08.10.2014
Hold deg oppdatert om samiske bokutgivelser

På siden www.samiskbibliotektjeneste.wordpress.com kan du lese om samiskspråklige utgivelser, utgivelser av samiske forfattere og utgivelser relatert til samer og samiske forhold. Nye bøker i høst er for eksempel Máret Anne Sara: Mellom verdener. Jorun Thørring: Glassdukkene. Sara Margrethe Oskal: Utrettelige ord. Maren Uthaug: Det er gøy å være same.
Det er nå også kommet en ny utgave av J. A. Friis unike reiseskildring fra nordområdene i 1867.

Her finner du mer info: Samisk bibliotektjeneste


03.10.2014
Nordnorsk forfatterlag på kulturkonferansen

Nordnorsk kulturkonferanse 2014 ble arrangert 1.-2. oktober i Tromsø, i tilknytning til de første dagene av Tromsø internasjonale litteraturfestival Ordkalotten.
Konferansen hadde litteratur som tema i år, med bakgrun i den nordnorske kulturavtalen 2014-2017. Her er litteratur vedtatt som et av to nye satsningsfelt, og fylkesråd for kultur, Line Miriam Sandberg, var til stede for å lytte til litteraturfeltets ulike aktører.

Kulturavtalen er vedtatt av alle de tre nordnorske fylkestingene. Fylkeskommunene ønsker å styrke nordnorsk litteratur i nær dialog med aktørene, og bedre rammevilkårene for forfattere og formidlere av litteratur. Temaet ble behandlet gjennom foredrag, spørsmål og debatt.

Nordnorsk forfatterlag var selvfølgelige deltagere på konferansen. Styret var representert, og i salen satt mange av våre medlemmer. Styreleder Marit L. Bødtker var også med i den avsluttende paneldebatten torsdag. Nordnorsk forfatterlag gleder seg over at også fylkeskommunene ser behovet for å styrke nordnorsk litteratur, noe som jo også er lagets intensjon.

 Paneldebatt.
F.v. Marit L. Bødtker, styreleder i Nordnorsk forfatterlag, forfatter og journalist.
Vibeke Larsen, parlamentarisk leder for Aps sametingsgruppe.
Elisabeth Johansen, Orkana forlag.
Mariann Schjeide, leder i Norsk bibliotekforening.
Knut Perander, prosjektleder for kulturnæringsprogrammet i Innovasjon Norge.
Line Miriam Sandberg, fylkesråd for kultur, næring og helse.

Foto: LK Nyland
Ordkalotten var en integrert del av kulturkonferansens program. Derfor kunne konferansedeltagerne også delta i arrangementet "Ferske bøker", i regi av Ordkalotten og Norsk Forfattersentrum. Her fikk fem forfattere presentere og lese utdrag av sine nye bøker.
En av disse var Sigbjørn Skåden, som lese fra den kritikerroste "Våke over den som sover". Skåden er medlem i Nordnorsk forfatterlag.


(Foto: Lill-Karin Nyland)

20.08.2014
Nordnorsk kulturkonferanse med tema litteratur

1. og 2. oktober arrangeres Nordnorsk kulturkonferanse. I år er temaet litteraturpolitikk, basert på den nordnorske kulturavtalen 2014-2017, der man har litteratur som et av to nye satsingsfelt.
Konferansen arrangeres i tilknytning til Ordkalotten - Tromsø internasjonale litteraturfestival, og åpning av festivalen er en del av konferansens program.
Det er Troms fylkeskommune som arrangerer, og programmet reflekterer målet om å styrke nordnorsk litteratur blant annet gjennom bedre rammebetingelser for forfattere, og for formidling av litteratur. Noen av de som skal delta med foredrag og i debatt er Sigbjørn Skåden, Morten Wintervold, Liv Lundberg, Anne Oterholm, Kjersti Kolbotn og mange flere. Program her: Litteraturkonferanse

Påmeldingsinformasjon finner du her: Påmelding. Påmelding er bindende etter fristen 25. august.

11.08.2014
Ny bok: Dødsdømt nr. 989

Leder i Nordnorsk forfatterlag, Marit Lund Bødtker, er journalist, redaktør og forfatter. Hun har tidligere skrevet sju bøker for barn og voksne. Nå gir hun ut den utrolige historien om sin kontakt med "dødsdømt nr. 989", amerikanske Ivan Ray Murphy jr.
28 år gammel ble han fengslet og dømt til døden for drapet på en gammel dame. Et drap han nekter å ha begått.

Murphy jr. søkte om brev venner. En dag mottar han et postkort fra norske Marit Lund Bødtker.
Det blir starten på en årelang kontakt med brevveksling. Sakte vokser et uvanlig vennskap frem.
For forfatteren innebærer dette blant annet et innblikk i en ukjent verden. Etter hvert fører det henne til USA...

Boka gis ut på forlaget Manifest. Forlaget skriver:
Tenk deg at du sitter fengslet på en liten celle. I 21 av døgnets 24 timer er du innelåst og helt alene. Greier du ikke å bevise at du er uskyldig, går eneste vei ut av fengslet via en dose dødelig gift.

Boka har forord av generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, og er å få kjøpt blant annet via forlagets hjemmeside: Dødsdømt nr. 989

Boka lanseres 26. august kl,. 1900, i kulturkafeen Henriken, Oslo. Der vil forfatteren fortelle om og lese fra boka. Til stede er også John Peder Egenæs, og representanter fra forlaget. Det blir mulig å kjøpe signerte eksemplarer.11.08.2014
Landet bakom på NRK

Dag Ove Johansens "Landet bakom" ble lansert 4. august i Kautokeino, og Oddasat var der og filmet. Innslaget kan du se her:
Oddasat 5. august, Intervjuet er ca 02 minutter og 45 sekunder ut i sendinga.
Et lengre intervju kommer på NRK senere i høst.


