Gir ut bok om Bodø domkirke

Forfatterlagets medlem, Reidun Mæsel Kolvik, har sammen med fotograf Johanne Seines Svendsen og oversetter Sandy Goldbeck-Wood, laget bok om Bodø domkirke. Oppdraget kom fra menighetsrådet, og trioen brukte et år på å få den ferdig. Boka er oversatt til engelsk, inkludert Kolviks dikt. Den er designet av Aud Gloppen. Bakerst i boka finner man artikler av kunsthistorieprofessor Gunnar Danbolt og arkitekt Even Aursand.
Reidun Mæsel Kolvik og
Sandy Goldbech-Wood. (Foto: Privat)



Mer om boka her: Bodø-bok

Boka ble l
Opplesning og visning av bilder for fullsatt sal i nye Stormen
bibliotek. (Foto: Privat)

ansert på litteraturfestivalen Det vilde ord i Stormen bibliotek.










Publisert 14.11.2014
og 09.12.12

Diktsamling fra Olava Bidtnes

Lyrikeren Olava Bidtnes debuterte med diktsamlingen Napp i 2004. Hennes fjerde diktsamling, Blaff, ble lansert på kulturbaren Henriken i Oslo høsten 2014. Bidtnes leste fra boka, og det var musikalsk innslag ved Petter Carlsen.

Forlaget Margbok skriver at forfatteren i sin siste diktsamling tar for seg det lange livsløp, med en penn som stikker dypt og vondt. Her er mer info om forfatteren, inkludert tidligere anmeldelser: Olava Bidtnes












Publisert 11.11.2014

Dødsdømt nr. 989

Tidligere leder i Nordnorsk forfatterlag, Marit Lund Bødtker, er journalist, redaktør og forfatter. Hun har skrevet sju bøker for barn og voksne. Nå gir hun ut den utrolige historien om sin kontakt med "dødsdømt nr. 989", amerikanske Ivan Ray Murphy jr. 28 år gammel ble han fengslet og dømt til døden for drapet på en gammel dame. Et drap han nekter å ha begått. Murphy jr. søkte om brevvenner. En dag mottar han et postkort fra norske Marit Lund Bødtker.


Det blir starten på en årelang kontakt med brevveksling. Sakte vokser et uvanlig vennskap frem. For forfatteren innebærer dette blant annet et innblikk i en ukjent verden. Etter hvert fører det henne til USA...

Boka gis ut på forlaget Manifest. Forlaget skriver:
Tenk deg at du sitter fengslet på en liten celle. I 21 av døgnets 24 timer er du innelåst og helt alene. Greier du ikke å bevise at du er uskyldig, går eneste vei ut av fengslet via en dose dødelig gift.

Boka har forord av generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, og er å få kjøpt blant annet via forlagets hjemmeside: Dødsdømt nr. 989

Boka ble lansert i august 2014 i kulturkafeen Henriken, Oslo. Forfatteren fortalte, og lese fra boka. Til stede var også John Peder Egenæs, og representanter fra forlaget.

Publisert 11.08.2014

I Saltenposten torsdag 30. oktober 2014 ble boka og forfatteren omtalt. Vi har fått lov til å legge ut artikkelen i sin helhet her, takk til Saltenposten for det!


**************************************************

Brevvekslet med dødsdømt i 10 år

I over ti år brevvekslet hun med en dødsdømt fange i USA. Nå har Marit Lund Bødtker fra Sulitjelma skrevet en bok om fangen som kanskje var uskyldig dømt.

Cato A. Hultmann

SULITJELMA: Dødsdømt Nr. 989

er tittelen på Marit Lund Bødtkers nye bok, den åttende i rekken.

I 1990 hun debuterte med barneboka Kristian og kniven (Samlaget), deretter kom det to barnebøker til i lettlestserien Sirius; Kristian i gruva (1993) og Kristian til værs (1995).

Disse to barnebøkene har sitt utspring fra Sulitjelmamiljøet.

Far med bokhandel

Marit er da også ekte sulisjente, født her 1941 og har to yngre søsken. Hun som har rukket å bli 73 unge år, etablerte seg tidlig i Oslo, hvor hun sammen med ektemann og sin familie har bodd i flere år.

