mot de karakterene jeg har skildra i boka. Det kreves mer av dem enn det er mulig for dem å yte eller avverge. Kanskje fullt ut forstå. Ting skjer i livet deres som de ikke kunne forutse – grunnen gir etter, ankerfester ryker og de befinner seg i situasjoner der de må handtere forskjellige former for tap – tap av trygghet, verdighet, og trusselen om tap av kjærlighet.

Dette er ting jeg har skrevet om får også, i tidligere bøker, men med andre fokus eller andre vinklinger. Og andre karakterer – som agerer på sitt vis.

På hvilken møte skiller den seg ut fra de tidligere samlingene?
– Denne er nok noe annerledes i stiltonen. Knappere. Veldig mye knappere. Mer dempet på alle vis, kanskje. Dette handler ikke så mye om valg av stil eller from fra min side, det er mer slik at karakterene jeg beskriver, legger grunntonen. temperamentet i boka styres på en måte av deres temperament og deres tilstand.
Det er ei bok som er atskillig «stillere» enn f.eks. den forrige, Svømmetak, der jeg skildra folk av et litt annet kaliber, mange av dem ganske pratsomme, uten at de dermed røpa for mye, de heller.

Du får mye skryt av kritikerne for tett komponerte og sterke noveller. Hva er hemmeligheten – hvordan klarer du å skrive så gode noveller?
– Det er ikke noe hokus pokus med det. Jeg har vel et visst anlegg for novellen, tror jeg. Den interesserer meg, og har gjort det lenge. Dermed har jeg lest mye noveller. Latt meg fascinere av dette å fortelle ei historie uten å fortelle den. Blikket på en eller flere situasjoner som kan utsi noe om et større hele. Dette er for meg pirrende. Hva ser vi? Hva har vi her? Hva skjer? Hva har skjedd? Mange noveller har dette nærmest » krimaktige» spenningsaspektet i seg. Det ubesvarte. Man må lure litt. Prøve å finne. Ikke finne morderen kanskje, men noe annet. Jeg tiltrekkes av dette gåtefulle. Og det knappe i novellen passer meg veldig godt. Tror det er så enkelt som at novellen er en distanse som ligger for meg. Passer mitt temperament. Ikke mer mystisk dette enn at noen kroppstyper passer for maraton og andre for sprint. Det er noe der. Noe med natur.

Og hvor får du ideene fra?
– Ideene? Det er vel med meg som med de fleste forfattere – man tar imot det som kommer, er parat til det, i en slags beredskap kanskje. Og så stokker man hugskottene som best man kan, mikser og blander og prøver å skape meningsfulle helheter ut av mange spredte strøtanker og impulser alle mulige steder fra. Det handler ikke så mye om å gå på jakt og finne som det å være klar til å se. Ha blikk og ører åpne. Være mottakelig. Skjerpa. Interessert. Ja, det handler kort og godt om det. Og det er ikke noen enkel sak. Det kan være mye som stenger for blikket og sansene våre. Vi sjøl først og fremst.

postet av Endre Lund 10/30/2003

29. oktober 2003

Lund og Lundberg med «Bilde av et menneske»
Lyriker Liv Lundberg og cellist Bernt Simen Lund presenterer torsdag kl. 20.00 forestillingen «Bilde av et menneske» på Litteraten på Teaterkafeen i Tromsø. Lundberg leser dikt fra samlingen «Iverksatt», til toner fra Lunds cello.
>> Les mer om forestillingen hos Nordlys

postet av Endre Lund 10/29/2003

To nordnorske i ny novelleantologi
Gyldendal har samlet de beste novellene av yngre norske forfattere i en novelleantologi de har kalt «Utskrift». Ingeborg Arvola og Endre Lund Eriksen er to av 51 forfattere som er med i boka. Arvolas bidrag er «Livet i et skillpaddeskall» fra samlingen med samme navn. Lund Eriksens novelle «Eg har mista pappa» publiseres for første gang i boka.

postet av Endre Lund 10/29/2003

Fullt hus på lansering
Det var fullt hos og god stemning da Kirsti Blom i går lanserte sin roman «Kitten» på G i Tromsø.

Boka handler om en ung norsk mann som verver seg til Kong Leopolds kolonihær i Kongo, og har allerede rukket å få et par svært gode anmeldelser – den ene i Aftenposten:

«Det er en nattsvart helvetesvisjon, hvor helvetet er inne i personene, stramt, stringent og nådeløst manet frem og presset på leseren som sitter igjen med sjokket og kvalmen,» skriver Aftenpostens anmelder Kjell Olaf Jensen.

>> Les mer om boka på Forlaget Oktobers nettsider

postet av Endre Lund 10/29/2003

Populær brukspoet
Helge Stangnes skriver brukspoesi til bryllup og gravferd. I år er han aktuell med to nye bøker.