08.07.2014
Ny bok fra Dag Ove Johansen: Landet bakom

Dag Ove Johansen, barnefødt i Mo i Rana, bosatt på Rognan, har skrevet bøker siden 1974. Læreren og forfatteren vant i 1999 Egmonts seriekonkurranse, og ga de påfølgende årene ut serieromanen Sjamanens rike.
Temaet var at norske samer reiste til Alaska på 1890-tallet for å lære eskimoene reindrift.

Under lanseringen av serien møtte han et barnebarn av de første utreisende, som i 1931 var med på en lignende ekspedisjon i Canada.
Det er denne reisen Johansen nå har skrevet om, i dokumentarboka Landet bakom.

Lansering skjer i Kautokeino senere i sommer. Boka kan fås tak i hos forfatteren på mail dagoj@online.no, og hos Leselysthuset AS på Rognan.

08.07.2014
Nordnorsk forfatterlag på Festspillene
Festspillene i Nord-Norge feiret 50-årsjubileum i år, og Nordnorsk forfatterlag var representert. Blant annet var Kine Hellebust "mimrevertinne" for samtaler med flere forfattere og kulturpersonligheter på LUDO bar&scene. Torsdag var hun i samtale med skuespillerne Klaus Hagerup og Maryon Eilertsen, og visesmed Ragnar Olsen.

Fredag var gjestene tidligere festspilldirektør Bjørn Hulleber g og mangeårig styreleder Tove Veierød (bildet), mens det lørdag var mimring og samtale med tidligere styreleder og initiativtaker til FINN, Leif Arne Heløe.


Hellebust loset gjestene og intervjuobjektene gjennom spennende samtaler, og de fremmøtte kom med både spørsmål og råd. Blant annet om Festspillene i Nord-Norge i fremtida.Begge foto: Andreas Ursin Hellebust

 15.06.2014
Dag Kajander fikk stipend

Nordland fylkeskommunes forfatterstipend for 2014 er tildelt Dag Kajander.
Kajander (f. 1951) er visesanger, musiker, komponist og lærer, med viselyrikk som spesialfelt. Kajander får stipendet for å samle sine beste viser til en bokutgivelse, til bruk for alle.
Nnf gratulerer med tildelingen.Foto: Privat10.06.2014
Æresmedlem i Nnf, Hans Kristian Eriksen, gikk bort 8. juni

Lærer, forfatter, redaktør og mangeårig æresmedlem i Nordnorsk forfatterlag, Hans Kristian Eriksen (f. 1933) gikk bort søndag 8. juni.

Eriksen stiftet Nordnorsk magasin i 1978, og var redaktør til 1999. Han etablerte Årbok for Senja i 1972, og redigerte denne i 20 år.
Han har utgitt en rekke bøker, og forfatterskapet vitner om en særlig fordypelse i kultur og historie i Nord-Norge og på Nordkalotten. Eriksen har blant annet fått Blixprisen (1983), Petter Dass-medaljen (1984) og Kongens fortjenstmedalje i gull (1996).


10.06.2014
Lanserer bok om Festspillene i Nord-Norge

21.juni åpnes Festspill nummer 50 i Harstad. På samme tid lanseres Den store kulturreisen - boka om Festspillene i Nord-Norge.

Boka er skrevet av Kine Hellebust og Jens Harald Eilertsen, og tar for seg festspillenes reise fra oppstarten i 1964. Forlaget skriver: Den store kulturreisen viser en rik historie, og en spennende fremtid.

Boka er delt i tre. Første del handler om festspillenes historie, andre del tar for seg alle de ulike sjangrene i festspillene; musikk, scenekunst, litteratur, visuell kunst. I siste del har forfatterne intervjuet deltagere på festspillene, fra direktører til vertinner, deltagere og andre. Boka er gitt ut på Margbok forlag, og kan bestilles via jens@margbok.no
04.06.2014
Poesi på Ersfjorddagen
Ersfjorddagen "Rett vest" byr på Poesitapas med Morten Wintervold, Liv Lundberg, Helge Stangnes og Sigbjørn Skåden.

Arrangementet er lagt til lørdag 7. juni, og etter møtet med dikterne kan man delta i samtale om lykken og livet, kunst og motstand. I panelet sitter forfatter og professor Liv Lundberg, leder i kulturnæringsstiftelsen i Sparebanken NN, Bjørn Eirik Olsen, dramaturg og manusutvikler Kristin Eriksen Bjørn, samt daglig leder i Ordkalotten, Ingebjørg Liland.
Arrangementet inneholder også utstillinger, konsert og teater.

Mer info her: Rett vest


03.06.2014
Ord i Sommernatta
Vesterålen litteraturlag inviterer til litteraturarrangemenet Ord i Sommernatta, torsdag 5. juni. Laget lover høytlesning av både dikt og korte noveller, samt kamppoesi og nydelig musikk. Ordene blir tonesatt av musikere fra Vesterålen.
Arrangementet holdes i Kulturfabrikken, og mer info finner du her: Ord i Sommernatta


28.05.2014
Aktiviteter i 2014
Nordnorsk forfatterlag har som mål å gjennomføre minst én litterær produksjon i året, i hvert av våre tre fylker. Dette gjøres enten ved å knytte oss opp mot etablerte kulturarenaer, eller ved å produsere egne, littærere arrangement.
Vi vil derfor være til stede i Nordland, Troms og Finnmark flere ganger i løpet av året, blant annet på Ordkalotten litteraturfestival, Tromsø, Reine Ord i Lofoten, Det vilde Ord, Bodø, og Finnmark internasjonale litteraturfestival, Alta.