Faren Kristian Lund drev bokhandelen i Sulis i

mange år, og fortsatte i samme bransjen da familien flyttet fra gruvebyen i første halvdel av 1960-årene. Etter et kort opphold i hovedstaden bosatte de seg i Bodø.

Journalist

Marit studerte og ble opprinnelig bibliotekar, men fant ut i «moden alder» at journalistyrket var fristende . I 1987 var hun ferdig på Norsk journalisthøgskole. Etter dette har hun jobbet i flere aviser, fra Nordlands Framtid til Aftenposten, hun har hatt hovedansvaret for to fagtidsskrifter og også vært forlegger og gitt ut dramapedagogisk litteratur.

Mange bøker

Hun har vært innom mye i sitt forfatterliv, spennvidden er stor og det er blitt bokutgivelser både i 1992, 1999, 2004, 2005 og nå i 2014. Hun har holdt foredrag om dødsstraff både i Tromsø og Trondheim, og hun er blitt bokbadet.

Marit erfor tiden leder i Nordnorsk Forfatterlag, hun er videre medlem av Norsk forfattersentrum og Faglitterær forfatter og oversetterforening.

Ble bok til slutt

I hennes nyutgitte bok Dødsdømt Nr. 989 innvier hun oss i den amerikanske dødsdømte fangen Ivan Ray Murpy jrs. (kalt Pee-Wee) tilværelse i dødscellen. Han ble fengslet 28 år gammel og dømt til døden for drapet på bestemorens venninne.

Han nektet for å ha begått denne ugjerningen. Som med svært mange dødsdømte fanger ønsket Pee-Wee seg en fortrolig brevvenn og søkte etter dette.

Vi skal tilbake til 1993. Marit svarte på denne brevvenn-annonsen hun kom over i Amnestybladet og det endte med en brevveksling og et vennskap mellom de to, som kom til å vare i vel ti år.

Giftsprøyte

Helt til Pee-Wee en desemberdag 2003 fikk giftsprøyten og møtte døden i det beryktede fengselet Ellis Unit 1 i Huntsville, Texas. Han ble det 884 i rekken etter at dødsstraff ble gjeninnført i 1976.

I de ti årene Marit og Pee-Wee korresponderte sendte de hverandre over hundre brev. Marit så på dette forholdet som et mor-sønn forhold. Selv hadde hun

også et barnebarn i USA.

Bekymret

Dette med at en meget høy prosent av befolkningen her i 1990-årene var for dødsstraff, gjorde henne meget bekymret. Hun håpet hun kunne være en liten støtte for en av disse fangene, som satt isolert på dødscelle og ventet og ventet og som bedyret sin uskyld.

Når alt kom til alt, hadde de kanskje ikke begått udåden. Hun anså at hun som medmenneske at hun gjorde det som for henne var riktig. I dag er det innpå 20 av nasjonens 50 stater hvor dødsstraff er forbudt.

«Møtte veggen»

Marit besøkte også Pee-Wee i fengselet et par ganger. Hun hadde fortalt han og familien hans i begynnelsen av vennskapet at hun kunne tenke seg å skrive en bok om dette. Kanskje, hvis hun greide å få den utgitt på et forlag, kunne dette bli til hjelp for Pee-Wee…< /span>

Han lurte da også mye på hvordan skriveriene gikk. Marit hadde imidlertid «møtt veggen», påkjenningen ble i meste laget, pennen ble lagt bort.

Foto: Cato A. Hultmann
Det gjorde veldig vondt for dem begge.

Gripende bok

Men nå, 21 år etter at hun i 1993 sendte sitt første brev til Pee-Wee og 11 år etter hans bortgang, foreligger denne utrolige boken på Manifest forlag. Den griper tak i deg fra første linje og vil ikke gi slipp på deg.

Marits penn er eminent, det er stort det hun har fått til og som

forståelig nok har krevd hele henne for å komme i mål.

Engasjerer

Forordet er skrevet av John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

En bok om ensomhet, følelser, håp, smerte, skuffelser og tårer. Og noen smil - og mye mer. En bok som engasjerer fra første linje - garantert.