«Frø i vind» heter den nye diktsamlinga di. Hvorfor denne tittelen, og hva handler diktene om?

Diktene er blitt til over et tidsspenn på sju år. Tematisk spriker de i mange retninger – fra alvor til burlesk humor, fra læredikt til kjærlighetsdikt og viser med refreng. Jeg sender ut disse tekstene i håp om at i alle fall noen av dem skal nå fram og finne gjenklang blant de som måtte lese dem. Dikt er som frø. De fleste faller på steingrunn, men noen slår rot. Tittelen uttrykker håp om det siste,

Hvordan jobber du fram nye dikt?

Umulig å gi ETT svar på. Korte, humoristiske dikt kan komme fort og være ferdige på en kveld. Da har gjerne ideen ligget og modnet bak i harddisken i lang tid. Andre dikt jobber jeg med i årevis, men med lange pauser. Et ferdig dikt legger jeg gjerne ifra meg – og tar det fram igjen etter ei tid for å teste om det tåler lagring. Jeg øver stor sjølkritikk – etter egen mening.

Du kommer også med CD og bok med tittelen «Nothundliv». Fortell litt om prosjektet, og CDen og boka.

Nothundliv bygger på en kabaret jeg skreiv på bestilling fra Lenvik kommune. Den blei urframført på FINN i 1999 og på Finnsnes kulturhus som millenniumsmarkering for kommuneni januar 2000 med tilsammen seks fullsatte forestillinger. Kabareten består av 25 sanger/viser som beskriver en høstsesong på sildnotfiske på 1950-tallet, da jeg sjøl var nothund. Svein-Hugo Sørensen har laget flotte tidsriktige melodier som spenner over hele spekteret fra blues og såre balladet til «køntri», swing, tango, vals og masurka. Noen av titlene kan kanskje gi en peikepinn om innholdet: Krilvalsen, Sildkvålartango, Sirop og solar (Hartvig handelsmann si vise), En hælsikes prosedyre (om å få start på en 60 Union), Nattsild blues, Notlinarshanty, Fest i Innerhopen, Jent’n i værret, Anna Maria, Du hålgolands Hånrek osv. Nå tar vi sjansen på å overføre de 25 visene til CD sammen med ei vakker tekstbok der også notene med arrangementer er med. Boka har stive permer og er rikt illustrert med bl.a. fotografier fra den aktuelle tidsperioden, bearbeidd av kunstneren Tor-Bjørn Gundersen ved Tromsdalen kulturhus. Bok og CD selges som en «pakke» og skal finnes i bokhandlene i månedsskiftet november/desember. Den selges også direkte fra mitt private forlag, Poetica, og ca. 200 «pakker» er forhåndssolgt. Prisen snakker vi ikke om. I og med at en CD er med i bildet, mÃ¥ vi betale moms – dessverre. Men det blir freske saker som så absolutt er verd pengene.

De to forrige bøkene er trykket i 16500 eksemplarer. Hvorfor tror du diktene dine er så populære?

Nå spør du vanskelig. Du burde heller ha spurt de som kjøper bøkene mine – og deretter springer bort og kjøper flere og gir som gaver. Det er nok slik spredninga har foregått. Jeg tror «gjenkjennelse» er et nøkkelord – både i språk og tematikk. De som kjøper bøkene mine, er for det meste folk som til vanlig ikke leser poesi, men de kjenner seg igjen i det jeg skriver. Det blir ei speiling av deres liv. At diktene har enderim og følger fast rytme gjør at de egner seg både til sang og til opplesning. Det er brukspoesi til såvel bryllup som til begravelse. Jeg beveger meg stort sett innafor begrepet «nordnorsk kystkultur». De fleste leserne mine bor nok langs kysten her nord. Men jeg har hatt god hjelp. Jeg har mye å takke både Boknakaran og andre visesangere for når det gjelder PR. Ca to tredeler av diktene i de to første bøkene har fått melodier; noen av dem har både fire og fem.

postet av Endre Lund 10/29/2003

27. oktober 2003

Gaba – det samiske tidsskriftet for likestilling
i det samiske samfunnet – er tilbake etter to års fravær.

Overganger er tema i tidsskriftet denne gangen, og både skribenter og illustratører har bidratt. Gaba ønsker å vise at også det samiske miljøet er i en overgangsfase hvor kjønnsrollemønstrene endres. Du kan lese tekster fra ei mor, en far som jobber i barnehage, forskere, feminister, byråkrater og politikere.

Ønsker du å lese mer? Ta kontakt med Gaba, Box 10, 9735 Karasjok, gaba@e-vei.no

postet av Forfatterlagets kontor 10/27/2003

24. oktober 2003

Monologfestival trenger monologer
24-27 mars 2004 er det MONOLOGFESTIVAL i Tromsø.