Vi planlegger også et eget arrangement på Litteraturhuset i Oslo, dette vil vi komme tilbake til senere. Så bare følg med!

Har du spørsmål omkring lagets aktiviteter, medlemsskap eller andre innspill, kontakt gjerne styreleder Marit Bødtker på mail mbodtker@online.no


28.05.2014
Romanutgivelse og anmeldelse

Sigbjørn Skåden, samisk forfatter bosatt i Tromsø, har skrevet romanen Våke over dem som sover. Boka gis ut på Cappelen Damm, og er nå anmeldt i P2. Tidligere har Skåden blant annet skrevet barnebok, en samisk roman (oversatt til norsk i 2010) og dikt.

Her kan du høre anmeldelsen: P2 onsdag 28. mai 2014

Foto: Forlaget
21.05.2014
Ny barnebok og anmeldelse

Forfatter Lene E. Westerås og illustratør Jens Kristensen har gitt ut bok nummer to om gutten Jalvar Yang. "Denne gangen befinner han seg på skolen, men hva er det egentlig som skjer? En elefant dukker opp midt i rommet og noe skjer nede i kjelleren..." skriver forlaget på sin nettside. Boka passer for barn mellom 3-8 år.

Avisa Nordlys har anmeldt barneboka. Anmeldelsen kan du lese her: Kunstopplevelse i barnehagen


Boka er gitt ut på Margbok forlag. Foto: Forlaget
20.05.2014
Lansering av ny antologi

Studentene på Forfatterstudiet 2 ved Universitetet i Tromsø inviterer til lanseringsfest av sin antologi "Det innerste rommet". Lanseringa skjer på Universitetet mandag 24. mai, klokka 1900. Studentene vil lese utdrag fra tekstene, og det er mulig å få kjøpt antologien.
Mer info her: Lansering 06.05.2014
Havmannprisen til Ellisiv Lindkvist

Forfatter og dramatiker Ellisiv Lindkvist har fått Havmannprisen 2014. Prisen er på 50 000 kroner, og blir delt ut på Rana bibliotek, Mo i Rana, lørdag 10. mai. Prisen får Lindkvist for boka Ditt røde hår, Unn, som kom ut i mars i år. Boka er gitt ut med støtte fra Leser søker bok, og er en kort og lettlest dagbokroman med Pia, som nettopp har flyttet til Oslo, som forteller.

I fagjuryen sitter Sissel Holtet, Jan Tore Noreng, Anita Ravn og Gunnar Hagen. I juryens begrunnelse heter det at boka utmerket seg gjennom sine fortellermessige og skjønnlitterære kvaliteter. Det er juryens vurdering at boka egner seg for en bred målgruppe.


Lindkvist er medlem av Nordnorsk forfatterlag, og vi gratulerer så mye med prisen.05.05.2014
Nordnorske sagn i bilder, ord og toner

Linda Lillevik, Dagfinn Bakke og Ola Bremnes lanserer til høsten prosjektet "Fly med!", som er bok og cd basert på sagnet "Skarvene fra Utrøst". Sagnet fremstår i Lilleviks språkdrakt, og hun har i tillegg skrevet åtte sangtekster. Disse er tonesatt av Ola Bremnes, og spilt inn i studio med orkester bestående av Terje Nohr Olsen, Petter Unstad, Pål Are Bakksjø, Ole-Thomas Kolberg og Tore Johansen.
Illustratør Dagfinn Bakke har på særegent vis gitt liv til fiskeren Isak fra Værøy, og alt det han opplever etter å ha strandet på Utrøst.
Prosjektet utgis i samarbeid med Vågan historielag, og forhåndssalget er i gang.

Mer info og bok kan fås hos forfatteren Linda Lillevik på epost lillevik.linda@gmail.com


Linda Lillevik, Dagfinn Bakke og Ola Bremnes. (Foto: Privat)Mai 2014
Året som gikk - 2013

Vi skal forsøke å holde medlemmene, og alle andre, litt mer oppdatert på hva Nordnorsk forfatterlag gjør gjennom året. For det er ikke lite! Derfor gir vi her en kortversjon av året 2013, fra årsmeldingen referert på årsmøtet mars 2014.

I løpet av 2013 har laget tatt opp fem nye medlemmer, og har per januar i år 114 medlemmer.
2013 har vært et aktivt år for laget, med blant annet flytting av lagets kontor fra Rådstua til Litteraturhus Nord, Tromsø.
I mars var det styremøte i forbindelse med Vinterfestuka i Narvik, og her diskuterte laget muligheter for framtidig samarbeid med Ord i Spor.

Årsmøtet 2013 ble holdt på Storslett i april, der man blant annet diskuterte rekruttering og fremtidige aktiviteter.
I mai sendte Nnf appell til Troms fylkeskommune i forbindelse med avslag på søknad om RDA-midler til Litteraturhus i Tromsø.
I juni var laget representert på litteraturfestivalen Det vilde Ord i Bodø, og under Festspillene i Nord-Norge, Harstad. Flere av lagets medlemmer deltok også på Nordnorsk bokdag i regi av Norsk Forfattersentrum, og i september startet planlegging av Fjørtoftseminaret på Ordkalotten.

I oktober var laget representert på Ordkalotten med fire bypoeter, samt at Fjørtoftseminaret ble avholdt med tema «Amnesi». Det er tredje gang seminaret arrangeres.

I november flyttet lagets kontorleder altså inn i nye lokaler, sammen med Ordkalotten. I tillegg har Nordnorsk filmsenter AS, Margbok forlag og Norsk forfattersentrum kontorer her. Ved å flytte hit ønsker Nordnorsk forfatterlag å bidra til å skape et litteraturfaglig fellesskap i landsdelen. Vi forventer at samlokalisering av det litterære miljøet på sikt vil føre til økt aktivitet og flere litterære - og tverrkunstneriske produksjoner til glede og nytte for våre medlemmer.