Dag Ove Johansen: Landet bakom
Dag Ove Johansen, barnefødt i Mo i Rana, bosatt på Rognan, har skrevet bøker siden 1974. Læreren og forfatteren vant i 1999 Egmonts seriekonkurranse, og ga de påfølgende årene ut serieromanen Sjamanens rike.
Temaet var at norske samer reiste til Alaska på 1890-tallet for å lære eskimoene reindrift.

Under lanseringen av serien møtte han et barnebarn av de første utreisende, som i 1931 var med på en lignende ekspedisjon i Canada.
Det er denne reisen Johansen nå har skrevet om, i dokumentarboka Landet bakom.

Lanseringen skjedde i Kautokeino. Boka kan fås tak i hos forfatteren på mail dagoj@online.no, og hos Leselysthuset AS på Rognan.









Publisert 30.07.2014
Romanutgivelse og anmeldelse

Sigbjørn Skåden, samisk forfatter bosatt i Tromsø, har skrevet romanen Våke over dem som sover. Boka gis ut på Cappelen Damm, og er nå anmeldt i P2. Tidligere har Skåden blant annet skrevet barnebok, en samisk roman (oversatt til norsk i 2010) og dikt.

Her kan du høre anmeldelsen: P2 onsdag 28. mai 2014

Foto: Forlaget










Publisert 28.05.2014

Jalvar Yang - en barnebok og anmeldelse

Forfatter Lene E. Westerås og illustratør Jens Kristensen har gitt ut bok nummer to om gutten Jalvar Yang. "Denne gangen befinner han seg på skolen, men hva er det egentlig som skjer? En elefant dukker opp midt i rommet og noe skjer nede i kjelleren..." skriver forlaget på sin nettside. Boka passer for barn mellom 3-8 år.

Avisa Nordlys har anmeldt barneboka, og gir den gode skussmål. Anmeldelsen kan du lese her: Kunstopplevelse i barnehagen


Boka er gitt ut på Margbok forlag. Foto: Forlaget








Publisert 28.05.2014
Siste diktsamling fra Hanne Aga

Lyriker og forfatter Hanne Aga kom med ny diktsamling i mars 2014. Snart er møtet ble lansert på kulturkafeen G i Tromsø. Dette er Agas tolvte bok. På lanseringa leste Liv Lundberg og Hilde Kat. Eriksen fra boka, og det var musikk ved Malvin Skulbru.


Bok fra Ellisiv Lindkvist

Ellisiv Linkvist (f.1973) ga i desember 2013 ut romanen Ditt røde hår, Unn, på Solum forlag.

Pia studerer på Blindern,
og prøver å finne fotfeste i en ny tilværelse.
En dag møter hun Unn under en opplesning,
og de to jentene treffes igjen,
de drikker vin og snakker om det meste.
Pia føler seg tiltrukket av Unn,
men uten å vite helt hvordan hun skal
håndtere det.

Ditt røde hår, Unn er en fortelling om uvisshet,
om sjalusi og om å finne ut hvordan
man kan stå stødig på egne bein.
Men også om hvordan man kan klare
å slippe andre innpå seg.


Linkvist debuterte med den kritikerroste samlingen Alt jeg skriver er sant (2007). Hun har senere gitt ut romanen Tørst (2011) og Jeg er ikke slik - tre scenetekster (2013). Lindkvist er også dramatiker.

22.01.2014
Bøker fra Bjørn Johnsen - "Musikkfaget på ungdomstrinnet" og "Mosjøens pophistorie".

Tenk deg en musikkundervisning i ungdomsskolen som gir elevene sterk mestringsfølelse, og som skaper trivsel, dannelse og rause holdninger. Tenk deg videre at den samme undervisningen er tilnærmet frustrasjonsfri for lærerne, og at de slåss om å få flest mulig timer i dette faget. Med Kippermo-modellen har Bjørn Johnsen skapt en modell for undervisning som har gjort det mulig å oppnå en slik situasjon.

Boka fokuserer på hvordan god musikkundervisning kan bygges opp gjennom å ha gode undervisningsplaner, ivareta den enkelte elev og skape en skoleidentitet. Musikk skal være et utøvende fag.

Målgruppen for denne boka er framtidige musikklærere og lærere i musikk på ungdomstrinnet. Boka er også rettet inn mot faget produksjon for sal og scene. Kippermoen ungdomsskole er den skolen i landet som er nominert flest ganger til Kunnskapsdepartementets pris Gullsekken - i kategorien beste skole i kultur.