HATS (Hålogaland Amatørteaterselskap) står som arrangør, og de inviterer deg til å skrive eller formgi en eller flere monologer. Den kan være kort eller lang, revymonolog eller teatermonolog, performance, dans, objekter, film eller bevegelse – det er opp til deg!

Send inn forslag til HATS, Pb 1216 9262 Tromsø. Utvelgelse kan bli aktuelt. Frist for innsending er 15. januar 2004.

For mer informasjon, ring HATS på tlf 77 68 46 28 eller se deres hjemmesider: www.hats.no

postet av Forfatterlagets kontor 10/24/2003

20. oktober 2003

Gå ikke glipp av neste lansering!
Alle er hjertelig velkomne til lanseringen av Kirsti Bloms nye roman Kitten.

Kirsti Blom gir ut si andre bok i år. Romanen Kitten handler om en eventyrlysten nordmann som i år 1900 forlater familien i Kristiania og reiser til Kongo for å arbeide i Kong Leopold den andres kolonihær.

Forlegger Geir Gulliksen fra Oktober Forlag vil introdusere forfatteren, og Husein Kushki Zadeh vil spille tar – et nord-iransk strengeinstrument. I tillegg vil det bli åpning av Bloms fotoutstilling Tromsø-engler.

Ta med venner og møt opp pø kafé G tirsdag 28. oktober kl. 20.00.

postet av Forfatterlagets kontor 10/20/2003

16. oktober 2003

To nye medlemmer
Bjørn Nitteberg og Edmund Edvardsen er tatt opp som nye medlemmer i Nordnorsk Forfatterlag.

Bjørn Nitteberg har skrevet en rekke barne-og ungdomsbøker, deriblant de populære bøkene om Tjukke-Knut, og «Utbor-opprøret», som også er filmatisert.

Edmund Edvardsen har utgitt en lang rekke fagbøker, men debuterte skjønnlitterært i vår med oppvekstromanen «Boston», se intervju fra i vår.

postet av Endre Lund 10/16/2003

15. oktober 2003

Lyrikkbestselger med ny bok

De forrige lyrikksamlingene til Helge Stangnes er trykket i tilsammen 16500 eksemplarer. Nå er hans nye bok – «Frø i vind» ute.

Nynorskavisa Dag og Tid er den eneste avisa sørpå som har merket seg Helge Stangnes enestående suksess. Men bøkene hans selger godt i Nord-Norge. Og denne høsten blir det dobbelt opp. I tillegg til «Frø i vind» kommer også CD og bok basert på forestillinga «Nothundliv».

– Jeg er født og oppvokst i et fiskarbondemiljø, og mye av det jeg skriver om refererer seg til et miljø folk langs kysten kjenner seg igjen i, sier Helge Stangnes til Nordlys.

postet av Endre Lund 10/15/2003

Pitbull-Terje blir ikke film

Pitbull-Terje gikk fullstendig amok da han nylig ble gjort kjent med at Nordisk Film skrinlegger planene om å filmatisere «Pitbull-Terje går amok». Se forfatteren Endre Lund Eriksens hjemmeside.

postet av Endre Lund 10/15/2003

Hælsikes kvinnfolk til Bodø

Åtte jenter fra Svolvær Byteater, de kaller seg ‘Hælsikes kvinnfolk’, setter kabaret i Bodø kulturhus 31. oktober og 1. november.

‘Hælsikes kvinnfolk’ er mest kjent for sin sjøl-ironi og sin evne til å se livet rundt seg en smule på skråss. Kabareten er satt sammen av de beste numrene fra to tidligere viste kabareter. De fleste tekstene er skrevet av Linda Lillevik.

– Vi tror at også Bodø-folk har sansen for raffinert og ironiserende humor,
sier hun.

I kabareten møter publikum både losje-brødre, håpløse sjekkere, tupperware-tupper, kvinner i ulike kriser (mannfolk-, utdannings-, 40-års-, m.m.). Også den eldre damen, i Linda Lilleviks skikkelse, som sørget for at Hælsikes kvinnfolk fikk Norsk revyfaglig senters hederpris under NM/revyfestivalen på Høylandet i sommer, stiller opp i Bodø. Det ryktes dessuten at Tom Jones satser på en liten opptreden sammen med de spillegale Lofot-jentene.