Gjennom året har Nnf gitt midler til skrivekurs i Vesterålen, og workshop i tekstskriving i Aursfjord.


02.04.2014
En annerledes reisehandbok

Karen Anne Buljo og Hege Jensen gir nå ut en spesiell reiselivsbok med fokus på Sàpmi. Boka forteller om sameland på en enkel måte, men gir samtidig god kunnskap om landet, menneskene og kulturen. I ei pressemelding fra SpråkJensen forlag heter det at i tillegg til mange små, letteleste artikler på norsk, følger det med et aldri så lite språkkurs i elementær samisk. Vi følger tur-entusiasten Henrik på reise i Finnmark, og kan samtidig lytte til riktig uttale av samiske ord på den medfølgende cd-en.

Boka er ifølge forlaget rikt illustrert, og designet av Junn Paasche-Aasen. Hege Jensen er tidligere P2-lærer i fremmedspråk, og har fått med seg forfatter og lærer Karen Anne Buljo på bokprosjektet.

Forlaget skriver:
"Dette er boka for deg som ønsker å få et lite innblikk i vårt eget lands urfolkkultur, enten du nå planlegger tur nordover eller ikke. I Sàpmi blir du i alle fall varmt mottatt: Bures boahtin Sàpmai!"

For bestilling og mer info: Hege Jensen, SpråkJensen forlag,
hegehjem2@gmail.com28.03.2014
Årsmøtet 2014, i Kirkenes

Årsmøtet for Nordnorsk forfatterlag ble avholdt i Kirkenes helga 21.-23. mars 2014. Nærmere 20 medlemmer møtte opp, og vi hadde ei flott helg.
Etter at årsmøtet var avholdt lørdag, fulgte to interessante foredrag. Det første holdte Bente Aasjord. Hun jobber i Fagforbundet som spesialrådgiver, men er også skribent og en aktiv samfunnsdebattant. Foredraget handlet om makt og politikk i Nordområdesatsingen. Hvem er vi her i nord, og hvilket språk brukes når det debatteres om ressurser, eierforhold og tilhørighet?
Den andre foredragsholderen var skribent og redaktør for Nordnorsk magasin, Hilde Kat. Eriksen. Hun snakket om nordnorsk identitet, og om behovet for et eget, nordnorsk forfatterlag.
Begge foredragene var svært interessante, og flere i salen reiste seg og førte debatten videre etter innleggene.

Vi fikk også fin omvisning i Samovarteateret, og en presentasjon av scenetekstprosjektet "To stemmer", av Siri Broch Johansen.
Vi legger ut en bildekarusell med bilder fra årsmøtet. Alle foto: Kine Hellebust.


27.03.2014
Hanne Aga lanserer ny diktsamling

Et av forfatterlagets medlemmer, lyriker og forfatter Hanne Aga, kommer nå med ny diktsamling. Snart er møtet over vil bli lansert på kulturkafeen G i Tromsø, mandag 31. mars kl. 1900. Samlingen er gitt ut på Margbok forlag i Tromsø, og Snart er møtet over er Agas tolvte bok.

På lanseringa vil Liv Lundberg og Hilde Kat. Eriksen lese fra boka, og det blir musikk ved Malvin Skulbru. Salg og signering av boka ved forfatteren. Arrangementet er åpent for alle.  (Forsidefoto: Forlaget)
25.03.2014
Tre æresmedlemmer utnevnt

Under årsmøtet i Kirkenes lørdag 22. mars, utnevnte Nordnorsk forfatterlag hele tre æresmedlemmer.
Rauni Magga Lukkari på Nordnorsk forfatterlags årsmøte. Foto: Kine Hellebust.


- Rauni Magga Lukkari (f. 1943) er samiskspråklig forfatter, journalist og oversetter. Hun har skrevet en rekke diktbøker siden debuten Jieanat vulget (Isen brister) i 1980, i tillegg til skuespill og kåserier. Lukkari er også representert i flere antologier og poesitidsskrift. Mørk dagbok (1987) ble nomiert til Nordisk råds litteraturpris.

- Arthur Arntzen (f. 1937), forfatter, journalist, skuespiller, humorist. Arntzen har ved siden av journalistyrket og en karriere som den velkjente Oluf, også rukket å skrive bøker. Noen av disse er Æ lyg ikkje (1986), Småkarer under frostmone (1990), Æ gjer mæ ikkje (1994), Eventyr, tårer og latter (2007).

- Helge Stangnes (f. 1936), lyriker, språkforsker, tidl. lærer. Debuterte i 1992 med diktsamlinga Lys langs en fjord, og er siden blitt en av landets mest folkekjære lyrikere. Tekstene er tonesatt av en rekke artister, og når nå ut til et nytt, nasjonalt publikum via nye, nordnorske artister. Stangnes har gitt ut fire diktsamlinger og bøker, og er representert i antologier, visebøker, språkbøker og fagbøker.


Det er en stor glede for Nordnorsk forfatterlag å utnevne disse tre til æresmedlemmer. Vi anser alle for å være bautaer innenfor sine områder.

Helge Stangnes (foto: Hilde Kat. Eriksen, Nordkalottforlaget/
Nordnorsk magasin AS)


Arthur Arntzen. (Foto: Samlaget)

14.03.2014
Velkommen til åpne foredrag lørdag 22. mars, i Kirkenes

I anledning årsmøtet for Nordnorsk forfatterlag, som i år er lagt til Kirkenes, arrangerer vi to åpne foredrag. Begge foredragene holdes i kafeen på Samovarteateret, og har fri inngang.

