40-årsmarkering av Hanne Agas forfatterskap

Poeten Hanne Aga (1947-2019) var tro mot egne poetiske ideer og bilder igjennom hele forfatterskapet. Nordnorsk forfatterlags arrangement under Ordkalotten Tromsø internasjonale litteraturfestival er viet hennes forfatterskap.

Hanne Aga. Foto: Finn Ståle Felberg

Lørdag 13. november kl. 14.00 til 15.00, på Storgata Camping i Tromsø. Fri inngang, du trenger ikke festivalpass for å komme inn.

40-årsmarkering av Hanne Agas forfatterskap | Facebook

I 2021 ønsker Nordnorsk forfatterlag å markere at det er 40 år siden debuten til poeten Hanne Aga (1947-2019). Aga var i mange år medlem av Nnf, blant annet med verv i lagets litterære råd. Det blir en times program lørdag under Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival, med opplesning og kommentarer i dialog-form, og musikalske innslag. Aktører er blant annet musiker og forfatter Malvin Skulbru, musiker Daniel Svendsen, skuespiller Anna Karoline Bjelvin og litteraturprofessor Maria Sibinska. Introduksjoner ved Sanne Mathiassen.

Hanne Aga (1947-2019)

Hanne Aga debuterte i 1981 med diktsamlinga «Skjering med lys», og etter hvert kom det tolv poetiske bøker fra henne. Siste bok var «Snart er møtet over» i 2014. For forfatteren og poeten Hanne Aga var det ingen kompromiss. Hun var tro mot egne tanker og poetiske ideer og bilder igjennom hele forfatterskapet. Enkelte av bøkene inneholder en kompakt bildeverden og et knapt språk, mens andre bøker er fylt med et rytmisk og klangfullt poetisk språk. Samtidig som Hanne holdt fast ved de poetiske motivene sine, lot hun tanker og refleksjoner fra samfunnet sive inn i diktninga. Typisk for diktninga hennes er forsøkene på å overskride skillet mellom kropp og språk, refleksjon, politikk, vitenskap, død og liv, menneske og natur, i tekster som glir mellom poesi og fortelling.

Hanne Aga presenterte den poetiske skrivekunsten sin gjennom mer enn bøker: også gjennom film og tverrkunstneriske forestillinger, og gjennom essays om kropp og språk.

Medvirkende


Maria Sibinska
er professor i norsk og direktør for Institutt for skandinaviske studier ved Gdansk Universitet i Polen. Flere av hennes akademiske artikler tar opp tar opp hvordan spennet mellom det norske og det samiske kommer til uttrykk innenfor litteratur og teater. Hanne Aga er en av potetene Maria skrev om i sin doktoravhandling «Nordnorsk lyrikk 1970-1990. Marginalitet og myte».

Anna Karoline Løseth Bjelvin er utdannet musikalartist fra Kulturama i Stockholm og Bårdar-Akademiet i Oslo. Hun har vært å se på scener som Folketeateret i Oslo, Criterion Theatre på West End i London og på Christiania Teater. Etter at hun kom hjem til Tromsø har hun jobbet frilans både som utøvende skuespiller og som regissør. Blant annet har hun jobbet med Tromsø Byteater og på Hålogaland Teater.

Malvin Skulbru er en nordnorsk multikunstner, født i Vestvågøy og bosatt i Tromsø. Han har fartstid som sjømann så vel som dansebandmusiker og visesanger, medlem i gruppa Boknakaran, og bildekunstner med flere separatutstillinger bak seg. Han er også forfatter av en rekke vise- og diktsamlinger, og romaner. Malvin og Hanne var et par i mange år, og de skrev og framførte poetiske forestillinger og poesikonserter sammen.

Daniel Svendsen spiller diverse instrument, først og fremst strengeinstrument, som resonator-gitar og mandolin. Daniel har vært med som musiker og bidragsyter sammen med Malvin Skulbru på CD-en «Forsvar håpet», som er en musikalsk hyllest til Hanne Agas forfatterskap. Han er ellers aktiv som medlem og låtskriver i bandet Høtt & Geitrams, som omtaler seg selv som «Et slags band fra Høttangen».

Bibliografi

«Skjering med lys», dikt, Samlaget, 1981
«Forsvar håpet», dikt, Samlaget, 1983
«Hard klar rose, ei open historie», Samlaget, 1985
«Bror sorg», poesiroman, Samlaget, 1986
«Presis overalt», dikt, Samlaget, 1988
«Steinrosetoner», musikk, poesi og dans med Rikskonsertene, 1988-1989
«Stein/Roser», poesifilm for NRK, 1990
«Utan bevis», tekster til kropp og språk, Aschehoug, 1991
«Friheten kommer», poesikonsert, Folkeakademiet og Norsk Forfattersentrum, 1992 og 1994
«Gå i skuggen, vent på vinden», dikt/song, Aschehoug, 1993
«Kraftas», poesi/forteljande, Aschehoug, 1994
«Tid for bruer», poesikonsert til Festspillene i Nord-Norge, 1998
«Eit anna lys, eit anna vatn», lyrikk til framsyning med Stellaris Danseteater, 2000
«Solis», dikt song, Samlaget, 2000
«Eit rom å falle inn i», dikt, Solum Forlag, 2005
«Som om ein ny dag skal komme», dikt, Forlaget Oktober, 2008
«Snart er møtet over», dikt, MARGbok 2014