– Jeg skrev tekster for revy lenge før jeg skrev bøker, og jeg ser også denne formen for skapende arbeid som en del av mitt forfatterskap, sier Linda Lillevik. Som håper Bodø-publikummet er enig.

postet av Endre Lund 10/15/2003

  1. oktober 2003

Faktafiksjon

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening holder medlemsmøte for NFF’s medlemmer i Nordland, Troms og Finnmark den 6. november i Tromsø. NFF-leder Rune Ottesen skal innlede om ‘Fakta eller fiksjon: Dilemmaer i faglitteratur og journalistikk’. Deretter foreleser prof. i ped. Edmund Edvardsen og førsteaman. Even Arntzen om fagbokforfatteren som romanforfatter.

postet av Endre Lund 10/09/2003

  1. oktober 2003

Pensjonist debuterer

Lars Andersen er født i Hammerfest i 1927, og debuterer som romanforfatter med Væringene – Åsgeir Åsmundssonds saga.

På slutten av 900-tallet drar krigsherren Rolf Mikla sørover langs kysten i Nordland for å verve folk til en vikinghær som skal tjene keiseren i Bysants, og det er denne reisen og opplevelsene i Bysants romanen handler om. Væringene er eit imponerande stykke litterært, historisk og språkleg arbeid,» mener Fædrelandsvennens anmelder.
>> Mer om boka hos Aschehoug

postet av Endre Lund 10/06/2003

Nye nordnorske bøker

Odd Klippenvåg, Lars Saabye Christensen og Ingeborg Arvola er blant forfatterne på september-lista over nye nordnorske bøker. >> Les mer

postet av Endre Lund 10/06/2003

  1. oktober 2003

Brent straffe

Straffe heter Ingeborg Arvolas nye roman. Fotballspilleren Kora Sandell brenner en viktig straffe, og med det starter problemene hennes for alvor. Hun blir banket opp, og forlatt av kjæresten. Den lille kystbyen i Nord-Norge vender ryggen til den tidligere fotballhelten.

postet av Endre Lund 10/01/2003

Ny roman fra Valla

Kristin Valla – født i Mo i Rana – er ute med en ny roman etter suksessdebuten med Muskat i 2000. Turister heter hennes nye roman, som handler om tre unge mennesker i dagens Europa. Les forlagets presentasjon

postet av Endre Lund 10/01/2003

Fire nye medlemmer i Nordnorsk Forfatterlag

Nordnorsk Forfatterlag har tatt opp fire nye medlemmer. Vi teller idag 106 enkeltmedlemmer og fire litteraturlag.

Dette er de nye medlemmene:

Magnar Hellebust (1914)
‘Varige spor’ (dikt)
‘Vennskapsbyene i nord’ (foreningen Norden)

Deltatt i antologien ‘Harstad 2000’ og i Nordnorsk Magasin. Har også redigert tekster av sin far, Mathias A. Hellebust, tidl. ordfører i Tromsø. Jobber nå med tekster om reiser til Russland før og under Stalin-tida. Pensjonist, tidl. finansrådmann i Harstad i 32 år. Arbeidet for bygging av Kjeldsundbrua, Evenes flyplass og Stamveien (Kong Olav V’s vei til Å i Lofoten). Mangeårig leder av Tromskomiteen for jernbane nordover, ble populært kalt ‘Jernbanegeneralen’.

NnF har med hans medlemsskap to generasjoner Hellebust blant sine medlemmer – fra før er Magnars datter Kine med.

Torstein Finnbakk (1952)
‘Når star kan jage måse’ (dikt) Oktober forlag 78
‘Fem stjerne blenk’ (dikt) Oktober forlag 82

20 gjendiktninger av Ivor Cutler, tidsskriftet Albatross ’90
‘Hemnes i krig 1940-45’ lokalhistorie, Utgitt av Hemnes kommune ’95

Medlem av Norsk Forfattersentrum. Journalist i Brønnøysund avis. Gjeninnmeldt i Nordnorsk Forfatterlag, tidligere medlem fram til 91.

Per Kongsdal (1967)
‘Alvor’ (roman) Lighthouse forlag/deCrypt – København. Debutant.

Arne O. Holm (1956)
‘EVEREST – Den tunge veien’ Jon Gangdal/Arne O. Holm (dokumentar) Aventura 95
‘Kjære en eller annen’ (red.) Gyldendal Tiden ’98
‘Fra company town til folkestyre. Samfunnbygging i Longyearbyen på 78° nord’ Svalbard Samfunnsdrift 2001.Thor Bjørn Arlov/Arne O. Holm (red)

Deltatt i antologien ‘Hjertet hører sitt hjemlands toner’ Orkana 97.

Journalist i Brennpunktredaksjonen NRK. Tidligere journalist i Dagbladets politiske avdeling, nyhetsredaktør i Dagens Næringsliv, leder av Dagbladets Gravegruppe, leder av Dagbladets politiske avdeling og redaktør av Svalbardposten.

postet av Endre Lund 10/01/2003

Her ender den gamle bloggen. Tidligere hendelser i Nordnorsk Forfatterlag er arkivert på lagskontoret