Klokka 1500:
"Makt og politikk i Nordområdesatsningen, perspektiver på menneskene i nord". Ved skribent og samfunnsdebattant Bente Aasjord.


Klokka 1600:
"Nordnorsk identitet og behovet for et eget nordnorsk forfatterlag". Ved skribent og redaktør for Nordnorsk magasin og Nordkalottforlaget, Hildekat Eriksen (bildet). Vi ønsker alle hjertelig velkommen!

03.03.2014
Stipend til forfattere
Nordnorsk forfatterlag tildeler, på vegne av Nordland fylkeskommune, et årlig stipend på 25 000 kroner. Forfatteren må være bosatt i Nordland, eller ha sterk tilknytning til fylket.

Stipendet skal knyttes til et konkret prosjekt, kostnader til research og/eller eget arbeid med prosjektet.

Søknaden må inneholde:
- Kort beskrivelse av din bakgrunn som forfatter, f.eks. utgivelser og annet.
- Presentasjon, ca 1/2 side om det konkrete prosjektet du søker støtte til

Nordnorsk forfatterlag vil ved tildeling legge vekt på prosjektets kunstneriske potensial.
Mottaker av stipend må innen 1. mai 2015 levere rapport og regnskap for prosjektet.

Søknad sendes (poststemples) innen 11. april 2014 og sendes til:
Nordnorsk forfatterlag
Pb 539
9256 Tromsø

eller som pdf-fil til post@nordnorskforfatterlag.no
18.02.2014

Slått til ridder av 1. klasse
Nils Magne Knutsen, professor, filolog og forfatter, slås til ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs orden. Knutsen er blant annet kjent for sitt arbeid og store interesse for nordnorsk skjønnlitteratur. Han var med å starte opp Hamarøy-dagene i 1982, og var faglig leder for alle litteraturseminarene der frem til 2000. Han var også formann i Hamsun-selskapet fra stiftelsen i 1988, og tolv år fremover.

Knutsen var også pådriver og faglig leder for Petter Dass -dagene fra 1983. Ikke minst har han vært drivkraften bak de internasjonela Hamsun-konferansene ved Universitetet i Tromsø hvert fjerde år.

I begrunnelsen for utnevnelsen heter det at Knutsen, gjennom sitt faglige og frivillige virke gjennom svært mange år, har representert et helt spesielt engasjement for nordnorsk litteratur, kultur og kulturhistorie.
Knutsen er medlem i Nordnorsk forfatterlag, og har skrevet flere bøker. Blant annet Den lange veien hjem (2006), som handler om Knut Hamsuns forhold til Nord-Norge.
Overrekkelsen vil finne sted på Universitetet i Tromsø i løpet av våren.

Nordnorsk forfatterlag gratulerer hjertelig!

Her kan du lese mer: Slås til ridder
29.01.2014

Mikkel Bugge med ny novellesamling
Forfatter Mikkel Bugge (1978) fra Vesterålen debuterte med novellesamlinga Yttersider i 2007. I 2010 kom romanen Gå under jorda, og nå har novellesamlinga Tauet kommet. Den har allerede fått gode kritikker, blant annet her i Dagbladet 27.januar: http://www.dagbladet.no/2014/01/27/kultur/anmeldelser/litteratur/litteraturanmeldelser/bok/31367511/

 Bugge fikk Havmannprisen i 2011. Om Tauet skriver forlaget Oktober:

"Tauet er en novellesamling der virkeligheten slår sprekker og hemmeligheter avsløres. I Mikkel Bugges vitale prosa oppstår usedvanlige møter, farlige forskyvninger og fabelaktige landskap."27.01.2014

Kine Hellebust fikk Petter Dass-medaljen
Forfatter, skuespiller og sanger Kine Hellebust er tildelt Petter Dass-medaljen for 2014. Det er Nordlændingernes forening som gir ut dette hedersbeviset. I begrunnelsen heter det at Hellebust får prisen for "solid arbeid som er nedlagt over tid, både som utøvende kunstner og som pådriver for flere aktiviteter i nordnorsk kulturliv".

Kine Hellebust har vært leder i Nordnorsk forfatterlag, og er fortsatt med i styret. VI gratulerer henne så mye!
Mer om utdelingen kan du lese her: http://www.nrk.no/nordland/kine-hellebust-far-petter-dass-pris-1.11496126

Hellebust vil ta imot medaljen og diplomet under Nordlændingernes forenings torskeaften i Oslo 1. mars.


Januar 2014

Hilsen fra lederen

Kjære medlemmer i Nordnorsk forfatterlag.

Vår neste årsmøtehelg finner sted i Kirkenes fra 21-23. mars. Jeg håper at så mange som mulig av lagets medlemmer melder seg på. Om kort tid får alle medlemmene endelig innkalling og program over hva som skal skje der, men vi kan allerede nå røpe at det blir mange fine og interessante arrangementer. Alle som har deltatt på årsmøtene, i alle fall de årene jeg har vært med i styret, melder om at slike treff har gitt dem godt med faglig påfyll og inspirasjon til videre skriving. Årsmøtet er vårt viktigste knutepunkt for å skape kontakt med andre i laget.


For å være helt ærlig, så er jo vi forfattere ganske alene med det vi holder på med, det gjelder ikke minst oss nordnorske, mange av oss sitter på hver vår tue i vår langstrakte landsdel. Noen av oss bor til og med sørpå, som undertegnede har gjort (midlertidig) i over 50 år! I en storby kjenner man like godt denne alenefølelsen.

Alene og alene, tid og rom til å skrive er jo høyst nødvendig, selv om jeg tror at alle en gang imellom setter pris på å utveksle erfaringer med andre skrivende. Så la oss dele på erfaringene.