BJØRN JOHNSEN har skrevet flere bøker og har også komponert og gitt ut musikk. I sin yrkeskarriere er det likevel som musikkpedagog han har virket mest. Han er lektor med allmennlærerutdannelse, han har studert samfunnsvitenskap, og han har en mastergrad i musikkvitenskap.

Fagbokforlaget 2013

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mosjøens revyteater produserte låten «Nordlandsnetter» i 1951 og dermed var byen satt på kulturkartet for alvor. Det tok ikke lang tid før Norges crooner konge Jens Book-Jenssen kjøpte rettighetene og gjorde låten til allemannseie.

Senere kom artister i fra kommunen til å gjøre det godt på egen hånd fra Lise Botts og Johnny Hill på 60 tallet til dagens artister som Sandra Lyng Haugen og duoen Marcusog Martinus. Innimellom her har man folk som har gjort seg bemerket innen både pønk og metal og helt på sidelinjen har kommunens jazzmiljø gjort seg bemerket. Det var Mosjøenbandet Arvid Martinsen Band som i 1981 fikk gitt ut NordNorges første jazzalbum, og da selvfølgelig på Mosjøens eget selskap, Experience Records. Selskapet som ga ut de første platene til Prudence, til HalvdanSivertsen og til mange fler som ennå den dag i dag er inne i både på lister og radio.

Boken klarer å balansere mellom det historisk faglige og vinklingen med at boken skal være like lettlest som ett ukeblad har forfatteren virkelig klart å opprettholde på en meget overbevisende måte. Selv om boken henvender seg først og fremst til folk i Vefsn kommune, men også til alle med ett fnugg av musikkhistorisk interesse utenfor hva dagspressen og ukebladene serverer. Her får man vite mye om mangt som skjedde i musikkmiljøer enten de er i Oslo eller i Bodø.

Jerv forlag, 2012



Lagt ut av nettredaktørene 10/7-2013

Boka "Finn spor fra fortida"av John Roald Pettersen

Hvordan så det ut i nærmiljøet før i tida? Hvilke spor kan man finne i dag som forteller noe om dette?

Finn spor fra fortida er en håndbok for barn (9-13 år) om hvordan de kan finne spor fra gamle dager.

Kanskje er det mulig å se rester etter en gammel ferdselsvei - en hulvei, en gammel kvelvbru, eller kaia der lokalbåten la til? Kanskje finnes det minner om tidligere industri eller håndverk? Kanskje finnes det spor fra siste verdenskrig?

Boka er en veiviser i hvordan barn kan gå på jakt etter kulturminner, hvordan de kan tolke sporene de finner, og hvordan disse sporene kan settes inn i en kulturhistorisk sammenheng.

Boka har oppgave- og aktivitetsforslag etter hvert kapittel.

John Roald Pettersen er forfatter og journalist, med bakgrunn som førskolelærer. Han har tidligere gitt ut en rekke fagbøker for barn og ungdom, flere med historiske tema, og har vært engasjert i Den kulturelle skolesekken med flere prosjekter om lokalhistorie.

Sakset fra to omtaler av boka:

John Roald Pettersen frå Lofoten og Ålesund har skrive ei fin lita bok om korleis ein finn spor etter historie overalt omkring oss.(…) Små kapittel fortel om gamle hus og stilar og byggemåtar, om leikety, om fotografi, om spor i landskapet etter seterbruk og klippfiskberg. Lettlesen men ikkje innhaldslaus! Her kan óg foreldre og lærarar finne noko dei kan bruke".

Aud Farstad på nettsida til Sunnmøre lokallag av Fortidsminneforeningen (www.fortidsminneforeningen.no/sunnmore)

Kor og korleis kan du finne spor frå fortida, og kva kan desse spora fortelje? (…) Pettersen seier også litt om historiske kjelder - både munnlege og skriftlege. Så kjem relevante emne på rekke og rad - alt lagt til rette for at også dei yngste skal kunne fatte og forstå. (…) Forfattaren lykkast godt med sitt formål: Bli med og finn fortida!

Mathias Øvsteng i "Kulturarven" nr 64/2013:




Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no