Dessverre har vi ikke være så flinke til å presentere her på nettstedet alle dere medlemmer som skriver eller har utgitt noe de siste årene. Det skyldes at vi ikke har klart å følge med på alt som skjer, vi trenger direkte input fra dere når det er nyheter på gang. Snakk med forlagene deres når det kommer nye bøker, la dem melde dere inn til våre nettsider. Eller meld fra sjøl, om du har eget forlag. Vi vil gjerne lære alle å kjenne. La det å finne oss være en del av markedsføringen.

Vi ønsker å gjøre nettstedet vår mer aktuelt og dynamisk. Jeg er sikker på at vår nye nettredaktør, Lill-Karin Nyland, får presentert dere så snart dere melder fra.

En annen ting: Vi har et sterkt behov for at dere melder fra til styret, dersom dere har forslag til forbedringer.

Alle adresser finner du på startsida.


Lykke til med nytt og godt skriveår!

Hilsen Marit

Marit Lund Bødtker

Styreleder22.01.2014
Nye bøker fra Bjørn Johnsen - "Musikkfaget på ungdomstrinnet" og "Mosjøens pophistorie".

Tenk deg en musikkundervisning i ungdomsskolen som gir elevene sterk mestringsfølelse, og som skaper trivsel, dannelse og rause holdninger. Tenk deg videre at den samme undervisningen er tilnærmet frustrasjonsfri for lærerne, og at de slåss om å få flest mulig timer i dette faget. Med Kippermo-modellen har Bjørn Johnsen skapt en modell for undervisning som har gjort det mulig å oppnå en slik situasjon.

Boka fokuserer på hvordan god musikkundervisning kan bygges opp gjennom å ha gode undervisningsplaner, ivareta den enkelte elev og skape en skoleidentitet. Musikk skal være et utøvende fag.

Målgruppen for denne boka er framtidige musikklærere og lærere i musikk på ungdomstrinnet. Boka er også rettet inn mot faget produksjon for sal og scene. Kippermoen ungdomsskole er den skolen i landet som er nominert flest ganger til Kunnskapsdepartementets pris Gullsekken - i kategorien beste skole i kultur.

BJØRN JOHNSEN har skrevet flere bøker og har også komponert og gitt ut musikk. I sin yrkeskarriere er det likevel som musikkpedagog han har virket mest. Han er lektor med allmennlærerutdannelse, han har studert samfunnsvitenskap, og han har en mastergrad i musikkvitenskap.

Fagbokforlaget 2013

 Mosjøens revyteater produserte låten «Nordlandsnetter» i 1951 og dermed var byen satt på kulturkartet for alvor. Det tok ikke lang tid før Norges crooner konge Jens Book-Jenssen kjøpte rettighetene og gjorde låten til allemannseie.

Senere kom artister i fra kommunen til å gjøre det godt på egen hånd fra Lise Botts og Johnny Hill på 60 tallet til dagens artister som Sandra Lyng Haugen og duoen Marcusog Martinus. Innimellom her har man folk som har gjort seg bemerket innen både pønk og metal og helt på sidelinjen har kommunens jazzmiljø gjort seg bemerket. Det var Mosjøenbandet Arvid Martinsen Band som i 1981 fikk gitt ut NordNorges første jazzalbum, og da selvfølgelig på Mosjøens eget selskap, Experience Records. Selskapet som ga ut de første platene til Prudence, til HalvdanSivertsen og til mange fler som ennå den dag i dag er inne i både på lister og radio.

Boken klarer å balansere mellom det historisk faglige og vinklingen med at boken skal være like lettlest som ett ukeblad har forfatteren virkelig klart å opprettholde på en meget overbevisende måte. Selv om boken henvender seg først og fremst til folk i Vefsn kommune, men også til alle med ett fnugg av musikkhistorisk interesse utenfor hva dagspressen og ukebladene serverer. Her får man vite mye om mangt som skjedde i musikkmiljøer enten de er i Oslo eller i Bodø.

Jerv forlag, 2012

06.01.2014
"Kjærlighet og Vilje" - Ny sangbok og CD for voksne av Tone Marie Roren og June Baarøy Myhrstad

 Tekster og illustrasjoner: Tone Marie Roren, Noter og musikk: June Baarøy Myhrstad

Tone Marie Roren (f. 1960) ga ut sin første bok i 1988. Det var en diktsamling. Siden har hun fortsatt å skrive poesi, hun har også skrevet skjønnlitterært om eldreomsorg og schizofreni, og hun har skrevet prosa og sangtekster for barn. Kjærlighet & Vilje er hennes syvende bok - og andre sangbok. Om det å skrive sier hun: "Å skrive er en indre nødvendighet, å la være gjør vondt." Forfatteren er utdannet sykepleier og gestaltterapeut. Hun er født og oppvokst i Nord-Norge med et nært forhold til natur. Dette er erfaringsbakgrunner, som er med på å prege hennes skriving. Hun sier videre, at å publisere dikt som sangtekster gir stor glede. Stor glede gir også samarbeidet med musiker og komponist June Baarøy Myhrstad.

Vi siterer bokens forord:

"Disse sangene er nye, og har sitt eget musikalske uttrykk. Genremessig grenser de opp mot vise, folkevise og jazz.Tekstene handler om kjærlighet, slik den kommer til uttrykk mellom mennesker. De handler også om å kjenne seg liten og behøve trøst, og om å kjenne seg sterk og glad og en smule fantastisk. Mest av alt handler de om lengselen mot selve kjærlighetens vesen. Klangbunnen for budskapet i sangene er troen på at det fins en større kjærlighetskraft "der ute", en kjærlighet som er større enn alt, som er Alt, og som vi fødes av og dør inn i. I en hverdag hvor vi lever med dystre nyhetsbilder tett innpå, ønsker vi å tilføre noe som løfter; medfølelse, omtanke, lys, håp. Vi tror at det som gis oppmerksomhet vokser. Evnen til kjærlighet må øves. Til det trengs også vilje. For oss er derfor de viktigste ingrediensene i et godt liv nettopp kjærlighet og vilje."

Boken gis ut av Musikk-Husets Forlag A/S, Oslo, Pris: Kr 249,-

For bestilling: www.musikk-huset.no eller ub@mhf.no Boken kan også kjøpes i alle landets bokhandlere.

23.12.13
Deadline for samiske forfattere - June Sommer Strask skriver i Sagat
Styremedlem i Nnf, June Sommer Strask tar i et leseinnlegg i Sagat 26.11.13 opp situasjonen for samiske forfattere i Norge.

Les innlegget her:

"Situasjonen er altså slik at hvis et samisk forlag ønsker å gi ut bøker må de søke om det - for hver eneste bok. De sender sin søknad og manus til Sametinget der søknadene behandles av administrasjonen, som sender dem videre til Samerådet. Fordi Samerådet, som for øvrig ikke har krav om kompetanse innenfor litteratur, kan delegere oppgaver - og gjør det, behandles litteratursøknadene til dels av ukjente, og fortsatt uten krav om litterær kompetanse. For at disse skal ta de avgjørelsene politikerne ønsker, har politikerne satt opp lange rader med retningslinjer. Politisk vedtatte retningslinjer. "

17.12.13
Helge Stangnes ble 11.desember tildelt Troms Fylkeskommunes kulturpris for 2013

Vi Gratulerer Helge Stangnes med tildelingen av Troms Fylkeskommunes kulturpris for 3013!
Prisen skal etter statuttene "tildeles skapende eller utøvende kunstnere eller andre, som ved kunstnerisk eller kulturell virksomhet, har gjort en særlig innsats for eller i kulturlivet i Troms".

Les mer her:

Foto: Marius Hansen
06.12.13
Ny bok fra Edvin M. Eriksen - Edvins samlede (smågodt)
Edvin M Eriksen (foto: Harstad tidende) er født på Grytøya i Harstad kommune. Som erstatningslærer i Torsken på Senja i 1972 ble han grepet av den nordnorske bølgen som vokste fram med etableringen av Nordnorsk Forfatterlag, nordnorsk visegruppe og seinere også Hålogaland Teater. Forfatteren leverte dikt og fortellinger til Nordnorsk Magasin, Årbok for Senja og aviser. Han ble tidlig medlem av Nordnorsk Forfatterlag der han seinere også var leder. Han har også vært leder av Harstad Litteraturlag. Forfatteren har vært representert i flere antologier, bl.a "Nord-Norge i prosa og lyrikk (1973), "Nordfra 75" og "Vindkryss" (1994). I 2001 utga han kåserisamlinga "Ei innvikla utvikling". Forfatteren er først og fremst kjent som kåsør - i aviser og i radio. Det er blitt mer enn 100 radiokåserier, bl. a tre runder som ukens morgenkåsør og kåserier i den populære Søndagsposten. I avisene er det først og fremst hans kåseriserier i "Nordlys" på 80-tallet og seinere i Harstad Tidende , som er kjent. Årets utgivelse "Edvins samlede" fås kjøpt hos alle bokhandlere i Harstad og kan bestilles direkte fra forfatteren, ema-eri@online.no.
04.12.13
Ny bok fra Helge Stangnes
Frå Helge Stangnes (1936) kjem no elleve historier der han med humor og innleving fortel om han Arnulf og eg, to gutar som veks opp i nordnorsk fiskarbondemiljø på 1940-talet.

- Mange av historiene i denne boka har stått på trykk før, men er no samla mellom to permar. Nesten alle har ein sjølvopplevd kjerne, men er tildikta såpass mykje at lokalkjente folk sør på Senja lett vil kunne avsløre meg som ein veritabel storlygar. Unntaket er historia om han Hodjakoff. Ho er sann - så langt minnet rekk!, fortel forfattaren.
- Han Arnulf, som figurerer som "medskyldig" i mykje av det som blir fortalt, er ein nabo og barndomskamerat. Til dels overtar den yngre bror min rolla under same oppdikta namn. Den litterære verdien får lesarane sjølv vurdere. Uavhengig av den håper eg likevel at forteljingane kan ha sin verdi som tidsbilde. Mykje har forandra seg sidan oppveksten på ein nordnorsk fiskarbondegard på 1940- og 50-talet, seier Stangnes.

Helge Stangnes Elektriskgjerdet og ti andre historier. Nordkalottforlaget 2013, 64 sider
Ill. Bjørnar Kr. Meisler, Helge Stangnes, Arvid Sveen, Kyrre Dahl
26.11.13
Årbok for Nord-Troms
26.11.13
I Årbok for Nord-Troms 2013 skriver Roger Alex Hansen om
"Sibirsk flora - og faunainnvandring i Lyngen"

"Det finnes flere vekstkraftige habitater av Sibirsk furu, bl.a. i Lyngen. Trærne ble i sin tid benyttet allsidig til alt fra bygningstømmer og kaipåler fløtet ned Botnelva til koking av såpe og andre godluktsprodukter. Historien beretter og hvordan og når treet kom hit til landet. Her har den russiske Sibirnøttekråken spilt en viktig rolle. I dag er det flere vekstkraftige områder under Lyngsalpan med jordsmonn som har gitt grobunn for furua fra de sibirske sletter."

"Jeg så alt" - Utstillingsåpning Kirsti Blom 5.desember

Litteraten på Café Des Beaux-Arts, Tromsø Kunstforening

torsdag 5.desember kl 20.00.

Forfatter Kirsti Blom

Jeg så alt. En roman om Francisco Goya

Åpning av portrettutstillingen Tyngden av tid.

Fotografier av Kirsti Blom etter inspirasjon fra Francisco Goya

Nyheter1

Medlem i Nordnorsk forfatterlag, Sølvi Ytterstad fra Harstad er ute med sin 7. diktsamling.

Les mer her:

Vi gratulerer!


Fortellerfest for barn i Kvalsund

Forfatter June Sommer Strask vil lære de unge om sagn fra Finnmark og arrangerer Norges første fortellerfest for barn under Stallodagene i Kvalsund 1.- 8. september.
Les mer her
(publisert 29.08.13)Bypoetene slo til i juni

To ganger i løpet av juni måned har bypoeter fra Nordnorsk forfatterlag vært i aksjon. Den første skjedde i Bodø under Det Vilde Ord fredag 7 juni, les rapport og bilder her. Fire bypoeter leste egne og andre dikt under Festspillene i Harstad lørdag 29 juni, les dekning av Harstad tidende her.

Finn spor fra fortida er en håndbok for barn (9-13 år) om hvordan de kan finne spor fra gamle dager, les mer om medlem John Roald Pettersens bok her

09.juni 13 Nordland fylkeskommunes forfatterstipend 2013 er tildelt Arvid Sveli Vi gratulerer!

Se omtale i Brønnøysund avis 10 juni her
Se tidligere stipendmottakere herBypoeter i Bodø under Det Vilde Ord 5.- 8. juni 2013.
Vi var med, idag 7. juni gikk det tre bypoeter rundt i Bodøs gater. Følg med på festivalens nettside, her
Kl tolv 7 juni startet de tre bypoetene engasjert av Nnf; Reidum Mæsel Kolvik, Aase Falch og Gøril Evans.
Avisa Nordland lovet å dekke begivenhetene i fredagens avis. Les hva de skrev her
Stort intervju med festivalsjefen Ronald Rusaanes her


19.juni 13. Velkommen til utstillingsåpning på Fjæragalleriet 30.juni

KINE HELLEBUST inviterer til "fernisasj" på utstillinga PUSSIG PÅ PAPIR i Fjæragalleriet 30. juni kl 1200.

I fjor hadde Fjæragalleriet sin første sesong i fjæra i Hersjevika, nærmare bestemt 2 km innover fjorden frå Mortenhals kyrkje, og 6 km utover fjorden frå Malangen brygge.

I år stillar Hellebust ut saman med Berit i Ura. Berit er frå Ura i Lyngen, og kjent for dei fleste for sine fantasifulle bilda, og dyrefotografi mellom anna. Ho stillar ut pussige fotografiske blinkskot.

I tillegg får vi for første gong oppleve forfattar Anne Osvaldsdatter Bjørkli, frå Josefvatn i Balsfjord, stille ut eigne tusjteikningar med drodlemotiv du aldri har sett maken til.

Kine Hellebust har laga ein splitter ny, ferskpressa serie med nye underlege trykk, og saman gir denne nennsomt utplukka trioen deg utan tvil eit friskt sommarvindpust frå "fjærsteinan" i heile juli.

Det er med stor glede og spenning Fjæragalleriet inviterar deg til "fernisasj" med tre humoristiske nordnorske kunstnarar.

Årets utstilling er kalla: PUSSIG PÅ PAPIR, og visar at humor og overraskingar i kunsten slett ikkje øydelegg den, men får fram gjenkjennande smil og nikk frå eit begeistra publikum.

Kunstnarane vil vere til stades under opninga.

Med helsing frå Kine Hellebust

Fjæragalleriet, Bedringens veg 1, 9056 Mortenhals

For meir informasjon: kinehell@online.no Eller på sms: 90510818


Gøril Evans og Aase Falch, bypoeter
Gøril Evans og Aase Falch, bypoeter
Reidun Mæsel Kolvik og Gøril Evans, bypoeter
Reidun Mæsel Kolvik og Gøril Evans, bypoeter

09.juni 13: Årsmøtet på Storslett 26-28.april

Nordnorsk forfatterlag sitt årsmøte 2013 ble gjennomført på Storslett i Troms siste helgen i april. I den forbindelse arrangerte vi også en opplesning åpen for publikum lørdag 27.april. Lill-Karin Nyland presenterte sin debutbok "Malangseidet-ulykka", i tillegg til opplesninger ved Irene Larsen, June Sommer Strask, Kine Hellebust, Gro Kaasen, Eva Huseby og Anne O. Bjørkli. Publikum fikk en smakebit fra flere sjangre i et variert nordnorsk boklandskap, og vi fikk et fint oppslag om arrangementet i Nordlys.
(Foto Bjørn Erik Stemland)

Å eg minnest

Visste du at Elias Blix var med å starte Nordlændingernes forening? Og at foreningen drev reisebyrå til Canada gjennom flere år? Her får du også vite historien bak Nordnorsk studenthjem på Berg i Oslo, der utallige nordlendinger har mange minner siden åpningen på sekstitallet. Boka om Nord-Norge og Nordlændingernes Forening gjennom 150 år er en interessant bok spekket av historie. Boka er skrevet av historikeren og bodømannen Steinar Aas, i samarbeid med Nordlændingernes Forening, og gitt ut på Orkana akademisk.

Dette er en viktig bok for alle , ikke bare for alle nordfra som bor i oslo.

For mer informasjon, send en epost til

rigmor.eidem@online.no eller gå inn på www.nordlaendingernes-forening.no

www.facebook.com søk opp Nordlændingernes Forening


Gå til www.nordnorskforfatterlag.noGå til www.nordnorskforfatterlag.no